Invoerrechten Alibaba producten: 5 fouten bij het betalen van invoerrechten in de EU
Invoerrechten Alibaba producten: 5 fouten bij het betalen van invoerrechten in de EU
21 april 2021 

Invoerrechten Alibaba producten: 5 fouten bij het betalen van invoerrechten in de EU

Invoerrechten Alibaba is een term en onderwerp waar wij bijna dagelijks vragen over krijgen.. Verkopen op Amazon is tegenwoordig iets wat steeds populairder wordt. Er komen elke dag nieuwe externe verkopers bij op de Amazon Marketplace, en ook de verkopen stijgen naar ongekende hoogtes. In de meeste gevallen kiezen verkopende partijen ervoor om hun producten uit China te halen, ofwel ze doen inkopen via Alibaba (omdat het een gigantisch platform is waar leveranciers + verkopers samenkomen). Echter, hoe kom je erachter hoeveel invoerrechten Alibaba items inslaan kost …wat zal je inclusief die kosten kwijt zijn bij het importeren van voorraden via het platform?

We gaan je hieronder een 5-tal fouten laten zien bij het betalen van invoerrechten via Alibaba …op die manier zal je ook weten hoeveel er betaalt moet worden en welke dingen je beter niet kan doen en praktijken die je juist wel dient uit te voeren. Het is natuurlijk slim om je producten te importeren uit China, gezien de producten daar over het algemeen een lagere inkooprijs hebben en ze er ook alles kunnen maken. Het is daarbij natuurlijk ook belangrijk om te weten welke invoerrechten Alibaba met zich meebrengt …er worden invoerrechten betaalt over die geïmporteerde producten (buiten de EU) om (proberen) te voorkomen dat er enorme aantallen voorraden uit het buitenland gehaald worden. Nu wordt er vanzelfsprekend wel veel vanuit China geïmporteerd naar de EU en via die invoerrechten zal de EU hier ook van profiteren. En wanneer jij van die kosten op de hoogte bent, kan je die meenemen in jouw berekeningen, want die nauwkeurige (winst) berekeningen zijn ook echt absoluut nodig.

Ontdek hieronder welke invoerrechten Alibaba inkopen doen je zal kosten …en met welke dingen je inderdaad rekening moet houden zodat je niet met de gebakken peren komt te zitten.


Invoerrechten Alibaba: welke 5 fouten zal je moeten vermijden?

Invoerrechten Alibaba-welke 5 fouten zal je moeten vermijden

Invoerrechten betalen is dus iets waar je (bijna) altijd mee te maken zal krijgen …wanneer je inkopen via Alibaba of andere Chinese leveranciers verlopen. Je kan ook kiezen voor importeren uit EU landen …in dat geval krijg je niet te maken met invoerrechten omdat je via een ander land in de Europese Unie producten inkoopt en dat onder Europa valt. Toch zal het voor de meeste verkopers interessant genoeg zijn om producten via China in te kopen, waarbij die invoerrechten Alibaba niet minder populair maakt (gezien er per saldo dus nog steeds voordelig zaken kan worden gedaan via China).

Toch zijn er nog wel een aantal dingen die mis kunnen gaan bij het betalen van die invoerrechten bij importeren via Alibaba …en dat kan ook je verkopen op Amazon beïnvloeden omdat je winsten erdoor stuklopen.

Laten we eens kijken welke dit zijn …gewaarschuwde mensen tellen voor 2 dus pak het op de juiste manier aan om van je verkopen jubelend succes te maken!

1. Je weet niet welke invoerrechten Alibaba producten hebben

Om te beginnen, is het uiterst belangrijk om te weten hoeveel invoerrechten je zal moeten betalen …al is het alleen maar om alles op de juiste manier te regelen, en ook je winsten beter in beeld te krijgen. Want die bepalen voor een groot deel je succes en wanneer jij achteraf met kosten komt te zitten (waarvan je dus eigenlijk niks afweet) heeft dat wel degelijk invloed op je verdiensten. Het zijn overigens niet alleen deze kosten die je kostprijs van de producten die jij inkoopt duurder maken, maar er komen nog veel meer kosten bij die je ook moet doorbereken om tot realistische winsten te komen.

Het is wellicht leuk om te weten (maar eigenlijk ook vrij irrelevant), dat je tot een bepaalt bedrag helemaal geen invoerrechten hoeft te betalen. We praten hier dan over bestellingen tot € 22,- euro …en dat valt dus meer onder consumenten aankopen tenzij jij extreem goedkope items inkoopt en die voor dikke winst door kan verkopen in Nederland of andere Europese landen. Want anders zullen je voorraadbestellingen meestal een stuk hoger liggen, en zal je dus op de eerst trede van de ladder komen en invoerrechten gaan betalen bij je inkopen via Alibaba.

En welke invoerrechten China inkopen je dus zal kosten heeft inderdaad ook te maken met hoeveel je zal inkopen (qua bestelbedrag dan).

Wanneer je een bestelling plaatst van tussen de € 22,- euro en € 150,- euro, zal je natuurlijk altijd BTW dienen te betalen (die altijd geldt) en ook inklaringskosten zullen nu onderdeel van je kosten uitmaken. Je zal echter nog geen invoerrechten hoeven te betalen, want je voorraad betreft slecht een iets grotere …op dit punt betaal je dus nog geen invoerrechten.

Op het moment dat jij boven de € 150,- euro aan voorraden importeert uit China, zal je invoerrechten over de inkopen via Alibaba dienen te betalen. Verder krijg je natuurlijk ook nog te maken met andere kosten die hierbij komen kijken en maak dus een duidelijke berekening van wat je moet betalen. We hebben een artikel over invoerrechten berekenen geschreven, waarin je alles kan vinden om op de correcte manier achter alle kosten te komen. Je kan op die wijze een duidelijk beeld krijgen bij wat in jouw geval van toepassing zal zijn, zodat je hiermee rekening kan houden …ofwel welke invoerrechten Alibaba producten importeren totaal gaat kosten.

2. Je verspilt geld bij inkopen buiten de EU landen

Het is natuurlijk logisch dat je producten wilt importeren uit China, en daar Alibaba voor gebruikt omdat je er werkelijk alles kan vinden. En de invoerrechten die je bij inkopen via Alibaba zal moeten neertellen, valt in verhouding tot de kosten die je bespaart over het algemeen wel mee …vanzelfsprekend zal je dan per saldo meer overhouden dan je aan invoerrechten betaalt tijdens je inkopen via Alibaba. Toch kan het zijn dat kosten bv. wel oplopen terwijl je ze elders goedkoper kan inslaan.

We bedoelen hiermee te zeggen …heb je weleens onderzoek gedaan of jouw producten niet via een EU land kunnen worden geïmporteerd? Het kan zijn dat die namelijk ook heel goed via een ander platform beschikbaar zijn, waardoor je ze wellicht ook wel vanuit Europa kan importeren. Je hebt bv. Orderchamp waarvan zich het hoofdkantoor in Amsterdam bevindt …over het algemeen vindt je hier veel Nederlandse en Belgische leveranciers, waardoor er dus geen invoerrechten hoeven te worden betaalt wanneer jij producten importeert via die partijen en die stap dus overslaat.

Let daarbij natuurlijk altijd wel op meerdere factoren. Is het nog steeds goedkoper dan importeren uit China? En waar ben je van plan te gaan verkopen? Op welke manier kan jij de producten modificeren? Het zijn allemaal vragen die je moet stellen voordat je met zekerheid kan zeggen dat dit interessant voor je is en andere leveranciers zoeken een goede optie zal vormen (in de EU).

We raden je aan te onderzoeken …het kan namelijk best dat er goede deals haalbaar zijn en jij dus ook uit EU landen kan importeren. Het kan natuurlijk ook zijn dat je steeds beter bekend raakt met alle leveranciers die er zijn, welke allemaal je producten kunnen leveren …zodat je kan onderhandelen en met de beste in zee kan gaan voor het importeren van je producten. Uiteindelijk zal je ook moeten doorbereken welke invoerrechten er bij Alibaba inkopen komen kijken …zodat je ook inderdaad zeker weet dat je voordeliger uit bent.

Je kan inclusief invoerrechten dan nog steeds beter uit zijn met inkopen via Alibaba …echter kan het nooit kwaad er eens naar te kijken.

3. Je bent niet op de hoogte van alle invoerrechten kosten

We hebben je al verteld bij welk bedrag je invoerrechten dient te betalen, echter nog niet hoeveel die invoerrechten dan zijn. En dat zal werken aan de hand van “Harmonized System Codes” ofwel HS-Codes …want de EU zal aan de hand van die “Taric” codes bepalen hoeveel invoerrechten (ook wel douanetarief) je exact zal moeten betalen.

Met die 10-cijferige code weet je dus precies wat er betaalt zal moeten worden, het is dus belangrijk daar even goed naar te kijken.

Het kan zijn dat je niks betaalt omdat je niet eens aan het bedrag komt tot waar je vrijgesteld bent van invoerrechten …anders pak je DTV (Douane Tarief Voorziening) erbij en kijk je eventjes welke kosten je zal dienen te betalen.

4. Je bent niet op de hoogte van alle incoterms

Wellicht ben je er nog niet zo van op de hoogte (omdat je nieuw bent met dit soort zaken omtrent producten inkopen en doorverkopen), maar wanneer jij gaat importeren via China zal je ook te maken krijgen met incoterms. En dat is feitelijk een overeenkomst die je samen met de leverancier maakt.

Er worden verschillende incoterms gehanteerd, denk aan DDP, FOB, CIF, CNF en Ex Works. Het is belangrijk te kijken wat daarin staat omdat ze nogal behoorlijk van elkaar kunnen verschillen.

Het kan namelijk zijn dat je leverancier kosten op zich neemt, of dat jij daar voor verantwoordelijk bent …we raden je aan die incoterms altijd goed door te nemen en begrijpen.

5. Je probeert de regels te omzeilen

En dit zal je ook zeker niet moeten doen …wanneer jij denkt de regels te omzeilen zal je van een koude kermis thuis komen. Het kan zijn dat je denkt …”ik doe gewoon net of mijn neus bloed en geef aan dat het om andere producten gaat dan ik daadwerkelijk importeer”. We raden je aan altijd eerlijk te zijn en geen alternatieve manieren proberen te vinden …waardoor je bv. niet zoveel hoeft te betalen voor die producten”.

Want op de eerste plaats zal je gewoon eerlijke handel moeten drijven. En dien je ook alles netjes te regelen ….omdat je anders echt aan de pan blijft hangen.

Zorg ervoor dat je jezelf goed inleest en checkt wat bij jou van toepassing wordt.

Bonustips

Je weet nu welke invoerrechten Alibaba met zich meebrengt en hoe die achterhaald kunnen worden. Verder geven we je nog een bonustip die ook een belangrijke rol speelt om geen flaters te slaan bij het inkopen via Alibaba. En dat is het vinden van de juiste leveranciers!

Want het vinden van de beste leveranciers op die website, zorgt er ook voor dat je betere deals realiseert en dat heeft ook invloed op alle kosten die je betaalt (waaronder de invoerrechten). Want wanneer jij betrouwbare leveranciers vindt en slim onderhandelt zal je waarschijnlijk minder kwijt zijn, en dan zal je dus ook per saldo (na het betalen van invoerrechten) voordeliger producten kunnen scoren via het Alibaba platform, en dat merk je ook in de winsten die je maakt. Laten we eens kijken hoe je de beste leveranciers kan vinden op Alibaba …enkele gouden tips die iedere verkoper zou moeten toepassen.

Check de leverancier wat grondiger

Je kan natuurlijk aan de hand van een aantal filters kijken of een leverancier op de “shortlist” terecht zal komen ofwel een lijstje waar jij leveranciers op zet, waarmee je wel mogelijk zaken zou willen opstarten. Zo heb je straks een 3 tot 5 leveranciers bij wie je mogelijk wil inkopen …en waarom zou je alleen Alibaba gebruiken en niet een ander platform voor het checken van die leveranciers?

We raden je altijd even aan om een zoekopdracht in Google uit te voeren, met de naam van je leverancier …of bv. in combinatie met “spam” of ervaringen (gebruik verschillende talen). Op die manier zal je namelijk allerlei zoekresultaten krijgen die een extra bevestiging kunnen vormen, en aantonen hoe betrouwbaar een leverancier is. Het is overigens niet een alles bepalende wetenschap, echter het meenemen ervan in je evaluatie levert meer zekerheid op en vergroot dus je kans van slagen!

Indien er nergens iets opduikt van slechte ervaringen met die leverancier, en die bv. alleen maar lovende woorden krijgt (met hier en daar natuurlijk ook een minder goede ervaring, wat normaal is) …dan geeft je dat een extra bevestiging dat die leverancier hoogstwaarschijnlijk wel betrouwbaar is en jij daar zaken mee kan doen.

Echter …kom je een aantal klachten tegen en merk je bij het lezen daarvan dat dit niet 1 keer maar vaker gebeurt, raden we je af om met zo’n leverancier in zee te gaan. Het kan zijn dat ze zaken niet goed op orde hebben …en ook dat het gewoon een stelletje beunhazen zijn en daar wil je liever niet mee samenwerken. Let dus altijd goed op en doe altijd even een extra check …het zal je helpen beter inkopen te doen, en dat is natuurlijk altijd het grotere plan van aanpak om te zullen slagen!

Alibaba prestaties filteren

Tijdens je zoektocht naar de beste leveranciers is het belangrijk op nog een aantal andere dingen te letten. Om te beginnen kan je bv. checken of de leverancier een “Gold Supplier” is (wat neerkomt op een betaalde status, iets dat veel “malavide” partijen niet zullen doen en je dus iets meer zekerheid geeft). Het is overigens niet een 100% garantie dat een leverancier ook ECHT uitstekend is of je producten levert naar wens en aan de hand van alle eisen die je stelt omdat ze ervoor betalen. Je kan dus ook beter nog een aantal andere zaken controleren voordat je handel begint te drijven met die leverancier.

En dat kan bv. ook door te kijken naar wat de responsetijd van een leverancier is. Je wilt natuurlijk zaken doen met leveranciers die snel antwoord geven. Immers, zal het de samenwerking bevorderen (zeker wanneer je producten wilt inslaan en dat NU wilt doen). Zo kan je bv. zien hoeveel uur het gemiddeld duurt voordat leveranciers zullen antwoorden.

Verder kan je ook zien hoe lang een leverancier al handel drijft via Alibaba, in welk land het bedrijf gevestigd is (vrij doorgaans China) en hoe snel ze gemiddeld leveren aan hun klanten. Het zijn allemaal dingen om rekening mee te houden bij het selecteren van je leveranciers. Want ze geven meer zekerheid dat je met een betrouwbare partij te maken hebt, en dat is belangrijk voor succesvol inkopen via Alibaba en daardoor kan je ook invoerrechten voor lief nemen bij het zakendoen met die leveranciers.

Het opvragen van samples bij je leverancier

En dan is het verder ook belangrijk eerst samples op te vragen bij je leveranciers …zodat je eventjes kan zien hoe goed de producten ook ECHT worden gemaakt voor je waarbij nog wat andere dingen komen kijken. De eerste stap is een sample bestellen zodat je het product kan zien, voelen, testen etc. en op die manier ook weet of alles naar wens is + aan ook aan je eisen voldoet. Je kan dit doen bij een paar leveranciers, en dan vervolgens de beste eruit kiezen …waarna je begint met een bescheiden bestelling.

Want je moet ook snappen dat de eerste “Golden” sample altijd goed zal zijn en de reden daarvoor is dat een leverancier jou natuurlijk wil binnenhalen om een nieuwe klant van je te maken. Het kan zijn dat vervolgbestellingen iets anders uitpakken (niet altijd echter kan je beter het zeker voor onzekere kiezen). En het is ook slim om eerst een partij te bestellen die je ook echt zal verkopen, bestel dus nooit veel teveel en begin eerst eens met een “start” voorraadje. Op die manier zal je erachter komen of de producten nog steeds naar wens zijn en aan alle eisen voldoen die jij stelt, zal je een voorraad ook sneller kunnen verkopen en betaal je niet voor teveel opslagkosten (en zal je ook geen onverkochte voorraden overhouden).

Het is belangrijk dat jij natuurlijk alles op voorhand zo duidelijk mogelijk met een leverancier overlegt …en die het product ook met zekerheid goed zal maken voor je. In het geval van ruis op de lijn, kan het namelijk zijn dat er dingen niet begrepen worden door je leverancier en het product dus anders uitpakt dan verwacht (zorg er dus voor dat je alles tot in detail doorneemt).

Kwaliteitscontrole in China

Welke invoerrechten Alibaba je zal kosten valt dus uit te rekenen …maar die wil je natuurlijk wel betalen voor producten die je ook echt wilt ontvangen (en kan doorverkopen). Zorg er dus voor dat je samples opvraagt om die eerste check te kunnen uitvoeren. En pak het voor de zekerheid nog wat beter aan.

Je kan namelijk ook een kwaliteitscontrole in China laten uitvoeren. Het is een aanrader bij je eerste bestellingen dit te doen. Vervolgens raak je steeds beter bekend met de leveringswijze van je leverancier en volstaat wellicht 1 keer in de zoveel tijd zo’n controle …en natuurlijk bij nieuwe leveranciers voor andere producten die je wilt laten maken. Want het voordeel ervan is dat een externe partij aan de hand van een checklist zal gaan controleren of de producten ook echt aan alle wensen en eisen voldoen.

Indien je zo’n kwaliteitscontrole ter plekke laat uitvoeren, zal je ook echt een goede voorraad producten ontvangen en kom je niet met de gebakken peren te zitten wat zo nu en dan nog gebeurt bij leveranciers. Het voordeel is dat je dus nooit met een voorraad komt te zitten waarvan je niks verkoopt ….om die specifieke reden dan wel natuurlijk.

Wat je gevoel zegt over een leverancier

Wat je gevoel zegt over een leverancier

Je kan natuurlijk ook een beetje afgaan op gevoel. Want hoewel er heel zakelijk zal worden gekeken met wie jij van plan bent in zee te gaan, kan het ook zijn dat het toch niet helemaal goed voelt (meestal wel gebaseerd op die filters, echter kan het soms ook zijn dat iets te mooi lijkt om waar te zijn …bv. een extreem lage prijs t.o.v. de concurrentie en moet je jezelf afvragen hoe dat mogelijk is en of het niet ten koste gaat van de kwaliteit die jij voor ogen hebt).

Zorg ervoor dat invoerrechten juist betaalt worden

Je weet nu welke invoerrechten Alibaba zal kosten …ofwel hoe die opgezocht en ook uitgerekend kunnen worden. Op die manier kan je ze ook meenemen in de grotere berekening die jij maakt voor winsten. En het is belangrijk dat je ook alles goed uitvoert, zodat je niet te maken krijgt met onverwachte kosten …waarvan je niet wist dat ze bestonden. In de beginfase kan je er beter even wat meer de tijd voor nemen …dan dat je achteraf in de problemen komt. Heb je nog specifieke vragen stuur ons dan een berichtje!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Yam
Door

Yam

op 26 Dec 2022

hartelijk dank voor u tips

Reactie plaatsen