Invoerrechten berekenen voor het importeren van producten
Invoerrechten berekenen voor het importeren van producten
26 januari 2021 

Invoerrechten berekenen voor het importeren van producten

Invoerrechten berekenen, waarom is dit belangrijk en hoe kun je dit het beste doen? In deze blog lees je alles wat je moet weten om succesvol producten te importeren.

In de praktijk vinden bijna alle verkopers die producten inkopen en doorverkopen, hun weg naar het buitenland om deze te laten produceren. Want laten we eerlijk zijn, in landen zoals China kunnen deze producten over het algemeen een stuk goedkoper gefabriceerd worden (waar ze overigens ook alles perfect kunnen maken of kenmerken van items kunnen kopiëren). Na het doen van gedegen product sourcing via online platformen zoals Alibaba.com, is de volgende stap je eerste bestelling te plaatsen bij de leverancier of fabrikant in een ander land.

Hierbij komen een aantal belangrijke zaken kijken, en 1 daarvan is invoerrechten berekenen over de producten die je wilt importeren. Want het is slim om te weten wat je aan extra kosten zal moeten betalen om je producten naar eigen land (of waar de producten worden opgeslagen) te krijgen. In de situatie waarbij jij een Amazon FBA verkoper bent, zullen je producten naar een van de gekozen Amazon Seller Centers gaan (afhankelijk van op welke Amazon Marketplace je wilt gaan verkopen en dus ook het land dat je kiest) …maar het kan ook zijn dat je de producten zelf wilt opslaan in Nederland of een andere gewenste locatie waar je ze (tijdelijk) wil stallen.

Hoe dan ook is invoerrechten berekenen voor die voorraden uiterst belangrijk, en zal je dus ook even bekend moeten worden met het proces.

Verder speelt het ook een belangrijk rol in de calculatie van je winsten, en wil je natuurlijk het liefst op voorhand weten of je (incl. de invoerrechten) nog wel genoeg verdient met de verkoop van producten om er een goede boterham mee te verdienen.

Laten we hieronder eens kijken hoe invoerrechten over je producten werken.


Invoerrechten berekenen…

Invoerrechten berekenen

Bij het importeren van producten krijg je te maken met verschillende zaken, en het is belangrijk dat je hiervan goed op de hoogte bent. We hebben ook een artikel geschreven over incoterms en hierin kan je ook lezen welke verschillende soorten er allemaal zijn (waar we overigens ook aparte pagina’s voor hebben geschreven). Verder kan je op onze website nog meer vinden over producten importeren uit het buitenland. En we gaan hier nu invoerrechten berekenen aan toevoegen …want hoe doe je dit en waarom is dit zo belangrijk?

Je krijg met invoerrechten te maken op het moment dat producten in Nederland aankomen, en zal dit in goede banen moeten leiden.

Het eerste waar je rekening mee zal moeten houden, is dat je te maken krijgt met een inklaringsproces op het moment dat jouw producten uit een niet EU land komen zoals bv. China waar veel verkopers vanuit importeren. Indien je producten vanuit een land binnen de EU importeert, zal je hier niet mee te maken krijgen.

In feite komt het erop neer dat de vervoerende partij alle eventuele kosten van onder meer invoerrechten, BTW, mogelijke accijns, opslagkosten, douane aangifte en ook administratieve handelingen betaalt (voorschiet) om ervoor te zorgen dat de producten ook echt kunnen worden afgeleverd. Vervolgens komt het vaak voor dat je dan zelf dit bedrag zal moeten terugbetalen, gezien alles omtrent douane en het invoeren van jouw producten, doorgaans onder jouw verantwoordelijkheid valt …hier spelen de incoterms een rol in en wie er welke verplichting en rechten heeft en wat deze precies zijn kan je hier allemaal in vinden (en gezien de vele verschillende varianten kunnen deze sterk verschillenden van elkaar). Indien je vervoerder alles regelt, communicatie heeft en dingen afhandelt met de douane …zal die jou over het algemeen “inklaringskosten” doorberekenen en deze komen dus bovenop alle kosten die er bij het invoeren komen kijken (het zijn dus de extra kosten voor alle handelingen die ze verrichten).

Het gaat hier om een “fixed” bedrag dat onafhankelijk is van de waarde van jouw totale bestelling.

Er gelden hier overigens nog wel een aantal regels en uitzonderen voor, laten we daar hieronder eens naar gaan kijken:

• Wanneer jij een bestelling plaatst met een totale waarde tot en met 22 euro, zal je hier geen extra kosten voor hoeven te betalen bij de douane …zoals je snapt zal het dus vaak voor kleine consumenten aankopen, niet altijd nodig hoeven zijn douanekosten te betalen. Indien jij een verkoper bent en voorraden inslaat om bv. via Amazon.com of Bol.com te verkopen, zal je hier natuurlijk vrijwel altijd boven zitten en wel met deze kosten te maken krijgen. Is je bestelling toch minder dan 22 euro betaal je dus geen extra kosten …en wanneer je ook geen kosten maakt voor opslag of administratieve handelingen hoeft je vervoerder dus niks voor te schieten voor jou en kunnen ze dus ook geen inklaringskosten in rekening brengen.

• Indien jij bestellingen met een waarde boven de 22 euro importeert zal je hierover BTW moeten betalen + ook kosten voor de douane aangifte …invoerrechten berekenen is hier nog niet van toepassing, omdat je bij een iets hoger bedrag nog niet met invoerrechten te maken zal krijgen. Je zal echter wel te maken krijgen met inklaringskosten.

• Is jouw bestelling hoger dan 150 euro dan betaal je BTW, kosten voor de douane afgifte en ook invoerrechten. En ook hier zal je natuurlijk te maken krijgen met de nodige inklaringskosten.

Afhankelijk van wat voor producten je importeert uit het buitenland, kunnen de invoerrechten en BTW afwijken en zal je dus per (verschillende) bestelling de invoerrechten berekenen op een andere manier.

Invoerrechten berekenen + BTW

Nu je een idee hebt van welke kosten er komen kijken bij het importeren van producten, ben je vast ook wel benieuwd hoe invoerrechten berekenen in de praktijk werkt. En het is belangrijk te snappen dat deze invoerrechten, ook wel bekend onder de naam “douanerechten” over de prijs van je producten, verzendkosten en de eventuele verzekeringskosten worden berekend. Verder zullen je producten uit een land moeten zijn geïmporteerd dat niet aangesloten is bij de Europese Unie en dus ook een minimale waarde moeten hebben van 150 euro …dit bedrag is exclusief kosten voor verzekering en vervoer. Je weet nu dus wanneer en waarover je de invoerrechten moet berekenen …nu is de volgende vraag natuurlijk hoeveel die invoerrechten dan precies zijn.

Om daarachter te komen zal je moeten kijken naar welke producten je importeert, want aan de hand daarvan worden de invoerrechten bepaald aan de hand van “Harmonized System Codes” (ook wel bekend met de afkorting HS-codes). Want de EU zal deze Taric-codes (Taric) gebruiken om te bepalen welke invoerrechten er over bepaalde producten moeten worden betaalt (ofwel het douanetarief). Er zijn momenteel 183 landen aangesloten bij dit systeem van productindeling om zo de kosten van de invoerrechten te berekenen.

En dat gebeurt dus allemaal aan de hand van die 10-cijferige Taric-code, welke door de Wereld Douane Organisatie (WDO) wordt bepaalt en ingedeeld. Het is dus totaal afhankelijk van welke producten jij importeert, wat jij hiervoor aan invoerrechten zal moeten gaan betalen. In Nederland komt er nog iets meer kijken bij invoerrechten berekenen gezien er ook nog wordt gekeken naar het “Gebruikstarief” …het komt er in feite op neer dat de Taric-code gewoon wordt gebruikt, maar hierop ter aanvulling nog nationale (Nederlandse) codes aan worden toegevoegd van tweemaal 2 cijfers. Je kan dit gebruikstarief overigens zelf opzoeken door naar Douane Tarief Voorziening (DTV) te gaan om die op de website te achterhalen.

Je krijgt dan ook nog te maken met de BTW …en ook die dien je te berekenen over de prijs van je bestelling + verzendkosten, mogelijke verzekeringskosten en de invoerrechten. Indien jij producten importeert uit een land dat is aangesloten bij de Europese Unie dan zal je even moeten checken of er mogelijk sprake is van “intracommunautaire verwervingen” …een heel woord, maar feitelijk gewoon een hulpmiddel van de Belastingdienst. Je zal (waarschijnlijk) in de meeste gevallen geen BTW hoeven af te dragen, maar er zijn wel degelijk uitzonderingen. Zorg er dus voor dat je het altijd even goed checkt. Is de aankoop die je in het buitenland hebt gedaan geen in Nederland belaste intracommunautaire verwerving, waarbij je kan denken aan montagewerkzaamheden of installaties door de desbetreffende buitenlandse leverancier waarmee je zaken doet, zal je wel belasting dienen af te dragen. Ga dus altijd na aan de hand van dit hulpmiddel dat de Belastingdienst ter beschikking stelt, of jij hiervoor in aanmerking komt.

Ga je producten importeren uit een land dat buiten de Europese Unie valt, zal je altijd te maken krijgen met BTW afdracht …en dat komt over het algemeen neer op 21% van de gemaakte omzet. Er zijn ook uitzonderingen waarbij er een tarief van 9% geldt of zelfs 0% in sommige gevallen. Je kan deze tarieven makkelijk achterhalen op de website van de belastingdienst …en berekent dit bedrag door aan de koper, over het bedrag waarvoor jij de producten verkoopt.

Voorbeeld invoerrechten berekenen

We laten je hieronder ook even een voorbeeld zien van hoe invoerrechten berekenen er dan bv. uit kan zien. En hoewel de invoerrechten tarieven flink kunnen variëren (van geen tot enkele tientallen procenten), is onderstaande bedoelt om de logica ervan te snappen …overigens kan het ook zelfs zo zijn dat er per “productcategorie” weer onderscheid wordt gemaakt in het invoerrechten percentage dat er betaalt dient te worden …let daar ook goed op. Laten we eens kijken naar de onderstaande berekening.

Stel, je wilt 10 tassen importeren uit een land buiten de Europese Unie en de tassen zijn per stuk 18 euro, er wordt 21 euro verzendkosten in rekening gebracht en betaalt ook nog eens 11 euro aan verzekeringskosten over de totale bestelling die je uit het buitenland zal importeren.

Je kan dan op de volgende manier de invoerrechten berekenen:

Invoerrechten zal je betalen over:

180 euro (10 x 18 euro per tas) + 21 euro (verzendkosten) + 11 euro (verzekeringskosten) = 212 euro …de invoerrechten zijn vervolgens 2,5% van die 212 euro = 5,30 euro

BTW zal je betalen over:

180 euro (10 x 18 euro per tas) + 21 euro (verzendkosten) + 11 euro (verzekeringskosten) + 5,30 euro (invoerrechten) = 217,30 euro …de BTW is 21% over die 217,30 euro = 45,63 euro

En je zal dus aan de douane betalen:

5,30 euro (invoerrechten) + 45,63 euro (BTW) = 50,93 euro

Je ziet dus dat er bij het importeren van producten uit landen die buiten de Europese Unie vallen, verschillende kosten komen kijken (zeker wanneer je in grotere aantallen inslaat) waar je dus absoluut rekening mee zal dienen te houden. Hiermee verzeker je jezelf ervan dat al die kosten betaalt kunnen worden en niet in de problemen komt met het importeren van je producten. Het zijn dus niet alleen de afspraken die je met leveranciers maakt die belangrijk zijn bij het importeren van producten, maar ook de verantwoordelijkheden die met de Nederlandse overheid te maken hebben waar je op moet letten.

Het feit dat je de BTW direct bij de douane zal moeten betalen, kan nadelig zijn voor ondernemers gezien deze pas bij het doen van de eerstvolgende BTW aangifte in aftrek kunnen worden gebracht en het dus weer terugkrijgt. Wanneer jij dus bv. verkoper bent op een Nederlands online platform (zoals o.a. Bol.com), zal je die BTW dus eerst moeten betalen en later pas kunnen terugkrijgen …wat dus tijdelijk invloed heeft op je liquiditeit.

Maar we hebben goed nieuws, want er bestaat ook artikel 23 …en wat dat is gaan we hieronder voor je uitleggen.

Wat is artikel 23?

Het kan voor jou slim zijn, wanneer je regelmatig producten importeert uit het buitenland, om nu even extra goed op te letten.

En beginnen dan gelijk met ons advies: importeert je deze producten hoofdzakelijk uit landen buiten de Europese Unie (wat bv. het geval is wanneer jij verkoper bent op Bol.com en producten uit China importeert gezien de vele voordelen die dat natuurlijk heeft) …dan kan het handig voor je zijn om een vergunning “artikel 23” aan te vragen bij de Belastingdienst. Door het aanvragen daarvan zal je namelijk de BTW kunnen verleggen, waardoor je niet bij de douane al hoeft af te tikken …elke keer dat je producten in het buitenland importeert (vanuit een niet EU land). Je zal de BTW over de geïmporteerde producten dan verrekenen tijdens je kwartaalaangifte voor de BTW (aangifte omzetbelasting). Het geeft je dus in feite een liquiditeitsvoordeel, want nu zal je meer kunnen investeren in andere belangrijke zaken …terwijl je dat anders al gelijk (tijdelijk) kwijt bent wanneer je producten Nederland binnenkomen.

Verder hoef je geen gebruik meer te maken van de voorschotprovisie op de BTW om dus uiteindelijk een betere (gezonde) cashflow te genereren. En hoef je dus geen rekening meer te houden met al deze dingen die voor een behoorlijke rompslomp kunnen zorgen. En verder valt er gelijk nog een voordeel te halen, want naast de financiële zaken en een cashflow die er dus flink op vooruit kan gaan (omdat je nu veel meer te besteden hebt, en die kan investeren in andere belangrijke zaken) …zal alles aan de douane ook vlotter verlopen en het invoerproces versnellen, waardoor je producten dus sneller kan invoeren en op de verschillende platformen kan gaan verkopen.

Kortom …er vallen voor verkopers die importeren uit landen buiten de Europese Unie dus alleen maar voordelen te halen uit artikel 23. En je kan het ook nog eens gewoon gratis aanvragen. We raden je dan ook aan, indien dit op jouw van toepassing is, om de aanvraag snel te regelen en in te dienen bij de Belastingdienst om er de vruchten van te plukken.

Laten we eens kijken hoe je zo’n vergunning artikel 23 kan aanvragen.

De vergunning artikel 23 aanvragen? Volg deze stappen!

Want het nut ervan is je nu duidelijk, maar dan zal je nog wel even een “vergunning artikel 23” moeten fixen …en om te voorkomen dat je lang hoeft te zoeken helpen we je hieronder even met een aantal stappen om dit uit te voeren.

1. Kom jij wel in aanmerking voor een vergunning artikel 23?

Op de eerste plaats zal je natuurlijk moeten bepalen of jij er wel voor in aanmerking kan komen. En de Belastingdienst heeft hier feitelijk 3 voorwaarden voor om te bepalen of dit het geval is, dat zijn namelijk:

• Je woont in Nederland of het bedrijf is hier gevestigd
• Je importeert met regelmaat producten uit niet EU-landen
• Je voert een aparte administratie, waaruit blijkt op te maken hoeveel BTW je betaalt bij het importeren van de producten uit de niet EU-landen

Het is dus van groot belang dat je alle informatie (data) die betrekking heeft op de BTW afdracht klaar hebt liggen, zodat je die kan aantonen …en in aanmerking kan komen voor een vergunning artikel 23. Indien je dit nu nog niet doet is het dus zeker een aanrader hier gelijk mee te beginnen (zeker wanneer jij van plan bent nog langer zaken te doen met niet EU leveranciers, en je dus van de voordelen van een vergunning artikel 23 wilt genieten).

2. Je gegevens verzamelen + de uiteindelijke aanvraag gaan indienen

Wanneer jij een aanvraag vergunning artikel 23 wilt doen, zal je bij het Belastingkantoor de volgende gegevens moeten indienen:

• Je btw-identificatienummer
• Je omzetbelastingnummer
• Je bedrijfsnaam (of nog beter de naam van het bedrijf waaronder je de producten ook echt zal importeren)
• Je dient aan te geven welke producten er geïmporteerd worden
• Je geeft ook de waarde van alle producten op
• Vanuit welke landen buiten de Europese Unie er geïmporteerd wordt
• Het aantal keer dat je ook echt producten importeert uit niet EU-landen op jaarbasis

3. Je zal nu eventjes geduld moeten hebben

Want vanaf het moment dat je de aanvraag vergunning artikel 23 hebt ingediend, kan het tot maximaal 8 weken duren voordat deze is behandeld …in de praktijk gaat het allemaal gelukkig wat sneller en zal het meestal tussen de 2 en 4 weken al in behandeling zijn genomen. Echter, zal je ook daarna nog even geduld moeten opbrengen gezien het ook allemaal bij de douane zal moeten worden doorgevoerd …waarna je dan echt van start kan gaan met de btw-verlegging en dus de voordelen van je vergunning artikel 23 kan plukken.

Invoerrechten berekenen ook belangrijk voor je winst?

Invoerrechten berekenen ook belangrijk voor je winst

En het is ook heel belangrijk je invoerrechten te berekenen, om te zien hoe winstgevend je zal zijn met jouw producten. Want de kosten zullen bij grote voorraden oplopen en het verschilt ook nog wel eens enorm hoeveel invoerrechten je zal moeten betalen. Bij nieuwe verkopers die net starten, is dit een valkuil die toch wel met enige regelmaat voorkomt.

Ga je namelijk invoerrechten berekenen, maar neem je die kosten niet mee in je berekening voor de nettowinst …dan kan het zomaar zijn dat je helemaal niet zo winstgevend meer bent na het betalen hiervan. Stel dat je winstmarges al niet heel hoog zijn en je moet 17% invoerrechten betalen over je producten …dan kan je zomaar in de min komen met jouw producten en zal je daadwerkelijke winst dus uit het raam vliegen. Het is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar neem altijd alle kosten mee in je winstberekeningen, zo weet je vooraf wat jij op jouw producten zal verdienen nadat alle kosten hiervan af zijn gehaald en wat je dus ECHT verdient.

Het geldt overigens niet alleen voor de invoerrechten, maar ook kosten die je kwijt bent aan de verzekering van je producten of andere bijkomende kosten (zoals ook de inklaringskosten die je leverancier kan vragen voor het regelen van alle douaneprocessen …ook al is het misschien niet zoveel, het valt wel onder kosten die je maakt voor het product en zal dus van je bestelling moeten worden afgehaald om de winst per unit uit te rekenen).

Wil je extra hulp bij invoerrechten berekenen?

Je weet nu wat invoerrechten zijn en hoe ze berekent moeten worden. Ga je producten importeren uit een land buiten de EU, zorg er dan voor dat je kijkt welke invoerrechten je moet betalen en ook of je in aanmerking kan komen voor een vergunning artikel 23 (wanneer jij echt veel zaken doet met die leveranciers in landen buiten de Europese Unie). Het zal in je voordeel werken.

Indien je nog vragen hebt, neem dan contact met ons op …we helpen namelijk graag nieuwe verkopers verder successen te behalen!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen