Inkopen op Orderchamp: 5 stappen om succesvol producten te sourcen
Inkopen op Orderchamp: 5 stappen om succesvol producten te sourcen
06 april 2021 

Inkopen op Orderchamp: 5 stappen om succesvol producten te sourcen

Sta jij op het punt om met een nieuw productidee de markt te veroveren? Je ontkomt er dan niet aan goed onderzoek te doen naar leveranciers, en vervolgens ook de nodige voorraden aan te leggen om je klanten te kunnen bedienen (en wilt ook genoeg op voorraad hebben om geen NEE te verkopen). Verder zal je ook te maken krijgen met minimale orders die je moet doen bij leveranciers.

De grote vraag is echter …waar ga je jouw producten inkopen? Ga je in het buitenland speuren naar rendabele producten met hoge winstmarges (meestal uit China) of kies je toch voor producten inkopen op de Orderchamp website? Wat is dat eigenlijk precies? Laten we hier eens naar kijken.

Orderchamp is een platform waar B2B producten worden verkocht en ingekocht …ze brengen leveranciers en verkopers samen (net zoals bv. een Alibaba dat doet in het groot en op internationaal toneel). Echter, Orderchamp is ook bezig steeds meer tractie te krijgen …en het voordeel is ook dat het hoofdkantoor iets dichterbij huis is, het wordt namelijk gerund vanuit Amsterdam.

Je kan natuurlijk met vragen zitten hoe er slimme inkopen gedaan kunnen worden …gelukkig zijn wij er om je op weg te helpen met producten inkopen en doorverkopen via deze nieuwe route. We gaan je aan de hand van 5 stappen laten zien wat het beste werkt, om van je inkopen een grandioos succes te maken. Vanzelfsprekend komt daar nog veel meer bij kijken maar je krijgt wel een goed idee hoe jij producten op een succesvolle manier kan inslaan …en kan beginnen met het verkopen van jouw ingekochte producten via verschillende platformen zoals Amazon.

Ontdek hieronder waar je op moet letten!


5 tips voor producten inkopen via Orderchamp

We hebben deze tips voor je klaargezet en kan die toepassen wanneer jij nieuw bent op het Orderchamp platform, maar sommige zijn ook in algemene zin te gebruiken voor andere platformen waar je producten kan inkopen (zoals bv. alibaba.com). Het lijkt allemaal fantastisch en nieuwe verkopers slaan in de euforische fase van beginnen met een eigen product, nog wel eens cruciale stappen over die je wel moet doorlopen. Check hieronder waar jij absoluut op moet letten bij het doen van inkopen via Orderchamp.

1. Stel vragen aan je leverancier

Stel vragen aan je leverancier

Vragen staat vrij …en is ook extreem belangrijk om je leveranciers beter te leren kennen en vandaar dat we je aanraden de “Chat met dit merk” functie te gebruiken om kennis te maken, maar vooral ook praktische vragen te stellen omtrent de producten die je wilt inkopen bij die leverancier. Er kunnen tal van vragen zijn en je wilt weten of een leverancier aan jouw wensen en eisen zal voldoen. In algemene zin kan je dit ook bij andere platformen doen (helemaal wanneer je overweegt uit het buitenland te importeren …zoals bv. importeren uit China via Alibaba). Het is een belangrijk onderdeel van succesvol zaken doen, en dat vertaald zich door in de rest van je verkoopactiviteiten.

Je kan bv. willen weten of er nog wat ruimte zit in de aantallen die je wilt bestellen, vragen stellen over de kwaliteit van het product of de prijs bespreken met die leverancier. Het is natuurlijk de vraag of een leverancier daarmee instemt, wees verder ook realistisch in die onderhandelingsfase. Want leveranciers moeten ook inkomsten verdienen en een gezin voeden.

En onderneem die stap ook gewoon …praten met een leverancier zorgt ervoor dat je veel meer komt te weten dan alleen maar dingen omtrent het product. Wat je tijdens die gespreken namelijk ook zal merken is hoe de leverancier reageert op bepaalde vragen of dingen die jij zegt. Is een leverancier heel kortaf, of doen ze echt heel moeilijk over bepaalde dingen? Wellicht is het dan beter om ook andere leveranciers te bekijken. Laat het niet zo zijn dat je om kleine dingen een hele deal afzwaait, maar neem het wel mee in je totale overweging om met een leverancier op Orderchamp in zee te gaan. Je wilt namelijk het liefst een goede samenwerking opzetten, en vaker producten kopen bij die leverancier en dan moet ook op het gebied van communicatie alles spic en span zijn.

Het voordeel voor een hoop Nederlandse verkopers die producten via Orderchamp willen kopen, is natuurlijk dat er vaak in eigen taal gecommuniceerd wordt en dus niet in bv. Engels of wellicht zelfs andere talen. Hoewel er tegenwoordig op Alibaba ook steeds meer leveranciers goed Engels praten, en het voor veel Nederlanders bijna een tweede moedertaal is …zullen er ook nog zat ondernemers zijn voor wie dat toch wat lastiger is. In die zin kunnen bepaalde partijen elkaar beter begrijpen …en dat is voor het inkopen van producten ook ECHT heel belangrijk.

Om een voorbeeld te geven, stel je koopt in op een buitenlands platform en komt in contact met je leverancier die de Engelse taal niet machtig is (laat staan de Nederlandse taal) …jij praat redelijk de Engelse taal, maar ook niet helemaal perfect. En dan moet je aan de leverancier belangrijke productdetails bespreken, maar die snapt het maar voor de helft. Je krijgt nu waarschijnlijk producten geleverd die niet naar wens zijn en ook de eisen die je stelt zijn ver te zoeken bij het product. Via Orderchamp zal je daar minder last van hebben …en gebruik dat vanzelfsprekend optimaal, tijdens je inkoopavonturen.

2. Check de beoordelingen

Ga je producten inkopen via Orderchamp …dan is het zoals bij kopen van producten in een webshop belangrijk naar de reviews van andere kopers te kijken. Want het is een soort van “social proof” dat de leverancier betrouwbaar is en goede producten levert aan zijn of haar klanten. En hoewel daar natuurlijk ook weleens een (klein) beetje mee gesjoemeld wordt, is het merendeel over het algemeen wel te vertrouwen. Zorg er dan ook voor dat je er een aantal leest, want dan kom je erachter of de leverancier echt een match vormt met alle plannen die jij hebt.

Het is natuurlijk niet zo dat alle inkopende partijen ook een review achterlaten, maar degenen die het doen bieden meestal wel genoeg informatie waar jij iets mee kan. Je vindt de reviews links bovenaan (en wanneer jij op het linkje klikt ga je direct naar beneden waar alle reviews onder elkaar staan vermeldt). Scrol er doorheen en lees wat andere inkopers te vertellen hebben over de manier van zaken doen met het merk.

Je zal bv. reviews zien waarin er wordt gepraat over de goede kwaliteit van de producten, of dat ze heel tevreden zijn met de manier van samenwerken …zelfs de levertijd speelt een rol in het geheel en wanneer er tussen de beoordelingen vaak gepraat wordt over een snelle levering zal die partij heel ad-hoc zijn met het leveren van je producten. Alle factoren die een rol spelen zijn belangrijk …helemaal voor wanneer je grote plannen hebt praten we hier over dingen die je echt goed op orde wilt hebben, en wanneer jij een goede leverancier aan de haak slaat via Orderchamp zal je hier op de lange termijn de vruchten van plukken.

Soms wordt er nog door inkopers vertelt welke producten ze hebben gekocht …zo heb je een nog preciezere beeldvorming van hoe producten (specifiek) worden ontvangen door die verkopers. Onderschat het bekijken van die reviews niet en ga ook niet alleen maar op de sterren af …lees er ook gewoon een aantal door en kijk hoe zaken doen met het merk door anderen wordt ervaren. Je bent er misschien een kwartiertje mee zoet (afhankelijk van hoeveel reviews er zijn natuurlijk), maar het levert je veel nuttige informatie op.

Het is niet de enige factor die telt …maar wel een extreem belangrijke. Je gaat toch ook bij het doen van aankopen op bv. Amazon eerst eens kijken wat anderen ervan zeggen. Is het product naar wens? En komen ze alle beloftes na die er worden gemaakt via de productvermelding? Hoe is de verpakking van het product en voldoet die aan alle eisen om je producten goed te beschermen? De kritische klant zal altijd een kijkje nemen bij de Amazon reviews (in feite alle platformen waar reviews worden weergegeven). En waarom zou je dat dus dan ook niet checken bij het inkopen van producten die doorverkocht zullen worden? Precies …en zoveel moeite is het nou ook weer niet …neem dus altijd een kijkje bij de reviews en kijk dan ook naar hoeveel sterren en totaal aantal reviews er zijn (je zal snappen dat een paar 5 sterren reviews nog geen beeld vormen van hoe goed je die leverancier kan vertrouwen …een zwaluw maakt nog geen zomer, probeer dus een leverancier te vinden via Orderchamp met een betere reputatie …ga voor iets meer zekerheid).

3. Google het merk

Google is je vriend en dat geldt ook zeker bij opzoeken van wat informatie over je aanstaande leveranciers …want die staan meestal ook wel ergens in de zoekmachine vermeldt in positieve of negatieve zin. En ook al is het geen alles overkoepelende wetenschap om te bepalen hoe je “uitstekend” je leverancier wel niet is, schetst het meestal wel een aardig plaatje. Helemaal wanneer die leverancier daar toch wat anders uit de bus komt dan bv. via de Orderchamp website.

Je kan bv. eens kijken naar beoordelingen op de website van een leverancier, mits die er staan en anders eens kijken op forums of onafhankelijke beoordelingswebsites. Het zal je nog meer garantie bieden over de leverancier, en ook aantonen of de overeenkomst met de feiten op de Orderchamp website kloppen. Een leverancier mag je best kieskeurig selecteren, want het bepaalt ook voor een groot deel je succes. Het kost je immers tijd en geld om weer een andere leverancier te vinden wanneer de huidige jouw producten niet echt naar wensen of eisen levert. Het is beter om er in de beginfase iets langer over te doen …dan allerlei processen in gang te zetten om er later achter te komen dat het toch niet helemaal goed blijkt te werken met die leverancier.

Wat je ook kan doen is de naam van het merk (bedrijf) gebruiken in combinatie met het woord “spam” of “ervaringen” …je zal dan snel uitkomen bij de review-websites, forums of misschien wel een Radar, zodat je kan zien wat er over het bedrijf gezegd en geschreven wordt. Het is niet altijd nodig om dit te doen, maar wat let je om eens te kijken naar mee bronnen van informatie aangaande je nieuwe leverancier. Het is altijd je taak om zoveel mogelijke bruikbare informatie te verkrijgen, om te voorkomen dat je in zee gaat met een leverancier die achteraf toch niet zo goed blijkt te zijn.

Je hebt op Orderchamp een paar zaken, waaronder de beoordelingen, welke je in de gaten moet houden …juist omdat er niet veel andere dingen zijn waar je op kan letten moet je die dus zeker serieus nemen. Er zijn gerust wel goede partijen te vinden op het platform, maar wees altijd op je hoede voor de mindere partijen omdat ze je veel schade kunnen aanrichten. Wellicht is de kans op echt louche partijen wel een stuk minder …op bv. een Alibaba zijn er zoveel leveranciers dat er ook veel meer partijen tussen kunnen zitten (nog steeds in verhouding niet veel natuurlijk) die er een potje van maken.

Neem de tijd voor belangrijke dingen, zoals het overwegen van je leveranciers, in het begin …de tijd die je daar nu insteekt levert je straks namelijk veel meer op. Je bent echt niet de enige die het doet, maar wel een van de weinigen (degenen die het doen zijn meestal succesvolle ondernemers …omdat ze bekend zijn met alle prioriteiten). Maak het dus onderdeel van je product research activiteiten en zorg het een gewoonte wordt …het moet in je systeem komen te zitten voor jouw inkopen via Orderchamp.

4. Overige zaken waar je naar zou moeten kijken

Je kan ook nog even kijken vanuit welk land het merk levert, links onder het logo + naam zie je de plaatsnaam en land staan. Zo kan het voorkomen dat je een voorkeur hebt voor Nederlandse bedrijven, of om andere redenen liever met die bedrijven in zee gaat (wellicht hebben ze snellere levertijden). En die levertijden staan direct eronder vermeldt, samen met nog wat andere dingen.

Er wordt bv. aangegeven “Verzenden direct vanaf merk (5 – 8 dagen)” …zo weet je dat voorraden direct vanaf het merk, zonder een tussenpartij, naar jou toekomen en kan je ook rekening houden met de gestelde leveringstijden.

Verder wordt er ook nog aangegeven wat de minimale eerste orderwaarde is …en bij veel merken zie je dat het om een laag bedrag gaat. Want zo is de drempel voor nieuwe inkopende partijen lager, en kunnen die ook eerst wat bekender raken met het merk (of alles bv. echt helemaal naar wens is, aan je eisen voldoet en ook daadwerkelijk om die redenen goed verkoopt). Orderchamp heeft leveranciers die dat instellen …maar ook bij inkopen via alibaba.com is dit een bekende manier van zaken doen. Want naast een aantal samples bestellen via de Chinese website, zal je eerste bestelling meestal ook niet een hele grote zijn vanwege het feit dat je eigenlijk wilt zien hoe alles verloopt. Is je eerste bestelling nog steeds zo goed, en krijg je dus niet alleen maar een “golden” sample (die zijn namelijk altijd goed om je binnen te halen)? En daarbij komt dat je niet gelijk “over” (teveel producten inslaan) hoeft te bestellen …plaats eerst een x aantal stuks en dan vervolgbestellingen meer.

Bij inkopen via Orderchamp heb je dus in veel gevallen ook een redelijk lage eerste orderwaarde waardoor je eveneens de kat uit de boom kan kijken.

Daarbij zie je ook een minimale orderwaarde van her-bestellingen staan, welke iets hoger ligt …op die wijze kan je ook rekening houden met kosten van nieuwe bestellingen die jij maakt.

En kijk natuurlijk ook altijd naar de prijzen en winsten die je er op kan maken, het is altijd belangrijk goede producten uit te zoeken waar veel vraag naar is …waarop je voldoende winst kan maken om er werkelijk een dikke boterham mee te verdienen. Je doet er ook verstandig aan om alle kosten die er gemaakt worden mee te nemen in berekeningen. Op die manier maak je namelijk een realistische schatting van potentiële winsten die er gemaakt zullen worden. Ga je bv. op Amazon verkopen en ook advertenties draaien …dan is het ook goed naar je ACoS te kijken om te zien wat dat je oplevert. Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van wat je daadwerkelijk verdient …want ook hier loopt het nog weleens stuk en wanneer je inkoopprijs bij een leverancier via Orderchamp dan te hoog ofwel scherp ligt zal je je er niet veel mee verdienen. Het is echt van extreem belang dat je een heldere berekening maakt …neem dat dus van begin af aan serieus en werk toe naar een succesvolle strategie voor je inkopen via Orderchamp en dus ook het verkopen van je producten via verschillende platformen zoals Amazon.

5. Vergelijk en overweeg andere platformen

Vergelijk en overweeg andere platformen

Je kan natuurlijk kiezen voor inkopen doen via Orderchamp, want er zijn zeker voordelen die je bij andere platformen niet hebt (zoals het dichtbij huis verhaal en de taal die overwegend Nederlands …of anders Vlaams zal zijn). Toch zal je altijd moeten kijken bij het maken van een afweging, welk platform interessant is voor jouw producten op het gebied van winstmarges, aanpassingen en ook de locatie waar die gemaakt worden. Ga je verkopen op Amazon, kan het namelijk ook interessant zijn je producten juist in China te laten maken en dan rechtstreeks naar een van de Amazon Fulfillment Centers te laten sturen.

Het platform dat hiervoor het meest gebruikt wordt is Alibaba …soms ook AliExpress, echter is dat meer een website voor consumenten en niet voor bedrijven die producten willen importeren uit China om ze door te verkopen. En hoewel alibaba.com natuurlijk veel voordelen heeft, moet je ook daar goed kijken naar een aantal dingen om tot de beste leveranciers te komen …we hebben daar ook een artikel over geschreven namelijk “Inkopen op Alibaba: hoe koop je producten in op Alibaba?” waar je veel te weten kan komen over hoe alles werkt.

Verder zijn er natuurlijk ook nog andere opties …want wellicht heb je al een goede leverancier en wil je daar zaken mee blijven doen, of wil je buiten het Alibaba platform zoeken naar leveranciers (het beste is wel die website te gebruiken, vanwege het feit dat er enorm veel leverancier aangesloten zijn op die website portal). Het kan ook nog zijn dat je zelf handgemaakte producten wilt gaan verkopen en alleen grondstoffen inslaat om die te maken. Kijk dus altijd naar de plannen die je hebt, maar ook welke platformen daarvoor het meeste geschikt zijn. Orderchamp is zeker interessant en trending …en daarom absoluut de moeite waard even te overwegen. Check de website van Orderchamp om te kijken of er producten tussen zitten die jij wel kan doorverkopen …de website groeit steeds verder uit en kan voor een hoop verkopers ook echt wel interessant zijn voor producten inkopen en doorverkopen, en neem de tips die we geven ook mee bij die “inkoop” avonturen.

Ga jij producten inkopen via Orderchamp?

We hebben je laten zien wat Orderchamp is en met welke tips je succesvol kan inkopen via dit Nederlandse platform. Het is belangrijk (zeker wanneer je net begint) niet zomaar wat te doen …maar ook echt de tijd te nemen om er een succes van te maken en dat kan rapper dan je denkt. Met onze tips ben je al een heel eind (overigens kan je sommige daarvan ook gebruiken tijdens inkopen via andere platformen gezien de universele aard ervan).

Wil jij inkopen gaan doen via een platform in eigen land?

Wellicht is het dan iets voor jou …browse eens door de categorieën en kijk of er interessante partijen voor je tussen zitten (en natuurlijk ook items die je kan verkopen via andere platformen …vanzelfsprekend moeten die wel matchen met jouw doelen). Je kan ook uit een van onze andere artikelen informatie halen om bv. inkopen via alibaba.com te doen. Het is uiteindelijk aan jou die keuze te maken!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen