Producten inkopen en doorverkopen - Let op deze 10 valkuilen!
Producten inkopen en doorverkopen - Let op deze 10 valkuilen!
15 januari 2021 

Producten inkopen en doorverkopen - Let op deze 10 valkuilen!

Producten inkopen en doorverkopen is iets wat bijna iedere Ecommerce ondernemer doet. Elke verkoper wil zo goedkoop mogelijk zijn of haar producten inkopen, en deze succesvol (duurder) verkopen op online platformen. Het kan inderdaad zeer rendabel zijn een productidee te vinden, te laten fabriceren (of natuurlijk in te kopen) en vervolgens met winst te verkopen aan je klanten. Echter, waarom zijn er dan veel verkopers die falen het voor elkaar te boksen er een boterham mee te verdienen, laat staan hun online business zien groeien naar ongekende hoogtes? Omdat het niet zo gemakkelijk is (anders zou iedereen er succes mee hebben, en helaas zijn er genoeg verkopers die al, voordat ze goed beginnen te verdienen, stoppen …ze maken simpelweg niet genoeg winst met hun verkopen).

Waar moet je dan allemaal rekening mee houden, en hoe kan je er nou echt voor zorgen dat je optimale resultaten bereikt? Laten we beginnen met niet in de valkuilen te trappen die er bij producten inkopen en doorverkopen komen kijken, er zijn namelijk genoeg verkopers die onnodige fouten maken die schade kunnen aanrichten voor hun online business.

Laten we eens kijken naar dingen die je moet vermijden …


Producten inkopen en doorverkopen – Wat zijn de 10 valkuilen?

Producten inkopen en doorverkopen – Wat zijn de 10 valkuilen

Iedereen die begint met verkopen kan tegen issues aanlopen, en die kunnen ertoe leiden dat je in de beginfase hard onderuit gaat of minder verkopen maakt dan je zou willen maken. Maar zelfs wanneer je een ervaren verkopen bent, kan het voorkomen dat je van bepaalde aspecten niet (goed) op de hoogte bent …en je kan dus altijd leren om nog meer uit je online business te halen. We noemen dit zogeheten valkuilen …onnodige fouten waar veel verkopers toch nog te vaak in tuinen.

Hieronder laten we je 10 valkuilen zien die te maken hebben met producten inkopen en doorverkopen …want het lijkt heel simpel (en starten is ook niet zo heel ingewikkeld, echter dan begint het pas net), maar er zijn een aantal belangrijke aspecten waar je goed op zal moeten letten. Zorg ervoor dat je er goed mee omgaat, en haal meer uit je verkoopactiviteiten om grotere winsten te maken …door dit soort valkuilen over te slaan!

1. Te weinig budget om inkopen te doen

Wil je beginnen met producten inkopen en doorverkopen, zal je hiervoor natuurlijk ook een toereikend budget dienen te hebben. Heb je al een onderneming waar je goed mee verdient, en ga je nu het geluk beproeven met een online business? Dan zit je waarschijnlijk wel goed, en kan je dus ook genoeg geld vrijmaken om inkopen te doen. Of je zal gewoon genoeg geld moeten hebben om te starten met inkopen, meestal ga je hierbij importeren uit China …maar in sommige gevallen kan importeren uit Amerika bv. ook een optie zijn. Het is belangrijk dat je genoeg hebt om voor minimaal 1 tot 2 maanden voorraad aan te leggen, anders zal je (wanneer verkopen beginnen te lopen) wel heel snel door je voorraden heen zijn en duurt het langer voordat je die weer opnieuw kan bestellen bij je (Chinese) leverancier.

En neem hierbij ook alle bijkomende kosten mee, want ben je verantwoordelijk voor het transport van je ingekochte goederen naar Nederland of andere plaats van bestemming (ga je verkopen op Amazon met Amazon FBA, zullen je producten naar een van de Amazon Fulfillment Centers gaan), zal je deze kosten uit moeten rekenen. Waarbij je ze natuurlijk ook doorberekent in de schatting van verwachte winst die je zal maken. Op die manier ben je namelijk goed op de hoogte van wat het allemaal kost, maar ook hoeveel je er uiteindelijk ook echt mee zal gaan verdienen.

Zorg er dus voor dat je genoeg geld hebt om te starten, en anders kan je beter eerst wat geld sparen om een mogelijk debacle bij je productlancering te voorkomen.

2. Geen bedrijfsplan of sterke productideeën hebben

Het is ook uiterst belangrijk een “plan de campagne” te hebben …en dat is iets wat je zeker niet moet onderschatten. Want alleen omdat jij denkt dat een product interessant is en je het voor een goede prijs kan inkopen, betekent niet dat het product ook ECHT zal verkopen wanneer je het tentoonstelt. Bij producten inkopen en doorverkopen komt heel wat meer kijken dan alleen maar wat giswerk en hier is dan ook waar veel beginnende verkopers mee de boot ingaan. Ga altijd na hoe een product momenteel in de markt presteert, waarvoor je naar concurrenten kan kijken en analyses zal uitvoeren met de nodige tools die er zijn.

Je wilt namelijk niet een product verkopen wat alleen jij een goed productidee vindt, maar ook iets waar je klanten naar verlangen …of iets wat hun problemen oplost of hun leven beter maakt. Want die klanten moeten het namelijk van jou kopen en zelfs wanneer de prijs iets hoger ligt, maar het product wel voldoende meerwaarde toevoegt, zijn klanten het nog steeds (of juist) bereid te kopen voor die hogere prijs (omdat het iets extra´s zal opleveren).

En maak bv. ook niet de fout door een product te kopen, wat lijkt op die van je concurrenten, waarbij je denkt het beter te kunnen verkopen …puur vanwege het feit dat de productpagina’s van je concurrenten niet optimaal zijn, om vervolgens met hetzelfde item en geoptimaliseerde productpagina geld te kunnen verdienen. Want het kan ook zijn dat er gewoon weinig zoekvolume is voor dat product (weinig vraag), of dat een trend alweer is overgewaaid …neem dus altijd meerdere factoren mee in je plan om er ook echt een succes van te maken.

3. Importeren van producten met restricties

En dit is ook zoiets waar je goed op zal moeten letten, ook al zal je er niet veel mee te maken krijgen bij de meeste producten. Maar het kan voorkomen dat je producten wilt gaan verkopen, waarvoor de nodige restricties gelden. Je zal dit altijd zelf goed moeten checken, bij producten inkopen en doorverkopen via 1 of meerdere online verkoopkanalen. Want het komt ook nog weleens voor dat de leverancier groen licht geeft voor producten die je wilt inkopen, door aan te geven dat er geen restricties gelden voor dat product in het land waar de voorraden heen gaan. Waardoor sommige verkopers hierop vertrouwen, en er dan later achter komen dat er toch restricties gelden voor dat product.

Zo kan het een kostbare actie worden, omdat de producten nu bv. niet mogen worden ingevoerd en je dus met een voorraad zit die niet meer verkocht zal worden, waarover je geen winst kan maken en het geld dat erin zit dus meestal ook weg is. Mits je het nog aan een andere partij kan doorverkopen in een ander land, zal je dus op een hele voorraad (meestal voor zo’n 1 of 2 maanden, wat veel verkopers doen) verlies gaan draaien.

Wees dus altijd op de hoogte van bepaalde restricties die er kunnen gelden voor producten die je wilt importeren en doorverkopen, want anders zal je hier in veel gevallen letterlijk de prijs voor betalen. Over het algemeen kan je veel producten verkopen zonder problemen, maar het is het beter eerst even te checken of ze geen restricties hebben …dan ben je er helemaal zeker van (helemaal wanneer je licht twijfelt of het artikel wel vrij is van die restricties).

4. Niet alle kosten meenemen die bij importeren komen kijken

Het is natuurlijk extreem belangrijk om alle kosten van producten importeren en doorverkopen in beeld te hebben. Je zal hierbij incoterms in de gaten moeten houden, transportkosten en andere kosten die er bij importeren van je producten om de hoek komen kijken. En doe het ook zeker goed, want anders kan je zomaar tegen verassingen aanlopen bv. het neertellen van allerlei kosten waarvan je in eerste instantie niets wist. Het gebeurt namelijk nog weleens dat verkopers worden geconfronteerd met kosten die “uit de lucht” komen vallen, zonder dat ze ook nog maar 1 item verkocht hebben. Wat puur komt door het feit dat ze niet alles goed hebben doorgenomen en doorberekend.

Verder kan je niet alleen met dit soort kosten te maken krijgen, waar je niet op zit te wachten (die in sommige gevallen flink kunnen oplopen) …maar ook de andere “normale” kosten die allemaal invloed hebben op je uiteindelijke winstmarge van de producten die jij verkoopt. En je wilt uiteindelijk natuurlijk zoveel mogelijk verdienen met je producten, of op zijn minst genoeg om er een goede boterham mee te kunnen verdienen.

Maak er dus een prioriteit van alles te checken, bij producten importeren en doorverkopen …zo loop je niet tegen onnodige kosten aan en zal je ook ECHT winst maken met je producten. Het wordt nog weleens overgeslagen door verkopers, en vormt dus zeker een valkuil …meestal onder beginners die net starten met producten importeren en doorverkopen, ermee aan de slag gaan zorgt ervoor dat je een goede start zal maken en ook weet wat je producten uiteindelijk dus werkelijk zullen opleveren.

5. Je team niet zorgvuldig uitkiezen

Wil je echt groeien en alles in goede banen leiden, zal je ook een team moeten hebben die je daarbij helpt. Je kan het niet allemaal alleen doen, er zijn zoveel dingen waar je mee te maken krijgt …en sommige van die zaken zijn niet je expertise of kan je simpelweg niet allemaal gelijktijdig zelf uitvoeren. En dat begint natuurlijk bij het importeren van je producten. Je wilt mensen inhuren die daar verstand van hebben, zodat aan alle regels wordt voldaan …en je zal natuurlijk ook een goede transport en opslag moeten regelen.

Ga je bv. voor Amazon FBA dan heb je al de beschikking over een opslagplaats en ook een partij die alle producten naar de klanten zal sturen voor je (verzamelen, verpakken, versturen, retourzendingen, klantenservice etc.) …en dan hoef je alleen nog maar de producten van je leverancier naar een van de Amazon Fulfillment Centers te sturen.

Ga je voor Amazon FBM zal je al die zaken zelf moeten regelen, waaraan je dus ook extra tijd en geld kwijt zal zijn. Het kan natuurlijk prima dat je al iets op zijn plaats hebt, in dat geval kan het wel interessant zijn om voor Amazon FBM te kiezen.

En je wilt producten inkopen en doorverkopen, waarvoor je dus ook weer teamleden nodig hebt die je daarbij helpen. Zo kan je denken aan teamleden die marketing doen of andere taken uitvoeren om je bedrijf te laten groeien of support te leveren aan je klanten. Je zal dus moeten kijken met wie jij allemaal samen gaat werken om succesvol te worden met je business.

6. Het niet of onvoldoende uitvoeren van marktonderzoek

Het is ook weer een belangrijk aspect van producten inkopen en doorverkopen, want importeren is iets wat iedereen (met een budget) kan doen …maar die laatste zal niet voor iedere verkoper zo vanzelfsprekend zijn. Zo kan het bv. zijn dat je een geweldig productidee hebt er daarmee begint, waarna je opeens succes hebt met dat product. Je hebt de smaak te pakken en hebt nog 300 productideeën, waarmee je gelijk van start gaat …immers, de eerste gaat zo goed dat je op een “winning spree” lijkt te zijn en je wilt geen tijd verspillen om te zien of je nieuwe ideeën ook zo goed zullen verkopen …je denkt dat dit wel het geval zal zijn en gaat ermee aan de slag. Echter, is dat een grote fout!

Want je kan dan wel (met een beetje geluk wellicht) veel succes hebben met je eerste product dat je verkoopt op bv. Amazon …dat betekent niet dat alle andere productideeën die je hebt net zo goed zullen aanslaan. Het kan zomaar zijn dat je er met 10 begint en die producten inkoopt om er vervolgens geen 1 van te verkopen (of anders zo weinig dat het je geen winst oplevert). En dan heb je een voorraad die je alleen maar geld gaat kosten.

En daarom is het ook altijd essentieel een gedegen marktonderzoek te doen naar de producten die je verkoopt. Hoe populair zijn die producten momenteel op Amazon? Hoeveel zoekvolume is er naar het belangrijkste zoekwoord (en gerelateerde zoektermen)? Wat doen je concurrenten in die niche? Zit er een leuke winstmarge op? Welke reviews plaatsen mensen bij soortgelijke producten van je concurrenten? Zomaar even wat vragen waarop je antwoordt wilt krijgen, en vervolgens kan bepalen of de kans van slagen groot zal zijn of juist niet.

7. De fout maken alles zelf te willen doen

En je zal een team zorgvuldig willen samenstellen, maar het dan ook echt doen …probeer niet alle ballen zelf in de lucht te houden. Het komt nog vaak voor dat ondernemers alles zelf willen regelen, en er is niks mis met het werk dat je wilt verrichten (wat voornamelijk voor jou belangrijk is), echter zal je ook experts moeten inhuren om je te helpen …er is (zeker bij het groeien van je onderneming) namelijk gewoon te veel werk, wat je niet allemaal zelf kan doen. En verder zal je ook niet overal even goed in zijn , waardoor je dus professionals wilt inhuren die het veel beter kunnen doen voor je.

Op die manier zal je ook veel efficiënter en effectiever opschalen.

Zorg er ook voor dat je bv. een goede klantenservice op zijn plaats hebt, want hier kan ook veel tijd in gaan zitten. Je kan dan het beste een supportteam in schakelen dat in het land waar je zaken doet gevestigd is …probeer dus niet heel goedkoop af te zijn door support te laten doen via andere landen (omdat het voordeliger is en een slimme zet lijkt, want dat is het juist helemaal niet). Je wilt een team dat de taal spreekt en ook de kennis en kunde heeft klanten echt goed te helpen bij issues. En dat geldt natuurlijk ook voor andere teamleden.

Je kan beter goede teamleden (die een specifieke expertise hebben) inzetten …want daar zal je op de langere termijn veel meer aan hebben en zorgt ook voor een optimale groei van jouw onderneming.

8. Juiste platform gebruiken om op te verkopen

En dit is ook heel belangrijk …want ondanks dat veel verkopers zullen starten op het Amazon platform is dit natuurlijk niet de enige optie die je hebt. Je zal op de Amazon Marketplace over het algemeen de hoogste ogen gooien, want er zijn zoveel bezoekers per dag op het platform en de meeste ervan zijn al klaar om te kopen, wat je dus een voordeel geeft. Hoewel veel mensen er naar van alles shoppen, kan het ook zijn dat jouw producten wellicht niet iets zijn waar klanten van Amazon veel naar zoeken.

Het kan voorkomen dat je juist veel meer zou kunnen verkopen via andere (specifieke) platformen …ga dus altijd kijken welke andere opties je hebt. Waarbij je dus ook zal moeten kijken waar jouw doelgroep zich veel bevindt. In de meeste gevallen zal je op Amazon het meeste verkopen, maar variëren met verkoopkanalen is altijd een goed experiment …zo kan je achterhalen welke platformen het voor jou goed doen en daar meer je pijlen op richten.

Verder is het natuurlijk altijd goed om op meerdere platformen actief te zijn, want zo kan je van alle graantjes wat meepikken. Je wilt producten importeren en doorverkopen op zoveel mogelijk (relevante) verkoopkanalen. Ga vervolgens eens na een aantal maanden kijken hoe je verkopen het doen op verschillende platformen, om te bepalen waar je nog meer de focus op zal gaan leggen …waar je het meeste verkoopt dus!

9. Kies een merknaam voor de lange termijn

Het kan soms verleidelijk zijn een merknaam te kiezen die helemaal en specifiek perfect aansluit bij wat je doet. Want zo weten klanten gelijk waar je merk voor staat en dat kan tot meer klandizie leiden …er zit echter ook een MAAR aan die veelvoorkomende gedachtegang. Je kan namelijk nu wel een specifieke productlijn verkopen om bv. een paar jaar laten meerdere producten te verkopen die niks meer met de merknaam te maken hebben en dus eigenlijk nergens op slaan in verhouding tot die naam.

Je zal altijd goed moeten nadenken over wat voor producten jij nu verkoopt, maar kijk ook wat je in de toekomst zal gaan verkopen (of welke producten je zou kunnen aanbieden voor je klanten). In het praktijk zie je namelijk dat online bedrijven groeien van een bepaalde niche, naar een veel breder assortiment aan producten om zo nog meer uit hun online business te halen.

En dat is natuurlijk heel slim, maar hiervoor zal je in het geval van een specifieke naam die merknaam wel weer moeten aanpassen. Je snapt wel dat dit veel tijd en ook geld kan gaan kosten, waardoor je veel beter een naam “op de groei” kan gebruiken die voor meerdere productcategorieën geschikt is …kijk maar eens naar namen zoals Amazon.com, Bol.com en Zalando.nl. Het zijn een voor een namen die voor alles gebruikt kunnen worden (terwijl, om een voorbeeld te geven, Amazon ooit een online boekenwinkeltje was …en kijk wat ze nu allemaal verkopen). Je zal dus bij het doorverkopen van producten ook de juiste merk- en domeinnaam moeten kiezen voor jouw onderneming.

10. Niet in gesprek gaan met je klanten

Niet in gesprek gaan met je klanten

Het is een uiterst belangrijk aspect van producten inkopen en doorverkopen …vooral die laatste, want je zal veel bezig zijn met allerlei processen en zo kan het ECHT in gesprek raken met je klanten nog wel eens verwaarloosd worden.

Toch is het enorm belangrijk om feedback van je klanten te krijgen, maar ook echt het gesprek met ze aan te gaan …wees een luisterend oor en praat ook vaker met je klanten, vertel ze meer over je bedrijf en neem goede feedback altijd mee in je beslissingen dingen te veranderen / verbeteren aan je online business. Je kan hiervoor bv. prima een telefoonnummer of chat op je website plaatsen …want hier zullen (naarmate je verder zal groeien) alleen nog maar meer mensen gebruik van maken en dat geeft jou weer de gelegenheid met ze in gesprek te komen en zo kan je van elkaar dingen leren …ten goede van de zaak!

Ga jij succesvol producten inkopen en doorverkopen?

We hebben je nu een aantal valkuilen laten zien die bij producten inkopen en doorverkopen kunnen voorkomen …het is nu aan jou om hier ook echt iets mee te doen. Zorg ervoor dat je deze fouten niet maakt, en probeer altijd je bedrijfsprocessen te optimaliseren!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen