Invoerrechten China: 5 tips voor het importeren van producten uit China
Invoerrechten China: 5 tips voor het importeren van producten uit China
07 december 2021 

Invoerrechten China: 5 tips voor het importeren van producten uit China

In dit artikel gaan we het hebben over wat voor invoerrechten China met zich meebrengt, wanneer je veelal producten importeert uit dit land zoals veel verkopers doen omtrent hun verkopen op Amazon en andere marktplaatsen. EU-invoertarieven worden belast op basis van productclassificatie, goederenwaarde en de oorsprong van de goederen. Het is dan ook belangrijk tijdens het importeren uit China te weten met welke invoerrechten je te maken krijgt. Wanneer je de kosten hiervan niet op voorhand kent, is het mogelijk dat kosten van invoeren duurder worden dan je producten zelf …zorg er daarom voor dat je goed weet met welke zaken je te maken krijgt. 

In dit artikel leggen we voornamelijk invoerrechten China, BTW, berekening van douanerechten en nog wat andere bijkomende dingen uit. 

We kunnen importeren uit China het beste opsplitsen in onderstaande categorieën: 

1. Invoerrechten China (naar Nederland of andere EU landen)
2. BTW in Europa
3. Berekening van douanerechten 

Verder kijken we ook nog eventjes naar de lijst van zogeheten EU-antidumpingproducten tegen China (de EU kan een antidumpingbeleid gebruiken in de vorm van een handelsbescherming-instrument, en antidumpingmaatregelen nemen wanneer buitenlandse bedrijven oneerlijk zaken doen en producten “dumpen” op de Europese markt). 

Die EU-leden zijn onder meer de volgende: 

Oostenrijk, België, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden en Verenigd Koninkrijk. 

Laten we er eens eventjes verder op ingaan, starten met de invoerrechten China die gelden bij het importeren uit China naar Nederland of andere EU-lidstaten.


1. Invoerrechten uit China naar de EU

Invoerrechten uit China naar de EU

Allereerst moeten we weten hoe we de invoerrechten kunnen controleren. Wat is het invoerrecht? Normaal gesproken zijn de invoerbelastingtarieven gebaseerd op de producten uit China. De EU geeft preferentieel beleid voor veel Chinese producten en zelfs nultarieven. Dus het kiezen van een product is erg belangrijk van China tot de EU.

Let op: invoerrechten kunnen op elk moment wijzigen. Controleer de invoerrechten voordat je uit China importeert. Wanneer je niet weet hoe je dit moet controleren kan je ons altijd vragen stellen zodat wij je verder kunnen helpen. 

Hoe kan je de goederencode (HS-code ofwel “Harmonized System Codes”) controleren? 

We kunnen de exacte invoertarieven controleren wanneer we de code van de goederen kennen (HS-code). Het belastingtarief is voor elk product anders en de HS-code bepaalt hoeveel belasting je moet betalen. 

Open de website waar je die HS-codes kan controleren en voer dan in waar je producten vandaan importeert (met een code of op productnaam) en waar de producten naartoe gaan en vervolgens op zoeken. 

En zo kan je dus de douanerechten (invoerrechten China bij de meeste verkopende partijen) uitrekenen. 

Laten we eens kijken naar enkele populaire voorbeeld-items (goederennaam), goederencodes (HS-code) en bijbehorende tarieven (douanetarief): 

Goederennaam: brief and panties
Goederencode (HS-code): 6108000000
Douanetarief: 12% 

Goederennaam: bags & suitcases
Goederencode (HS-code): 4202000000
Douanetarief: 3% 

Goederennaam: furniture
Goederencode (HS-code): 4202000000
Douanetarief: 0% 

Goederennaam: t-shirt
Goederencode (HS-code): 6109100010
Douanetarief: 12% 

Goederennaam: jacket
Goederencode (HS-code): 6203429000
Douanetarief: 12% 

Goederennaam: hat
Goederencode (HS-code): 6504000000
Douanetarief: 0% 

Goederennaam: yoga-mat
Goederencode (HS-code): 4016910000
Douanetarief: 2,5% 

Goederennaam: thermosflask
Goederencode (HS-code): 9617000000
Douanetarief: 6,7% 

Goederennaam: towels
Goederencode (HS-code): 4803000000
Douanetarief: 0% 

Goederennaam: candle
Goederencode (HS-code): 3406000000
Douanetarief: 0% 

Goederennaam: tootbrush
Goederencode (HS-code): 9603210000
Douanetarief: 3,7% 

Goederennaam: helmet
Goederencode (HS-code): 6506910000
Douanetarief: 2,7% 

Je kan de website instellen op verschillende talen …iets waar je ook rekening mee dient te houden tijdens het zoeken.

BTW in de EU

Je zal naast de invoerrechten China ook te maken krijgen met BTW tarieven, hiervoor zal je onder meer dienen te weten welke tarieven er gelden in verschillende landen en daar hebben we in ons artikel “BTW nummer aanvragen in het buitenland” een hele lijst van gemaakt …check die lijst om erachter te komen welke BTW tarieven er gelden en ook gelijk te kijken naar de drempelbedragen (lees tevens ons artikel over de One Stop Shop regeling …gezien er veranderingen zijn doorgevoerd omtrent de drempelbedragen en uitvoering).

3. Berekening van douanerechten

De douanerechten die je moet betalen, zijn gebaseerd op de CIF-prijs inclusief verzendkosten. De douanerechten worden op de volgende manier betaalt. 

1. Goederenwaarde
2. Land van herkomst
3. Productclassificatie
4. Verzendkosten 

Wanneer bijvoorbeeld handschoenen uit China naar het VK wilt importeren, bedragen de douanerechten voor handschoenen 8% en is de btw 20% in het VK. 

De waarde van het product is 1000 euro, de vracht is 200 euro, het tarief dat je moet betalen is 96 euro en de BTW is 240 euro. De totale belasting is 336 euro. 

Opmerking: douanerechten zijn niet inbegrepen (inklaringskosten, verzending, verzekering, bestemmingskosten). 

Nu kan je alle kosten berekenen wanneer je producten uit China importeert. Op deze manier kunnen we de kostprijs van het product nauwkeurig inschatten (en dat is natuurlijk ook zeer belangrijk).

En dan nog het anti-dumpingbeleid tegen China

In de afgelopen jaren heeft de buitenlandse handel van China zich snel ontwikkeld, met veel soorten exportproducten, grote hoeveelheden en een sterk concurrentievermogen in termen van prijs. Vooral het handelsoverschot van Europese en Amerikaanse landen, dus China is een van de belangrijkste doelwitten van antidumping geworden.

China is een van de landen die het meest te lijden heeft gehad van antidumping. Wat zijn de antidumpingproducten van de EU tegen China? Laten we daar hieronder eens naar kijken. 

• Zeemleer
• Elektrische fietsen/fietsen
• Staalproducten
• Aluminium radiatoren
• Persulfaten
• Luchtbanden
• Hefboomboogmechanismen
• Strijkplanken
• Oxaalzuur
• Wijnsteenzuur
• Wolfraamelektroden
• Warmgewalste staalplaten
• Gegoten buis of pijp gegoten fittingen
• Keramisch servies en keukengerei
• Stalen kabels en kabels
• Organische gecoate staalproducten
• Aluminiumfolie op rollen
• Naadloze buizen en pijpen van roestvrij staal
• Naadloze buizen en pijpen van ijzer of staal
• Handpallettrucks en hun essentiële onderdelen
• Corrosiebestendig staal
• Gietijzeren artikelen
• Citroenzuur
• Keramische tegels
• Open gaasweefsels van glasvezels
• Bariumcarbonaat
• Gecoat fijn papier
• Bepaalde warmgewalste platte producten van ijzer, niet-gelegeerd of ander gelegeerd staal
• Koudgewalste platte staalproducten
• Okoumé multiplex 

Tip: deze antidumpingproducten kan je het beste vermijden bij het kiezen van producten om te importeren uit China. We kunnen dezelfde producten uit andere landen kiezen om de douanerechten te verlagen, waardoor je invoerrechten China op die fiets zal vermijden.

Verder moet je ook rekening houden met de BTW-hervormingen

De BTW-hervorming van de EU die 1 juli 2021 zijn intrede heeft gemaakt zal een grote impact hebben op de invoer uit niet-EU-landen, zoals China. De invoer van Chinese goederen is de afgelopen jaren snel toegenomen, en Chinese online marktplaatsen, gericht op internationale kopers, zoals bv. Aliexpress , Wish en Alibaba waren belangrijke spelers in deze trend. Dropshipping via Amazon en eBay, of via de eigen websites van de verkopers, dreef ook de invoer uit China naar de EU op. 

Laten we eens kijken hoe dit in de praktijk uitpakt.

De voormalige drempel bij goederen van lage waarde …

Voorheen waren goederen met een waarde van minder dan 22 euro vrijgesteld van BTW en invoerrechten wanneer ze in de EU werden geïmporteerd. In de praktijk gaven verkopers vaak de waarde van de goederen te laag aan, om douanekosten voor hun eindklanten te vermijden. Zelfs voor B2B-goederen vroeg de importeur soms aan de verkoper om een waarde te geven die lager was dan de echte. Een eigen verklaring werd onder het motto van “voldoende” betalingsbewijs geaccepteerd, waardoor deze vorm van fraude moeilijk op te sporen was. 

De Europese Commissie achtte deze praktijken eroderend voor het BTW-stelsel van de EU, omdat het niet alleen een BTW-kloof veroorzaakt, maar ook B2C-verkopers uit de Europese Unie benadeeld. De BTW-hervorming van juli 2021 probeert deze problemen op te lossen.

Het importcontrolesysteem 2 (ICS2)

Op 15 maart 2021 is een nieuw systeem van verscherpte douanecontroles ingevoerd, het “Import Control System 2 (ICS2)” genaamd. De EU heeft nieuwe procedures voor grenscontrole en informatie-uitwisseling tussen EU-landen ingevoerd om te garanderen dat adequate veiligheidsmaatregelen genomen bij de invoer van goederen in de EU, en om fraude tot een minimum te beperken (waardoor invoerrechten China dus ook verbeterd worden …waar veel verkopers vooral me te maken krijgen). 

Voorheen werden ingevoerde goederen onvoldoende of onduidelijk beschreven en werd de waarde ervan onder-gerapporteerd. Vaak gaven verkopers ze aan in de vorm van geschenken of samples, terwijl ze eigenlijk online waren gekocht. 

Sinds 15 maart 2021 zijn er verschillende systemen ingevoerd om dit te voorkomen. Verkopers en importeurs zijn namelijk verplicht om de goederen in elk pakket nauwkeurig te identificeren en een HS-code (Harmonized System Codes) toe te voegen voor het exacte type product. HS-codes worden gebruikt om wereldwijd verhandelde goederen te identificeren en dus ook belangrijk voor invoerrechten China (waarmee je hoogstwaarschijnlijk te maken zal krijgen, omdat je producten uit China importeert). Tijdens de eerste fase van de uitrol worden Europese koeriers en postbedrijven uit derde landen getroffen. Vanaf 1 maart 2023 is dit systeem van toepassing op alle lucht- en expreskoeriers. Vanaf 1 maart 2024 worden alle importeurs getroffen, ook degenen die over zee, over de weg of per spoor verzenden.

De afschaffing van de lage-waarde drempel en de gevolgen daarvan

Met de invoering van de BTW-hervorming van de EU wordt de waarde drempel van 22 euro dus afgeschaft. Klanten moeten BTW en douanerechten betalen op alle geïmporteerde goederen. Voor goederen met een waarde onder 150 euro is echter alleen BTW verschuldigd en kunnen koeriers gebruikmaken van een versnelde invoerprocedure, waarbij ze eenmaal per maand BTW betalen. 

De import van B2C-goederen zal worden beïnvloed door deze veranderingen, aangezien marktplaatsen, verkopers en koeriers nu BTW moeten gaan heffen. B2B-goederen mogen niet op dezelfde manier worden beïnvloed.

Waarom zoveel import uit China …let’s find out

En wellicht vraag je jezelf ook af waarom er zoveel uit China komt en kan je nog wel een paar tips gebruiken bij producten inkopen en doorverkopen uit China …laten we daar eens naar gaan kijken. 

Het is natuurlijk een perfect moment om te beginnen met verkopen op Amazon, waarbij je te maken krijgt met producten importeren uit China en dus ook invoerrechten China die je verdienmodel kunnen beïnvloeden. 

Terwijl sommige verkopers producten in Europa of de VS kopen, zijn anderen op zoek naar leveranciers in China …veel partijen zullen die laatste faciliteren.

Maar waarom China?

Prijs is een reden, maar ook het brede aanbod van fabrikanten, voor allerlei producten. 

We gaan je hieronder aspecten laten zien die een belangrijk rol spelen bij het importen uit China om er een succes van te maken. 

Blijf lezen om te leren hoe je de correcte leverancier vindt, waarom je moet voldoen aan de EU-veiligheidsnormen en waarom je je leverancier niet (altijd) moet vertrouwen om je verzending af te handelen. 

Check onderstaande 5 tips die je helpen tijdens importeren uit China, zeker gezien je ook met de nodige invoerrechten China te maken krijgt is het belangrijk je gehele proces perfect uit te voeren …zodat je onderaan de streep winst maakt en dat is natuurlijk je streven.

1. Waar moet je op letten tijdens zoeken naar Chinese leveranciers?

Zoek eerst altijd naar leveranciers die gespecialiseerd zijn in jouw productgebied. Leveranciers die producten in verschillende categorieën aanbieden, zijn eerder handelaren of “agenten” dan fabrikanten. 

Waarom is een rechtstreekse samenwerking met fabrikanten gewenst? 

• Je moet op de een of andere manier jouw kwaliteitseisen communiceren …een tussenpersoon vergroot alleen maar het risico op misverstanden (en dus kwaliteitsproblemen).
• Je hebt minder opties voor ontwerpaanpassing wanneer je met een handelsmaatschappij werkt …het is moeilijk om succesvol te zijn in de huidige e-commercemarkt wanneer je alleen generieke producten verkoopt, soms zelfs huismerkproducten.
• Handelaren werken daarbij vanzelfsprekend ook niet gratis …ze voegen hun aandeel toe aan de fabrieksprijs. 

Maar dat is niet alles …je moet jouw leveranciersselectie beperken tot leveranciers die al naar de EU en de VS exporteren. 

Dit is slechts een minderheid van de leveranciers die er zijn, en ze zijn niet per se de goedkoopste. 

Ok …waarom maakt dat uit? Want je moet alleen samenwerken met leveranciers die producten kunnen maken die voldoen aan de EU-veiligheidsnormen. Blijf lezen en je zult ontdekken waarom.

2. Moet ik voldoen aan de EU-productregelgeving?

Sommigen van jullie zullen misschien zeggen dat de EU te gereguleerd is, maar weinigen geven de EU de eer voor haar duidelijke kader voor productregelgeving. 

Kortom, alle producten zijn gereguleerd en moeten voldoen aan een of meer van het volgende: 

• Productrichtlijnen (bv. EN 71)
• Chemische beperkingen (bv. REACH)
• Etiketteringsvereisten (bv. CE-markering)
• Documentvereisten (bv. Verklaring van overeenstemming)
• Laboratoriumtests 

Maar de fabrikant lost dit wel op, toch? 

Onjuist! Het is de verantwoordelijkheid van de importeur om ervoor te zorgen dat alle toepasselijke regelgeving wordt nageleefd …niet de leverancier. 

Waarom? Omdat EU-regelgeving buiten de EU niet van toepassing is. 

Wanneer je niet-conforme producten invoert (dus zonder de juiste etiketten of documenten), dan kan de douane jouw producten in beslag nemen en vernietigen. 

Of erger nog …wanneer iemand gewond raakt, kijk je naar een veel zwaardere straf. 

Dit is een enorm probleem nu de EU wordt overspoeld met niet-conforme producten. Veel wordt gekocht op B2C-websites, maar veel bedrijven die vanuit China naar de EU importeren, verwaarlozen de productconformiteit volledig. 

Vaak gaat het er vanuit dat “leverancier dit moeten weten en ook regelen”.

3. Hoe draag je zorg door de correcte productkwaliteit?

Kwaliteitsproblemen in China zijn reëel en worden vaak veroorzaakt door de importeur. Fabricage is een wereld van afmetingen, specificaties, technische normen en toleranties. 

Zelfs het meest eenvoudige product (zoals een t-shirt) moet worden gedefinieerd in productspecificaties. 

Het ontwerp, materialen, afmetingen, labels …alles moet op papier staan (of in ieder geval een pdf). 

In China krijg je de opgegeven wensen. Op het moment dat je dus belangrijke productdetails weglaat die feitelijk essentieel zijn voor artikelen, zoals een kleurtint of een materiaalsoort, krijg je het niet zoals je het besteld hebt. 

De sleutel om het goed te doen met de productie in China, is om de leverancier duidelijke productspecificaties te geven …en daarbij kwaliteitscontrole in China te laten uitvoeren.

4. Hoe zorg je ervoor dat producten van China naar Europa worden verzonden?

Je kan het versturen van producten bij importeren uit China eigenlijk op 2 manieren laten uitvoeren: luchtvracht en zeevracht. 

Luchtvracht is sneller, duurt slechts ongeveer 7 dagen. Voor die snelheid betaal je echter wel. De kosten zijn vaak rond de 5 dollar per kilogram. 

Zeevracht duurt langer …ruim 30 dagen om wat preciezer te zijn, voor de meeste havens in de Europese Unie. 

Aan de andere kant zijn de kosten per volume-eenheid veel lager, zolang je meer dan 2 kubieke meter verzendt. 

Je kan de zending boeken via jouw leverancier of werken met een Europese expediteur met vestigingen in China. 

We raden je de laatste aan om de volgende redenen. 

• De meeste Chinese leveranciers verzenden volgens CIF-voorwaarden, wat resulteert in hoge havengelden wanneer de goederen in Europa aankomen …verzendoffertes zijn gebaseerd op incoterms, dus je moet weten wat er is inbegrepen. 

In plaats daarvan raden we je aan alleen met FOB-voorwaarden bij jouw leverancier te bestellen. 

• Wanneer je met een expediteur werkt, heb je veel meer controle en transparantie over het proces …je kan de verzending naar jouw adres sturen, ervoor zorgen dat de goederen goed verzekerd zijn, etc. 

• Werk samen met een EU-expediteur die weet hoe de douanewaarde moet worden aangegeven en hoe de invoerrechten en BTW-aangiften moeten worden afgehandeld.

5. Hoe en wanneer betaal ik btw, invoerrechten en andere belastingen?

Eerst worden de invoer-BTW en andere belastingen berekend op basis van de douanewaarde …in de Europese Unie omvat de douanewaarde dus het volgende: 

• productkosten;
• verzendkosten (naar de EU);
• verzekering;
• productmonsters, tools en samples;
• ontwerpvergoedingen en andere vergoedingen betaald aan de leverancier (of verbonden partij). 

Invoerrechten
Het invoerrecht is een percentage dat wordt berekend op basis van de douanewaarde. Hoeveel je betaalt, hangt af van de HS-code. Voor Product A mag je bijvoorbeeld 4% betalen, terwijl u voor Product B 2% betaalt. 

De meeste producten zitten in het bereik van 2% tot 6%. 

Voorbeeld
Douanewaarde: € 10.000,- euro
Rechtstarief: 5%
Totaal: 10.000 x 5% = € 500,- euro 

VAT
Zoals je wellicht al weet, wordt het BTW-tarief bepaald door elke lidstaat. De BTW die je moet betalen is gebaseerd op de som van de douanewaarde en de invoerrechten. Voor meer informatie over jouw BTW-verplichtingen kan je ook de betreffende websites daarvoor checken ofwel raadplegen. 

Voorbeeld
Douanewaarde: € 10.000,- euro
Rechtstarief: 5% (€ 500,- euro)
Totaal: 10.000 x 5% = € 500 euro BTW = 20% 

Totaal: (€ 10.000,- euro + € 500,- euro) x 20% = € 2.100,- euro 

We raden je aan een expediteur de douane- en BTW-aangifte voor je te laten beheren. Zo regelen zij al het papierwerk en sturen je een factuur met zowel de BTW en de invoerrechten. Het scheelt je een hoop rompslomp.

Nog een paar handige tips omtrent invoerrechten China

Laten we eens kijken naar enkele andere praktische tips …

Geen invoerrechten China betalen  

We snappen dat je liever niet grofweg 20% extra wil betalen op een bestelling van 150 euro. Chinese webshops zien dat probleem ook en zijn daarom bezig met Europese distributiecentra. Het voordeel hiervan is dat de producten dan al in Europa zijn. De extra kosten vallen dan weg zoals de inklaringskosten, invoerrechten en BTW betaling aan de douane.

Je ziet op diverse Chinese webwinkels wanneer een product al in Europa is. Check dus goed de waarvandaan de producten verstuurd zullen worden bij leveranciers. Wanneer dit een Europees land is weet je dat je sowieso niet te maken krijgt met extra kosten. Het scheelt best wat extra geld zeker bij bulkorders.

Priority Line bij Chinese webshops

BangGood en Gearbest kennen zogenaamde Priority Line verzendingsopties. Bij deze opties ben je er ook zeker van dat je niet te maken krijgt met invoerrechten. De bestelling wordt dan namelijk eerst verstuurd naar een Europees distributiecentrum. Daarna komt het jouw kant op. Dat betekent technisch dat jij het ontvangt uit de EU en niet uit China. Dit betekent voor jou dus geen invoerrechten China voor die ontvangen goederen.

Hoe hoog zijn de invoerrechten bij een bestelling uit China?

De invoerrechten uit China verschillen per product categorie. Zo zijn er categorieën waar je geen invoerrechten over betaald. Denk dan bijvoorbeeld aan telefoons, laptops en tablets en boeken. Voor andere categorieën kan dit verschillen tussen de 0% en 17% …zorgvuldig achterhalen welke invoerrechten je moet betalen is essentieel bij importeren. 

Op de website van de Belastingdienst staan alle categorieën uitgelegd en de verschillende tarieven die daarbij horen.

Inklaringskosten China betalen

Inklaringskosten China betalen

Naast de invoerrechten en BTW betaling aan de douane heb je te maken met inklaringskosten. Dit zijn kosten die vervoerders zoals PostNL & DHL maken om je pakketje in Europa te krijgen.

Je betaalt deze kosten dus direct aan de vervoerder, net zoals de invoerrechten en de BTW. Inklaringskosten verschillen per vervoerder. Betaal je de kosten niet, dan ontvang je het pakket niet van de bezorger. Hieronder een opsomming. 

• PostNL rekent € 4,- euro inklaringskosten tot een waarde van 150 euro …daarboven € 13,- euro.
• DHL rekent € 10,- euro aan inklaringskosten.
• Bpost rekent € 14,- euro inklaringskosten tot een waarde van 150 euro …daarboven € 32,- euro.
• USPS rekent € 13,- euro aan inklaringskosten.
• USPS EMS is de duurste met € 17,50 euro inklaringskosten. 

Deze kosten betaal je aan de deur, tijdens aflevering, aan de bezorger …betaal je de kosten niet dan krijg je het pakketje zoals gezegd dus ook niet.

Invoerrechten China berekenen

Er is eigenlijk geen manier om de invoerrechten en extra kosten te voorkomen. Houd dus rekening met extra kosten bij het invoeren van je bestelling wanneer deze direct uit China komt. Zo kom je niet voor verassingen te staan en lopen verzendingen op rolletjes.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen