Importeren uit China: alle voor- en nadelen op een rijtje! - Plazatalk.nl
Importeren uit China: alle voor- en nadelen op een rijtje!
06 juni 2019 

Importeren uit China: alle voor- en nadelen op een rijtje!

Wil je een webshop beginnen, via Amazon je private label product verkopen of op een andere manier (online) artikelen aan de man brengen? Dan heb je er vast weleens over nagedacht te importeren uit China. Je bent ook vast wel bekend met de voornaamste reden hiervoor, namelijk de lagere productiekosten.

Het kan natuurlijk ook heel goed dat je al verkoper bent, maar een oplossing zoekt om nog meer uit je verkopen te halen.

Hoewel importeren uit China veel voordelen heeft, zijn er ook een aantal nadelen die je onder ogen zal moeten zien. Je zal moeten nagaan of het interessant genoeg voor je is, waarbij je een aantal zaken goed zal moeten afwegen.


Is het de moeite waard?

Hierbij is met name een doorberekening van investeringen (tijd en geld) een belangrijke factor, maar er zijn meer zaken waarop je zal moeten letten.

We laten je hieronder in ieder geval een aantal voor- en nadelen zien van importeren uit China. Zo heb je een indruk welke pluspunten het heeft, maar ook welke knelpunten er zijn.

Neem ze goed in je op en dan ook de beslissing of je er echt aan toe bent om zaken te doen over je eigen landsgrenzen.

Voordelen van importeren uit China

Voordelen van importeren uit China

We gaan eerst de voordelen van importeren uit China behandelen. Wellicht ben je al bekend met een aantal voordelen van inkopen doen in China. Zo niet dan maak je kennis met een compleet nieuwe manier van zaken doen.

Wees je ook bewust van de mogelijke bottlenecks waarmee je te maken kan krijgen, door na de voordelen ook de nadelen te lezen.

Het zal je een duidelijk, compleet en eerlijk beeld geven over importeren uit China!

Lagere productiekosten van artikelen

Het is een van de bekendste voordelen die importeren uit China met zich meebrengt, de lage productiekosten!

Hoewel het niet zo simpel ligt als de meeste mensen denken. Je krijgt namelijk met het importeren uit China te maken met een aantal andere kosten, waardoor produceren in eigen land een competitieve optie wordt. Bij importeren uit China krijg je bijvoorbeeld te maken met hogere verzendkosten, invoerrechten en inklaringskosten. Deze kosten kunnen flink oplopen en je zal daarom altijd een berekening moeten maken, om te kijken of je er uiteindelijk wel genoeg winst mee kan maken.

Desondanks is importeren uit China meestal goedkoper en zal je hiermee geld besparen. Het verlagen van de productiekosten zal bijna altijd leiden tot betere verkopen en uiteindelijk meer winst.

Je zal waarschijnlijk ook geen duur merk in de markt zetten (Louis Vuitton of iets dergelijks). Maar het juist moeten hebben van lage productiekosten en respectabele marges.

Een (meestal) betere service

Het is natuurlijk voor iedereen verschillend en je zal gerust ook een aantal welwillende fabrieken kunnen vinden in eigen land. Maar het kan ook voorkomen dat je geen reactie krijgt, ze de producten niet voor je willen of kunnen maken, of dat de prijs niet echt onderhandelbaar is.

Hoewel het dus heel goed kan dat jouw ervaringen anders zullen zijn, valt wel op dat je hier in China vaak minder problemen mee hebt. Uiteraard zal daar ook niet elk contact tot een samenwerking leiden. Maar toch zijn ze over het algemeen vrij welwillend je te helpen, met het produceren van jouw producten.

Je ordergrootte kan een struikelblok zijn

In sommige gevallen kan het echter wel voorkomen dat je er niet uitkomt over de MOQ’s (Minimum Order Quantities). Een reden kan zijn dat je net begint en daarom nog niet gelijk grote orders plaatst. Je kan hiervoor proberen te onderhandelen of je eerste order plaatsen via AliExpress. Hier kan je in vergelijking met Alibaba meestal kleinere orders plaatsen.

Grote aantallen in kortere tijd

Je zal niet snel een fabriek tegenkomen die geen grote orders aankan. Althans, wanneer je van tevoren gedegen onderzoek hebt gedaan naar de beste Chinese groothandel of fabrikant. Ondanks de vele goede partijen, zitten er ook een aantal kleine of startende tussen die wellicht niet aan je vraag kunnen voldoen.

Vergelijk bij importeren dus wel een aantal Chinese leveranciers en maak een shortlist van de partijen waarmee je zaken wilt doen.

Maar om een vergelijking te maken met veel binnenlandse fabrieken, zie je toch vaak dat ze in China wel uitblinken. En dan niet alleen de aantallen die ze produceren, maar ook de snelheid waarmee ze dat doen.

Je zal hier dus, mits er voldoende research is gedaan, vrij weinig problemen mee ervaren bij het importeren uit China.

Je kan makkelijk dingen laten namaken

Laten we gelijk duidelijk zijn, we raden je niet aan producten 1 op 1 te dupliceren. Je zal hiermee vaker wel dan niet in de problemen komen en kan zelfs rechtszaken aan je broek krijgen. Zorg er dus te allen tijde voor dat je jezelf niet inlaat met dat soort praktijken.

Dat gezegd hebbende kan het wel zijn dat je op zoekt bent naar een specifieke pasvorm, bepaalde functies, kleuren of prints van producten die je al kent. Zo kan het zijn dat je de ideale pasvorm van een bepaald merk t-shirt gevonden hebt en deze maten wil gebruiken voor je eigen private label.

In China zijn ze hier heel goed in, zolang jij maar duidelijk genoeg bent met de specificaties.

Ga je een private label importeren uit China dan zal je dus precies moeten weten wat je wilt!

Alibaba en AliExpress maken het eenvoudig!

Ga je importeren uit China, dan is het zoeken naar goede leveranciers een van de dingen die je zal moeten doen. Nu denk je wellicht dat het een enorm lastige klus zal zijn om er 1 te vinden, laat staan een aantal. Niks is minder waar want met Alibaba en AlieExpress gaat er werkelijk een wereld voor je open.

Alibaba is de meest gebruikte voor bedrijven die inkopen in China willen doen. Je krijgt hier het grootste aanbod van leveranciers die tegen de laagste prijzen leveren. Hierbij moet je wel meestal een minimale hoeveelheid items afnemen.

Wil je ook kleinere orders kunnen plaatsen of ben je consument? Dan is AliExpress een betere oplossing. De prijs is wel iets duurder dan op Alibaba, maar je kan vaak al vanaf 1 of enkele items bestellen.

Om de beste leveranciers te vinden is het wel belangrijk te filteren op verschillende factoren.

Nadelen van importeren uit China

Nu zijn er zoals je kan zien veel voordelen bij inkopen in China, maar er zitten ook een aantal nadelen aan verbonden. Veel mensen horen alleen maar de pluspunten, echter voor een realistische afweging dien je ook de knelpunten te kennen. We laten je hieronder zien welke dit zijn.

  

Een goede leverancier vinden

De voornaamste reden waarom mensen hun producten niet in China willen laten maken is, omdat het vinden van een geschikte fabrikant lastig kan zijn. Nu is dat slechts gedeeltelijk waar.

Er zijn namelijk tal van Chinese fabrikanten, maar ook groothandels (handelsondernemingen) te vinden op Alibaba en AliExpress. Je kan praktisch alles importeren uit China en de mogelijkheden zijn grenzeloos. Je zal echter wel de tijd moeten nemen om een goede leverancier te vinden.

Verder is het ook belangrijk te weten welke factoren hierbij belangrijk zijn en hoe je een shortlist maakt van de beste Chinese leveranciers.

Zo voorkom je dat het mis gaat en kan er ook in de toekomst vaker zaken worden gedaan met deze partijen!

De taalbarrière met Chinese leveranciers

Tijdens je inkopen in China gaat de communicatie bijna altijd in het Engels. En ondanks dat er regelmatig goed Engels wordt gesproken en ze hier hun uiterste best voor doen, is het niet altijd perfect. In sommige gevallen spreken leveranciers de Engelse taal niet goed en helemaal tot in de puntjes.

Hierbij kan het voorkomen dat bepaalde woorden of zinnen net even iets anders zijn. Het is belangrijk dat je bij de communicatie moet zien te voorkomen dat er zo misverstanden ontstaan. Voor het gemak van de leverancier kan je opletten welke woorden ze iets anders gebruiken en op dezelfde manier terug communiceren. Communicatie gaat verder dan taal en zo weet je in ieder geval dat jij en jouw leverancier op 1 lijn zitten.

Het is zeker bij de start van een samenwerking belangrijk hier extra op te letten!

Het vooroordeel over Chinese producten

Het komt nog steeds voor dat sommige mensen bepaalde vooroordelen hebben over producten uit China. Hierbij moet je dan voornamelijk denken aan de kwaliteit van producten. Hoewel in sommige gevallen de kwaliteit inderdaad minder kan zijn, is er tegenwoordig niks mis met producten die voorzien zijn van een “Made in China” stempel!

Verder worden er wereldwijd zoveel producten verkocht die in China zijn gemaakt, dat de kans groot is dat jij ze zelf ook hebt.

Daarbij wordt er ook vaak maar wat geroepen. Veel mensen winkelen met hun portemonnee, voordat ze zich een keer druk maken waar het product vandaan komt.

Je hoeft hier dus niet echt mee bezig te zijn bij het importeren uit China en verkopen in eigen land of andere regio’s.

Meestal iets hogere orderaantallen

De MOQ’s (Minimum Order Quantities), oftewel de minimale orderaantallen in het Nederlands, liggen wel vaak een stuk hoger. Ga je importeren uit China en gebruik je Alibaba? Dan moet je hier, zeker als kleine of beginnende verkoper, wel degelijk rekening mee houden.

Lukt het je niet om aan de MOQ’s van leveranciers op Alibaba te voldoen, dan kan je er altijd nog voor kiezen om een order via AliExpress te plaatsen. Hierop kan je leveranciers vinden waarbij je lagere aantallen kan bestellen, al zijn ze wel vaak iets duurder dan op Alibaba.

Je kan dan bij groei natuurlijk wel beter de switch maken naar Alibaba, om de productiekosten te reduceren.

De tijd en kosten van verzending

Je zal merken dat het laten verzenden van producten in eigen land, drastisch anders zal zijn dan ze importeren uit China. Hierbij is het ook echt belangrijk om een berekening te maken, van begin tot eind (wat je totale kosten zijn om de producten bij je voordeur te krijgen). Vanuit China zal je te maken krijgen met hogere verzendkosten (via lucht- of zeevracht), invoerrechten en inklaringskosten.

Vergelijk deze met de inkoopprijs en verzending van je producten in eigen land. Zo zal je ook echt appels met appels vergelijken en geen appels met peren. Verder weet je ook precies wat je bespaart met importeren uit China.

Tijdsduur van de levering

Maar dan ben je er nog niet, want komen je producten uit China dan zal het ook langer duren voordat je ze binnen hebt. Normaal gesproken gaat zeevracht zo’n 30 tot 45 dagen duren. Met luchtvracht gaat het sneller, maar dan betaal je ook gelijk de hoofdprijs.

Het is ook belangrijk te kijken naar de verkopen die je mogelijk misloopt, bij het ontbreken aan voorraad. Let dus altijd op de cijfers en neem alles in overweging. Zo kan je een juiste beslissing nemen. En kom je minder snel voor verassingen te staan!

Kwaliteitscontroles

Kwaliteitscontroles

China krijgt vaak nog, meestal ten onrechte, een slechte reputatie toegeworpen vanwege een lagere kwaliteit. In de praktijk is er echter vaak niks mis met de kwaliteit en doet deze niet onder aan het product laten fabriceren in eigen land. Het hangt wel een beetje van de soort producten af die je in China laat maken.

Meestal gaat het met kleding en textiel producties wel goed, maar dat kan anders zijn bij overige producten (bijvoorbeeld elektronische artikelen).

Het allerbelangrijkste is, bij inkopen in China of productie in eigen land, om de kwaliteitscontrole serieus te nemen. Het kan namelijk altijd voorkomen dat er foutjes worden gemaakt, of “shortcuts” worden gebruikt om de kosten te drukken.

Een “agent” inhuren of inspecties laten uitvoeren

Ga je inkopen doen in China, dan is het (zeker bij grotere aantallen) slim om een “agent” in te huren. Om de kwaliteit gedurende het hele proces te waarborgen. Je kan ook verschillende soorten onafhankelijke inspecties laten uitvoeren, zodat je producten naar tevredenheid op je deurmat belanden. De kosten vallen over het algemeen mee, maar de voordelen leveren je heel veel op!

Onvoorspelbaar op economisch en politiek niveau

Het zou zomaar kunnen dat economische of politieke redenen effect hebben op zaken doen in China. Met aanpassingen in handelsverdragen, een boycot of andere onverwachte veranderingen kan inkopen wellicht duurder worden. Je moet niet denken dat dit zomaar en elke dag gebeurt, maar houd er wel rekening mee zodat je niet opeens verrast wordt.

De voor- en nadelen van importeren uit China samengevat!

Met alle voor- en nadelen op zak kunnen we stellen dat zaken doen met China meestal positief uitpakt. Zolang je maar weet wat er voor nodig is. Maak ook altijd vooraf een berekening van alle kosten die het met zich meebrengt. Nadat je alles in beeld hebt kan je pas met zekerheid zeggen, of het ook echt iets voor jou is.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen