Importeren uit Amerika - Deze 5 tips gaan jou enorm helpen!
Importeren uit Amerika - Deze 5 tips gaan jou enorm helpen!
16 december 2020 

Importeren uit Amerika - Deze 5 tips gaan jou enorm helpen!

Importeren uit Amerika is een veelgebruikte optie voor het importeren van producten. Wil je gaan verkopen op bv. Amazon, zal je hiervoor producten nodig hebben die je meestal via een fabrikant of leverancier inslaat (sommige verkopers kiezen voor dropshipping, maar de meeste leggen een fysieke voorraad aan). En de kans is groot dat je daarbij gaat rondkijken in het buitenland, omdat dit aantrekkelijker is qua prijs en bijna alles voor je gemaakt kan worden. In de meeste gevallen kiezen Amazon verkopers voor fabrikanten die zich in China bevinden, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor importeren uit Amerika.

Het komt niet heel vaak voor onder Amazon verkopers, maar wellicht heb jij goede leveranciers kunnen vinden of relaties in de VS waarmee je zaken wilt doen. Je kan er natuurlijk ook naar gaan zoeken, al zal je wel even moeten speuren in Google om fabrikanten of leveranciers te vinden in Amerika.

En wellicht ben je ook niet helemaal op de hoogte van hoe alles werkt bij importeren uit Amerika, we gaan je daarom hieronder laten zien waar je allemaal rekening mee moet houden bij importeren uit de VS.


1. Importregistratie

Over het algemeen is importeren uit Amerika niet zo heel moeilijk, maar er zijn wel wat dingen die verkopers in de gaten moeten houden (de bekende valkuilen die erbij kunnen komen kijken). Ze zullen je tijd en geld besparen, zodat je snel met verkopen kan beginnen.

Wanneer je echt producten gaat importeren uit Amerika met het doel ze in Nederland of andere landen te gaan verkopen, zal je een geregistreerd importeur moeten zijn bij het Nederlands Handel en Bedrijven Bureau.

En dat geldt dus ook voor wanneer je producten naar Nederland laat komen, om ze hier op te slaan en daarvan voorraden naar Amazon te sturen. Het komt immers op hetzelfde neer en je zal dus importeur moeten zijn.

Hoe zit het met belastingen bij importeren uit Amerika?

Hoe zit het met belastingen bij importeren uit Amerika

In de VS zal je meestal producten inkopen zonder belasting (verkoopbelasting). De belasting varieert per staat in Amerika, omdat ze daar allemaal andere regels voor hebben en ook het percentage belasting kan dus variëren. Meestal ligt dit tussen de 5,5 en 12 procent …maar check altijd even de meest actuele percentages, zodat je zeker weet dat je goed zit.

Je zal dus goed moeten snappen dat wanneer jouw vracht commercieel is, de leverancier hier geen belasting over rekent. En wanneer je eenmaal belasting betaalt kan je dit niet meer terugvorderen. Ga bij importeren uit Amerika dus altijd nauwkeurig na OF er belasting wordt gerekend en HOEVEEL …zo voorkom je dus ook dat er te veel of te weinig wordt betaalt, en zal alles keurig netjes verlopen.

2. Wat zijn de douaneregels voor importeren uit Amerika?

Je zal wellicht een verkoper zijn die kleine voorraden importeert uit Amerika, maar er zijn ook verkopers die zeer grote voorraden inslaan (om bv. een jaar vooruit te kunnen). Het maakt bij importeren uit Amerika niet uit hoeveel je bestelt, want de import zal namelijk altijd moeten worden aangegeven, wanneer het om commerciële goederen gaat. Het aantal wordt berekent middels de waarde van de goederen op de factuur + de totale vrachtkosten naar de eerste EU-grens …ook de transportverzekering wordt hierin meegenomen. Indien de prijs niet automatisch verrekend is, zal de Belastingdienst een inschatting maken en dit toevoegen aan de totale waarde.

Ga je producten importeren uit Amerika, waarbij de Amerikaanse leverancier betaalt voor de vracht, zal er overeenkomst volgen met de naam CFR, CIF of DAPs. Je moet er zeker van zijn dat de vrachtkosten apart worden opgeschreven op de factuur van de producten. Want anders zal je riskeren dat deze belastingwaarde bovenop de invoerbelasting terechtkomt, en dat komt er dan feitelijk op neer dat je dubbel betaalt om je producten te importeren uit Amerika.

De vrachtverzender zal de douanekosten vinden in de productomschrijving op de paklijst of de commerciële factuur die is bijgesloten. Eerst wordt er een HS code bepaald en vervolgens worden ook de douanekosten getraceerd in het systeem van de Belastingdienst. Wanneer het gaat om Deense BTW moet deze worden betaalt op privé-import, en goederen zullen moeten worden aangegeven wanneer de waarde hiervan hoger is dan 10 euro. In de regel moeten er douanekosten betaalt worden over een (totale) waarde van 140 en hoger …wanneer je die berekening maakt is hierbij de vracht niet inclusief.

Het is dus belangrijk na te gaan wanneer en hoeveel douanekosten er betaalt dienen te worden, wanneer je gaat importeren uit Amerika. Zo krijg je een duidelijk beeld van alle kosten die ook weer effect zullen hebben op je winstmarges …en het is heel belangrijk die in beeld te hebben om te zien hoeveel je ECHT zal verdienen met het verkopen van je producten op Amazon.

Neem voor de zekerheid contact op met de Nederlandse belastingdienst

Omdat je gaat importeren uit Amerika en de VS geen deel uitmaakt van Europa, is het bij plaatsen van een bestelling zeker een slim idee de Belastingdienst te raadplegen (contacteren) om erachter te komen of de goederen die je wilt importeren niet onderworpen zijn aan speciale restricties of dat er andere hobbels op de weg kunnen zitten …zodat je niet voor verassingen komt te staan tijdens je importavonturen. Over het algemeen zal je hier niet teveel issues mee krijgen, en kan je dus gewoon producten importeren uit Amerika en ze verkopen in Nederland of andere landen (via bv. het Amazon platform).

Je kan bv. wel bij het importeren van alcohol of tabak te maken krijgen met restricties en deze niet zomaar kunnen importeren. Vraag dit soort dingen na bij de Belastingdienst om erachter te komen welke regels hiervoor gelden.

3. Verschillende manieren om je producten naar Nederland te laten vervoeren bij importeren uit Amerika

Er zijn, net zoals bij het importeren uit China, verschillende manieren om je producten naar Nederland of een van de Amazon Fulfillment Centers te krijgen. Je zal hier voor elke zending weer een persoonlijke afweging dienen te maken. Hierbij kan je kiezen uit lucht- en zeevracht …en ze hebben allebei weer de nodige voordelen die per situatie kunnen verschillen.

Zo zal je moeten kijken naar hoeveel tijd je hebt voor de vracht, de grootte van de cargo en het gewicht ervan …en hoeveel milieu-impact je wilt accepteren. Je zal dus verschillende aspecten in overweging moeten nemen bij het daadwerkelijk importeren uit Amerika en hierin een keuze moeten maken.

Importeren uit Amerika via zeevracht

Het laten overkomen van je producten via zeevracht duurt natuurlijk langer dan luchtvracht. En je zal hier gemiddeld 3 tot 6 weken voor moeten aanhouden …houd hier dus ook rekening mee bij het aanvullen van nieuwe voorraden, zodat je niet zonder producten komt te zitten en NEE moet verkopen aan je klanten die het willen kopen. En er zit ook weer een klein verschil tussen de oostkust en westkust van Amerika. Wanneer je leverancier in de oostkust zit zal je ongeveer rekening moeten houden met zo’n 3 tot 4 weken tijd die het in beslag zal nemen. Vanuit de westkust producten importeren uit Amerika zal eerder 4 tot 6 weken duren. En je producten moeten natuurlijk ook van de leverancier naar de haven vervoerd worden, wat meestal ook tussen 1 dag tot een week kan duren wanneer ze op de goederentrein gaan. Bij het aankomen van je producten op Nederlandse bodem, zullen die binnen enkele dagen worden geleverd of aankomen bij een opgegeven locatie.

Importeren uit Amerika via luchtvracht

Luchtvracht gaat vanzelfsprekend een stuk sneller en zal zo’n 2 tot 3 dagen duren met de snelste en duurste optie die er is, maar kies je voor een meer economische oplossing zal het ongeveer zo’n 10 tot 12 dagen duren voordat je producten in Nederland aankomen of op een andere gewenste EU locatie. En luchtvracht kan feitelijk worden onderverdeelt in de standaard luchtvracht, waarbij je producten vervoerd worden via een van de luchtvaartmaatschappijen, en anderzijds via verzendbedrijven die speciale cargovluchten inlassen door koeriersdiensten die zich hieraan toewijden zoals bv. Fedex, UPS en DHL. Je kan ook hierin dus weer een persoonlijke afweging maken, of jij producten zo snel mogelijk wilt ontvangen …of kosten bespaart en je producten op de standaard manier gaat importeren uit Amerika via luchtvracht.

Wat is het beste advies?

Wanneer jij zelf compleet verantwoordelijk bent voor het laten verzenden van de producten vanaf je leverancier, zal je bij importeren uit Amerika het meeste hebben aan luchtvracht wanneer je verzendingen groter zijn dan 2 kubieke meter of meer dan 300 kilogram wegen, omdat dit goedkoper zal zijn. En wanneer je alleen verantwoordelijk bent voor het transport naar de dichtstbijzijnde haven of luchthaven is de limiet 1 kubieke meter of zo’n 150 kilogram.

Bij zeevracht is het advies voor losse cargo en minder dan 15 kubieke meter deze optie te gebruiken om producten te importeren uit Amerika. In de praktijk komt het er ook op neer dat je zo een container zal delen met andere importeurs. Is je verzending groter dan die 15 kubieke meter is het beter om een complete container te nemen. En het gewicht is overigens niet zo relevant voor zeevracht, omdat de limieten hiervoor veel hoger liggen dan bij luchtvracht.

En ook bij het maken van een keuze hierin, zullen de effecten op het milieu ook weer verschillend zijn en kan je dit meenemen in het besluit.

4. Wat zijn de transportkosten bij importeren uit Amerika?

Je snapt natuurlijk wel dat Amerika een groot land is, en dat het binnenlandse vervoer (meestal via treinen of vrachtwagens) relatief duur zijn. En het is dus heel belangrijk om eerst te weten of je zelf verantwoordelijk bent voor bepaalde transportkosten of juist niet. Want ze spelen een belangrijk rol bij je uiteindelijke winstmarges, gezien je deze kosten allemaal zal moeten doorberekenen om te zien hoeveel je echt zal overhouden aan de verkopen die je maakt op bv. Amazon.

Zorg er dus voor dat je alles goed in beeld hebt bij importeren uit Amerika, want ben je bv. verantwoordelijk voor vervoer vanaf het adres van je leverancier …dan kan het zomaar zijn dat die afstand dusdanig groot is dat de verzendkosten behoorlijk zullen oplopen. En je wilt hier op voorhand goed van op de hoogte zijn, zodat je weet welke kosten er gepaard gaan met het importen uit Amerika bij die specifieke leverancier.

Verder zal je ook altijd de meest actuele kosten hiervan willen opvragen, want die veranderen continu en je wilt uiteindelijk de exacte kosten hiervan weten …zodat je alles kan doorbereken in het grotere plaatje van je importavonturen, ga hier dus slim mee om.

5. Je voorraad laten versturen vanuit de VS

Ga je producten importeren uit Amerika, en komt het erop neer dat je zelf koerier-transport hiervoor moet regelen …dan lopen de prijzen hiervan soms enorm uiteen. Het is dan ook raadzaam om die te vergelijken of in zee te gaan met bedrijven die het voordeel van een grootcontract genieten. Je wilt namelijk snelle levering, maar niet de hoofprijs betalen hiervoor. Want uiteindelijk zijn het ook voor een groot deel deze kosten die een hap nemen uit je uiteindelijke winstmarges en daarom wil je ze zo laag mogelijk houden.

Je kan het beste nagaan welke partijen er allemaal zijn, en wie er voor een schappelijke prijs jouw producten kan vervoeren vanuit de VS naar Nederland. Er gaat even wat extra tijd in zitten en is misschien wat gedoe in het begin, maar je zal er (zeker wanneer je vaker gaat importeren uit Amerika) zeker de vruchten van plukken, wanneer je in zee gaat met een partij die betrouwbaar en goedkoop is …en snel jouw producten kan laten overkomen uit de VS naar Nederland of een andere gewenste EU locatie.

Wil je hier soms wat extra hulp bij, kan je ook altijd contact met ons opnemen …we helpen je dan graag verder met importeren uit Amerika.

Importeren uit Amerika of toch China?

Nu zal je misschien denken: maar is het wel verstandig om te importeren uit Amerika? En die vraag is terecht, want veel verkopers vinden namelijk hun weg naar China en er zijn veel minder verkopers die ook echt hun producten uit Amerika laten overkomen. Meestal zijn het verkopers die via een bepaalde weg leveranciers hebben gevonden waarmee ze voordelig zaken kunnen doen (of vanwege andere specifieke redenen). Want anders is het hoogstwaarschijnlijk veel slimmer om (voor de meeste producten die bv. verkocht worden op de Amazon Marketplace) te gaan voor een leverancier die uit China komt …en we laten je hieronder zien waarom dat feitelijk zo is.

Importeren uit China is heel goedkoop

Ga je producten verkopen en laat je deze in eigen land (Nederland) maken, zal je meestal toch aanlopen tegen hogere kosten …en moet je ook goede fabrikanten vinden die deze producten voor je kunnen maken. Het is om die en andere redenen dat veel verkopers die besluiten hun producten op Amazon te promoten, kiezen voor een leverancier die uit China komt. Je kan daar namelijk in bulk producten laten maken die meestal een fractie van de prijs kosten, waarvoor je ze in andere landen zou laten fabriceren. En dat is voor verkopers natuurlijk het grootste voordeel eraan.

Want laten we eerlijk zijn, het doel is uiteindelijk natuurlijk kwalitatief goede producten te leveren aan je klanten …die het liefst een zo hoog mogelijke winstmarge hebben. Zo zal je namelijk ook eenvoudiger andere kosten kunnen indekken en ga je ook genoeg overhouden om er een (dikke) boterham mee te verdienen. Het zal natuurlijk verschillen per product dat wordt verkocht, maar over het algemeen kan je met een private label behoorlijke winstmarges pakken op producten en dat zal ertoe leiden dat je winst snel oploopt.

Wel even een kleine kanttekening, want je zal niet moeten denken dat alles zomaar vanzelf gaat en het geld nu komt binnenstromen. Je hebt natuurlijk het voordeel van goedkoop importeren uit China, maar zal wel met alle bijkomende kosten rekening moeten houden wil je ook echt jouw winstmarges bewaken. In vergelijking met importeren uit Amerika, zal je waarschijnlijk via Chinese leveranciers nog meer kunnen verdienen op je producten (helemaal wanneer je groter in gaat kopen).

In China kunnen ze praktisch alles voor je maken

Het voordeel bij importeren uit China is ook dat ze eigenlijk alles voor je kunnen maken. In China zijn ze zeer ervaren in het (bijna compleet) namaken en verbeteren van producten die jij wilt verkopen op Amazon. Je wilt natuurlijk niet 1 op 1 het product van je concurrent overnemen, maar je kan wel bestaande producten nemen en die verbeteren en vernieuwen. En in China zijn ze daar heer en meester in. Je kan het dus met een gerust hart overlaten aan je Chinese leverancier en producten verkopen die precies aansluit bij wat jij wenst en eist …maar ook hierbij zal je wel goed moeten opletten.

Want er zijn enorm veel goede fabrikanten en leveranciers in China, waar je ook prima zaken mee kan doen. Echter, zitten er ook nog weleens minder goede of zelfs malavide partijen tussen die je zal moeten vermijden. Je kan hiervoor filteren op bepaalde aspecten om de beste eruit te kiezen.

In vergelijking met importeren uit Amerika (waar je natuurlijk ook prima producten kan laten maken die je wilt verkopen) heb je bij importeren uit China meestal toch wat meer voordelen. Want China staat erom bekend en verder is het waarschijnlijk (in de meeste gevallen althans) goedkoper om je producten in China te laten produceren, en dat is ook de reden waarom veel verkopers ook de weg naar Azië vinden voor hun producten. Het is natuurlijk een persoonlijke keuze die jij maakt, of wellicht kan je op basis van goede relaties in Amerika juist heel slim inkopen doen daar. Je zal altijd moeten kijken wat de meest interessante optie voor je is, om optimaal rendement te halen uit je verkopen op het Amazon platform.

Er is enorm veel keuze in Chinese leveranciers

Er is enorm veel keuze in Chinese leveranciers

Verder is er nog een reden waarom veel verkopers voor China gaan, en dat is in 1 woord te vatten namelijk: Alibaba! Ga je namelijk zoeken in Google, zal je een vrij schaars aantal zoekresultaten krijgen die over importeren uit Amerika gaan en is er ook niet een website met de omvang van Alibaba (momenteel), waarop je gigantische aantallen leveranciers kan vinden (die zich in Amerika bevinden, en waarmee jij lucratief zaken kan gaan doen). En dat is voor Chinese leveranciers, met het voordeel van Alibaba dus wel eventjes anders!

Want op Alibaba bevinden zich enorm veel fabrikanten en leveranciers, waarmee je gelijk zaken kan doen. En je kan hier prima de beste leveranciers uitkiezen die een goede reputatie hebben …je hebt dus zoveel keuze, waardoor het makkelijker wordt jouw product (of private label) te laten maken.

Neem maar eens een kijkje op Alibaba en laat je verassen door het aanbod, neem hierbij natuurlijk ook een aantal belangrijke factoren mee zoals of een fabrikant / leverancier een “Verified Supplier” of “Gold Supplier” is …en of ze vaak en snel reageren op berichten. Verder kan je ook een aardige inschatting maken van de reputatie die een leverancier heeft, door te kijken naar hoeveel ze produceren en naar welke landen hun producten meestal gaan …vraag ook altijd even of ze ervaring hebben met Amazon verkopers (wanneer jij van plan bent jouw producten op Amazon te gaan verkopen), want zo weet je dat ze ook aan de kwaliteitsstandaarden van Amazon voldoen.

Kortom, je ziet dat importeren uit Amerika zeker mogelijk is …maar er wellicht meer voordeel te halen valt bij het kiezen voor importeren uit China.

We maken deze vergelijking even zodat je goed kan bepalen welke optie voor jou het meest geschikt is, en omdat veel verkopers ook kiezen voor Chinese leveranciers (het zal op de meeste Amazon verkopers namelijk van toepassing zijn). Zorg ervoor dat je altijd de beste (persoonlijke) keuze maakt om optimaal rendement te halen uit je verkopen.

Is importeren uit Amerika iets voor jou?

We hebben je nu laten zien wat er komt kijken bij importeren uit Amerika, en ook hoe het in verhouding staat tot importeren uit China. Heb je al een Amerikaanse leverancier gevonden en is dit interessant voor je …dan kan je ervoor gaan, maar neem anders ook zeker importeren uit China mee in je overweging en kies dan uiteindelijk welke importmethode het beste bij je past.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen