Inkopen op Alibaba, waar moet je écht op letten? - Plazatalk.nl
Inkopen op Alibaba, waar moet je écht op letten?

Inkopen op Alibaba, waar moet je écht op letten?

Ga je bijvoorbeeld verkopen op Amazon en inkopen op Alibaba …dan ben je al een beetje bekend met de weg om leveranciers te vinden voor je producten. Maar dat betekent nog niet dat het ook altijd goed gaat. Want waar moet je nou precies op letten wanneer je inkopen gaat doen op Alibaba?

Het begint natuurlijk allemaal met een droom, een visie en het product dat je kiest die de harten van grote aantallen mensen zal moeten gaan veroveren. Op Alibaba een beetje rondspeuren naar producten en vervolgens random iets kiezen, zal je waarschijnlijk niet naar de gewenste resultaten leiden. Je zal gedegen productonderzoek moeten doen om “winnende” producten te vinden en vervolgens hier een juiste leverancier aan moeten koppelen.

En ook het zoeken van een goede leverancier zal je nauwgezet moeten uitvoeren. Je hebt fantastische leveranciers op Alibaba, maar ook helaas malafide partijen die proberen op kwaliteit te bezuinigen en / of jou teveel laten betalen voor je producten.

We laten je daarom hieronder zien waar jij echt op moet letten, bij je inkopen op Alibaba …zodat je direct een goede start maakt!

Lees hieronder verder om te ontdekken waar je op moet letten.


Wat is Alibaba?

Wat is Alibaba

Alibaba is de plek waar veel verkopers hun inkopen doen, het platform beschikt over een grote hoeveelheid Chinese leveranciers die je producten laten inkopen tegen groothandelprijzen.

Bijna elke leverancier op Alibaba laat je jouw eigen merk op producten plaatsen, waarmee je dus private label producten kan maken en verkopen op Amazon of andere bekende marktplaatsen.

Omdat er veel fabrikanten op Alibaba actief zijn, stellen deze wel vaak de eis dat je een minimale hoeveelheid voorraad bestelt per keer, ofwel aan de MOQ voldoet (Minimum Order Quantity) …je zal dus in bulk bestellingen plaatsen.

Hoeveel items je moet bestellen, zal per leverancier verschillen (en is vaak ook nog wel onderhandelbaar, mits je op de correcte manier onderhandelt). Je zal dus uiteindelijk een leverancier moeten kunnen vinden die past bij de grootte van jouw bedrijf.

Na een beetje goed zoeken kan je al leveranciers vinden die slechts een paar honderd items naar je versturen van een product (afhankelijk van wat je wilt verkopen). Maar wanneer je gaat opschalen en de zaken goed lopen, kies je natuurlijk voor grotere aantallen en wellicht ook andere leveranciers …om een zo goed mogelijk prijs te krijgen, waardoor je winstmarges zullen stijgen.

Is dit je allereerste keer op Alibaba? Maak je geen zorgen en ga gewoon opzoek naar een geschikte leverancier om zaken mee te doen, want op elk potje past een dekseltje …en dat geldt ook voor jouw business.

Welke verschillen zijn er tussen Alibaba en AliExpress?

Beide websites (Alibaba en AliExpress) zijn in het bezit van hetzelfde bedrijf namelijk Alibaba Holdings Group …die overigens over nog een paar andere platformen beschikken.

En hoewel ze misschien veel op elkaar lijken (wat natuurlijk ook zo is), zijn er toch ook wel een aantal grote verschillen …het zijn 2 verschillende bedrijven die allebei weer anders werken.

Alibaba is een verzamelplaats van Chinese groothandels, daar je AliExpress eigenlijk moet vergelijken met een soort Chinese versie van eBay.

Je kan op AliExpress al vanaf 1 item bestellen, en ziet er dan ook meer particulieren kopen (naast bedrijven) …verder wordt het ook gebruikt door bedrijven (fabrikanten) om partijen “outlet” producten te verkopen.

Ter aanvulling is AliExpress dus vaak veel duurder dan Alibaba, en over het algemeen niet een goed platform voor verkopers om inkopen te doen en succesvol zaken te doen op de langere termijn.

Een ander dingetje is dat AliExpress je niet toestaat producten aan te passen, of er een eigen merk op te plaatsen …waardoor een private label maken op AliExpress dus niet mogelijk is (en dat is nou juist waar veel verkopers op Amazon of andere marktplaatsen zich mee bezig houden).

Kortom, je wilt inkopen op Alibaba om succesvol zaken te doen met een e-commerce business!

Heb je een bedrijf nodig om Alibaba te te gebruiken?

Nee …dat is het korte antwoord. Je hebt geen website, bedrijf of andere speciale dingen nodig om zaken te doen op Alibaba.

In feite maakt het de meeste Alibaba leveranciers ook niet uit met wie ze zaken doen, zolang je maar op tijd betaald en op consistente basis voorraad bestelt.

Zolang het dus maar om een betrouwbare partij gaat …kan iedereen inkopen op Alibaba. Want zoals je weet is Alibaba een verzamelplaats van Chinese leveranciers en is het aan jou om prijs en MOQ’s te onderhandelen …doe je dit goed, zullen leveranciers graag zaken met je doen.

Nu moet hier natuurlijk wel een belangrijke kanttekening bij worden geplaatst. Want in de meeste gevallen helpt het wel degelijk wanneer je een bedrijf hebt. Je zal hiermee professioneler overkomen (zo ook met een professionele website), kan uitleggen wat het doel is van je bedrijf en dat je in de toekomst meer zaken met de leverancier wilt doen …omdat je van plan bent op te schalen. Het zijn allemaal zaken die bedrijfsmatig logischer zijn dan wanneer je alleen maar een beetje op de bonnefooi producten verkoopt.

We raden je dus aan bedrijfsmatig producten te gaan verkopen, maar het neemt niet weg dat er genoeg mensen zijn die met hun Gmail en zonder bedrijf succesvol zaken doen op het Alibaba platform.

Is Alibaba veilig?

Er zijn (beginnende) verkopers die huiverig zijn tegenover Alibaba, in de zin of het wel allemaal snor zit met die leveranciers. Krijg je na het bestellen (en betalen) je producten wel? Of zijn de producten wel van een goede kwaliteit?

De kans dat je echt regelrecht wordt opgelicht is normaal gesproken nihil.

Je moet natuurlijk wel alles goed uitvoeren, en ook precies weten wat er allemaal nodig is om risico’s te beperken.

Het tweede punt is wel iets waar je mee te maken kan krijgen …en dat is namelijk de kwaliteit van je producten, soms is de kwaliteit die leveranciers opsturen niet al te best. En hoewel dit je aandacht vereist, is het risico hierop ook praktisch te elimineren. Je kan bv. op de eerste plaats altijd samples laten overkomen (we behandelen dit verderop in het artikel ook).

Echter, is dit niet altijd een garantie …de samples kunnen namelijk wel van een uitzonderlijke kwaliteit zijn terwijl er tijdens het productproces misschien wel wordt gesjoemeld en op kwaliteit wordt bezuinigd. Wanneer je zaken doet met een betrouwbare partij die een goede reputatie heeft zal dit niet voorkomen, maar er lopen zeker partijen rond op Alibaba die zich met dit soort praktijken bezig houden.

Wat je dan kan doen is op locatie (dus in de fabriek zelf) kwaliteitscontroles uit laten voeren door daarvoor bedoelde instanties.

Het kost je wel wat extra geld, maar bespaart je wellicht nog meer geld (en tijd). Wanneer je producten van slechte kwaliteit zijn, kan je de producten misschien niet verkopen (of voor minder) en zal je nieuwe voorraden moeten bestellen, maar wellicht ook opzoek moeten gaan naar andere leveranciers. Je levert dus in op winsten (of hebt een onbruikbare voorraad producten) en kan het proces weer helemaal opnieuw uitvoeren, inclusief de wachttijd voor het verzenden van je producten naar bestemming.

10 dingen waar je echt op moet letten bij inkopen op Alibaba!

Wanneer je net begint met inkopen doen op Alibaba, zal je (bijna) altijd te maken krijgen met bepaalde hobbels op de weg. En dat is logisch, gaande weg leer je het klappen van de zweep. Gelukkig hebben wij die al ervaren, en kunnen we je 10 tips meegeven hoe je inkopen op Alibaba succesvoller worden …zonder dat je in geld- en tijdrovende valkuilen hoeft te trappen.

Hieronder ga je zien waar beginnende, en zelfs gevorderde, verkopers mee te maken kunnen krijgen. En waar je dus extra op zal moeten letten!

1. Neem niet zomaar dingen aan

Het is belangrijk in de communicatie met je leveranciers, niet zomaar aannames te doen. Je zal er tijdens contact met leveranciers achter komen dat ze soms producten proberen te verkopen die niet op de website staan, of dat je misschien samples wilt laten versturen van producten die er wel op staan …maar dat die niet meer leverbaar zijn.

Het is geen uitzondering op de regel, waarbij de website van een leverancier niet up-to-date is. Verder is de ene leverancier hier ook weer beter in dan de andere. Je kan hier gaan weg dus mee te maken krijgen, en erachter komen dat producten dus een andere leveringsstatus hebben bereikt.

Je zal dus altijd goed moeten bedenken geen aannames te doen dat producten wel of niet leverbaar zijn …zorg ervoor dat je altijd van tevoren aan de leverancier vraagt of het product leverbaar is.

En let er ook op bij het laten versturen van samples …wellicht zijn ze afgeprijsd, of misschien is een product wel tijdelijk niet leverbaar. Het zijn belangrijke dingen die je vooraf wilt weten. Je wilt namelijk een goede start maken met verkopen op bv. Amazon …en wanneer je niet kan bestellen bij de leverancier loopt het daar al stuk.

Je kan hiervoor de volgende vragen stellen:

• Zijn er nieuwe producten of designs beschikbaar die nog niet online staan?
• Of worden er producten weergegeven online die tijdelijk niet meer leverbaar zijn (uit de collectie worden gehaald)?

Hierbij is de kans klein dat je Chinese leveranciers Nederlands praten, dus de vragen moeten wel naar het Engels vertaald worden!

2. Wees niet geïntimideerd door je leveranciers

Je zal merken dat het contact met leverancier over het algemeen goed verloopt. Ze zijn vriendelijk en kan een goed gesprek met ze voeren om er samen een succes van te maken. Het is belangrijk bij het opbouwen van een goede relatie met je leverancier, wat ook in de toekomst kan leiden tot mooie samenwerkingen.

Het zal snel opvallen dat ze graag willen samenwerken met je, vragen willen beantwoorden en het versturen van de eerste samples met je willen bespreken.

Open dus gewoon het gesprek met je leveranciers, het zijn net zoals jij gewoon mensen en willen maar wat graag zaken met je doen. Er zitten misschien enkele partijen tussen die wat koeltjes overkomen, maar iedereen is anders …en het kan ook soms met de taalbarrière te maken hebben.

Ga het gesprek aan en bespreek belangrijke zaken met je leveranciers, op die manier zal je het beste uit inkopen op Alibaba halen en een vruchtbare samenwerking starten.

We praten hier over leveranciers op Alibaba, maar het geldt natuurlijk ook voor wanneer je zaken wilt doen met leveranciers van andere platformen zoals “Global Sources”.

3. Vertrouw op je eigen gevoel

Er zitten leverancier tussen die iets te graag aan je willen verkopen. Op een vriendelijke manier sturen ze 5 keer een mail in 7 dagen tijd, of je interesse hebt in de producten of eventueel klaar bent om te bestellen. Het kan prima zijn dat de meeste van deze leverancier goede intenties hebben, en door het cultuurverschil misschien een iets andere benadering hebben …maar vertrouw altijd op je gevoel.

Wanneer het lijkt of een leverancier je iets probeer aan te smeren, is het maar de vraag of de producten wel goed zijn of de prijskwaliteitverhouding klopt. Gebruik dus gewoon je gezonde verstand en gevoel …komt het te “spammy” over, raden we je aan geen zaken te doen met deze leverancier en opzoek te gaan naar nieuwe leveranciers op Alibaba.

Een tip om je inbox niet te laten overstromen …gebruik voor de correspondentie met leveranciers altijd een apart e-mailadres (bij voorkeur niet gerelateerd aan je bedrijf) …zo voorkom je dat er teveel onnodige mail in je mailbox zal belanden.

4. Zorg ervoor dat je specifiek bent

Het is enorm belangrijk bij inkopen op Alibaba zo specifiek mogelijk te zijn in wat voor producten je wilt bestellen. Je kan hierbij denken aan maten, gewicht, materiaalsoorten, kleur en speciale eigenschappen die het producten moet krijgen. Op die manier zal je leverancier weten wat ze te doen staat, en krijg jij de producten die jij ook echt wilt verkopen.

Wil je bv. leren portemonnees laten maken en stuur je foto´s mee van een model dat niet van leer is …kan het zijn dat je leverancier het interpreteert alsof het een 1 op 1 productie moet worden, en ondanks dat je aangeeft de portemonnees in leer te willen laten produceren, ze toch in de materiaalsoort op de foto bij je aankomen.

Het kan ook zijn dat er door die misverstanden (toevallig of opzettelijk) goedkopere materiaalsoorten worden gebruikt, wanneer je bv. met een partij te maken krijgt die niet zo nauw kijkt naar de kwaliteit. Weest dus heel specifiek naar je leveranciers toe en vraag ze te bevestigen wat jij wilt …voordat de productie van start kan gaan en je de producten ook echt gaat bestellen en betalen.

5. Je ontvangt misschien producten die niet naar verwachting zijn

Je denkt misschien dat bij inkopen op Alibaba, alle producten die op een bepaalde manier tentoon worden gesteld ook zo arriveren na het bestellen ervan. Maar dat is helaas niet altijd het geval. Het zal soms voorkomen dat bv. een sample er heel ander uitziet dan verwacht.

Na het ontvangen van een dergelijk sample, zal je de leverancier hiermee moeten confronteren. Meestal zal je een reactie terugkrijgen, waarin ze vertellen dat het product tijdelijk niet beschikbaar is of een andere reden bedenken. Een goede leverancier weet dat de eerste impressie heel belangrijk is, en ze vaak niet nog een kans krijgen zich te bewijzen (gezien de concurrentiestrijd).

We raden je ook aan de vraag te stellen, wanneer een sample al niet goed uitpakt …zal mijn bestelling dan naar wens zijn?

6. De meeste leveranciers werken met bankoverschrijvingen

Ga je inkopen doen op Alibaba, zal je ook op een bepaald moment tot betaling overgaan! Je zal misschien gelijk denken aan PayPal, en de meeste leveranciers zullen dit ook wel accepteren. Sommige leveranciers hebben wel PayPal, maar laten je dit niet van begin af aan weten. Wat je nu kan doen, is bv. bij het bestellen van samples aangeven dat je bedrijfs-policy vereist dat deze via PayPal worden betaalt.

En hoewel de meeste leveranciers PayPal accepteren, geven ze vaak wel de voorkeur aan bankoverschrijvingen (ofwel “wire transfer” T/T) of betalingen via Western Union. Je zal merken dat dit over het algemeen eenvoudig en goed werkt, het enige wat je niet kan doen is het geld terug laten storen, zoals je dat met PayPal wel kan doen. Wanneer je dus betaalt hebt, is het geld ook echt weg.

Je kan bv. voor samples betalingen via PayPal doen …en voor alle vervolgbestellingen met bankoverschrijvingen werken.

Zorg er wel voor dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt bij bankoverschrijvingen, en alles ook correct invult. Het is echt zeer belangrijk dat je dit goed doet en desnoods nog een extra keertje checkt. Je kan bij het verkeerd invullen anders tijdelijk even op pauze worden gezet, of te maken krijgen met extra (onnodige) kosten. Maak alles dus goed over!

7. Laat altijd wat samples versturen

Je samples zijn een investering, en er worden echt enorm veel samples verstuurd van leveranciers naar verkopers …om kwaliteit van producten te waarborgen.

Het kan misschien een lastig proces lijken, maar bekijk alles in het juiste perspectief. Je verkoopt producten online en de producten in de staat ontvangen die wordt verwacht kan het succes ervan maken of kraken. We raden je dan ook aan altijd en op zijn minst een paar samples te laten opsturen, van verschillende leveranciers.

Wil je het helemaal goed doen, kan je dus ook nog een extra kwaliteitscontrole laten uitvoeren door een onafhankelijke externe partij …bij de leverancier zelf (dit kan handig zijn wanneer je grote voorraden bestelt of de producten duur zijn). Je weet na een tijdje precies met wie er zaken moet worden gedaan, de kans is groot dat het dus op een later moment niet altijd meer nodig is.

Vraag leveranciers ook naar hun top 5 best verkochte items. Je kan hier namelijk (meestal) uit opmaken dat ander verkopers tevreden zijn, lees hiervoor natuurlijk ook de reviews van de leverancier. Je zal waarschijnlijk meerdere producten op je lijstje met “winnende” producten hebben staan, om te verkopen op bv. Amazon of andere marktplaatsen. Je kan nu een keuze maken op basis van de producten die je wilt verkopen, en welke producten van de leverancier goed verkopen.

8. Groter overkomen dan je bent

In e-mailverkeer met je leveranciers, kan er het beste worden gepraat in “we” in plaats van “ik” …en ook “ons” en geen “mijn”. Je zal namelijk op die manier groter overkomen qua bedrijf, en het geeft ook een soort samenwerking of teamverband aan.

Hoewel het natuurlijk niet uitmaakt, zal het op een leverancier wellicht wel zo overkomen. Je schept de gedachte dat er met een groot bedrijf zaken wordt gedaan, en de kans is (in sommige gevallen) misschien wat groter op een samenwerking. Een leverancier wil serieus zaken doen, en verder ook geen tijd verspillen …hetzelfde geldt natuurlijk ook voor jou!

Je kan het ook anders doen, indien hier de voorkeur aan wordt gegeven …maar we raden je aan om in “we en onze” termen te praten met je leveranciers.

9. Het verschil tussen fabrikanten en handelsbedrijven

In algemene zin is het vrij makkelijk een fabrikant (manufacturer) en handelsbedrijf (trading company) van elkaar te onderscheiden. Er zitten namelijk best wel wat duidelijke verschillen tussen deze 2 soorten leveranciers.

Je kan de vuistregel aanhouden dat wanneer er “Import/Export Co” bij een leverancier staat, ze hoogstwaarschijnlijk geen fabrikant zijn …maar een handelsbedrijf, zelfs wanneer er op hun profiel wel fabrikant staat aangegeven.

Samen met vanzelfsprekende dingen zoals MOQ (Minimum Order Quantity) en de verschillen hierin, hebben handelsbedrijven ook meer die verkoopdrift in vergelijking met fabrikanten …die eigenlijk vee liever een duurzame relatie opbouwen met verkopers. Want op die manier kunnen er sterke en langdurige samenwerkingen ontstaan. En dat is precies waar de fabrikant / leverancier, maar ook jij naar opzoek bent.

In het begin wil je misschien wel zaken doen met handelsbedrijven, omdat meestal de MOQ’s lager zijn dan die van fabrikanten. Je zal hierbij wel rekening moeten houden met hogere FOB (de prijs die je betaald per item) in vergelijking met fabrikanten. En het wellicht sneller ontstaan van issues. Hierbij moet je met name denken aan voorraadproblemen, gezien een handelsbedrijf het product niet zelf maakt zullen ze hier eerder mee te maken krijgen (want ze maken het product immers niet zelf).

Het is dus op voorhand belangrijk te weten met wie je zaken doet. Zo kan je de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen en een goede beslissing maken. Je kan natuurlijk prima handelen met beide, maar het hangt dus voornamelijk van de situatie af …het is in de meeste gevallen (wellicht) beter in zee te gaan met fabrikanten, zeker wanneer je grotere aantallen draait en wilt opschalen.

Je kan natuurlijk ook zonder te gissen, op een beleefde manier aan leveranciers vragen …welk percentage van hun bedrijf overeenkomt met productie en / of “wholesale” om erachter te komen waarin ze precies gespecialiseerd zijn.

10. Tref voorbereidingen bij producten versturen naar eigen land

Tref voorbereidingen bij producten versturen naar eigen land

Ga je de eerste samples bestellen …dan is er een reële kans dat je dit met luchtvracht laat bezorgen. Je leverancier zal meestal bij dit proces helpen en alles wat je dan nog hoeft te doen is het opgeven van je bezorgadres en telefoonnummer om alles te bevestigen. Verder zal je rekening moeten houden met hogere kosten voor de verzending zelf dan de daadwerkelijke samples.

Het is altijd wel verstandig om de verzendkosten van tevoren duidelijk te hebben, soms komt het voor dat leveranciers de kosten van samples en verzending samenvoegen of dat ze je pas op het laatste moment verassen met de kosten.

En bedenk ook altijd goed, samples zijn een investering om te voorkomen dat je verkeerde producten krijgt geleverd. Het beschermt je dus tegen een grote bestelling die misschien onbruikbaar is (of van een aanzienlijk mindere kwaliteit) …waardoor het je meer tijd en geld kost. Neem de kosten die je betaalt (inclusief de hoge verzendkosten in verhouding tot de samples) dus voor lief.

Inkopen op Alibaba …ben jij er klaar voor?

Je hebt in dit artikel essentiële dingen geleerd, waarop extra gelet moet worden bij inkopen op Alibaba. Ze helpen je op een correcte manier producten te importeren, waardoor je een flitsende start kan maken. Verder zijn er ook nog een aantal vragen die je jezelf kan stellen, nadat je samples van leveranciers hebt ontvangen.Stel jezelf deze vragen na de ontvangst van samples:– Wat zijn je beste samenwerking met leveranciers?
– Welke leveranciers zijn het meest flexibel en denken met je mee?
– Wie van de leveranciers spreken het beste Engels?
– Van welke leveranciers krijg je het snelst je samples?
– In wat voor verpakking zitten de samples, en welke springen eruit?
– Hoever gaan leveranciers in op details, ofwel wat jij wenst en eist?

Je zal merken dat er veel verschil zal zitten tussen leveranciers, het is belangrijk al onze tips uit dit artikel mee te nemen …en dan af te ronden met deze vragen. Het is ook je ervaring die telt, merk je dat een leverancier en met kop en schouder bovenuit steekt? Noteer deze dan …zodat je wellicht een vruchtbare samenwerking kan beginnen met elkaar!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
andy
Door

andy

op 02 Nov 2022

Hoi mijn naam is andy wij zijn bezig om leveranciers te zoeken op alibaba die horloges voor ons kunnen maken. Alleen nou wil ik der achter komen of de hele horloge ook echt van staal is waar kan ik dat vinden want het is al een keer mis gegaan.

Reactie plaatsen