Producten inkopen op 1688 met deze 10 onmisbare tips & tricks
Producten inkopen op 1688 met deze 10 onmisbare tips & tricks
08 april 2021 

Producten inkopen op 1688 met deze 10 onmisbare tips & tricks

Producten inkopen op 1688 is geen eenvoudige opgave als Europeaan. In tegenstelling tot Alibaba, waarover je veel informatie kan vinden en ook via bv. YouTube handige filmpjes kan vinden met instructies. En dat is natuurlijk ook enorm handig.

Er zijn echter niet veel video’s over 1688.com. Verder zijn er ook niet zoveel andere bronnen van informatie en die zijn ook nog weleens niet duidelijk of zelfs misleidend te noemen en daar heb je niet onwijs veel aan. In dit artikel zal je hopelijk wel goede informatie opdoen over hoe je het platform ook echt op de juiste manier gebruikt.

Indien je nog niet bekend bent met het platform 1688 raden we je aan verder te lezen en gaan we je 10 tips geven die eigenlijk ook een leidraad zijn voor hoe je de website kan gebruiken.


Eerst even een korte 1688.com introductie …

Wat Is 1688?

1688 is China’s nummer 1 groothandel B2B en dropshipping-website, het is een Chinese versie van zowel Alibaba.com als Aliexpress.com.

Net als Alibaba.com kan je op 1688 producten, fabrikanten en verschillende leveranciers vinden en connecties met hen opbouwen.

Het is de traditionele manier waarop importeren uit China werkt.

Echter, in de afgelopen jaren, met de opkomst van eigenaren van online winkels, heeft 1688 zijn online groothandelsfunctie versterkt.

Hierdoor kunnen veel eigenaren van kleine en middelgrote online bedrijven rechtstreeks bestellingen plaatsen bij leveranciers.

En dit proces is eigenlijk hetzelfde als jouw winkelervaring bij aliexpress.com of amazon.com.

Waarom zou je inkopen via 1688?

Waarom zou je inkopen via 1688

En natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar waarom zou je dan eigenlijk inkopen via 1688 want je kan toch ook prima op bv. een Alibaba producten inkopen …of inkopen via AliExpress?

Lagere en overigens transparantere prijzen

Het is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom mensen inkopen via 1688!

Veel van de leveranciers op 1688.com zijn fabrieken of topgroothandels, wat betekent dat je producten rechtstreeks vanuit fabrieken in China kunt inkopen.

Op deze manier kan je de export-agent of het handelsbedrijf omzeilen en goederen tegen een lagere prijs inkopen via 1688.com.

En de productprijzen op 1688.com zijn zeer transparant, de prijs van het product varieert afhankelijk van jouw aankoopvolume.

Hoe meer je koopt, hoe goedkoper het wordt.

We kunnen je een voorbeeld laten zien.

Stel je wilt handschoenen inkopen via 1688 …dan kan je met de volgende inkoopprijzen te maken krijgen en mogelijk hogere kortingen ontvangen bij toenemende aantallen die je wilt inkopen op 1688.com namelijk:

• Bij het kopen van 5-10 stuks betaal je bijvoorbeeld 19 CNY per unit
• Bij het inkopen van 11-50 stuks betaal je bijvoorbeeld 15 CNY per unit
• Bij het inkopen van 100+ stuks betaal je bijvoorbeeld 13,5 CNY per unit

Je zal meer leveranciers bereiken die van topkwaliteit zijn

Het is bij inkopen in China de meest gebruikelijke manier dit via alibaba.com te doen …en dat is inderdaad ook een zeer goed platform voor het kopen van je productvoorraden. Een andere optie is om bv. Chinese beurzen te bezoeken en daar de nodige relaties aan te gaan met nieuwe leveranciers.

Echter zal je toch altijd maar een deel bereiken via Alibaba …op een Chinese beurs trouwens ook + je moet dan natuurlijk ook afreizen naar China.

1688.com daarentegen is een verzameling van bijna alle leveranciers in China.

Je zal er overigens specifieke producten en leveranciers vinden die je elders niet zal tegenkomen, omdat veel van hen alleen producten leveren aan binnenlandse afnemers en exportbedrijven.

Op 1688.com kan je de Aliwangwang of WeChat van je leveranciers vinden en rechtstreeks met hen communiceren.

Een zeer vriendelijke houding naar slimme ondernemers, maar ook nog kleine startups

De MOQ die door de leveranciers op alibaba.com is ingesteld, is erg hoog, vaak moet je honderden of duizenden producten tegelijk inkopen om aan de slag te gaan.

Als je een kleine verkoper bent, is het nogal riskant om in 1 keer zoveel voorraad tegelijk aan te schaffen.

De drempel om te kopen bij 1688.com is echter veel lager. Voor sommige producten is de minimale bestelhoeveelheid slechts 1 of 2 stuks.

Als je een kleine verkoper bent, kan je voor slechts 100 of 200 dollar een winkel opzetten met tien of meer productcategorieën.

En sommige leveranciers bieden ook dropshipping aan waarbij je alleen de informatie van de ontvanger opgeeft en zij het product naar jouw klanten over de hele wereld kunnen sturen.

Het is bijna gratis om op deze manier een bedrijf te starten.

Hoe kan je geld verdienen met 1688.com?

We hebben het al even aangegeven, maar er zijn dus veel leveranciers op 1688.com die een zeer breed scala aan producten en diensten aanbieden. Deze producten en diensten kunnen je veel kansen bieden om geld te verdienen.

Indien je aan het zoeken bent hoe er geld kan worden verdient op 1688, maar niet zeker weet waar je moet beginnen, kan je het beste even kijken naar onderstaande voorbeelden hoe je zou kunnen verdienen via 1688.com:

1. Wholesale via 1688.com
Je kan meerdere bestellingen tegelijkertijd plaatsen op 1688.com, en ze vervolgens naar je freight-forwarder laten sturen die het dan weer naar jou stuurt. En wanneer alles dan ontvangen is …kan jij het weer doorverkopen op de gewenste platformen. Zo simpel is het eigenlijk.

2. Inkopen via 1688 en dan alles versturen naar Amazon FBA
Er zijn een hoop verkopers die dit momenteel doen …ze doen inkopen op 1688 en laten die vervolgens door leveranciers en expediteurs labelen en naar een Amazon Fulfillment Center sturen omdat er Amazon FBA wordt gebruikt voor het versturen van bestellingen naar klanten.

We praten hier over mensen die hun producten naar een willekeurig warenhuis van Amazon willen sturen zoals bv. Europa, Japan, Noord-Amerika etc. en dat kan meestal tegen lagere kosten.

Het is vanzelfsprekend dat dit dus voor een hoop verkopers werkt!

3. Dropshipping via 1688
Op de eerste plaats moet je er 100% zeker van zijn dat een leverancier ook echt aan dropshipping doet …omdat niet iedereen die mogelijkheid biedt.

Vervolgens ontvang je de bestelling via je eigen webwinkel.

Ten slotte vraagt je je 1688.com-leverancier om te voldoen aan en te verzenden naar je klant.

4. Je kan ook custom-producten naar fans sturen
Als je een populaire blog of social media-account hebt, zoals YouTube, Facebook of Instagram, en je hebt veel abonnees …kan je ook met je leverancier van 1688 bespreken speciale custom-producten te maken zodat die naar hen kan worden opgestuurd.

5. Zelf een 1688 agent worden
Je bent al bekend met 1688.com of komt er nu steeds meer over te weten …echter geldt dat niet voor alle mensen of bedrijven in Nederland (en andere landen). Wat je dus kan doen is zelf een website starten …waarop je producten aanbiedt die mensen via jou kunnen kopen op 1688. Op die manier wordt je dus zelf een soort van handelsbedrijf (tussenschakel) en kan je daar ook mee verdienen …wanneer je natuurlijk zelf goed op de hoogte bent van het reilen en zeilen via de 1688.com website.

1. Ontdekken hoe je vanuit het buitenland inkoopt

Is het mogelijk rechtstreeks inkopen via 1688 te doen? Het antwoord daarop is ja, maar wel wanneer je een Chinese bankrekening hebt …anders zal het niet werken. Verder kan je heel eenvoudig een account maken op 1688.com en naar producten zoeken om die vervolgens in je winkelmandje te doen.

De crux zit hem in je laatste stap …namelijk leveranciers betalen.

Op de betaalpagina van 1688 (het is feitelijk een omleiding naar Alipay), zal je overschakelen naar de “overseas” versie …en zie je ook dat buitenlanders alleen kunnen betalen met een Alipay-balance of een vaste bankrekening in China.

Om de Alipay-balansfunctie in te schakelen, moet je jouw Alipay-account verifiëren met een bankkaart op het vasteland van China …zodat jij op die manier kan betalen.

Een bankkaart op het vasteland van China is dus de sleutel tot het probleem.

Maar je moet persoonlijk naar China komen om een bankrekening te openen, je kan dit niet via internet of bij een Chinees bankfiliaal in jouw omgeving doen.

Dit is voor de meesten een enorme barrière.

3 manieren om inkopen te doen via 1688.com met een agent

Nu weet je dat het voor de meeste mensen erg moeilijk is om rechtstreeks op 1688.com te kopen en te betalen, wat op Alibaba een stuk makkelijker is.

Hoogstwaarschijnlijk is dat ook de reden dat veel verkopers vanzelfsprekend de website 1688.com niet gebruiken om hun inkopen te doen.

En is dat iets om je druk over te maken?

Nee absoluut niet!

Waarom?

Omdat er momenteel veel verkopers zijn die deze obstakels hebben overwonnen …en momenteel ook flinke sommen geld verdienen door hun inkopen te doen met 1688.com.

Iets wat jij natuurlijk ook kan doen.

We zullen je hieronder enkele manieren laten zien die verkopers gebruiken, om TOCH inkopen te doen via 1688.com.

1. Je kan rechtstreeks contact opnemen met een leverancier op 1688.com

Nadat je jouw 1688.com-account hebt geregistreerd, kan je inloggen op jouw aliwangwang-account en rechtstreeks communiceren met de leverancier.

Je kan ook het mobiele telefoonnummer of WeChat-ID op de productpagina vinden en contact opnemen met de leverancier op WeChat.

De rest is net zoals je via het Alibaba platform koopt …waarbij je productdetails, monsters, bestelhoeveelheden, kortingen, betalingsmethoden, etc. met leveranciers bespreekt.

Voordelen

• Je kan tussenpersonen omzeilen en rechtstreeks met de fabrikant praten.
• Het is zo dat de meeste leveranciers enkel en alleen producten leveren aan verkopers die zich in het land bevinden (China) …waardoor producten goedkoper zullen uitpakken.

Nadelen

• Een hoop van de leveranciers spreken geen Engels, en je zal dus een beetje geduld dienen op te brengen + alles in simpel Engels en ook zo duidelijk mogelijk Engels uit moeten leggen.
• In de meeste gevallen hebben leveranciers op 1688.com geen PayPal rekening en accepteren ze op hun bankrekening alleen RMB …je zal dus een geschikte betaalmethode moeten vinden met leveranciers.

2. Op 1688.com inkopen doen via een shopping proxy website

Er zijn veel Chinese websites waar je “agents” kan vinden om te kopen via populaire Chinese online winkels zoals Taobao, 1688.com en JD.com.

Het enige wat je hoeft te doen, is de productlink op hun website in te voeren en ze helpen je dan vervolgens om het product bij die leverancier te kopen.

Wanneer al jouw bestellingen hun magazijn bereiken, zullen ze die voor je bundelen en via verschillende verzendmethodes naar jou opsturen.

Voordelen

• Het goede aan deze websites is dat de procedure eenvoudig en gemakkelijk te volgen is, de winkelervaring geweldig en het hele proces is alsof je bij AliExpress winkelt.
• En ze bieden ook een PayPal- of creditcardbetaalmethode aan.

Nadelen

• Meestal zijn de diensten die door deze sites worden aangeboden zeer beperkt. Ze zullen je bv. niet helpen bij het vinden van producten of leveranciers.
• Ze helpen je ook niet om de hoeveelheid en kwaliteit van jouw bestellingen te controleren.
• Je moet producten en leveranciers dus zelf vinden op 1688.com!
• Hun verzendmethode is alleen geschikt voor kleine bestellingen
• Voor grote bestellingen bieden ze geen verzendopties zoals luchtvracht, spoorwegen, LCL of zeevracht aan.

3. 1688.com gebruiken via een “sourcing-purchasingagent”
Als je op google of alibaba.com zoekt, vind je veel 1688.com sourching-purchasingagents. Ze bieden een professionelere en uitgebreidere service, meestal hoef je alleen jouw wensen, eisen of productafbeeldingen op te geven en zij helpen je bij de rest. En dat kan zeker voor verkopers die starten met 1688 een hele uitkomst bieden.

Voordelen

• Ze bieden meestal meer diensten aan, zoals het inkopen van producten en fabrikanten vinden, monsters, het aanpassen van producten, inklaring, meer transportmethoden, etc.
• Hun service is een één-op-één-model, wat betekent dat je snelle en persoonlijke service zal krijgen.
• Velen van die partijen spreken vloeiend vreemde talen en je kan met hen dan ook communiceren in jouw lokale taal.

Nadelen

• Ze houden alleen van grote klanten, grote bestellingen, en als je bestelling te klein is, zullen ze een hoge commissie in rekening brengen, of zal je wellicht niet altijd een positieve reactie krijgen van die agents.
• Ze zullen geld verdienen met verborgen commissies of kortingen. Meestal onderhandelen ze met de leverancier, ze vertellen je niet of er een korting onderhandeld is met die leverancier.
• Om jouw bestelling te krijgen, adverteren ze allemaal op hun website dat ze 100% aan je behoeftes zullen voldoen. En de vraag is dan alleen of ze die belofte ook echt kunnen waarmaken in de praktijk. Je zal dus een beetje rekening moeten houden met die gedane beloftes.

2. Zorg ervoor dat je een 1688 account maakt

Op de eerste plaats zal je natuurlijk een 1688-account moeten aanmaken en alles juist moeten invullen zodat je vervolgens met de volgende stap in het proces kan starten.

3. Producten leren zoeken via 1688.com

Na het aanmaken van een 1688-account zal je bezig gaan met een van de belangrijkste taken waarvoor je die account hebt aangemaakt …namelijk producten inkopen en doorverkopen en daarvoor zal je natuurlijk eerst geschikte producten moeten vinden die jij wilt kopen.

Het begint dus allemaal met een zoektocht!

Het voorbereiden van productafbeeldingen en zoekwoorden

Image Search
Afbeeldingen zoeken is de snelste manier om jouw product te vinden op 1688.com, dus je moet meerdere productafbeeldingen gereed hebben.

Keyword Search
Voor sommige producten is het moeilijk om het relevante product met afbeeldingen te vinden, dus je moet 3 tot 5 zoekwoorden voor het product voorbereiden en deze in het Chinees vertalen.

Een kleine truc is dat je de zoekwoorden kan gebruiken om het product op Taobao, Amazon of Aliexpress te vinden en een screenshot van het product kan maken, gebruik dan deze screenshots om te zoeken op 1688.com.

Invoeren zoekwoorden of uploaden van afbeeldingen

In deze stap hoe je alleen nog maar de voorbereide zoekwoorden in de zoekbalk in te voeren of op het camerapictogram te klikken om de gekozen afbeelding te uploaden.

Je zal dan vervolgens een aantal vergelijkbare producten moeten zien en kan daaruit dan ook een of meerdere geschikte items vinden.

4. Ga in zee met de beste leveranciers op 1688.com

Het volgende wat je zal moeten doen is uit de vele leveranciers een paar geschikte selecteren die helemaal een match zijn voor producten.

Gelukkig biedt 1688.com ook een aantal zoekfilteropties om je selectie te verfijnen, en we raden je aan die zorgvuldig te gebruiken.

Laten we eens kijken naar welke opties je hebt …ze staan in het Chinees vermeldt op 1688.com, maar kan natuurlijk altijd een vertaalfunctie gebruiken in je browser (ook de volgorde van de filters zal wellicht aan verandering onderhevig zijn en die zal je dus zelf even moeten opzoeken).

Filter 1

Een optie die aangeeft dat je leverancier binnen 48 uur kan verzenden.

Deze optie is erg belangrijk omdat niet elke leverancier het artikel op voorraad heeft, en sommige leveranciers starten vaak met de productie na ontvangst van jouw bestelling.

Filter 2

Het is een optie die aangeeft dat wanneer jij niet tevreden bent met de geleverde producten je die kan retourneren en de leverancier verantwoordelijk is voor de binnenlandse kosten daarvan.

Indien jij of een “agent” een kwaliteitscontrole in China zal uitvoeren op het moment dat je producten nog in China aanwezig zijn in het warenhuis, zal je op die fiets voorraden risicovrij kunnen inslaan.

Filter 3

7+ days replacement: de verkoper belooft dat binnen 7 dagen nadat de koper de goederen heeft ondertekend, vervangingsservice zal worden verleend bij voorkomende defecte goederen.

Indien een verkoper zich niet aan die afspraken houdt, zal de koper een schadevergoeding mogen claimen.

Filter 4

Dit is vergelijkbaar met het Gold-lidmaatschap van Alibaba, alleen een bepaald aantal kwaliteitsfabrikanten en -distributeurs kan worden geselecteerd, meestal betekent dit dat het product van goede kwaliteit is en op tijd kan worden geleverd.

Filter 5

Deze optie houdt in dat de leverancier verdere maatwerkdiensten kan bieden op basis van het product.

Wanneer je bv. het ontwerp van het product wilt veranderen of wat materialen wilt toevoegen of een logo …is dat mogelijk.

Filter 6

Dit is om je te helpen je selectie te personaliseren op basis van je eerdere browse- en winkelgewoonten.

Filter 7

Deze optie wordt gebruikt om de prijs te filteren, je kan een prijsklasse invoeren, zoals 10-20.

Label 8

Dit wordt gebruikt om de MOQ (Minimum Order Quantity) van de bestelling te filteren.

Filter 9

Hiermee wordt de locatie van de leverancier gefilterd.

Je kan de locatie van jouw logistieke dienstverlener opvragen en vervolgens dezelfde provincie selecteren van die logistieke dienstverlener.

Wanneer jouw logistieke dienstverlener zich bv. in Shenzhen of Guangzhou bevindt, kan je de provincie Guangdong kiezen.

Dit bespaart je de verzendkosten en tijd voor binnenlandse verzending.

Filter 10

Dit is om de verzendtijd te filteren, er zijn 3 opties:

– Dezelfde dag
– Volgende dag
– Binnen 3 dagen

Filter 11

Dit wordt gebruikt om de bedrijfstypes van leveranciers te filteren, er zijn 4 soorten:

– Manufacturer (Fabrikant)
– Wholesale / Distribution (Groothandel)
– Agent
– Business Services (Bedrijfsdiensten)

Filter 12

Met deze optie kan je een leverancier kiezen die een grondige inspectie heeft doorstaan.

“In-depth inspection” is een service die 1688.com levert aan leveranciers om de uitgebreide aspecten van hun bedrijf te certificeren.

Het wordt geauditeerd door een internationaal gerenommeerd certificeringsbedrijf die ook geloofwaardig certificeringsrapporten produceert.

Ben je op zoek naar een fabriek, dan kan je kiezen:

• In-depth Manufacturer Inspection

Indien je met handelsbedrijf wilt samenwerken:

• In-depth Wholesale / Distribution Inspection

Filter 13

Je kan ook nog een (oranje) logo vinden, wat betekent dat dit een meestal een grote fabrikant is die een grondige fabrieksinspectie heeft doorstaan.

Filter 14

Het is een optie die aangeeft welke aantallen verkocht worden van dit product …over afgelopen maand en dat is vanzelfsprekend handig. Je kan hier namelijk ook de populariteit van de gegevens enigszins achterhalen. Het is dus slim om die optie te gebruiken en hier dan je voordeel uit te halen.

Filter 15

Er is ook zichtbaar op de website of leveranciers al meer dan 2 jaar verkopen op de website van 1688.

Meestal geldt dat hoe langer ze een betaalde leverancier zijn, hoe stabieler en betrouwbaarder die specifieke leverancier is.

5. Het gesprek aangaan met je leveranciers

Voor de meeste producten op 1688.com kan je direct een bestelling plaatsen.

Echter, bij sommige producten stelt de verkoper enkele beperkingen of vereist dat je eerst met de leverancier in gesprek dient te komen.

Het is daarom altijd belangrijk om het gesprek aan te gaan met je leveranciers, want naast dit feit werkt het ook bij opbouwen van een waardevolle samenwerking.

Indien je via een “agent” koopt, kunnen zij dit voor je doen, maar ze kunnen tegen je liegen over de prijs, etc.

Wanneer jij dus zelf iets wilt opbouwen en ook van plan bent langer zaken te doen met leveranciers via 1688 …is het waarschijnlijk slim om daarmee gelijkt e beginnen en ook te investeren in vertalingstools of het leren van de Chinese taal.

Het is noodzakelijk die zaken mee te nemen in je inkoopavonturen via 1688.com.

Wat zal je allemaal moeten communiceren met leveranciers?

Er zijn een aantal belangrijk dingen die je mee dient te nemen in gesprekken …laten we daar eens naar kijken.

1. Onderhandelen met leveranciers
Hoewel de leverancier een prijs aangeeft, betekent dit niet altijd een definitieve prijs en is er dus ook ruimte om te onderhandelen.

En zeker wanneer jij van plan bent grotere aantallen te bestellen bij die leverancier op 1688 …is het zeker de moeite waard om eens in gesprek te gaan met je leverancier (en de inkoopprijs te overleggen).

Wat je ook kan doen is onderhandelen omtrent bv. binnenlandse verzendkosten en dat jij daarvan vrijgesteld wordt …want hoef je die niet te betalen zal je in feite ook lager inkopen.

2. Het bevestigen van specifieke zaken

In de meeste gevallen zijn producten op de productpagina aangepast …en kan je dus ook vragen naar andere productafbeeldingen om een nog betere indruk van die items te krijgen.

Ook zijn veel producten niet op voorraad in het magazijn van de verkoper.

Wanneer jij een bestelling plaatst met urgentie …is het belangrijk te weten wat de levertijd van die producten zal worden.

3. Vraag naar productcertificeringen

Op alibaba.com zullen veel leveranciers aangeven welke certificeringen hun producten hebben doorstaan, zoals CE, FDA, RoHS.

Veel verkopers op 1688.com zullen deze echter niet specificeren.

Indien jouw geïmporteerde producten deze certificaten nodig hebben, moet je vooraf contact opnemen met de verkoper.

2 tools om te communiceren met 1688.com leveranciers

Er zijn een paar handig tools die je kan gebruiken om te communiceren met leveranciers op 1688 …laten we daar eventjes naar kijken.

1. Aliwangwang

Aliwangwang is de officiële chat-tool in Taobao en 1688.com.

Opmerking: Trademanager is de internationale versie van AliWangWang en kan niet worden gebruikt in Taobao en 1688.com, maar kan alleen worden gebruikt in Alibaba en AliExpress.

Het enige wat je hoeft te doen, is op het blauwe pictogram klikken en de chatinterface verschijnt.

2. WeChat

Wechat is een chat-tool vergelijkbaar met WhatsApp, en in China heeft bijna iedereen een WeChat-account.

De leveranciers op 1688.com besteden veel aandacht aan WeChat-marketing en zullen je meestal nieuwe promoties of nieuwe producten op WeChat pushen.

Wanneer je een langdurige relatie met de leverancier wilt opbouwen, raden we je aan deze als vriend toe te voegen aan WeChat.

Meestal is het mobiele telefoonnummer van een leverancier hun WeChat-ID.

Je vindt hun telefoonnummer in de rechterbovenhoek of linkerbenedenhoek van de productpagina.

6. Het plaatsen van bestellingen en afrekenen

Indien je met een agent via 1688.com koopt, is de betaling eenvoudig …meestal bieden ze een gemakkelijke manier om te betalen, zoals een creditcard of PayPal.

Wanneer jij liever tussenpersonen omzeilt en rechtstreeks een samenwerking wilt opbouwen met die leverancier …zal je eventjes wat andere betaalmethodes moeten kennen.

De meeste leveranciers op 1688.com ondersteunen geen PayPal, Bitcoin, internationale creditcards en hun bankrekeningen accepteren waarschijnlijk geen Amerikaanse dollars.

Hier zijn enkele van de betalingsmethoden die je wel kan gebruiken:

1. Alipay

Betalen via Alipay is de goedkoopste en handigste manier, maar …zoals je weet zal je hiervoor dus een Chinese bankrekening moeten hebben om je Alipay account mee te kunnen verifiëren.

De Chinese bankrekening biedt echter geen ondersteuning voor het openen van een online of externe rekening …je moet dus persoonlijk naar het Chinese bankkantoor gaan om een rekening te openen.

Indien je vaak naar China reist en / of Chinese tentoonstellingen bijwoont …kan je dan ook gelijk een Chinese bankrekening openen.

2. Alipay “Pay For You” Functie

Alipay heeft een functie genaamd “Pay For You” waarmee je je vrienden kan uitnodigen om voor je te betalen.

Wanneer jij vrienden in China hebt kunnen die dus ook voor jou betalen …en dat maakt het iets simpeler.

3. Een online bankoverschrijving

In principe ondersteunen bijna alle leveranciers bankoverschrijvingen, maar ze kunnen echter alleen RMB accepteren.

Bedrijven zoals Transferwise of Paysend staan je toe om RMB rechtstreeks over te schrijven naar de privébankrekening van de leverancier.

4. Western Union

Western Union is relatief eenvoudig, je hoeft alleen de naam en het adres van de ontvanger te weten, deze methode is geschikter voor kleine betalingen.

5. Chinese mensen in je eigen land

Tegenwoordig gaan veel Chinezen naar het buitenland om te studeren of zaken te doen, je kan een band met hen opbouwen en hen vragen voor jou te betalen, dan hoef je ze alleen in de lokale valuta te betalen.

7. Een binnenlandse verzending

De verkoper kan jouw bestelling meestal binnen 24 uur nadat je ervoor hebt betaald meteen verzenden.

In veel gevallen werken leveranciers van maandag tot en met zaterdag en zal er dus ook in het weekend worden verstuurd.

Het is doorgaans zo dat leveranciers je bestelling per express of koerier versturen, en het duurt 1 tot 3 dagen om je adres (opslagplaats) in China te bereiken.

Nadat ze zijn verzonden, geven ze je meestal een trackingnummer, zodat je je pakket kan volgen op de bestelpagina of je agent om het trackingnummer kan vragen.

Meestal is de verzendprijs die door de leverancier op de productpagina is ingesteld, relatief hoog.

Over het algemeen is de expresprijs ongeveer 1 RMB per kilogram voor intra-provinciaal transport.

En voor inter-provinciaal transport is de prijs 2-3 RMB per kilogram.

Als de verzendkosten van de leverancier te hoog zijn, kan je rechtstreeks of via jouw agent de leverancier vragen om de verzendkosten te wijzigen.

En de meesten van hen zijn bereid dit voor jou te doen.

8. Magazijn

Meestal komen de goederen binnen 2-4 dagen nadat de verkoper ze heeft verzonden aan in jouw magazijn in China.

Kwaliteitscontrole
Productkwaliteitsinspectie kan het beste in deze fase worden voltooid, als het product problemen blijkt te hebben, kan je contact opnemen met de verkoper om het te retourneren of te ruilen.

Indien je het probleem pas vindt nadat je het product hebt ontvangen …zal het erg lastig zijn de producten retour te sturen en is het maar de vraag of je kosten worden gedekt.

Je kan je expediteur of agent vragen om je te helpen bij het uitvoeren van een aantal eenvoudige kwaliteitscontroles, zoals het maken van foto’s van productdetails en verpakking, het controleren van de hoeveelheid, etc.

Productlabel
We weten dat importeurs extra tags moeten toevoegen, zoals Amazon-tags of je productlogo, etc.

Jij moet van tevoren met jouw expediteur praten om te zien of zij soortgelijke services als deze aanbieden, niet elke expediteur is bereid dergelijke services aan te bieden.

Samenvoegen van pakketten
Wanneer jij goederen van verschillende leveranciers koopt, kan je die allemaal naar hetzelfde adres sturen en ze combineren tot één pakket om verzendkosten te besparen …op die manier kost het jou dus minder.

9. Internationale verzendingen en hoe die precies werken

Wil je veel geld verdienen met importeren uit China, zal je naar onze mening volledige controle moeten hebben over het logistieke proces van China naar jouw eigen land.

Het is echt een cruciaal punt!

Logistiek heeft invloed op jouw totale kosten, inklaring, voorraadbeheer, etc.

Indien jij de logistiek niet onder controle hebt, zullen jouw importactiviteiten nooit groot worden.

En met (absolute) controle bedoelen we de volgende dingen:

1. Je moet 4-5 reguliere verzendmethoden van China naar jouw land kennen.
2. Je moet de mogelijkheid hebben om de juiste te kiezen voor jouw goederen.
3. Je moet 2-3 expediteurs hebben die deze verzendmethoden kunnen bieden en je concurrerende prijzen en stabiele services aanbieden …zo heb je iets meer keuze om de beste te kiezen.

10. Douane en belastingen correct regelen

Douane en belastingen correct regelen

Meestal helpt je expediteur of agent je bij de inklaring …zij stellen een reeks documenten op voor je uitvoeraangifte van het land van herkomst (China) en de invoeraangifte van het land van bestemming.

Je leverancier of fabrikant hoeft alleen de relevante facturen, paklijsten en andere productinformatie op te stellen die nodig is voor een uitvoeraangifte.

Voor sommige producten is het ook nodig om relevante testrapporten van de markt van het land van bestemming voor invoeraangifte bij te voegen.

Zo moeten elektronische producten op de EU-markt over het algemeen de CE-certificering doorstaan.

Voor de oplaadbare producten is een veiligheidsrapport met MSDS-batterij nodig, etc.

Wil jij ook inkopen doen via 1688.com?

Je hebt nu aardig wat kennis opgedaan over hoe inkopen via China werkt met dit platform en zal dus moeten kijken of het interessant genoeg is. Heb je nog vragen laat het ons dan weten. We staan je namelijk graag te woord …succes!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Wei
Door

Wei

op 05 Dec 2022

Hallo Bas, Bedankt voor het waardevol informatie. Een vraagje: Kunnen wij als Nederland bedrijf een Chinese bankrekening openen in China als wij in China zijn?

Reactie plaatsen