Inkopen in China in 12 stappen: zo ga je succesvol te werk!
Inkopen in China in 12 stappen: zo ga je succesvol te werk!
04 april 2019 

Inkopen in China in 12 stappen: zo ga je succesvol te werk!

Je hebt een geweldig idee voor het verkopen van producten. Vervolgens is het dan zaak een goede leverancier te vinden hiervoor. In Nederland heb je hier natuurlijk tal van mogelijkheden voor, maar ook in het buitenland zijn er genoeg leveranciers. Vaak zal je zoektocht echter eindigen in China.

Inkopen in China is een van de beste opties, vanwege de lage inkoopprijzen. Bij inkopen vanuit China werden vroeger nog weleens vraagtekens gezet. Het leggen van contacten was lastiger, communicatie verliep moeilijk en de kwaliteit viel vaak erg tegen. Vandaag de dag is dat wel even anders.

Met de opkomst van het internet is inkopen in China veel makkelijker, transparanter en beter geworden. Je ziet ook duidelijk de westerse invloeden terug. Na de beursgang van een van de grootste spelers Alibaba, is de groei alleen nog maar verder toegenomen.

Maar hoe doe je inkopen in China en waar moet je op letten?

12 stappen voor inkopen in China

We laten je hieronder in 12 stappen zien waarop je moet letten, wanneer je inkopen gaat doen in China. Zeker wanneer je net begint kan er een hoop op je af komen. Heel ingewikkeld is het echter ook weer niet.

De hedendaagse technologie maakt alles een stuk makkelijker en je kan bij verschillende grote leveranciers terecht voor je producten.

Je moet alleen even weten met welke zaken je rekening moet houden, waardoor inkopen in China een succes wordt. Ontdek ze hieronder.

1. Inspectie laten uitvoeren wanneer je producten gereed zijn

Een van de belangrijkste dingen die je kunt laten doen is een inspectie, nadat de productie klaar is. Dit gebeurt door een inspectie bedrijf, die hier meestal een hele dag voor uittrekken. Doorgaans zal er ongeveer 10% van de totale productie worden gecontroleerd. De kosten hiervan bedragen gemiddeld 200 tot 300 euro. Het is niet niks, maar waarborgt wel de kwaliteit.
Je hebt namelijk ook te maken met het Chinees nieuwjaar. In deze periode ligt de productie helemaal stil en gaan werknemers naar hun familie. In de praktijk komen er vaak een hoop van deze arbeiders niet meer terug. Zo zal een nieuwe lichting het werk overnemen, moeten leren en wellicht fouten maken.

Tip: laat altijd een inspectie doen!

Vraag jezelf dan ook af, wat is wijsheid? Je krijg bij een slechte levering namelijk je geld niet terug. Zo kan je weer helemaal opnieuw beginnen. Om nog maar niet eens over eventuele slechte reviews te spreken (wanneer je erachter komt tijdens het verkopen). Dit is zeer schadelijk voor je reputatie en conversies.

Draai wanneer er meerdere inspecties nodig zijn, ook niet alleen voor de kosten op. Het is immers niet jouw schuld dat er fouten zijn gemaakt. Is de eerste inspectieronde voor je producten niet geslaagd, maak dan afspraken met je leverancier dat hun een tweede inspectieronde betalen.

2. Zorg dat je professioneel overkomt

Het is natuurlijk belangrijk dat je professioneel overkomt, wanneer je zaken doet. Hierbij kan het soms helpen je iets groter voor te doen, terwijl je misschien net pas bent gestart. Zo kan het in je voordeel zijn en meer reacties opleveren, wanneer je aangeeft voor een bedrijf te werken. Gebruik hierbij een passende titel, inkoopmanager is wel een geschikte.

Verder raden we je ook aan een professioneel e-mailadres te gebruiken. Stuur dus geen berichten vanaf Hotmail, of zelfs Gmail. Je komt professioneler over, wanneer je een e-mailadres gebruikt met je domeinnaam erachter (naam@voorbeeld.nl).

Gebruik ook altijd minimaal 2 e-mailadressen, waarbij je de tweede alleen geeft aan leveranciers waar je zaken mee doet. Tijdens het benaderen zullen er namelijk een hoop leveranciers afvallen. Ze sturen je naderhand echter nog vaak mailtjes met aanbiedingen of andere zaken (spam). Door verschillende e-mailadressen te gebruiken zal je zo veel beter het overzicht behouden.

3. Ga naar een beurs in China

Bestel tickets naar China en bezoek er eens een beurs. De meesten van jullie zullen het niet doen, of zijn hiertoe niet in de gelegenheid. Voor alle duidelijkheid, het is ook niet nodig om goed inkopen in China te doen. Maar naast dat je wat van de wereld ziet, heeft het ook een aantal voordelen.

De pluspunten van een beurs bezoeken in China zijn:

• Je vindt er vaak producten die nog niet op Alibaba of Aliexpress te vinden zijn. Het kan je een voorsprong geven en wellicht op nieuwe ideeën brengen voor meer producten.
• Je legt contacten met leveranciers in het echt en kan zo eenvoudiger goed contact met ze opbouwen.
• Ontdek meer leveranciers dan alleen die op internet. Sommige zijn namelijk niet online actief, maar wellicht wel heel goed in wat ze doen. Wanneer je alleen zaken doet via websites, kom je meestal niet in aanraking met deze leveranciers.

Tip: dingen die je nodig zal hebben op de beurs!

Zorg ervoor dat, wanneer je naar een beurs in China gaat, het internet op je telefoon goed is ingesteld. Of dat je daar een goedkoop prepaidkaartje koopt hiervoor. Zo kun je tijdens het rondspeuren ook nog de nodige research doen online. Neem ook voldoende visitekaartjes mee, want die worden aan de lopende band van je gevraagd. Zorg er hierbij wel voor dat je hierop het e-mailadres hebt staan voor de eerste benaderingsronde (zoals eerder uitgelegd).

4. Je oriënteren op het gebied van leveranciers

Op welke website kan je het beste inkopen in China? De kans is groot dat wanneer je deze vraag aan 10 mensen stelt, 9 zullen antwoorden met alibaba.com. Het antwoord is ook niet zo vreemd, gezien ze bij de grootste spelers horen. Een andere website met veel bekendheid onder het grote publiek is aliexpress.com. Maar er zijn nog veel meer manieren om inkopen in China te doen.

Door je alleen te focussen op deze 2, loop je misschien wel leuke mogelijkheden mis. Het mag duidelijk zijn dat Alibaba en Aliexpress absoluut goed zijn in wat ze doen. Toch is het altijd goed je horizon te verbreden.

10 andere websites voor je inkopen in China

We laten je hieronder een opsomming zien, met een top 10 van andere mogelijkheden voor inkopen in China:
1. dhgate.com, hoofkantoor in Beijing
2. globalsources.com, hoofdkantoor in Hong Kong
3. made-in-china.com, hoofdkantoor in Nanjing
4. hktdc.com, hoofdkantoor in Hong Kong
5. ecvv.com, hoofdkantoor in Shenzhen
6. globalmarket.com, hoofdkantoor in Guangzhou
7. yiwubuy.com, hoofdkantoor in Yiwu
8. banggood.com, hoofdkantoor in Guangzhou
9. en.ofweek.com, hoofdkantoor in Shenzhen
10. en.makepolo.com, hoofdkantoor in Beijing

Je hebt dus genoeg keuze in je zoektocht naar leveranciers!

5. DDP gebruiken bij versturen van je luchtvracht

Ga je jouw producten via luchtvracht laten versturen, wees dan slim in de manier waarop jij dit doet. Je kan dit namelijk het beste doen via de account die de Chinese leverancier heeft bij partijen als DHL, FEDEX en UPS. Ze versturen dagelijks pakketten en doordat ze dit frequenter doen zijn de tarieven voordeliger. Ga je met een eigen account aan de slag, dan betaal je een stuk meer.

Wil je producten rechtstreeks van China naar Amazon laten versturen (omdat je gebruik maakt van Fulfillment by Amazon)? Zorg er dan voor dat je ze DDP verstuurt. De afkorting DDP staat voor “Duty Delivered Paid”, waardoor Amazon niet hoeft te betalen of tekenen bij ontvangst. Verstuur je het niet op deze manier, dan zal de zending door Amazon geweigerd worden.

Waar moet je op letten bij zeevracht?

Wanneer je zeevracht gaat gebruiken, kies dan voor je eigen Europese vervoerder. Het komt vaak voor dat Chinese leveranciers vragen, wat je betaalt voor verscheping en dat het bij hun goedkoper kan. Echter, is dit meestal tot aan de haven van aankomst. Je zal dan zelf voor de inklaring moeten zorgen en dat de zending bij jou komt. Waardoor de kosten flink kunnen oplopen.

6. Internetbankieren en aanbetalingen

Bij geld overmaken naar leveranciers, kan je het beste kiezen voor een gewone internet overboeking via jouw bank. Deze manier wordt ook wel T/T genoemd. Hoewel je Paypal kan gebruiken en dit ook steeds meer wordt aangeboden door leveranciers, is het niet echt een aanrader. Het gebruik ervan is namelijk duurder voor Chinese leveranciers, waardoor ze dit doorberekenen in de prijs van producten.

Voor meer zekerheid bestaat er ook nog de optie “letter of credit”, die je kan gebruiken. Hierbij wordt het geld pas vrijgegeven aan de leverancier door de bank, wanneer alles in goede orde is ontvangen. Je moet alleen wel beseffen dat dit heel duur en niet interessant is voor al je bestellingen. Denk alleen na over deze optie, wanneer het gaat om bestellingen vanaf zo’n 40 tot 50 duizend euro.

Tip: gratis meer zekerheid via Alibaba!

Tegenwoordig kun je bij Alibaba ook kiezen voor “Trade Assurance”, wat gratis is. Hiermee zal je geld terugkomen via Alibaba bij te late leveringen, maar ook wanneer deze onjuist is.

7. Onderhandelen en afspraken maken

Wij Nederlanders willen altijd alles graag goedkoop. Maak slim gebruik van dit stereotype en onderhandel ook met de prijs, voor je inkopen in China. Je kan dit het beste doen door 15 tot 20 procent onder de prijs te gaan zitten, die ze in eerste instantie vragen. De leveranciers in China kunnen, ondanks dat ze dit door hun bescheidenheid niet kenbaar maken, ook goed onderhandelen. Je zal dus altijd ergens in het midden uitkomen met ze.

Het lijkt misschien niet al te veel, maar reken je winst maar eens uit op jaarbasis. Zeker wanneer je groot zaken doet, zal dit snel oplopen.

Overdrijf echter ook niet in het onderhandelen. Het kan zomaar zijn dat je hierdoor producten ontvangt, die opeens een stuk minder van kwaliteit blijken te zijn.

Tip: afspraken met je leveranciers vastleggen!

Zorg er ook voor dat je alle afspraken met leveranciers vastlegt. Dit kan je doen met een PI oftewel “Proforma Invoice”. Zie het als een opdrachtbevestiging.

Je zal meestal een korte PI van leveranciers ontvangen.

8. Het toepassen van een BTW-verlegging

Bij het importeren van producten krijg je te maken met belastingen. Je zal namelijk voor de geïmporteerde goederen belasting af moeten dragen, oftewel BTW (21%). Stel je hebt voor 50.000 euro aan goederen gekocht, dan betaal je aan de vervoerder (forwarder) een totaal van 60.500 euro. Die BTW kan je vervolgens weer terugvorderen van de fiscus.

Maar dit is eigenlijk best wel een dingetje, je hebt daarbij meestal ook niet zomaar even 10.000+ euro extra liggen. Je kan dit heikel punt oplossen, door een BTW-verlegging aan te vragen bij de belastingdienst. Zo hoef je de BTW niet zelf meer voor te schieten, wanneer je met het importeren van goederen bezig bent.

De BTW-verlegging (ook wel artikel 23) kun je wel pas aanvragen, nadat je een importzending hebt gedaan. Er moet namelijk aantoonbaar worden gemaakt dat je ook echt aan het importeren bent (in dit geval inkopen in China).

9. Laat samples versturen door meerdere leveranciers

Je begint altijd met het aanvragen van samples, voordat je echt een (grote) order gaat plaatsen bij een Chinese leverancier. Het is ook belangrijk dat je het niet bij 1 leverancier laat, maar bij meer leveranciers deze samples aanvraagt. Zo kan je de kwaliteit goed met elkaar vergelijken en de beste eruit kiezen.

Ga je de samples beoordelen, kijk dan kritisch naar een aantal zaken. Is de kwaliteit goed? Zijn de producten naar verwachting en zoals je het afgesproken hebt met de leverancier? Worden ze op tijd geleverd? Wanneer je over een of meerdere zaken echt ontevreden bent, streep deze leverancier dan gelijk van je lijstje.

Wanneer de sample al niet goed is, zal je bestelling niet veel beter worden!

Tip: let op de kosten en populariteit van de samples

Verder moet je rekening houden met kosten, voor het laten versturen van samples. Deze liggen meestal zo tussen de 40 en 90 euro. Dit zijn de kosten van een sample, samen met die van de verzending.

Vraag ook eens wat je familie, vrienden en kennissen vinden van het product. Het kan zijn dat je zelf helemaal wild bent van het product, maar deze minder goed valt bij een groter publiek. Je krijgt er een breder beeld van en komt tot nieuwe inzichten over hoe anderen het product ervaren.

10. Kies voor een productaansprakelijkheidsverzekering

Je hebt productaansprakelijkheid wanneer je zelf producten fabriceert, maar ook wanneer je deze importeert uit landen buiten de EU. Zelfs wanneer je vanaf landen binnen de EU importeert en hier een eigen label aan hangt, ben jij aansprakelijk hiervoor.

Je bent aansprakelijk in de volgende gevallen:

• Wanneer producten gebreken vertonen. Denk hierbij aan kleine losse onderdeeltjes bij kinderspeelgoed, die een gevaar kunnen vormen voor kinderen. Je producten dienen te allen tijde veiligheid te zijn.
• Bij opgelopen schade door eventuele gebreken van de producten.
• Je door de wet wordt gezien als producent. Dit is het geval wanneer je fabrikant bent, importeert uit landen buiten de EU of producten onder eigen merknaam verkoopt.

Je bent niet aansprakelijk wanneer:

• Het gebrek is ontstaan na het op de markt verschijnen ervan.
• De kennis op het moment dat het product verscheen, niet toereikend was voor de ontdekking van gebreken eraan. Je moet dit wel bewijzen.

Tip: Je risico’s beperken met een productaansprakelijkheidsverzekering!

Wanneer jij aansprakelijk wordt geacht voor gebreken aan jouw producten, kan je een schadeclaim ontvangen van de klant. Deze heeft 3 jaar de tijd om een schadevergoeding te vorderen. Je kan zelfs oplopend tot 10 jaar na het op de markt brengen van een product, aansprakelijk gesteld worden.

Je kan deze risico’s beperken tijdens je inkopen in China, met een productaansprakelijkheidsverzekering.

Productaansprakelijkheid valt onder bedrijfsaansprakelijkheid. Het is dus zaak te kijken of je aansprakelijk bent en of je verzekering dit risico dekt.

Ben jij aansprakelijk, maar hiervoor niet verzekerd? Dan kan je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten om de risico’s te dekken. Deze risico’s zijn niet verzekerd met een gewone particuliere aansprakelijkheidsverzekering.

11. Bespaar niet op productverpakkingen

Je ziet ook heel vaak dat er op verpakkingen wordt bespaart door verkopers. Dit is toch echt een gemiste kans. Een professionele verpakking heeft namelijk toegevoegde waarde, waardoor je het product zomaar voor een paar euro meer kan verkopen. Het mooie hieraan is dat zo’n verpakking je vaak slechts 25 of 35 cent meer kost. In verhouding tot het standaard verpakkingsmateriaal. Zo pak je dus snel winst en kom je daarbij ook nog eens professioneel over met je producten.

12. Doe inkopen in China bij goede leveranciers

Ga je inkopen in China doen, dan is de eerste indruk van een leverancier cruciaal voor het verdere zakendoen.

Hierbij kun je letten op de volgende zaken:

• Op de eerste plaats staat reactietijd op e-mails. Duurt het langer dan 24 uur voordat je antwoord krijgt op je eerste e-mail? Dan kan je al de nodige vraagtekens zetten.
• Vervolgens de kwaliteit van het Engels dat wordt gebruikt in de mails. Wanneer je veel moeite hebt te begrijpen wat een leverancier bedoeld, is dat meestal geen goed teken.
• En natuurlijk of je ook echt antwoord krijgt op je vragen, volledigheid is hierbij essentieel. Stel je 5 vragen en krijg je er maar op 3 antwoord? Dan is dit geen goed begin van een samenwerking.

Gebruik je gezonde verstand bij het kiezen van een leverancier

Let daarbij ook goed op het soort aanbieder en denk logisch na. Is een product de helft in prijs vergeleken bij andere aanbieders? Dan moeten er alarmbellen bij je afgaan. Let ook op plaatjes die bij andere bekende merken worden gebruikt. In de meeste gevallen komen deze producten de douane niet door en worden vernietigd.

Zorg er ook voor dat je leverancier aan westerse landen levert. Vraag in een van de eerste e-mails wat de grootste afzetmarkt is van je leverancier. Wanneer dit niet EU landen of de VS zijn, kan je hier wellicht beter geen zaken mee doen. Het kan namelijk zijn dat ze alleen aan landen leveren waar de kwaliteitsnormen een stuk lager liggen. En die dus niet voldoen aan die van de Europese markt. Dit soort leveranciers zijn waarschijnlijk ook niet op de hoogte van eventuele certificaten, die gelden voor landen in Europa.

Voordelen van inkopen in China

De voordelen van inkopen in China doen zijn:

Kosten van productie zijn meestal lager. Het kan zijn dat met additionele kosten, de prijs in de buurt komt van produceren in eigen land. Maar over het algemeen, is het in China laten fabriceren (van de producten zelf) goedkoper.
Service van Chinese leveranciers is vaak beter. Hoewel dit geen enkele garantie biedt (er zijn ook goede leveranciers in je eigen land), zijn veel ondernemers echter wel tevreden met de service van Chinese leveranciers.
Grote aantallen zijn geen probleem. De omvang van je order is meestal geen probleem voor Chinese leveranciers.
Producten die voldoen aan al je wensen. Je hoeft producten niet 1 op 1 te dupliceren (wat zelfs problemen kan opleveren). Wat je wel kan doen is producteigenschappen laten namaken, die je goed bevallen. In China zijn ze heer en meester in het exact namaken van bepaalde producten.

Nadelen van inkopen in China

De nadelen van inkopen in China zijn:

Taal en communicatie. Hoewel ze in China hun best doen om heel goed Engels te spreken, is dit nog niet altijd optimaal. Je zal daarom goed moeten opletten, ook op bepaald woordgebruik en op dezelfde manier terug communiceren. Goede communicatie gaat boven alles en ontstijgt een eventueel aanwezige taalbarrière.

 • Stigma dat rust op producten uit China. Vaak onterecht denken mensen dat de kwaliteit minder is, laat het links liggen.
 • De orderaantallen zijn hoger. In China werken ze vaak tegen lagere winstmarges, waardoor de minimale orderaantallen hoger liggen. Zijn deze te hoog voor je? Dan zal je op zoek moeten gaan naar andere oplossingen.
 • Verzenden van je producten. De kosten hiervan kunnen flink oplopen. Verder duurt zeevracht gemiddeld 30 dagen, luchtvracht 2-3 dagen (wel duurder). Je zal dus vooraf een duidelijke berekening moeten maken of het rendabel is jouw producten uit China te halen.

  Je inkopen in China kunnen beginnen

  Je weet nu waar je op moet letten en kent alle voor- en nadelen van inkopen in China. Hierbij is het belangrijk goed onderzoek te doen en een goede berekening te maken. Zo zal je er gauw achter komen of het iets voor jou is.

  Bedenk ook dat er plus- en minpunten zijn, maar sommige onderdelen zwaarder wegen dan andere. Het is niet voor niks dat een hoop ondernemers hun inkopen in China doen.

  Verbreed je horizon en ontdek welke mogelijkheden er wellicht ook voor jou in China liggen!

Over de schrijver
Hallo, Ik ben bas. Ondernemer op Slippers is de beste samenvatting van mij! Ik reis samen met mijn familie de wereld rond terwijl de business doordraait! Eigenaar van DisQounts International BV. Toonaangevend in FMCG (Fast moving Consumer Goods) en winnaar van het snelst groeiende crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! En natuurlijk Plazatalk, een platform waarin wij (startende) ondernemers helpen succesvol te verkopen via Marketplaces zoals bol.com en Amazon! Ik probeer over interessante onderwerpen blogs te schrijven. Mocht je leuke / interessante onderwerpen weten waarover we kunnen schrijven, laat dan een reactie achter onder deze blog. Veel leesplezier!
Reactie plaatsen