Wat is NFT? Alles wat je moet weten!
Wat is NFT? Alles wat je moet weten!
17 maart 2023 
in Crypto

Wat is NFT? Alles wat je moet weten!

NFT hebben de wereld veroverd, of toch niet? Ze hebben sowieso flink wat opschudding veroorzaakt ...maar wat zijn NFT's? Waar komen die NFT's vandaan? Hoe ziet de toekomst van NFT's er uit? Laten we erin duiken!


Techniek achter NFT

NFT's worden gebouwd met behulp van ERC-721-standaardtokens. Deze kunnen, in tegenstelling tot andere Ethereum-tokens, niet worden gedupliceerd. Dit maakt ze het perfecte token om een NFT op te slaan, want als het eenmaal is verwerkt, is het nu een uniek bezit dat niet kan worden gekopieerd.

Met de niet-vervangbaarheid van dit specifieke ERC-token, krijgen NFT's uniciteit, waardoor ze zowel schaarste als inherente waarde krijgen. Deze technologie vormt de kern van NFT's en biedt zowel de infrastructuur waarop ze zijn gebouwd als de methode waarmee ze relatieve waarde krijgen.

Geschiedenis van NFT's

Om een beeld te krijgen van hoe NFT's groei hebben doorgemaakt, hieronder wat meer informatie aangaande "history" ervan.

2012-2016 - NFT's staan nog in de kinderschoenen

 • Gekleurde coins ontstaan
 • Kevin McCoy creëert de eerste NFT - Quantum
 • Counterparties
 • Spells of Genesis
 • Memes worden gemint als NFT's

2017-2020 - NFT's gaan mainstream

 • NFT's verplaatsen naar Ethereum
 • Tokenstandaarden geïntroduceerd
 • Cryptopunks
 • Cryptokitties
 • NFT-gaming en Metaverse (Decentraland / MANA)
 • Platforms en games met Enjin Coin (ENJ) en Axie Infinity (AXS) doken op

2021 - Het jaar van de NFT

 • Prestigieuze veilinghuizen beginnen met de verkoop van NFT-kunst
 • De NFT van Beeple wordt verkocht voor een recordbedrag
 • Andere blockchains raken betrokken bij hun eigen versies van NFT's (Cardano, Solano, Tezos, Flow, etc.)
 • Een sterke toename van de vraag naar NFT's, vooral in de metaverse
 • Facebook wordt omgedoopt tot Meta en verhuist naar de metaverse

Wat de komende jaren zullen brengen rondom NFT's zal nog moeten blijken, de NFT space raakt volwassen en toepassingen duiken op in het landschap.

Wat kun je met NFT (Non Fungible Tokens) doen?

wat is nft

Er zijn verschillende toepassingen voor NFT's, want de meesten denken enkel en alleen aan digitale kunst ...maar de mogelijkheden zijn eindeloos (je kunt denken aan fotografie, sport, collectibles, metaverse, gaming, domeinnamen, muziek, tickets en meer.

Laten we eens kijken naar wat bekende platformen.

Decentraland (NFT-ecosysteem)

Decentraland (MANA) werd in 2017 opgericht door Esteban Ordano en Ariel Meilich toen ook de officiële website voor Decentraland werd gelanceerd. Decentraland wordt gehost op het Ethereum-netwerk en vertegenwoordigt een virtual reality-ecosysteem waar mensen LAND kunnen kopen, een NFT (Non Fungible Token) dat een deel van de virtuele kaart vertegenwoordigt.

De gebruikers van Decentraland worden gestimuleerd om een virtuele realiteit te gebruiken die de hele gemeenschap deelt. Terwijl LAND het eigendom vertegenwoordigt van een deel van de virtuele wereld van Decentraland, is MANA de oorspronkelijke valuta van het systeem en kunnen leden van de gemeenschap het gebruiken om LAND op de marktplaats te kopen. De Decentraland-software biedt een unieke ervaring aan gebruikers die kunnen communiceren met andere gebruikers en het beste kunnen halen uit functies zoals betalingen in de wereld, games spelen en genieten van virtuele inhoud.

Met zijn gedecentraliseerde bestuursstructuur waarin de macht in handen ligt van gebruikers en MANA-houders, is Decentraland het eerste virtuele platform in zijn soort waar gebruikers volledige controle hebben over het ecosysteem.

OpenSea, SuperRare, Mintable, Nifty Gateway (NFT-marktplaatsen)

Een NFT-marktplaats is een online platform waar je NFT's kunt kopen, verkopen, veilen en minten.

De laatste tijd heeft de opkomst van NFT's veel blockchain-ontwikkelaars en crypto-exchanges afgewezen om hun eigen NFT-marktplaats te bouwen. Hoewel alle platforms dezelfde functie vervullen, verschillen hun functies en interfaces.

Dit zijn de twee belangrijkste soorten marktplaatsen:

 • Universele of kunstgerichte NFT-marktplaatsen
 • Niche NFT-marktplaatsen

Enkele bekende NFT-marktplaatsen zijn OpenSea, SuperRare, Mintable en Nifty Gateway.

Enjin (NFT-gaming)

De introductie van NFT's in de wereld heeft veel conventionele opvattingen over digitale activa getransformeerd. Blockchain-technologie introduceerde cryptografische beveiliging en cryptocurrencies maken betrouwbare financiële transacties mogelijk zonder tussenpersonen.

NFT's gebruiken blockchain-functionaliteiten en slimme contracten voor het leveren van een uniek eigendomsbewijs voor digitale of fysieke activa die worden weergegeven op blockchain-netwerken.

Naarmate de populariteit van NFT's blijft toenemen, zijn er de laatste tijd platforms zoals Enjin ontstaan voor het eenvoudig creëren en beheren van virtuele activa op de Ethereum-blockchain.

Zo hebben die NFT's toepassing in bepaalde games, waar je exclusieve items kan aanschaffen ...die anderen bv. niet hebben.

Oveit.com (NFT-tickets)

Zoals aangegeven kun je NFT's voor meer dingen gebruiken, waaronder tickets die beter beveiligd zullen zijn tegen fraude en tegelijkertijd veel meer functies met zich mee kunnen dragen.

Op bepaalde website kun je al van die "ticketsystemen" zien ontstaan.

Een NFT-ticket is dus een digitaal token dat is opgeslagen op de blockchain en waarin de toegangsgegevens (en vele andere extra voordelen van de organisator van het evenement) zijn opgeslagen. Het is een slim ticket met superkrachten dat de hele evenementenbranche ontwricht. En het doet het door gemakkelijke toegang te bieden tot een complete set voordelen voor alle betrokken partijen.

Natuurlijk zijn er ook andere bedrijven die zich hierop richten.

Hoe ziet de toekomst van NFT eruit?

Een digitaal eigendomscertificaat, zoals een NFT, kan het eigendom van alles bewijzen. Het is niet beperkt tot virtuele of digitale inhoud zoals foto's, video's, audio of tweets.

NFT's hebben het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de vastgoedsector door landakten, titels en alle documentatie die de eigendom van het onroerend goed verifieert, te vervangen door NFT's.

Deze NFT-certificaten zijn traceerbaar, en transacties zijn volledig transparant, wat de kosten en verwerkingstijd van elke wijziging aan het activum of wijziging en eigendomsoverdracht aanzienlijk zal verminderen.

De zakelijke en economische toepassingen voor NFT's zijn grenzeloos en het gebruik ervan kan blijven groeien naarmate ze transacties soepeler, veiliger en transparanter maken, terwijl de rechten van makers worden beschermd en een authenticatiecertificaat wordt verstrekt.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat alles, momenteel, eventjes is afgekoeld. Logisch, want crypto's zit in een bearmarket nadat een groot deel van de hype er omheen is verdwenen. Hetzelfde geldt voor NFT's waarvan de verkoop met zo'n 90% daalde. Wat overigens niets zegt over de toepassing van crypto's, blockchain, NFT etc. ...het kan nadat de storm is overgewaaid zo weel oplaaien. En hoewel niemand een glazen bol heeft, moet je jezelf wel afvragen ...ben jij er klaar voor?

Social media-gigant Meta heeft onthuld dat het doorgaat met plannen om de blockchains Ethereum, Polygon, Solana en Flow te integreren in Instagram en nu Facebook – en gebruikers zullen niet in rekening worden gebracht. Eveneens hebben Square Enix, Ubisoft en zelfs Epic Games zich allemaal gecommitteerd aan NFT's als onderdeel van hun toekomst. De vreemde Vanity Fair NFT-cover van juni 2022 laat zien dat er nog steeds "honger" is naar de technologie.

Natuurlijk zijn er NFT's flink in waarde gedaald, maar het biedt ook kansen voor iedereen die nu wil investeren of zelf een NFT wil maken ...de kans is groot dat NFT een belangrijk aandeel krijgen in onze toekomst met verschillende toepassingen.

Of NFT's er nu wel of niet zijn om te blijven, op dit moment leveren ze sommige mensen geld op en creëren ze nieuwe mogelijkheden voor digitale kunst.

We raden je echter aan voorzichtig te zijn en zorgvuldig te overwegen welke platforms jij wilt gebruiken. En als je wilt beginnen met creëren, zorg er dan voor dat je een van de beste laptops hebt om te tekenen of een van de beste laptops om video's te bewerken. Een top "tekentablet" is ook aan te raden.

Succes met jouw avonturen!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen