Wat is blockchain? Een korte snelle uitleg!
Wat is blockchain? Een korte snelle uitleg!
21 maart 2023 
in Crypto

Wat is blockchain? Een korte snelle uitleg!

In dit artikel leer je binnen no-time wat blockchain is. We zullen kijken naar de technologie, maar ook waarvoor het kan worden gebruikt. Laten we erin duiken ...

Je leert hieronder:

  • Wat is een blockchain?
  • Hoe werkt een blockchain?
  • De verschillende soorten blockchains
  • Conclusie

Wat is een blockchain?

Blockchain is een methode om informatie vast te leggen die het systeem beschermt tegen manipulatie, hacking en ongewenste wijzigingen. Een blockchain is een gedecentraliseerd grootboek dat de transacties kopieert en verspreidt over een netwerk van computers die deelnemen aan de blockchain.

Blockchain-technologie is een structuur die transactierecords, ook wel bekend als het blok, van het publiek opslaat in verschillende databases, ook wel de 'keten' genoemd, in een netwerk dat is verbonden via peer-to-peer-knooppunten. Meestal wordt deze opslag een 'digitaal grootboek' genoemd.

Elke transactie in dit grootboek wordt geautoriseerd door de digitale handtekening van de eigenaar, die de transactie verifieert en beschermt tegen manipulatie. Daarom is de informatie die het digitale grootboek bevat zeer veilig.

In eenvoudiger woorden, het digitale grootboek is als een Google-spreadsheet die wordt gedeeld door talloze computers in een netwerk, waarin de transactiegegevens worden opgeslagen op basis van daadwerkelijke aankopen. De fascinerende invalshoek is dat iedereen de gegevens kan zien, maar er geen corruptie kan plaatsvinden.

Hoe werkt een blockchain?

Blockchain is een combinatie van drie toonaangevende technologieën:

  • Cryptografische sleutels
  • Een peer-to-peer netwerk met daarin een gedeeld grootboek
  • Een rekenmiddel om de transacties en records van het netwerk op te slaan

Cryptografiesleutels bestaan uit twee sleutels: privésleutel en openbare sleutel. Deze sleutels helpen bij het uitvoeren van succesvolle transacties tussen twee partijen. Elk individu heeft deze twee sleutels, die ze gebruiken om een veilige digitale identiteitsreferentie te produceren. Deze beveiligde identiteit is het belangrijkste aspect van Blockchain-technologie. In de wereld van cryptocurrency wordt deze identiteit 'digitale handtekening' genoemd en wordt deze gebruikt voor het autoriseren en controleren van transacties.

De digitale handtekening wordt samengevoegd met het peer-to-peer netwerk; een groot aantal personen die als autoriteit optreden, gebruikt de digitale handtekening onder meer om overeenstemming te bereiken over transacties. Wanneer ze een deal autoriseren, wordt deze gecertificeerd door een wiskundige verificatie, wat resulteert in een succesvolle beveiligde transactie tussen de twee op het netwerk aangesloten partijen. Kortom, Blockchain-gebruikers gebruiken cryptografiesleutels om verschillende soorten digitale interacties uit te voeren via het peer-to-peer-netwerk.

De verschillende soorten blockchains

Wat is blockchain

Er zijn verschillende soorten blockchains, kijk hieronder welk type:

Private Blockchain-netwerken

Private blockchains werken op netwerken die afgeschermd zijn. Ze zijn vooral geschikt voor particuliere bedrijven en organisaties. Bedrijven kunnen private blockchains gebruiken om hun toegankelijkheids- en autorisatievoorkeuren, parameters voor het netwerk en andere belangrijke beveiligingsopties aan te passen. Slechts één autoriteit beheert een privaat blockchain-netwerk.

Public Blockchain-netwerken

Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn ontstaan uit public (openbare) blockchains, die ook een rol speelden bij het populair maken van distributed ledger technology (DLT). Openbare blockchains helpen ook om bepaalde uitdagingen en problemen op te lossen, zoals beveiligingsfouten en centralisatie. Met DLT worden gegevens via een peer-to-peer-netwerk gedistribueerd, in plaats van op één locatie opgeslagen. Er wordt een consensusalgoritme gebruikt om de authenticiteit van informatie te verifiëren; proof of stake (PoS) en proof of work (PoW) zijn twee veelgebruikte consensusmethoden.

Permissioned Blockchain-netwerken

Permissioned blockchain-netwerken, ook wel bekend als hybride blockchains, zijn private blockchains die speciale toegang bieden aan geautoriseerde personen. Gewoonlijk implementeren organisaties dit soort blockchains om de voordelen van beide werelden te combineren. Dit maakt het mogelijk om de structuur te verbeteren bij het toewijzen van toegang tot het netwerk en het uitvoeren van transacties.

Consortium Blockchains

Net zoals bij permissioned blockchains, hebben consortium-blockchains zowel publieke en private componenten, behalve dat meerdere organisaties een enkel consortium-blockchain-netwerk zullen beheren. Hoewel dit soort blockchains aanvankelijk complexer kunnen zijn om op te zetten, kunnen ze, wanneer ze eenmaal draaien, een betere beveiliging bieden. Daarnaast zijn consortium-blockchains bij uitstek geschikt voor samenwerking tussen verschillende organisaties.

Hybride blockchains

Hybride blockchains zijn de combinatie van zowel publieke als private blockchains. In een hybride blockchain zijn sommige delen van de blockchain openbaar en transparant, terwijl andere privé zijn en alleen toegankelijk voor geautoriseerde en specifieke deelnemers. Dit maakt hybride blockchains ideaal voor gebruik in die gevallen waarin een balans tussen transparantie en privacy vereist is. Bij supply chain management hebben bijvoorbeeld meerdere partijen toegang tot bepaalde informatie, maar kunnen gevoelige gegevens privé worden gehouden.

Sidechains

Sidechains zijn verschillende blockchains die parallel lopen aan de hoofdblockchain, waardoor extra functionaliteit en schaalbaarheid mogelijk is. Met zijketens kunnen ontwikkelaars nieuwe functies en toepassingen experimenteren, zonder integriteit van de hoofdblokketen aan te tasten. Sidechains kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het creëren van gedecentraliseerde applicaties en om specifieke consensusmechanismen te implementeren. Sidechains kunnen ook worden gebruikt om transacties van de hoofdblockchain af te handelen om congestie (vertraging) te verminderen en de schaalbaarheid te vergroten.

Blockchain-layers

Blockchain-lagen verwijzen naar het concept van het over elkaar heen bouwen van meerdere lagen blockchains. Elke laag kan zijn eigen consensusmechanisme, regels en functionaliteit hebben die kunnen interageren met andere lagen. Dit zorgt voor een grotere schaalbaarheid, omdat transacties parallel over verschillende lagen kunnen worden verwerkt. Het Lightning Network, gebouwd bovenop de Bitcoin-blockchain, is bijvoorbeeld een tweedelaagsoplossing die snellere en goedkopere transacties mogelijk maakt door betalingskanalen tussen gebruikers te creëren. Verder zie je ook meestal de Layer-1 en dan bv. Layer-2 daarop gebouwd worden en misschien wel zelfs 3 en 4.

Conclusie

Het is een vrij stukje basiskennis over blockchains, maar je ziet dus het enorme potentieel. Wil je meer leren over blockchains of zelfs gaan investeren ...biedt educatie uitkomst. Echt snappen hoe de space werkt zal je een voorsprong geven op anderen. Succes!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen