Wat is Immutable X (IMX)? Ontdek hier alles!
Wat is Immutable X (IMX)? Ontdek hier alles!
21 juni 2023 
in Crypto

Wat is Immutable X (IMX)? Ontdek hier alles!

Immutable X is, zoals we dat noemen, een "layer-2" solution die NFT's kan helpen schalen op de Ethereum (ETH) blockchain. Met het gebruik ervan bestaat er praktisch geen congestie (vertraging) en ook de gas-fees zijn nagenoeg te verwaarlozen. Dit maakt het minten en traden van NFT's natuurlijk een stuk aantrekkelijker. Op die manier kunnen gebruikers dus met de veiligheid die ze gewend zijn, sneller en goedkoper met NFT's aan de slag.

Laten we erin duiken.

In dit artikel leer je: 

  • Wat is Immutable X (IMX)?
  • Hoe werkt Immutable X (IMX)?
  • Uitvinders van Immutable X (IMX)?
  • De rol van het native IMX token?

Wat is Immutable X (IMX)?

Het doel van Immutable X is een belangrijke oplossing te zijn voor schaalproblemen op Ethereum (ETH). Immutable X is een zogeheten layer-2 solution die het voor NFT-fanatiekelingen soepeler en goedkoper maakt hun kunstwerken te minten en verhandelen. Want dit zal een NFT maken en verkopen nog aantrekkelijker laten zijn. In de kern maakt het gebruik van een technologie genaamd "ZK-Rollup" (ofwel Zero Knowledge Rollup) ...een protocol dat bedoelt is om transacties te valideren op Ethereum.

Je zal snappen dat Immutable X (IMX) hierdoor veel aandacht krijgt.

Het probeert namelijk te verbeteren in een NFT-space die enorm aan het ontwikkelen slaat, los nog van alle hype die er omheen ontstaat. Immutable X legt tegenwoordig, met opkomst van Web3 (Web 3.0) de focus op gaming ...waarbij je ook kunt denken aan bv. in-game assets op basis van NFT-technologie. We zien namelijk dat gaming ook een populair onderdeel is van Web3. Wat opnieuw tot veel hype kan leiden in de space.

Zeker de moeite waard om eens verder te bekijken wanneer je met NFT's wilt gaan beginnen.

Hoe werkt Immutable X (IMX)?

De kracht van Immutable X is het gebruik van een ZK-Stark-Bewijs ...waarbij niet alle transactiedata zomaar aan de blockchain wordt toegevoegd, maar deze word gebundeld.

Het is overigens extreem veilig, want de verifiactiemethode die wordt gebruikt is verbetert en zal dus bezit kunnen verifiëren zonder hierover (onnodige) informatie vrij te geven.

Ook dit maakt het weer een stuk interessanter voor NFT makers en handelaren.

Nadat er een batch van transacties heeft plaatsgevonden, wordt deze ingediend op de blockchain en zal verificatie ervan plaatsvinden met een "smart contract". Dit vindt plaats op de "layer-2" zoals dat heet, waar het ZK-Rollup smart contract alle details van de transactie zal bijhouden ...op die manier kan alles snel plaatsvinden, mede omdat niet alle data wordt gebruikt ...enkel de vereiste. Hetgeen resulteert in (momenteel) 9000 "Transactions Per Second" (TPS) ...want door het verlagen van de intensiteit op het netwerk, en tegelijkertijd veiligheid te waarborgen, zal het valideren veel sneller en goedkoper verlopen. Wat uiteindelijk zal leiden tot (bijna) geen transactiekosten in de vorm van "gas" fees ...zeker voor alle eindgebruikers.

Verder werkt Immutable X ook aan een klimaat-neutrale oplossing, waardoor het niet alleen interessant is voor alle gebruikers ervan die er, in wat voor vorm dan ook, iets mee willen doen ...maar draagt het ook haar steentje bij aan de natuur.

Uitvinders van Immutable X (IMX)?

Robbie Ferguson, Alex Connolly en James Ferguson hebben Immutable X in 2018 opgericht ...met het doel goedkopere en snellere transacties mogelijk te maken bij het verhandelen van NFT's.

Iedereen die ERC-721- en ERC-20-tokens willen maken en verkopen, kunnen dit nu veel slimmer doen door Immutable X te gebruiken ...die eveneens veiligheid garandeert.

Want met een NFT-landschap dat zal blijven groeien, maken dit soort oplossingen het natuurlijk laagdrempeliger voor nieuwe NFT-liefhebbers om in te stappen.

En voor bestaande wordt het logischerwijs ook alleen maar interessanter!

De rol van het native IMX token?

immutable x

Je zal misschien denken: wat is de rol van het Immutable X token, ofwel IMX coin ...om te beginnen is dit een ERC-20 token. Tegelijkertijd is het ook een "governance" token, waarbij gebruikers onder bepaalde voorwaarden democratisch kunnen meebepalen hoe dingen vorm krijgen op het netwerk. IMX heeft een totale, maar ook maximale "supply" van 2 miljard ...wat normaliter betekend dat er nooit meer dan dit aantal tokens in omloop zullen zijn.

IMX kan natuurlijk worden gebruikt om transactiekosten te betalen, maar stimuleert ook gebruikers en ontwikkelaars van Immutable X. Ze kunnen bv. IMX tokens verdienen door te bouwen aan het platform zodat dit kan groeien (hierbij kun je voor gebruikers denken aan het maken en traden van NFT's, anderzijds ontwikkelaars die bv. applicaties bouwen).

Verder kun je natuurlijk ook gewoon investeren in IMX voor de langere termijn, of er zelfs mee handelen ...wat een hele andere tak van sport is. Wil je dit gaan doen? Zorg dan eerst dat je dit leert met educatie die jou verder helpt. Succes!

Conclusie

Immutable X timmmert goed aan de weg voor NFT's ...maar laten we kijken of ze al hun uitgerolde plannen ook blijven waarmaken.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen