Wat is Bitcoin Cash (BCH)? Ontdek hier alles!
Wat is Bitcoin Cash (BCH)? Ontdek hier alles!
04 april 2023 
in Crypto

Wat is Bitcoin Cash (BCH)? Ontdek hier alles!

Bitcoin Cash (BCH) is een hard fork van Bitcoin (BTC), 's werelds oudste en bekendste cryptocurrency. In tegenstelling tot op maat gemaakte netwerken zoals Ethereum (ETH), wil Bitcoin Cash een alternatief bieden voor het netwerk van Bitcoin door een andere schaaloplossing voor de Bitcoin Core-codebase voor te stellen. In feite kun je het grootste verschil tussen bitcoin (BTC) en Bitcoin Cash (BCH) de "blocksize" noemen.

Laten we erin duiken. 

In dit artikel leer je: 

  • Wat is Bitcoin Cash (BCH)?
  • Hoe werkt Bitcoin Cash (BCH)?
  • Uitvinder van Bitcoin Cash (BCH)?
  • Pluspunten van Bitcoin Cash (BCH)?

Wat is Bitcoin Cash (BCH)?

Sinds de oprichting hebben velen vragen gesteld over het vermogen van Bitcoin om effectief te schalen. Hoewel blockchain een revolutionaire technologie voor het opnemen van grootboeken is, verkiest de blockchain van Bitcoin veiligheid en stabiliteit boven schaalbaarheid.

Dit maakt Bitcoin traag, vooral in vergelijking met creditcardtransacties zoals Visa, die ongeveer 1.700 transacties per seconde kunnen verwerken. Aan de andere kant kan Bitcoin er slechts 7 verwerken (wat natuurlijk met nieuwe technologie kan veranderen), waarbij elke batch transacties tot 10 minuten nodig heeft om te verwerken (afhankelijk van de bloktiming).

Bitcoin Cash is gemaakt door een groep Bitcoin-miners en -ontwikkelaars die zich evenzeer bezighouden met de toekomst van het vermogen van de cryptocurrency om effectief te schalen.

In tegenstelling tot de meerderheid van de BTC-miners, hield deze groep miners echter niet van de SegWit2x-update en kozen ze ervoor om de grootte van elk blok in de blockchain te vergroten.

Dit is hoe Bitcoin Cash in augustus 2017 officieel een aparte cryptocurrency werd en een hard fork uitvoerde van de Bitcoin-blockchain.

Hoe werkt Bitcoin Cash (BCH)?

Omdat de code zo veel lijkt op de code van Bitcoin, hebben de twee cryptocurrencies veel gemeen. De manier waarop een gebruiker Bitcoin Cash bedient, verschilt niet van een gebruiker die Bitcoin bedient.

Het verschil zit alleen in de schaalvoorkeuren, waar Bitcoin ervoor kiest voor technologieën die het zouden helpen te schalen zonder de toename van de blokgrootte, kiest Bitcoin Cash ervoor om een grotere blokgrootte te gebruiken, terwijl alle schaalinspanningen die worden gedaan door de integratie van nieuwe technologie, worden afgewezen.

Bitcoin Cash werkt ook op hetzelfde proof-of-work consensusmechanisme als Bitcoin, waarbij gebruik wordt gemaakt van wat een Secure Hash Algorithm (SHA) wordt genoemd.

Uitvinder van Bitcoin Cash (BCH)?

Bitcoin Cash is opgericht door een groep miners en ontwikkelaars die moe werden van het vechten over een schaaloplossing en besloten om code te publiceren die deze veranderde, waardoor een zogenaamde hard fork werd afgedwongen.

De Bitcoin ABC-software die vervolgens Bitcoin Cash zou creëren, werd voor het eerst onthuld in juni 2017. De cryptocurrency werd vrijgegeven voor het publiek op 1 augustus 2017, nadat de testperiode was afgelopen.

Roger Ver wordt vaak beschouwd als de meest uitgesproken Bitcoin Cash-promotor. Hij creëerde echter geen Bitcoin Cash, maar sloot zich eerder aan bij het project omdat hij de visie van deze fork van Bitcoin ondersteunde.

Zal Bitcoin Cash (BCH) de markt veroveren?

wat is bitcoin cash

In tegenstelling tot bv. Litecoin (LTC), dat probeert op te treden als een broer of zus van Bitcoin, is Bitcoin Cash de directe concurrent van Bitcoin. Het unieke karakter komt van de schaaloplossing, namelijk de grotere blokgrootte in plaats van Bitcoin's SegWit of Lightning Network.

Op dit moment kan Bitcoin Cash tot zo'n 100 transacties per seconde verwerken (wat natuurlijk kan veranderen), wat betekent dat het huidige netwerktransactie-plafond veel hoger is dan dat van Bitcoin.

Bitcoin Cash ontleent zijn waarde aan het beperkte aanbod (21 miljoen), wat betekent dat er een vast tarief is waarmee BCH in omloop komt totdat alle munten zijn gedolven.

Bovendien brengt de steeds toenemende vraag naar cryptocurrencies die transacties op een snelle en kosteneffectieve manier kunnen afhandelen BCH zeker veel waarde.

Pluspunten van Bitcoin Cash (BCH)?

Hieronder enkele pluspunten van Bitcoin Cash (BCH) ... 

  • Snellere en minder dure transacties: BCH heeft lagere transactiekosten en kan meer dan 100 transacties per seconde verwerken. Het kan worden beschouwd als het meest levensvatbare betalingsplatform. 
  • Toegankelijk: afgezien van de duizenden cryptocurrencies die op de markt beschikbaar zijn, is BCH toch wel populair onder bepaalde groepen. Het kan ook worden gekocht bij de meest fundamentele beurzen. 
  • Schaalbaarder dan Bitcoin: de grotere blokken van Bitcoin Cash stellen de blockchain in staat om zijn schaalbaarheid te vergroten, wat leidt tot minder kosten en meer transacties. 
  • Gedecentraliseerd geld: beleggers maken zich vaak zorgen over het gecentraliseerde karakter van het financiële systeem. Daarom kiezen ze voor Bitcoin Cash omdat het een valutasysteem biedt dat gedecentraliseerd is en niet wordt gecontroleerd door een enkele entiteit.

Conclusie

Bitcoin Cash is een cryptocurrency die is gemaakt voor mensen die van Bitcoin houden, maar de schaaloplossingen niet echt ondersteunen. Bitcoin Cash streeft ernaar om nooit off-chain oplossingen zoals Lightning Network te gebruiken, en wil een digitale betalingsoplossing creëren in de visie van Satoshi Nakamoto, de maker van Bitcoin.

Op dit moment heeft Bitcoin Cash een veel betere schaalbaarheid dan Bitcoin, maar nog lang niet in de buurt van de gewenste transacties per seconde om als een levensvatbaar betaalmiddel te worden beschouwd.

Dat kan echter veranderen, en zelfs met al het werk dat in de Layer-2-oplossingen van Bitcoin wordt gestoken, kan de schaalvergroting van Bitcoin Cash ertoe leiden dat het op een dag Bitcoin overtreft.

Snap wel dat BTC, hoewel BCH naar bepaalde doelen streeft omtrent transacties, wel de absolute nummer 1 status heeft.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen