Bitcoin: ontdek simpel wat het is!
Wat is bitcoin (BTC)? Ontdek hier alles!
03 maart 2023 
in Crypto

Wat is bitcoin (BTC)? Ontdek hier alles!

Bitcoin is een digitale valuta - ook wel cryptocurrency genoemd - die kan worden verhandeld voor goederen of diensten met leveranciers die bitcoin als betaling accepteren. Met Bitcoin kunnen houders goederen of diensten kopen, verkopen en ruilen zonder een centrale autoriteit of bank als tussenpersoon. Een andere optie is natuurlijk investeren in bitcoin, om het langer te bewaren (net zoals bv. goud) in de hoop dat waarde daarvan zal stijgen. Of je kunt actief werken met bitcoin.

Laten we erin duiken + alles meer ontdekken.

In dit artikel leer je: 

  • Wat is bitcoin (BTC)?
  • Hoe werkt bitcoin (BTC)?
  • Investeren of handelen met bitcoin (BTC)
  • Conclusie

Wat is bitcoin (BTC)?

Bitcoin is tegenwoordig een van de meest bekende virtuele valuta's, met een dramatische waardestijging sinds de lancering in 2009. Satoshi Nakamoto, het pseudoniem van de maker van Bitcoin, verklaarde dat het doel van Bitcoin is als een elektronisch betalingssysteem dat is gebaseerd op cryptografisch bewijs, in plaats van vertrouwen.

Sommige houders kopen bitcoin als een investering, omdat ze willen dat het in waarde stijgt, terwijl particulieren en bedrijven betalingen als valuta gebruiken of accepteren.

Zo ondersteunt PayPal momenteel Bitcoin-transacties en heeft het land El Salvador Bitcoin als valuta geaccepteerd, kent het steeds meer investeerders ...en zijn landen momenteel bezig met een framework (regelgeving) voor bitcoin.

Bitcoin-naar-bitcoin-transacties worden uitgevoerd door anonieme, zwaar versleutelde hashcodes digitaal uit te wisselen via een peer-to-peer (P2P)-netwerk. Het P2P-netwerk controleert en verifieert de overdracht van bitcoin tussen gebruikers. De bitcoin van elke gebruiker wordt opgeslagen in een programma dat een digitale portemonnee (wallet) wordt genoemd. Die beschikt over een "public key" (openbare sleutel) welke je gebruikt om bitcoin op te ontvangen van mensen die het naar jou sturen, en een "private key" (privé sleutel) die alleen voor jouw is bestemd waarmee je bitcoin kunt versturen naar anderen.

Door het ontwerp is het aanbod van bitcoin beperkt tot 21 miljoen munten, waarvan er momenteel (op moment van schrijven) al een hele dikke 19 miljoen zijn gemined. Dit maakt bitcoin schaars en regelt de inflatie (wat bij andere valuta of zelfs crypto's mogelijk is).

Hoe werkt bitcoin (BTC)?

Bitcoin is gebouwd met een gedistribueerd digitaal record in gedachten, een blockchain genaamd. Blockchain is een soort grootboek - een digitaal systeem voor het vastleggen van transacties en gerelateerde gegevens op meerdere plaatsen tegelijk. Blokken in een blockchain zijn eenheden die gegevens over elke transactie bevatten, inclusief de datum, tijd, waarde, koper en verkoper, en een identificerende code voor elke uitwisseling.

Blockchain is ontworpen om het extreem moeilijk te maken om het systeem te hacken of de erop opgeslagen gegevens te vervalsen, waardoor het veilig en onveranderlijk wordt. Elke computer in een blockchain-netwerk heeft een kopie van het grootboek om single points of failure te voorkomen. Als één blok wordt gewijzigd, moeten alle andere blokken in het gedistribueerde grootboek worden gewijzigd. Blockchain is een gedecentraliseerde technologie, wat betekent dat het niet door één enkele organisatie wordt gecontroleerd. Bovendien maken identificerende codes het moeilijk om op frauduleuze wijze blokken te produceren.

Bitcoin kan worden opgeslagen in jouw "wallet" bij een custodian (een online partij die het voor jou veilig beheerd), exchange (waar je kunt handelen / traden met cryptocurrencies), hardwarewallet (een soort usb-stick met jouw wallets, waarmee je alles volledig in eigen beheer hebt), software-wallet (op bv. een laptop, maar een hardware wallet is beter) of zelfs paperwallet (jouw wallet in de vorm van codes op een papiertje).

Mensen kunnen bitcoin naar anderen sturen via bitcoin wallet-to-wallet transfer. Bitcoin kan worden verzonden door een overdrachtsverzoek te starten vanaf een bitcoin-adres in de ene portemonnee naar het andere.

Afzenders kunnen het bedrag selecteren om over te maken in bitcoin of in hun lokale valuta. Voor elke bitcoin-transactie wordt een kleine vergoeding in rekening gebracht, die wordt betaald aan een bitcoin-miner. Deze vergoeding kan variëren, afhankelijk van factoren zoals hoe snel de bitcoin-transactie moet worden bevestigd.

Wat is bitcoin (BTC) mining?

Bitcoin-mining is het proces waarbij nieuwe transacties in omloop worden gebracht. Bitcoin-miners gebruiken software die toegang heeft tot hun verwerkingscapaciteit om transactiegerelateerde algoritmen op te lossen. In ruil daarvoor krijgen ze een bepaald aantal bitcoin per blok (blockreward). Dit verleidt cryptominers om de transactiegerelateerde algoritmen te blijven oplossen en het algehele systeem te ondersteunen. Het proces wordt "proof of work" (PoW) genoemd.

Oorspronkelijk werd bitcoin-mining uitgevoerd op de processors of CPU's van individuele computers, met meer kernen en hogere snelheid, wat resulteerde in meer winst. Hierna begonnen de meeste bitcoin-miners multi-grafische kaartsystemen te gebruiken, vervolgens in het veld programmeerbare poortarrays en toepassingsspecifieke geïntegreerde schakelingen. Deze bewegingen zijn gemaakt in een poging om meer hash-codes onder een bepaald doel te vinden en minder stroom te verbruiken.

Ooit was het voor iedereen mogelijk om bitcoin te minen, maar nu niet meer. Bitcoin-code is geschreven om het oplossen van de transactiegerelateerde algoritmen of puzzels na verloop van tijd uitdagender te maken. Dit betekent dat het oplossen van deze puzzels meer rekenkracht vereist. Toegang tot krachtige computers en grote hoeveelheden elektriciteit is nu een must.

Wat zijn bitcoin (BTC) halving events?

Om het simpel te houden, krijgen miners voor hun werk en oplossen van elk block op de Bitcoin-blockchain een beloning (blockreward), welke uit een aantal bitcoin bestaat ...zie trouwens ook het verschil van de kleine b en grote B, respectievelijk voor de currency en blockchain.

Deze blockreward wordt elke 210.000 geminde blocks (grofweg 4 jaar) gehalveerd, waardoor de in omloop komende bitcoin word gereduceerd en dus schaarster wordt ...terwijl vraag doorgaans blijft stijgen en prijs dus zal moeten waarderen.

Dit zijn momenteel alle halvings tot nu toe: 

  • De eerste halving: 28 november 2012, blockreward van 50 BTC naar 25 BTC
  • De tweede halving: 9 juli 2016, blockreward van 25 BTC naar 12,5 BTC
  • De derde halving: 11 mei 2020, blockreward van 12,5 BTC naar 6,25 BTC
  • De vierde halving: verwacht in april 2024, blockreward van 6,25 BTC naar 3,125 BTC

Op basis van historische data zien we altijd 1 tot 1,5 jaar na de halving een "supplyshock" met de prijs van bitcoin die flink in waarde toeneemt en een nieuwe bullrun starten ...hoewel dit niet een garantie is voor de toekomst.

Hoe krijgt bitcoin (BTC) waarde?

Bitcoin krijgt waarde door vraag en aanbod, met natuurlijk alle volatiliteit die we ook in andere markten continue zien.

De waarde van bitcoin wordt echter ook uit andere bronnen afgeleid. Om geaccepteerd te worden, moet een valuta bijvoorbeeld een vorm van schaarste, deelbaarheid, transporteerbaarheid, duurzaamheid hebben en niet gemakkelijk kunnen worden vervalst.

Bitcoin heeft de volgende eigenschappen: 

  • Het is beperkt tot 21 miljoen.
  • Het is deelbaar tot acht decimalen. De kleinste eenheid, een satoshi, is gelijk aan 0,00000001 bitcoin.
  • Het wordt opgeslagen in digitale portefeuilles, waardoor het gemakkelijk kan worden vervoerd.
  • Het is niet fysiek, dus het kan niet worden vernietigd ...vanzelfsprekend kunnen wel menselijke fouten ertoe leiden dat bitcoin verloren gaat (bv. geen toegang door ontbrekende wachtwoorden, per ongeluk weggooien van mediums waar bitcoin op staat, onzorgvuldig handelen en meer ...hoe stom ook, komt dat wel voor).
  • Het wordt opnieuw na elke bitcoin halving schaarster.
  • Het stijgt in waarde door "supply-demand-economics" ...vraag neemt toe naarmate mensen het steeds meer snappen, terwijl bitcoin steeds schaarster wordt.
  • Het kan in potentie monetaire stelsels op zijn kop gooien, een oplossing zijn voor een aloud probleem omtrent inflatie, toegankelijk voor iedereen over de hele wereld (zelfs voor de "unbanked" ...ofwel mensen die eerst geen toegang hadden tot een bankrekening en nu wel) en nog veel meer.
  • Het is ook beschermd tegen mogelijke vervalsingen door middel van blockchain en cryptografische sleutels.

Investeren of handelen met bitcoin (BTC)

Investeren (met bv. DCA "Dollar Cost Average") kan slim zijn, wil je echter handelen ofwel traden met bitcoin zal je toch echt een cursus moeten volgen om dit goed te leren.

Conclusie

Wil je iets gaan doen met bitcoin (BTC) zijn er genoeg mogelijkheden, verdiep jezelf wel erin!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen