Bitcoin: ontdek simpel wat het is!
Bitcoin: ontdek simpel wat het is!
03 maart 2023 
in Crypto

Bitcoin: ontdek simpel wat het is!

Bitcoin is een innovatieve en revolutionaire digitale munt die de wereld heeft veroverd. Het werd in 2009 gecreëerd als reactie op de wereldwijde financiële crisis, maar is sindsdien veel meer geworden dan een andere vorm van geld. Bitcoin (BTC) is een gedecentraliseerd peer-to-peer (P2P) netwerk dat werkt zonder centrale autoriteit of overheidscontrole. Dit betekent dat het kan worden gebruikt voor transacties tussen individuen over de hele wereld zonder tussenpersoon, waardoor het snel en veilig is.

Behalve als betalingssysteem dient bitcoin ook als investeringsmogelijkheid voor wie wil profiteren van de potentiële groei en het succes ervan.

We gaan onder andere kijken naar:

  • Wat is bitcoin?
  • Waarom stijgt en daalt bitcoin zo hard?
  • Waar kun je bitcoin kopen en verkopen?
  • Is het veilig?

In dit artikel onderzoeken we wat bitcoin precies is en hoe je er vandaag nog mee kunt beginnen!

Wat is bitcoin?

Bitcoin is een vorm van digitale valuta die cryptografie gebruikt om transacties te beveiligen, de aanmaak van nieuwe eenheden te controleren en de overdracht van activa te verifiëren. Het werkt op een gedecentraliseerd peer-to-peer (P2P) netwerk en wordt niet gecontroleerd door een centrale autoriteit. In plaats daarvan vertrouwt het op zijn gebruikers om transacties te valideren en nieuwe bitcoins te genereren d.m.v. een proces genaamd "mining".

Het werd in 2009 gecreëerd en is de belangrijkste cryptocurrency ter wereld geworden. Het is een open-source project, wat betekent dat iedereen toegang heeft tot de broncode en deze naar eigen inzicht kan aanpassen. In tegenstelling tot andere munteenheden is er geen derde partij nodig om transacties te bevestigen, maar vertrouwen gebruikers op consensus binnen het netwerk om de transacties te valideren.

De digitale munt wordt gebruikt als alternatief voor traditionele valuta en kan worden gebruikt om goederen en diensten te kopen. Het is ook een populair beleggingsinstrument, waarbij beleggers bitcoin kopen in de hoop dat deze in de loop der tijd in waarde stijgt. Tegenwoordig accepteren veel bedrijven bitcoin als betaling en er zijn over de hele wereld al bitcoin ATM's (geldautomaten) die zich specifiek richten op de behoeften van mensen die goederen en diensten willen kopen met bitcoin of gewoon wat bitcoin willen kopen en verkopen.

Het nieuwe betaalmiddel staat nog in de kinderschoenen (ondanks de gemaakte progressie), en is daarom onderhevig aan extreme volatiliteit. Prijzen kunnen in korte tijd enorm schommelen, dus voorzichtigheid is geboden bij het investeren. Ondanks dit risico vinden veel mensen de gedecentraliseerde aard van bitcoin en zijn potentieel voor dramatische groei aantrekkelijk genoeg om er een lonende investering van te maken.

Waarom stijgt en daalt bitcoin zo flink in waarde?

Bitcoin heeft in zijn bestaan dramatische prijsschommelingen doorgemaakt, met perioden van aanzienlijke waardestijgingen (bekend als "bullmarkets") gevolgd door dalingen en verliezen (bekend als "bearmarkets"). De volatiele aard van bitcoin maakt het een risicovolle investering, maar ook een met potentieel voor enorme opbrengsten.

Een van de grootste (of misschien bekendste) bullmarkets in bitcoin kwam in 2017, toen de prijs van bitcoin omhoogschoot van ongeveer $1.000 in januari tot bijna $20.000 in december. Dit kwam door een stijging van de vraag omdat beleggers en speculanten speculeerden op het toekomstig potentieel van deze nieuwe technologie.

In de dalende markt die volgde daalden de prijzen tot minder dan $4.000. Deze is te wijten aan een combinatie van factoren, zoals de onzekerheid en angst rond de regulering van cryptocurrency, hacking incidenten bij cryptobeurzen en meer.

Maar bitcoin schommelt net zoals andere markten dat doen ...en we zien dus meestal 1 tot 1,5 jaar na de "halving" events (trigger) een spurt omhoog, om daarna weer af te koelen met een gemiddelde (historische) correctie van zo'n 85% daling. Verder is het ook belangrijk macro-economische aspecten te snappen (zoals bv. inflatie en de FED hierop reageert, want ook die hebben invloed op marktbewegingen).

Het volatiele karakter van bitcoin betekent dat het op elk moment dramatisch kan stijgen of dalen. Hoewel dit grote winsten kan opleveren voor beleggers die het goed timen, kan het ook leiden tot grote verliezen als u niet de markt goed te lezen.

Wil je ontdekken hoe te profiteren van bitcoin? Dan is het belangrijk een goede tradingcursus te volgen, want traders maken juist gebruik van de interessante prijsschommelingen.

Is het een veilige investering?

Bitcoin is een risicovolle belegging vanwege de extreme volatiliteit, maar heeft ook potentieel voor hoge rendementen. Zoals bij elke investering bestaat het risico dat de prijs van de bitcoin aanzienlijk daalt of zelfs waardeloos wordt. Daarom is voorzichtigheid geboden voordat u in deze digitale valuta investeert. Maar de andere kant laat een significant groeipotentieel zien, revolutie in de financiële wereld en vermogensgroei voor iedereen die durft. Je moet ook snappen dat iemand die nooit risico's neemt, ook nooit iets (veel) zal verdienen, maar ga er wijs mee om bv. met goede educatie.

Hoe kun je bitcoin kopen en verkopen?

Om bitcoin te kunnen kopen en verkopen, moet je een cryptocurrency wallet opzetten. In deze portemonnee sla je je bitcoins op, dus hij moet veilig zijn. Er zijn een paar verschillende soorten portemonnees beschikbaar, waaronder hardware-wallets waarmee je je munten offline kunt opslaan. Je kunt ook online wallets of mobiele wallets gebruiken, maar die zijn veel minder veilig.

Zodra je je portemonnee hebt ingesteld, kun je je bitcoins kopen op verschillende beurzen (crypto-exchanges). Op deze beurzen kunnen gebruikers bitcoin kopen en verkopen met verschillende betalingsmethoden. Je kunt ook peer-to-peer (P2P) websites gebruiken om bitcoins rechtstreeks van andere mensen te kopen of onderling naar elkaars adres sturen of ontvangen.

Nadat je de munten hebt gekocht, kun je ze opslaan in jouw portemonnee en wachten tot de prijs stijgt of daalt voordat je ze verkoopt. Wanneer je besluit jouw bitcoins te verkopen, zorg er dan voor dat je dit doet op een gerenommeerde beurs, omdat er in het verleden gevallen zijn geweest van oplichting en fraude.

Veel mensen laten hun bitcoins in wallets staan op crypto-exchanges zoals Binance, Coinbase of Kraken ...anderen willen liever self-custody en verplaatsen het naar een hardware-wallet of zelfs paper-wallet. Er bestaan ook nog de simpele "custodians" waar je bitcoins koopt en verkoopt, maar niet veel opties hebt om er uitgebreid mee te traden (zoals een bitcoinmeester.nl).

Conclusie

Bitcoin is een riskante investering, maar wel een met een potentieel hoog rendement. Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het investeren in deze digitale valuta en ervoor te zorgen dat je veilige wallets, exchanges en P2P-sites gebruikt.

Met de juiste informatie (via bv. een cursus) en begrip van de marktbewegingen kan bitcoin een aantrekkelijke optie zijn voor beleggers die hun portefeuille willen diversifiëren of willen profiteren van prijsschommelingen.

Uiteindelijk is het aan elke individuele belegger om te beslissen of hij of zij in bitcoin wil beleggen, maar als het goed wordt gedaan, kan het zeer winstgevend zijn!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen