Wat is Stacks (STX)? Ontdek hier alles!
Wat is Stacks (STX)? Ontdek hier alles!
01 juni 2023 
in Crypto

Wat is Stacks (STX)? Ontdek hier alles!

De Bitcoin-blockchain staat bekend om zijn hoge beveiliging, maar ondersteunt niet veel functies, zoals slimme contracten via Ethereum. Samen met technologische ontwikkelingen is het echter mogelijk om slimme contracten op de Bitcoin-blockchain via Stacks in te zetten. Wat is Stacks, hoe werkt het en wie zit erachter? Laten we er eens induiken.

In dit artikel leer je: 

  • Wat is Stacks (STX)?
  • Hoe werkt Stacks (STX)?
  • Uitvinder van Stacks (STX)?
  • Toekomst van Stacks (STX)?

Wat is Stacks (STX)?

Stacks schudt de wereld van blockchain op door Bitcoin te revolutioneren met een layer-2 benadering die verbindt via PoX om slimme contracten en Decentralized Applications (dApps) mogelijk te maken. Dit project heeft het potentieel om BTC verder te veranderen, van de "core" business namelijk digitaal goud (goud 2.0) in iets dynamisch. Ideaal voor ambitieuze techneuten die de handen uit de mouwen willen steken.

Bitcoin is de veilige en betrouwbare "ruggengraat" van de Stacks blockchain. Samen vormen ze een dynamisch duo dat slimme contracten toevoegt aan een reeds krachtig netwerk zonder de fundamentele functies ervan te veranderen.

Met Stacks kunnen ontwikkelaars hun fantasie de vrije loop laten en geweldige dApps bouwen. En dat niet alleen - het Gaia grootboek biedt een alternatieve opslagmogelijkheid voor gegevens buiten de Bitcoin blockchain.

Hoe werkt Stacks (STX)?

Stacks

Stacks bestaat uit een interactie van twee partijen namelijk de STX-miner en Stacker, bestuurd door een consensusmechanisme met de naam Proof of Transfer (PoX).

PoX geeft miners de leiding, zodat ze hun inzet kunnen tonen door Bitcoin in te zetten als onderdeel van 'mining'-verkiezingen. Het is niet anders dan traditionele methoden zoals Proof of Work en Proof of Burn - maar het heeft een extra kracht op de Stacks blockchain.

Het PoX-systeem gebruikt geen elektriciteit zoals PoW, omdat PoX "minted" bitcoin gebruikt als een "bewijs van berekening". Waarmee miners rechtstreeks hun kosten tonen. Met andere woorden, PoX vereist het gebruik van bitcoin in plaats van elektriciteit voor de mining-competitie.

PoX is verbonden met Bitcoin met een blokverhouding van 1:1, waardoor alle activiteit op de Stacks-blockchain kan worden geverifieerd op de Bitcoin-blockchain.

Het unieke aspect van PoX is dat bitcoin-miners de BTC niet verbranden die is gebruikt als proxy voor computerbronnen. In plaats daarvan sturen ze het naar STX-tokenhouders die hun tokens hebben vergrendeld, een proces dat bekend staat onder de naam "Stacking".

Uitvinder van Stacks (STX)?

Muneeb Ali is blockchain ondernemer met een indrukwekkende ondernemers carrière en is ook oprichter van Blockstack PBC, waardoor het geen verrassing is dat hij STX heeft gecreëerd. 

Hij is actief sinds 2013 omtrent blockchain gerelateerde projecten, toen hij mede-oprichter was van Onename ...een revolutie in de manier waarop we ons online identificeren.

Dus we praten hier over een pionier.

Toekomst van Stacks (STX)?

Stacks (STX) is weliswaar klaar om blockchainnetwerken te revolutioneren met zijn Clarity Smart Contract taal. Want het biedt niet alleen een veilig, beveiligd lanceerplatform voor toepassingen van ontwikkelaars, maar STX heeft ook ingebouwde gegevensopslag en transactielogging - waardoor gebruikers de gemoedsrust hebben dat hun transacties grondig worden gecontroleerd. Net zoals andere projecten is het zaak ontwikkelingen te blijven volgen.

Conclusie

Stacks (STX) heeft de "cryptospace" veranderd wanneer het gaat om de ontwikkeling van veilige en betrouwbare toepassingen. Met Clarity smart contracts kunnen ontwikkelaars profiteren van de kracht en schaalbaarheid van dit blockchainnetwerk. Is dit een blijvend project? Alleen de tijd zal het leren, kijk of het iets voor jou is erin te investeren ...succes!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen