Bitcoin minen in 2023: slim en winstgevend?
Bitcoin minen in 2023: slim en winstgevend?
21 maart 2023 
in Crypto

Bitcoin minen in 2023: slim en winstgevend?

Ondanks de enorm volatiele prijs van de cryptocurrency en de toenemende bezorgdheid over het milieu, is Bitcoin-mining over de gehele wereld "booming". Er komt tegenwoordig wel iets meer bij kijken dan vroeger, want de concurrentie en moeilijkheidsgraad is drastisch toegenomen. Goed voor ontwikkeling van het bitcoin blockhcain netwerk. Echter ...wil je bitcoin gaan minen, zal je eerst moeten kijken of het rendabeler voor je is dan simpelweg BTC kopen en vasthouden (HODL).

In dit artikel leer je: 

  • Wat is bitcoin minen?
  • Het proof-of-work mechanisme
  • Alle BTC "halving" events
  • Starten met minen ...

Wat is bitcoin (BTC) minen?

Het minen van bitcoin (BTC) is een zeer complex computerproces dat gecompliceerde computercode gebruikt om een veilig cryptografisch systeem te creëren. Vergelijkbaar met de geheime codes die worden gebruikt door regeringen en spionnen, genereert de cryptografie die wordt gebruikt het minen van bitcoin (BTC), vergemakkelijkt bitcoin-transacties en volgt het activabezit van de cryptocurrency.

Bitcoin-mining ondersteunt de bitcoin-database, die de blockchain wordt genoemd. Door transacties te verifiëren, helpen miners de blockchain te onderhouden met nauwkeurige informatie over de transactiegeschiedenis en de saldi die bitcoin-gebruikers hebben. Het onderhouden van de blockchain helpt ook om frauduleuze transacties en activiteiten te voorkomen, zoals iemand die bitcoin probeert over te dragen die hij niet bezit.

Bitcoin minen is in veel landen legaal, maar in sommige landen is het niet toegestaan, zoals in China een tijdje is geweest (daar wisselt het nogal).

In tegenstelling tot "goudzoekers" zijn bitcoin miners geen mensen met pikhouwels en schoppen, maar eigenaren van geavanceerde computerapparatuur. Bitcoin-miners strijden om de eerste te zijn die bitcoin-transacties verifieert en beloningen verdient (blockreward) die in bitcoin worden betaald. Hoewel iedereen bitcoin kan minen, is het vanwege de vereiste rekenkracht en energieverbruik tegenwoordig moeilijk om te profiteren van bitcoin-mining.

Inmiddels zijn er 3 halvings geweest, waarbij de blockreward van miners wordt gehalveerd (en dus minder bitcoin in omloop komt en prijs doorgaans stijgt):

Eerste BTC halving: 

28 november 2012 (blockreward van 50 naar 25 bitcoin)

Tweede BTC halving: 

9 juli 2016 (blockreward van 25 naar 12,5 bitcoin)

Derde BTC halving: 

11 mei 2020 (blockreward van 12,5 naar 6,25 bitcoin)

De vierde staat eraan te komen waarbij de blockreward dus van 6,25 naar 3,125 ...het kan wellicht dus een betere investering zijn bitcoin te kopen via DCA, op de bodem van een bearmarket en dan te laten staan voor een wat langere termijn, gezien bitcoin schaarster wordt. Of ermee traden. Wil je toch gaan minen, zorg er dan voor dat je eerst goed weet hoe dit werkt, wat de kosten zijn en of het rendabel voor je is.

Hoe werkt bitcoin minen?

Bitcoin minen

Bitcoin-miners moeten eerst investeren in computerapparatuur die gespecialiseerd is voor BTC mining en hebben meestal toegang nodig tot een goedkope energiebron.

Bitcoin-transacties die moeten worden geverifieerd, worden samen verpakt in wat een "blok" wordt genoemd. Blokken die in een volgorde zijn samengevoegd, creëren de blockchain, net zoals schakels van elke ketting. Het verschil hier is dat elk blok informatie bevat over waar bitcoin vandaan komt en waar het naartoe gaat in een transactie. Daarom is integriteit en verificatie van elk blok voor en na net zo belangrijk als de verificatie van een bepaald blok.

Elk blok wordt geleverd met een reeks cryptografische regels (gecompliceerde wiskundige functies), een zogenaamde hash, die mijnwerkers moeten verifiëren. Deze regels maken het ook erg moeilijk voor iedereen om blokken van de blockchain te manipuleren of op frauduleuze wijze toe te voegen of te verwijderen.

Een "hash" is een wiskundige functie die een uniek stuk code genereert dat overeenkomt met een bestand. Het kan niet worden gedupliceerd, maar kan worden gebruikt om een bestand te identificeren, ongeveer zoals een vingerafdruk. Hashes worden gebruikt om te bepalen of er met een bestand is geknoeid.

Hashes worden gebruikt bij bitcoin-mining om ervoor te zorgen dat blokken niet zijn gemanipuleerd en dat de transactieketen nauwkeurig is. Bitcoin-miners concurreren om uitdagende wiskundige functies uit te voeren om deze hashes te raden en bitcoin-transacties te verwerken.

De hashrate van een miner is de snelheid waarmee de configuratie van computers de wiskundige vergelijkingen kan oplossen. Dit mining-protocol wordt proof of work (PoW) genoemd, omdat de eerste miner die bewijst dat hij het "werk" van het oplossen van een complexe vergelijking heeft gedaan, het recht verdient om het nieuwste blok bitcoin-transacties te verwerken. Succesvolle miners ontvangen ook bitcoin als beloning (blokreward) en transactiekosten.

Nadat een miner met succes een nieuw transactieblok heeft geverifieerd, wordt het blok gedistribueerd naar alle andere miners en elk ander apparaat met een volledige kopie van de bitcoin-blockchain. Deze apparaten worden knooppunten (nodes) genoemd. Veel computers over de hele wereld bewaren identieke kopieën van de blockchain, waardoor een betrouwbare, geverifieerde geschiedenis wordt gecreëerd en onderhouden ...die bijna onmogelijk te hacken of te vervormen is.

Waarom zou je bitcoin minen?

Wanneer je zelf geïnteresseerd bent in het minen van bitcoin, bekend als solo-mining, en winst wilt maken, dan heb je waarschijnlijk gespecialiseerde mining-hardware nodig. Zoals hierboven vermeld, kunnen succesvolle miners de huidig geldende "blockreward" verdienen voor elk blok dat ze verifiëren, naast het verdienen van transactiekosten (ook betaald in bitcoin).

Mining met een Graphics Processing Unit (GPU) of Application Specific Integrated Circuit (ASIC) is over het algemeen het meest effectief, hoewel computers zoals jouw laptop of desktop (die afhankelijk zijn van een centrale verwerkingseenheid chip om de basisfuncties uit te voeren) ook kunnen worden gebruikt.

Maar is bitcoin mining winstgevend? Dat hangt ervan af. Voor solo-miners kan bitcoin-mining om een aantal redenen niet tot veel geld leiden.

Naast dure hardware moet je rekening houden met de beschikbaarheid van internetbandbreedte en jouw lokale stroomkosten. Bitcoin-mining gebruikt een grote hoeveelheid elektriciteit. Om winst te maken, heb je toegang nodig tot goedkope stroom of misschien zonnepanelen op je dak. Je hebt ook een internetprovider nodig die onbeperkt internetgebruik mogelijk maakt zonder kosten in rekening te brengen voor het overschrijden van een bepaalde datalimiet.

Er zal een beperkte voorraad bitcoin zijn, met een maximum van 21 miljoen. Vanaf januari 2023 zijn er al meer dan 19,25 miljoen gedolven. Die schaarste maakt bitcoin competitiever en alleen degenen met enorme rekenkracht maken kans op succes. Investeren of traden kun je ook met bitcoin en is wellicht vele malen rendabeler.

Starten met minen ...

Bitcoin minen

Wil je het toch proberen, check dan onderstaande stappen:

Kies jouw bitcoin mininghardware

Je eerste stap is het kiezen van de hardware om bitcoin te minen. Wil je rendabel zijn is het belangrijk om geoptimaliseerde mining-hardware te gebruiken, zoals een Graphics Processing Unit (GPU) of Application Specific Integrated Circuit (ASIC) miner.

Andere minimumvereisten voor bitcoin-mining zijn een snelle internetverbinding van ten minste 50 kilobytes per seconde, plus geen beperkingen op het uploaden en downloaden van gegevens.

Bitcoin-mining-nodes gebruiken gewoonlijk tot 200 gigabyte aan gegevens per maand voor uploads en ongeveer 20 gigabytes per maand voor gegevensdownloads.

Dit kan in de toekomst natuurlijk veranderen.

Kies tussen solo- en gepoolde mining

Vervolgens kun je kiezen tussen zelf mijnen of samenwerken met andere miners. Omdat het minder waarschijnlijk is dat solo-mining consistent winstgevend is, sluiten veel mensen zich aan bij een mining-pool voor meer voorspelbare crypto-beloningen.

Installeer en configureer bitcoin miningsoftware

Nu is het tijd om jouw bitcoin mining-software te installeren. Afhankelijk van je hardware, besturingssysteem en andere factoren, kun je kiezen uit verschillende "mining" toepassingen.

Je moet ook jouw mining-setup koppelen aan een bitcoin-wallet, bij voorkeur een speciale voor bitcoin ...miners gebruiken crypto-wallets om beloningen te verzamelen.

Start jouw bitcoin mining!

Zodra jouw mining installatie volledig is geconfigureerd, kun je op de knop klikken om te beginnen met het proces ...over het algemeen moet je de boel wel uren per dag laten draaien, om er winst mee te kunnen realiseren.

Blij ook alles monitoren, wat je ermee verdient + kosten ...zodat je rendementen pakt.

Conclusie

Er komt best wat aan te pas ...check dus goed of het rendabel voor je blijkt te zijn!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen