Wat is Dogecoin (DOGE)? WOEF, ontdek hier alles!
Wat is Dogecoin (DOGE)? WOEF, ontdek hier alles!
26 maart 2023 
in Crypto

Wat is Dogecoin (DOGE)? WOEF, ontdek hier alles!

Dogecoin (DOGE) mag zich een van de eerste altcoins noemen, met als een snel en direct betalingssysteem op basis van de Litecoin blockchain-architectuur. Het idee achter het project was om een leuk en gebruiksvriendelijk alternatief te creëren voor Litecoin (dat zelf een alternatief is voor Bitcoin), aangedreven door een krachtige gemeenschap van gebruikers.

Toen Dogecoin (DOGE) werd gelanceerd, was het concept van cryptocurrency al goed in gebruik en bereikte Bitcoin nieuwe hoogtepunten in de markt, dus de Dogecoin-gemeenschap ontwikkelde zich snel om Dogecoin te vertegenwoordigen en te ondersteunen, in het begin gepresenteerd als een "meme-munt".

Het logo van Dogecoin bevat de bekende en populaire meme, DOGE, met de afbeelding van het populaire hondenras Shiba Inu. Tegen alle verwachtingen in, is DOGE een top-cryptocurrency (momenteel bewaakt het plek 8 van de totaal meer dan 20.000 crypto's) in de markt geworden, voornamelijk dankzij de hype op sociale media (lees: ook Elon Musk via Twitter) en de toegankelijkheid ervan voor een groot aantal demografische groepen over de hele wereld.

In dit artikel leer je: 

  • Wat is Dogecoin (DOGE)?
  • Hoe werkt Dogecoin (DOGE)?
  • Voordelen van Dogecoin (DOGE)?
  • Conclusie

Wat is Dogecoin (DOGE)?

Dogecoin (DOGE) is een open-source peer-to-peer cryptocurrency die is ontworpen voor het verzenden en ontvangen van digitale betalingen die worden verwerkt via het Dogecoin blockchain-netwerk.

Dogecoin is ontwikkeld door software-ingenieurs Jackson Palmer en Billy Markus en in december 2013 gelanceerd als een gedecentraliseerde cryptocurrency voor directe betalingen. Dogecoin is oorspronkelijk gemaakt als een "hard fork" van de nu niet-bestaande Luckycoin, een vork van Litecoin (LTC). Dus, als een fork van een fork (van een fork), trad Dogecoin toe tot de cryptocurrency-markt met de reputatie van een "memecoin" - een persona die de toegewijde gemeenschap graag omarmde. Zonder CEO of officiële entiteit achter DOGE, wordt Dogecoin vooral gedreven door zijn enthousiaste houders die door de jaren heen trouw zijn gebleken.

Het gebruikersbestand van DOGE stijgt van jaar tot jaar, waardoor de prijzen hoger worden en de Dogecoin-marktkapitalisatie naar steeds hogere hoogtepunten wordt gedreven. DOGE wordt meestal gebruikt voor crowdfunding en het geven van fooi aan makers van online inhoud als een "lichte" crypto-activa, maar wordt door een steeds groter wordende lijst van verkopers geaccepteerd als betaalmiddel.

Hoewel DOGE echt de titel "memecoin" draagt, is Dogecoin uitgegroeid tot een van de beste cryptovaluta's op basis van marktkapitalisatie met een rendement van 5000% in 2021 en wordt het onderschreven door miljoenen gebruikers, waaronder opmerkelijke supporters zoals Elon Musk en Snoop Dogg.

Hoe werkt Dogecoin (DOGE)?

dogecoin

Dogecoin is indirect gebaseerd op de code van de eerste cryptocurrency, Bitcoin. Meer specifiek, het is gemaakt als een hard fork van de inmiddels ter ziele gegane Luckycoin, wat een hard fork was van Litecoin (LTC). Litecoin werd bekend als de eerste hard fork die ooit werd gemaakt toen het zich afsplitste van Bitcoin. Dogecoin leende een op Scrypt gebaseerd consensusmechanisme van Litecoin, en zo deelt DOGE veel functionaliteiten met Bitcoin en zijn hard fork "derivaten". Het gebruik van Scrypt in het Proof-of-Work (POW)-algoritme van Dogecoin voorkomt dat miners ASIC's gebruiken - de gespecialiseerde apparatuur die wordt gebruikt bij Bitcoin-mining.

Net als bij Bitcoin gebruiken netwerkdeelnemers van de Dogecoin-blockchain hun rekenkracht om het netwerk en de creatie van blocks te beveiligen terwijl ze transacties verifiëren. Het verschil is dat Dogecoin een "lichte" architectuur heeft, waardoor DOGE transacties sneller kan verwerken in vergelijking met Bitcoin. Dogecoin kan worden ontgonnen met rekenkracht die door netwerkdeelnemers wordt gebruikt om nieuwe blokken te genereren en transacties te valideren door wiskundige vergelijkingen op te lossen. Bij elk gegenereerd blok worden miners beloond met 10.000 DOGE.

Dogecoin-makers Jackson Palmer en Billy Markus ontwierpen aanvankelijk de favoriete munt van het internet met een maximale limiet van 100 miljard DOGE. Het team verwijderde de limiet echter pas een paar maanden na de lancering. Dogecoin heeft nu een inflatoir aanbod na deze wijziging van het monetaire beleid, waardoor elk jaar 5 miljard nieuwe DOGE wordt gegenereerd.

Voordelen van Dogecoin (DOGE)?

dogecoin

Dogecoin is uniek in zijn marketingbenadering, gepresenteerd als een leuke en vriendelijke internetvaluta. Dogecoin werd in 2013 gezien als een "memecoin" toen het werd gelanceerd en in slechts de eerste maand miljoenen volgers verzamelde.

In tegenstelling tot de talloze crypto's en digitale activa die worden gepresenteerd als ambitieuze en baanbrekende blockchain-projecten, omarmde Dogecoin een veel informelere aanpak - terwijl het nog steeds wenselijke functies bood, zoals bijna nul kosten, directe transacties, een sterke maar luchtige gemeenschap en niet-concurrerende mining.

Hoewel Dogecoin overeenkomsten vertoont met zowel Litecoin als Bitcoin, definieerde zijn unieke aanpak DOGE als een gebruiksvriendelijke internetvaluta, perfect voor microbetalingen en ideaal voor zowel gebruikers van sociale media, makers van inhoud als leveranciers.

De waarde van Dogecoin op de markt wordt bepaalt door de balans tussen verkoop- en koopactiviteit, die de Dogecoin-prijs vormt. Een belangrijke bron van de waarde ervan is rechtstreeks afkomstig van de sterke en ondersteunende gemeenschap die het project steunt, en de unieke benadering die DOGE heeft gevolgd als een cryptocurrency die is gemaakt voor internet-gebaseerde betalingen.

Prijs van Dogecoin kan ook stijgen met aanbevelingen, zoals in het geval van Elon Musk die tweette over DOGE als een van de meest interessante digitale activa op de markt, waarna de prijs van Dogecoin omhoogschoot en "to the moon" ging, zoals de investeringsgemeenschap graag zegt. Let wel op dat het vaak gaat "buy the rumour, sell the news" events ...voor nog meer groei over de langere termijn dient er dus nog wel iets meer te gebeuren.

Populariteit van het Dogecoin blockchain en DOGE-prijs kunnen ook grote wereldwijde trends volgen die het collectieve momentum vormen van alle crypto's op de markt. De DOGE-prijs kan veranderen als gevolg van collectieve trends, meestal aangedreven door Bitcoin als de meest dominante cryptovaluta op basis van marktkapitalisatie. De use-case van DOGE speelt ook een rol in de waarde van Dogecoin, aangezien DOGE-crypto vooral wordt gebruikt als een stimulans op sociale mediaplatforms, voor het geven van fooien aan makers van inhoud en het verzenden en ontvangen van microbetalingen met bijna nul kosten.

Conclusie

Hoewel Dogecoin als een grap begon, werd het al snel een van de beste cryptocurrencies op de markt. Met het bekende en gemakkelijk herkenbare DOGE logo van Shiba Inu boekte Dogecoin in 2021 ongeveer 5000% rendement en werd omarmd door beroemdheden, waaronder Elon Musk en Snoop Dogg, waardoor de muntprijs naar nieuwe hoogtepunten werd gedreven.

Dogecoin is gemaakt als een leuke en gebruiksvriendelijke digitale valuta die directe betalingen en kostenefficiënte transacties mogelijk maakt.

Dogecoin wordt niet langer beschouwd als een grap, maar heeft een ongelooflijk sterke en voortdurend groeiende gemeenschap van gebruikers, promotors en onderschrijvers opgebouwd die allemaal DOGE prijzen voor zijn eenvoudige en ongecompliceerde bruikbaarheid.

Blijf het volgen en we gaan zien of het de coin uitgroeit ...


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen