Wat is Litecoin (LTC)? Ontdek het digitale zilver!
Wat is Litecoin (LTC)? Ontdek het digitale zilver!
28 maart 2023 
in Crypto

Wat is Litecoin (LTC)? Ontdek het digitale zilver!

Litecoin (LTC) is het "digitale zilver" van het "digitale goud" van Bitcoin. Het is gebaseerd op de originele broncode van Bitcoin en is gemaakt om te fungeren als een peer-to-peer cryptocurrency betalingssysteem.

Laten we erin duiken.

In dit artikel leer je: 

  • Wat is Litecoin (LTC)?
  • Hoe werkt Litecoin (LTC)?
  • Uitvinder van Litecoin (LTC)
  • Investeren of traden met Litecoin (LTC)

Wat is Litecoin (LTC)?

De release van Litecoin in 2011 inspireerde talloze ontwikkelaars om te proberen de crypto-gebruikersbasis uit te breiden door de code van Bitcoin te wijzigen en deze te gebruiken om verschillende netwerken te lanceren.

Hoewel Litecoin niet de eerste cryptocurrency was die de code van Bitcoin kopieerde en de functies ervan veranderde, is het een van de belangrijkste. Litecoin paste echter niet alleen de broncode van Bitcoin enigszins aan, maar creëerde ook verschillende revolutionaire functies, zoals het Lightning Network en Segregated Witness.

In plaats van op te treden als concurrent van Bitcoin, positioneerde Litecoin zichzelf als een vriendelijke cryptocurrency met iets andere doelen.

Hoe werkt Litecoin (LTC)?

Hoe werkt litecoin ltc

Litecoin deelt veel functies met de grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie: Bitcoin. De twee cryptocurrencies zijn echter niet hetzelfde, ook al hebben ze veel gemeen.

Net als Bitcoin is Litecoin een open-source blockchain die gebruikmaakt van een proof-of-work-consensusmechanisme, waardoor gebruikers rekenkracht kunnen inzetten en Litecoin kunnen verdienen in ruil voor het verifiëren van blokken.

Hoewel het consensusmechanisme hetzelfde is, zijn de algoritmen die worden gebruikt om blokken te valideren totaal verschillend. Terwijl Bitcoin het Secure Hash Algorithm (SHA) gebruikt, gebruikt Litecoin een consensusalgoritme genaamd Scrypt.

Afgezien van het algoritme, verschilt Litecoin op twee belangrijke manieren van Bitcoin: het totale aanbod en de blokproductiesnelheid. Litecoin verhoogde de snelheid waarmee blokken worden opgelost met vier keer die van Bitcoin, terwijl ook het aanbod verviervoudigd werd, tot 84.000.000.

Uitvinder van Litecoin (LTC)

Sinds de oprichting is Litecoin nauw verbonden geweest met zijn maker, Charlie Lee. Lee is computerwetenschapper en afgestudeerd aan het Massachusetts Institute of Technology. Voordat Lee Litecoin creëerde, werkte hij bij het internetgigant Google. Later trad hij toe tot de cryptocurrency exchange Coinbase als Director of Engineering in 2013.

Toen hij eenmaal bij Coinbase kwam, legde Lee de ontwikkeling van Litecoin tot vier jaar geleden opzij.

Charlie Lee vertrok eind 2017 bij Coinbase om zich fulltime bezig te houden met de ontwikkeling van Litecoin. Hij is nu de algemeen directeur van de Litecoin Foundation, een ontwikkelingsteam dat fulltime aan het project werkt.

Bitcoin vs. Litecoin

Historisch gezien beschouwden investeerders Bitcoin als "goud" en Litecoin als "zilver". Beide zijn proof-of-work cryptocurrencies en Litecoin is eigenlijk gemaakt met Bitcoin in gedachten.

Gezien de lange staat van dienst van Litecoin, hebben investeerders een vrij goed idee van hoe het zal handelen. Gedurende zijn 12-jarige geschiedenis heeft Litecoin een indrukwekkend rendement van 2.038,33% behaald. Niet zo indrukwekkend als het oogverblindende rendement van 16.012,38% van Bitcoin, maar toch indrukwekkend.

De grote vraag is natuurlijk of Litecoin dit rendement behaalde met minder volatiliteit dan Bitcoin. Wanneer jij een "lichte" versie van een cryptocurrency krijgt (in termen van absoluut rendement), zou je logischerwijs ook liever minder volatiliteit zien of verwachten.

Maar het schijnt dat het andersom is ...dus nog volatieler en dit is belangrijk goed in jouw oren te knopen wanneer je die stap naar cryptohandel maakt. Het is belangrijk te snappen wat er speelt in de markten en kunt dus bv. de nieuwsontwikkelingen volgen. Daarbij kun je ook meer leren over bv, de charts ...ofwel technische analyse, want zo maak je slimmere beslissingen. Hierbij is eduactie absoluut een essentieel onderdeel.

Om die reden kun je Litecoin trouwens beschouwen als "the poor mans gold" ofwel digitaal goud, wat bitcoin dus is.

Het is voor iedereen een persoonlijke keuze. Want de meeste investeerders gaan toch op de eerste plaats voor bitcoin. Over een langere periode is de kans groter dat BTC slaagt dan welke andere crypto dan ook (maar ook BTC heeft nooit een 100% garantie). Wil je variatie aanbrengen in jouw portefeuille dan is Litecoin (LTC) best een goede keuze ...natuurlijk geen financieel advies en onderzoek dus altijd zelf voordat je investeert in een crypto (of wat dan ook).

Investeren of traden met Litecoin (LTC)

Investeren of traden in Litecoin LTC

Het is een van de grotere altcoins, met zeker een bepaalde reputatie in de crypto-space. Maar zoals je misschien wel weet is het soms ook een wild west, met prijzen die omhoog of omlaag schieten ...af en toe verdwijnen er ook projecten. Want hoewel grote potentie, is kennis van zaken heel belangrijk voordat je begint met investeren.

Doe je eigen onderzoek, investeer wees voorzichtig, en riskeer nooit meer dan je je kunt veroorloven te verliezen.

Wat je ook kunt doen is traden met LTC, het voordeel daarvan is dat je niet hoeft te investeren voor langere termijn ...maar gelijk kunt verdienen. En wanneer je dit doet met een crypto zoals Litecoin ben je zekerder van hoge volumes, meer gerenommeerde coin, genoeg exchanges waar je ermee kunt handelen en meer dus neem dit in overweging.

Zorg er dan ook voor dat je leert hoe Technische Analyse (TA) werkt ...dit vormt de basis van je succes. Wat je nodig hebt, hoe je kaarten leest, risico kunt beperken, echt trades maakt plus nog een hoop meer ...leer er alles over!

Conclusie

Litecoin is een broer of zus van Bitcoin die kiest voor snellere en goedkopere betalingen terwijl BTC grote transacties afhandelt.

Het ontwikkelingsteam, geleid door Charlie Lee, heeft veel baanbrekende ontdekkingen gedaan in de cryptowereld.

Litecoin is zeker een van de cryptocurrencies met het meeste potentieel, en een die al bewijst dat het een real-world use case heeft – iets waar veel projecten alleen maar van kunnen dromen.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen