Wat is Terra Luna Classic (LUNC)? Ontdek hier alles!
Wat is Terra Luna Classic (LUNC)? Ontdek hier alles!
01 juni 2023 
in Crypto

Wat is Terra Luna Classic (LUNC)? Ontdek hier alles!

Terra Luna Classic (LUNC) is een cryptocurrency (altcoin, ofwel een van de andere crypto's dan bitcoin), waar veel om te doen is. Hij is namelijk flink gestegen, maar ook weer gedaald en daarbovenop compleet door het putje gegaan vanwege dubieuze praktijken. Laten we er induiken.

In dit artikel leer je: 

  • Wat is Terra Luna Classic (LUNC)?
  • Hoe wordt de Terra Luna Classic (LUNC) prijs bepaalt?
  • Toekomst van Terra Luna Classic (LUNC)?

Wat is Terra Luna Classic (LUNC)?

LUNA is de originele cryptocurrency van Terra, een blockchain ontwikkeld door het Koreaanse bedrijf Terraform Labs. De ontwikkeling van Terra werd gefinancierd met $ 32 miljoen door de verkoop van LUNA-munten aan verschillende investeerders, waaronder Binance, Huobi en OKEx. Deze investeringen werden gedaan door middel van gecentraliseerde bronnen.

Het oprichtersteam werd geleid door ondernemer en investeerder Daniel Shin, die afstudeerde aan de Wharton School of Economics in Philadelphia en HOF oprichtte, een FinTech-portefeuillebedrijf.

LUNA werd gelanceerd in 2019 en was een tijdlang een van de meest succesvolle gedecentraliseerde financiële munten. Op een gegeven moment plaatste CoinMarketCap het op de zevende plaats qua marktkapitalisatie. Sinds de recente crash is het gezakt naar de 214e plaats per 1 juni 2022.

Hoe wordt de Terra Luna Classic (LUNC) koers bepaalt?

terra luna classic

Het doel van de Terra-blockchain was om stablecoins te creëren, tokens die zijn ontworpen om de gedecentraliseerde vrijheid van cryptocurrencies te combineren met de stabiliteit van fiatgeld. LUNA was een belangrijk onderdeel van dit systeem.

De blockchain had een dubbel tokensysteem geïmplementeerd tussen de stablecoin TerraUSD (UST) en LUNA om dit doel te bereiken. UST's werden geslagen door LUNA te verbranden en konden ook worden geruild voor LUNA.

Het idee was dat, als de UST-waarde boven de $ 1 zou komen, de equivalente waarde van LUNA zou worden verbrand, waardoor meer UST zou worden geslagen, waardoor het minder waardevol zou worden. Terwijl, als de UST-prijs onder $ 1 zakte, ze werden geruild voor LUNA, wat op zijn beurt UST waardevoller maakte.

Deze relatie wordt vergeleken met die tussen de maan en de aarde, omdat ze voor stabiliteit op elkaar vertrouwen. Het verbranden van LUNA-munten was essentieel voor deze dynamiek, omdat het gebruikers stimuleerde door LUNA zijn waarde te geven en, in theorie, UST zijn stabiliteit.

Voor de crash van mei 2022 was er een limiet van één miljard LUNA-munten in omloop en als dit aantal werd overschreden, werd LUNA verbrand. Vanaf 1 juni heeft de oorspronkelijke LUNA, nu omgedoopt tot LUNC, volgens CoinMarketCap een voorraad van 6,5 biljoen in omloop.

Prijsstijging van LUNA

Na Terra's lancering van de Columbus-5 Mainnet-upgrade op 30 september 2021, bereikte de LUNA-muntprijs op 4 oktober zijn eerste recordhoogte van $ 49,45.

Deze update beschikt over veel nieuwe functies voor de Terra-blockchain. Het heeft bijvoorbeeld verplaatsen van activa zoals UST naar andere blockchains sneller en gemakkelijker gemaakt. Terra kan dit doen omdat het is geïntegreerd met Cosmos, een netwerk van meerdere blockchains.

De update heeft ook LUNA-specifieke upgrades. Vóór de Columbus-5-update werden verbrande LUNA's naar een gemeenschapspool gestuurd, waar ze opnieuw werden geïnvesteerd in nieuwe apps. Nu wordt LUNA permanent verbrand, waardoor de munten schaarser en waardevoller worden.

Omdat de waarde van LUNA afhankelijk was van de groei van Terra, zagen updates van de blockchain de prijs van het token stijgen. De munt werd in juli 2019 gelanceerd voor $ 1,31. Een jaar later was het nog steeds minder dan $ 10. De waarde van LUNA zag echter een enorme stijging tegen het einde van 2021 en op 27 december werd de munt gewaardeerd op $ 103,33, de hoogste waarde die voor het jaar werd geregistreerd.

LUNA doorstond de marktbrede neergang van het begin van 2022 en bereikte op 5 april een nieuw record van $ 119,18. Er was toen echter een aanzienlijke prijsdaling en op 6 mei 2022 werd het token verhandeld tegen $ 82,94.

Een Nasdaq-artikel dat in augustus 2021 werd gepubliceerd, benadrukte dat, in tegenstelling tot sommige andere cryptocurrencies, het systeem van Terra werkt en een nieuwe oplossing biedt om de volatiliteit van tokenactiva te vermijden. Emma Newberry, de belangrijkste bijdrager, schreef: "Met een ervaren leiderschapsteam, een duidelijke whitepaper en verschillende grote financiers heeft Terra veel te bieden."

De ondergang van LUNA

In mei 2022 kwamen echter de fouten in het ecosysteem van Terra aan het licht en zag LUNA een enorme crash in zijn prijs.

Dit viel samen met een bredere bearmarket in crypto´s, waarbij bitcoin op 10 mei 2022 een dieptepunt in 10 maanden bereikte. Diezelfde dag zag LUNA zijn waarde dalen tot onder de $40. De cryptocurrency stortte vervolgens op 13 mei naar het laagste punt ooit van $ 0,00001675.

Vervolgens verloor Terra's stablecoin, die algoritmisch wordt ondersteund door LUNA, zijn koppeling van $ 1. Volgens CoinMarketCap daalde de prijs op 11 mei naar $0,29.

De CEO van Terraform Labs, Do Kwon, tweette op 11 mei een voorstel om UST te verbranden. Ondanks dat de gemeenschap het voorstel goedkeurde, werd Terra buitenspel gezet door een ander probleem. Het branden was niet succesvol omdat het probeerde meer UST te verbranden dan er was.

Kwon stelde echter op 13 mei een ander plan voor dat door de gemeenschap werd aangenomen. Dit omvatte het creëren van een geheel nieuwe blockchain om de "sterkste ontwikkelaarsecosystemen in crypto" te behouden, die de mislukte stablecoin zal achterlaten.

De nieuwe blockchain krijgt dezelfde Terra-naam en de eigen cryptocurrency gaat weer onder de ticker LUNA. Het oorspronkelijke project is echter omgedoopt tot Terra Classic, met de nieuwe crypto's LUNC en USTC.

Toekomst van Terra Luna Classic (LUNC)?

Kan Terra Luna Classic weer nieuw leven worden ingeblazen? Het is niet de slimste investering en wijze les. Mocht LUNA weer bloeien kan de ROI interessant genoeg zijn, maar wees voorzichtig. De tijd zal leren of LUNC overleeft.

Conclusie

Wees oplettend met investeren en verdiep jezelf in de materie.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen