Wat is USDT? Uitleg over stablecoin: Tether!
Wat is USDT? Uitleg over stablecoin: Tether!
11 maart 2023 
in Crypto

Wat is USDT? Uitleg over stablecoin: Tether!

USDT (Tether) is een soort cryptocurrency die ontworpen is om een stabiele waarde te behouden, meestal door zijn waarde te koppelen aan de Amerikaanse dollar. Dit noemen we een "stablecoin". Het werd in 2015 gecreëerd en is de eerste stablecoin ooit. Het werkt op een vergelijkbare manier als andere cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum, maar wat USDT anders maakt, is dat zijn waarde is gebonden aan een specifieke fiatvaluta, namelijk de Amerikaanse dollar (USD).


Dit maakt het een geweldige optie voor handelaren die hun blootstelling aan de cryptocurrency markt willen handhaven zonder zoveel prijsvolatiliteit te ervaren.

USDT heeft ook het voordeel dat het gemakkelijk uitwisselbaar is tussen verschillende digitale valuta's en transacties voordeliger maakt dan traditionele methoden.

Bovendien kunnen transacties met USDT snel en veilig worden uitgevoerd. Let wel goed op! Want dit is natuurlijk goed en aardig wetende dat alles naar behoren werkt ...maar recente updates leren ons dat zorgvuldigheid geboden is. Er zijn namelijk aspecten die nog volwassen moeten worden aangaande stablecoins.

Crypto die fiatvaluta overneemt ...

Wat is USDT

Je kunt USDT kopen met bv. een euro en ze dan hierin laten staan, want normaal gesproken zou Tether dus ongeveer 1-op-1 moeten lopen met de dollar. Zodat je vermogen stabiel blijft. Maar kijken we op de "charts" (kaarten) van onder meer USDTUSD ...dan zie je toch best ook volatiliteit. Niet op dezelfde manier zoals we dat bij andere crypto's zien, maar wanneer je vermogen groeit kan het natuurlijk best hard omhoog of omlaag gaan. Zelfs met kleine prijsschommelingen.

Je kunt het dus een alternatief noemen voor de dollar, ofwel de dollar in cryptoland.

Toch zijn er nog geen duidelijke regels, en garantie heb je ook niet (in vergelijking met de echte dollar). Dit is wel iets wat je goed moet overwegen, voordat je er (grote) sommen geld in bewaart. Want onder investeerders en traders is USDT een veelgebruikte stablecoin, toch is het slim om een verdeling te maken (dus bv. euro, dollar en een deel in USDT).

Je geld in USDT bewaren: veilig of niet?

Over het algemeen zou "ja" kunnen zeggen ...maar het is af en toe nog een wild westen in cryptocurrency. Ga er dus verstandig mee om. Het is altijd goed om iets in euro's te hebben staan. USDT is daarbij een optie ...maar blijf dan wel alles volgen. Nieuwe regelgeving of een depeg (ontkoppeling van de waarde tegen bv. een dollar), crypto-exchanges die failliet gaan, een misschien zelfs ander "black swan event" ...het kan gebeuren! Blijf dus op de hoogte.

USDT Vs. USDC

Wat is USDT

We hebben feitelijk twee bekende stablecoins die veel worden gebruikt: Tether (USDT) en USD Coin (USDC) die allebei "stabiel" zouden moeten zijn.

Op het moment van schrijven zien we USDC echter "depegged" worden (of voor een deel). Wat betekent dat het niet meer een vaste waarde van 1 dollar kan vertegenwoordigen. Dit is een probleem! Want daar gebruiken veel mensen hem voor.

Hoe zich dit verder gaat ontwikkelen, ook met USDT is dus belangrijk om in de gaten te houden. Je kunt dan ook het beste geld in fiat laten staan (euro of dollar) of het verspreiden. Een andere optie is een deel in bitcoin (BTC) zetten, omdat het idee daarachter is dat het juist in waarde kan stijgen. Doe altijd zelf onderzoek, dit is absoluut geen financieel advies. Maar blijf altijd zorgvuldig!

Je kunt USDC kopen op verschillende Nederlandse platformen (custodians) of internationale exchanges ...en kunt er dus vrij gemakkelijk aankomen, en kunt ze daar laten staan of zelfs 100% in eigen beheer opslaan.

Conclusie

USDT is een geweldige optie voor handelaren die blootgesteld willen blijven aan cryptocurrency, zonder al te veel prijsvolatiliteit te ervaren. Het heeft het voordeel dat het gemakkelijk uitwisselbaar is tussen verschillende digitale valuta, waardoor transacties voordeliger zijn dan met een boel traditionele methoden. Transacties met USDT kunnen ook snel en veilig worden uitgevoerd, hoewel het belangrijk is om mogelijke veranderingen in regelgeving of "depegging" in de gaten te houden.

Uiteindelijk is het het beste om, wanneer je overweegt geld in USDT op te slaan, het wat te diversifiëren door ook geld in fiatvaluta of zelfs bitcoin (BTC) aan te houden, en altijd zorgvuldig onderzoek te doen voordat je investeert.

Een andere optie om je geld te bewaren is edelmetalen ...iets wat eveneens zelf kan worden bewaard, of via betrouwbare partijen ...succes!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen