Live Polkadot (DOT) koers: actueel en historisch!
Live Polkadot (DOT) koers: actueel en historisch!
29 maart 2023 
in Crypto

Live Polkadot (DOT) koers: actueel en historisch!

Polkadot (DOT) heeft de cryptocurrency-markt betreden door een gedecentraliseerde web3-blockchain te leveren, met zijn native DOT-token dat zich stevig verankert op momenteel rank 12 in coinmarketcap.com van digitale activa op basis van marktkapitalisatie.

Het revolutionaire ontwerp van Polkadot biedt een oplossing voor de schaalbaarheidsproblemen die andere blockchains hebben belemmerd, resulterend in vetraagde netwerken en hoge transactiekosten.

Laten we erin duiken.

In dit artikel vind je: 

  • Live Polkadot (DOT) koers
  • De prijs tijdens ICO
  • Historische prijs van Polkadot
  • Toekomst van Polkadot

Live Polkadot (DOT) koers

Hieronder vind je de actuele Polkadot koers met rechtsboven de prijs en links het percentage verschil van de dag:


Wat is Polkadot (DOT)?

Polkadot is een schaalbaar, veilig en gedecentraliseerd netwerk met meerdere ketens voor het "next" web, gebouwd met behulp van Substrate ...een raamwerk waarmee compatibele en speciaal gebouwde blockchains kunnen worden gemaakt die zijn samengesteld uit op maat gemaakte of vooraf gebouwde componenten.

Polkadot probeert een volledig gedecentraliseerd web mogelijk te maken waar gebruikers de controle hebben, door een interoperabiliteitsprotocol te leveren dat segmenten of shards gebruikt om het netwerk te schalen. Het kan private ketens, openbare netwerken en orakels met elkaar verbinden, waardoor een nieuwe vorm van internet mogelijk wordt waar onafhankelijke blockchains gegevens en transacties op een betrouwbare manier kunnen uitwisselen.

DOT is de oorspronkelijke tokenvaluta van het Polkadot-netwerk, waarvan de kleinste eenheid een Planck wordt genoemd. Het vergemakkelijkt betalingen, netwerkbeheer, staking, beloningsprikkels, transactiekosten en andere bindingsprocessen - waarbij tokens worden opgesloten als onderdeel van het verbinden van nieuwe ketens met het Polkadot-netwerk of het op zich nemen van een andere rol in het ecosysteem.

In tegenstelling tot de meeste andere cryptocurrencies, is het aanbod van DOT niet beperkt. Dit is ontworpen om het netwerk te stimuleren en zich dynamisch aan te passen aan de inzetpercentages van gebruikers, oplopend tot 10% per jaar.

Hoe werkt Polkadot (DOT)?

Met Polkadot kunnen fondsen van de ene digitale portemonnee naar de andere worden verzonden, met behulp van een systeem van cryptografie met openbare en privésleutels. De hash van de openbare sleutel is het adres dat je opgeeft om geld te ontvangen en de privésleutel fungeert als een wachtwoord, autoriseert en zendt transacties uit naar het netwerk. Ongeveer elke zes seconden worden deze lopende transacties bevestigd in een transactieblok en samen vormen de blokken de Polkadot-blockchain.

Polkadot biedt natuurlijk veel meer dan het verzenden en ontvangen van geld. Polkadot is een geshard netwerk met meerdere ketens, gecoördineerd door een centrale Relay Chain waarmee het gegevens en transacties op verschillende ketens parallel kan verwerken, ook wel bekend als Parachains. De sharded-architectuur verdeelt het netwerk in afzonderlijke segmenten of shards.

Dit verhoogt de doorvoer van transacties doordat ze parallel op elke shard kunnen worden verwerkt in plaats van opeenvolgend over het hele netwerk, zoals oudere generatie blockchains.

Meerdere Parachains kunnen daarom op Polkadot worden aangesloten, waardoor de veiligheid van het hele netwerk wordt verkregen, waardoor de schaalbaarheid, interoperabiliteit en cross-chain-functionaliteit aanzienlijk worden verbeterd, waardoor de congestie, hoge kosten en incompatibiliteit van legacy-blockchains worden geëlimineerd. Polkadot beheert upgrades automatisch zonder hard forks, gebruikmakend van een beheersysteem dat wordt beheerd door DOT native tokenhouders.

Om het netwerk te coördineren, gebruikt Polkadot een Nominated Proof-of-Stake (NPoS) consensusmechanisme, dat gebruikers beloont voor het vergrendelen van DOT-tokens in een proces dat bekend staat als staking, in plaats van de beloningsprikkels voor mining die worden aangeboden in Proof-of-Work-blockchains zoals Bitcoin.

Stakers die geïnteresseerd zijn in het onderhouden van het hele netwerk kunnen een Validator-node runnen, Collators op Polkadot onderhouden Parachain-nodes, Fishermen-nodes bewaken het netwerk en DOT-houders kunnen tokens inzetten om deel te nemen als Nominators, waarbij ze ervoor kiezen om maximaal 16 Validators als vertrouwde kandidaten te back-uppen met hun inzet. Validators produceren vervolgens nieuwe blokken, valideren Parachain-blokken en garanderen finaliteit.

De prijs tijdens ICO

polkadot koers

De ICO voor Polkadot (DOT) werd gehouden in mei van 2017 en bracht $ 145 miljoen USD op ...waarmee het een van de succesvolste en populaire Initial Coin Offerings van dat jaar was. Op dat moment was de prijs van Polkadot (DOT) vastgesteld op 0,001 BTC, wat neerkomt op ongeveer $ 10 USD.

Historische prijs van Polkadot

Sinds de lancering in 2017 heeft de prijs van Polkadot (DOT) een gestage waardegroei doorgemaakt. Na een aanvankelijke stijging tot een piek van $ 49.78 USD in mei 2021, daalde de prijs vervolgens naar zo'n $ 10.37 USD in juli 2021 toen hij weer gestaag begon te stijgen. In nov 2021 werd de ultieme prijs voor Polkadot (DOT) bereikt met een all-time high van $ 55.09 USD, waarmee het een van de succesvolste ICO's van de afgelopen jaren werd.

Sindsdien is de koers van Polkadot zeer volatiel (en heel stuk lager), omdat de marktkapitalisatie behoorlijk is afgenomen. Met zijn opwindende potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de blockchain-ruimte, belooft Polkadot een spannende toekomst en investeerders kijken reikhalzend uit naar de DOT koers.

Of je nu wilt investeren in Polkadot (DOT) of gewoon meer wilt weten over deze revolutionaire technologie, ga met ons mee op reis en houd de steeds veranderende Polkadot koers in de gaten!

Toekomst van Polkadot (DOT)

Polkadot is uniek onder de toonaangevende blockchain-oplossingen door schaalbaarheid te bieden door middel van sharding, de gepoolde beveiliging van een centrale relaisketen en aanpasbare consensus, en de interoperabiliteit van een netwerk met meerdere ketens. De parallelle verwerking die wordt bereikt door transacties in afzonderlijke shards uit te voeren, verhoogt de doorvoer aanzienlijk, en cross-chain-functionaliteit maakt overdracht van elk type gegevens of activa tussen shards mogelijk.

Polkadot verwijdert ook wrijving voor projecten en biedt compatibiliteit met bestaande platforms zoals Ethereum, zonder het ene geïsoleerde blockchain-netwerk boven het andere te hoeven kiezen, met duidelijk gedefinieerd gemeenschapsbestuur en automatische upgrades.

Omdat Polkadot is gebouwd met het Substrate blockchain-framework, kunnen andere projecten die Substrate gebruiken snel en eenvoudig aangepaste ketens implementeren die native op Polkadot draaien. Dit betekent dat je met behulp van het framework aan een blockchain kunt werken voordat je klaar bent om op het netwerk te implementeren.

We zien dus veel nut in Polkadot, verder is het een kwestie van de ontwikkelingen blijven volgen.

Is Polkadot aanschaffen slim?

polkadot koers

Dot is een van de bekendere crypto's, wanneer het om altcoins gaat. Ze timmeren hard aan de weg en het kan dus een prima investering zijn. Helemaal op momenten dat er een "bearmarket" gaand is zodat je tegen hoge kortingen kunt kopen. Maar wees jezelf wel bewust van het feit dat je nooit een 100% garantie hebt op winst (of dat je geld veilig geparkeerd staat). Wat je wel kunt doen is laag kopen, wanneer je erin gelooft ...laat het dan staan tot een volgende "bullmarket" en je zou winsten kunnen pakken.

Conclusie

Het revolutionaire ontwerp van Polkadot introduceert een netwerk met meerdere ketens, waarmee de schaalbaarheidsproblemen en hoge kosten worden opgelost die eerdere generaties blockchain-technologie hebben belemmerd, zonder in te boeten op veiligheid of decentralisatie.

De blockchain van de volgende generatie is in staat om een volledig gedecentraliseerd web te leveren, gecontroleerd door zijn gebruikersbestand van gestimuleerde belanghebbenden, NPoS-consensus en on-chain governance.

Het verbindt private ketens, openbare netwerken, orakels en applicaties, waardoor nieuwe use-cases ontstaan met behulp van parallelle verwerking, gepoolde beveiliging, compatibele frameworks, cross-chain messaging en overbrugde connectiviteit.

Verre van het "volgende Ethereum", een "Ethereum-killer" of concurrent van andere netwerken te zijn, verwerpt Polkadot het idee dat er maar één blockchain zou moeten zijn. Het levert een nieuw tijdperk van cross-chain interoperabiliteit op en vormt een aanvulling op het bredere crypto-ecosysteem samen met web3, in plaats van de reeks onafhankelijke protocollen die ervoor bestonden, aangetoond door het groeiende aantal projecten en ontwikkelaars die het Polkadot-ecosysteem uitbouwen.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen