Wat is Polkadot (DOT)? Ontdek hier alles!
wat is polkadot
Crypto
Bas Urlings
Crypto
03/27/2023
4 min
0

Wat is Polkadot (DOT)? Ontdek hier alles!

03/27/2023
4 min
0

Polkadot (DOT) is een protocol dat is ontworpen om een netwerk van interoperabele blockchains te creëren. Hierdoor zouden onafhankelijke blockchains met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Uiteindelijk is het doel van het project om een volledig gedecentraliseerd web te bouwen.

De native cryptocurrency op Polkadot is het DOT-token. Dit is een governance-token, wat betekent dat tokenhouders controle hebben over het Polkadot-protocol door te stemmen. Het wordt ook gebruikt om transacties te valideren door middel van staking en voor het verbinden van Polkadot's parachains (parallelle blockchains).

Het duurde niet lang voordat Polkadot succes had, aangezien het binnen een jaar na de lancering een van de grootste cryptocurrencies ter wereld was.

Laten we erin duiken.

In dit artikel leer je:

  • Wat is Polkadot (DOT)?
  • Hoe werkt Polkadot?
  • Risico's van Polkadot (DOT)?
  • Is het slim om Polkadot (DOT) te kopen?

Wat is Polkadot (DOT)?

De meeste blockchains werken op zichzelf en zijn volledig onafhankelijk van elkaar. Bitcoin (BTC) heeft bijvoorbeeld zijn eigen blockchain, net als Ethereum (ETH), Cardano (ADA) en andere cryptocurrencies. Ze communiceren niet met elkaar, dus gedecentraliseerde apps (dApps) gebouwd op Ethereum en Cardano konden niet communiceren.

Exact waar Polkadot (DOT) in beeld komt. Het is een multichain-netwerk, wat betekent dat het verschillende blockchains kan samenvoegen. Ontwikkelaars die het gebruiken, kunnen hun eigen blockchains bouwen die ook kunnen communiceren met alle andere blockchains in het Polkadot-netwerk.

Interoperabiliteit zal ook leiden tot het openen van deuren met blockchains op Polkadot. Laten we zeggen dat één blockchain gebruikers in staat stelt te investeren in tokenized versies van aandelen. Het zou gegevens uit een aparte blockchain kunnen halen met up-to-date aandelenkoersgegevens.

Polkadot biedt ontwikkelaars ook het voordeel van het valideren van transacties en het beveiligen van het netwerk. Transacties worden verwerkt op de relaisketen van het netwerk. Hierdoor kunnen ontwikkelaars zich volledig richten op hun blockchain-projecten zonder een veilig systeem te hoeven bouwen voor het valideren van transacties.

Hoe werkt Polkadot?

wat is polkadot

Om het wat beter te snappen, moet je het eigenlijk zo bekijken ...Polkadot heeft twee soorten blockchains:

Relay chain: dit is de centrale chain van Polkadot waar transacties worden verwerkt ...het is ontworpen met minimale functionaliteit omdat het doel is om het systeem als geheel te beheren.

Parachains: dit zijn parallelle blockchains die op het Polkadot-framework draaien en met elkaar kunnen communiceren ...elke parachain is zijn eigen blockchain en kan worden ontworpen voor zijn specifieke gebruikssituatie.

Het Polkadot-netwerk wijst parachain-slots toe aan blockchain-projecten. Er is een beperkt aantal slots beschikbaar en naar schatting zal Polkadot tot ongeveer 100 parachains aankunnen. Het wijst momenteel parachain-slots toe door ze op een veiling te verkopen, en slots kunnen voor maximaal 96 weken worden gehuurd.

Om transacties te valideren, gebruikt Polkadot een genomineerd proof-of-stake consensusmechanisme ...dit is een variatie op het populaire proof-of-stake-model.

Zo werkt het: tokenhouders die geïnteresseerd zijn in het helpen bij het valideren van transacties, kunnen hun DOT-tokens inzetten ...wat betekent dat ze die tokens opsluiten als onderpand in ruil voor staking-beloningen.

Degenen die inzetten, kunnen ervoor kiezen om nominators of validators te zijn. Nominators nomineren validators die ze vertrouwen om transacties te verifiëren. Validators zijn degenen die transactieblokken valideren. Beide nominators en hun gekozen validator ontvangen de blokbeloning (DOT-tokens) wanneer die validator transacties toevoegt aan de blockchain.

Risico's van Polkadot (DOT)?

Mogelijk is er een probleem rondom Polkadot vanwege het beperkte aantal parachains. Het schat dat het netwerk ongeveer 100 parachains kan ondersteunen, hoewel het tijd zal kosten om dat doel te bereiken. Parachain-slots worden momenteel verkocht op veilingen en worden verhuurd voor maximaal 96 weken.

Dit zal het waarschijnlijk moeilijk maken voor kleinere projecten met minder geld om hun eigen parachain-slots veilig te stellen. De opstelling is gekanteld in het voordeel van projecten met een grote hoeveelheid kapitaal erachter.

Het bestuurssysteem van Polkadot is ook gericht op mensen met meer geld. DOT is een governance-token, dat houders het recht geeft om voorstellen te doen en erover te stemmen. Je moet echter DOT-tokens vergrendelen om een voorstel te doen, een voorstel te detacheren of te stemmen. En wanneer je een voorstel doet of detacheert, is er geen garantie dat jouw DOT-tokens worden geretourneerd.

Vanwege de manier waarop het systeem is opgezet, hebben de personen en bedrijven met de meeste DOT-tokens een aanzienlijke invloed op het project.

Is het slim om Polkadot (DOT) te kopen?

wat is polkadot

Polkadot is een intrigerende investeringsmogelijkheid omdat het slechts het topje van de ijsberg is. In december 2021 introduceerde het zijn grootste innovatie genaamd parachains en het voegt geleidelijk meer parachain-slots toe.

Passief inkomen is ook een leuk voordeel van het houden van DOT-tokens. Hoewel je veel soorten cryptocurrency kunt inzetten, heeft Polkadot de neiging om hogere beloningspercentages te bieden dan de meeste andere.

De stevige concurrentie waarmee Polkadot wordt geconfronteerd, is het overwegen waard. Er zijn verschillende populaire blockchain-platforms die rondcirculeren, waarvan Ethereum de meest gevestigde is. Cardano en Solana zijn ook populair.

Misschien wil jij investeren in Polkadot en andere programmeerbare blockchains, zodat je niet al jouw eieren in één mand legt. Een andere manier om een divers cryptoportfolio op te bouwen, zijn cryptocurrency-aandelen.

Wanneer je besluit om in Polkadot te investeren, onthoud dan dat het zich in de beginfase van ontwikkeling bevindt. Wat betekent dat je DOT het beste kunt zien in de vorm van een langetermijninvestering waarbij de resultaten in jaren evalueert en mogelijk kunt verdienen, niet in maanden. Net zoals andere soorten cryptocurrency is Polkadot ook volatiel, dus je zou veel prijsschommelingen moeten verwachten.

Conclusie

Het lijkt erop dat Polkadot zich gereed maakt om zijn doel te blijven nastreven: een betrouwbaar blockchain-netwerk ontwikkelen dat informatie verifieert en waardeoverdrachten mogelijk maakt. Hiermee streeft Polkadot naar een gedecentraliseerd internet.

Verder zien we ook dat Polkadot bezig is met netwerk 'bruggen' om externe netwerken met zijn ecosysteem te verbinden. Die bruggen streven naar een snelle en veilige overdracht van waarden en gegevens door middel van een interoperabele regel.

Om de boel te blijven stimuleren, sponsort Web3 Foundation enkele programma's voor het bouwen van oplossingen met behulp van bruggen. Deze omvatten de brug van Interlay die Bitcoin verbindt en de Ethereum-brug van Snowfork.

Blijf alle ontwikkelingen volgen en wees verstandig tijdens investeren ...succes!


Reacties
Categorieën