Wat is Kusama (KSM)? Ontdek hier alles!
Wat is Kusama (KSM)? Ontdek hier alles!
19 juni 2023 
in Crypto

Wat is Kusama (KSM)? Ontdek hier alles!

Kusama (KSM) is een ongeraffineerd, experimenteel, Proof of Stake (PoW) netwerk dat is gebaseerd op de codebase van Polkadot en fungeert als een "testnet" voor het Polkadot (DOT)-ecosysteem.

Kusama kun je het beste zien in de vorm van een "beveiligingssysteem" dat het netwerk veilig houdt bij bv. updates of problemen die stabiliteit ervan in gevaar kunnen brengen.

Het Kusama (KSM) netwerk is verder bedoeld om te blijven bestaan zolang de gemeenschap het ook zal onderhouden, waardoor het een van de beste plekken is voor nieuwe projecten en mogelijk risicovolle investeringen.

Laten we erin duiken.

In dit artikel leer je: 

  • Wat is Kusama (KSM)?
  • Hoe werkt Kusama (KSM)?
  • Uitvinders van Kusama (KSM)
  • Toekomst van Kusama (KSM)

Wat is Kusama (KSM)?

Je kunt Kusama (KSM) het beste vergelijken met een "sandbox", waarmee ontwikkelaars feitelijke vroege versies van Polkadot-projecten uitvoerig kunnen testen in een live-omgeving die realistisch is en neemt hiermee dus een belangrijke rol in.

In "blockchain" termen wordt dit ook wel een "Canary Network" genoemd, waarbij in dit geval Kusama (KSM) essentieel onderdeel uitmaakt van een testfase voor projecten op Polkadot (DOT). Hierbij kun je denken aan updates, nieuwe code of wijzigingen daarin. Ontwikkelaars kunnen dus alles door en door testen voordat het echt op Polkadot (DOT) wordt vrijgegeven.

Kusama is ook gelijk de naam van hun coin, met de ticker (afkorting) KSM. Het is geen ERC-20 token zoals sommigen misschien denken ...omdat Kusama een eigen blockchain-technologie heeft waar het op draait. De token speelt een rol in beheer en werking van het netwerk.

Kusama heeft om verschillende redenen zijn eigen token: het kan worden ingezet voor "governance" ofwel beheer van het netwerk, "stacking" om het netwerk te laten draaien, "parachains" met het netwerk te verbinden en dienen in de vorm van een "utility" token voor gebruikers van het netwerk.

Verder wordt er door investeerders mee belegt in de hoop op langere termijn waardering te zien op hun vermogen ...traders gebruiken de Kusama coin (KSM) ook om winsten te maken op prijsfluctuaties.

Hoe werkt Kusama (KSM)?

Kusama (KSM) is dus zoals dat heet een "sister chain" van Polkadot (DOT) waarop belangrijke kenmerken ervan worden nagebootst. Zo heb je bv. specifieke aspecten rondom transacties en netwerkactiviteit, plus veel meer. Verder praten we ook over de "relay chain", eigenlijk de centrale chain van data die het mogelijk maakt te verbinden met andere blockchains. En natuurlijk heb je dan ook de "parachains" die zelf weer verschillende architecturen kunnen hebben, functies of bepaalde specifieke use-cases welke het project gebruikt.

Uitvinders van Kusama (KSM)?

kusama coin

Peter Czaban, Gavin Wood en Robert Habermeier zijn de uitvinders van Kusama (KSM) ...de start heeft in 2016 aangevangen. Het mooie is ook dat, vaak met nieuwe projecten die ergens onderdeel van uitmaken, iedereen met DOT-indicatortokens ook Kusama (KSM) kan claimen vanaf juli 2019 ...wanneer ze die hadden bij het ontstaan van de Kusama "Genesis" block. Een leuke bonus dus voor alle Polkadot fans.

Tokenverkoop werd afgehandeld door Web3 Foundation voor KSM en DOT.

Op het moment dat Kusama (KSM) in december 2019 vrijkwam, nog voor Polkadot (DOT), was dit met een prijs van ongeveer $ 1.70 ...verder kwam de distributie van KSM overeen met die van DOT. Gebruikers die in aanmerking kwamen, na DOT te hebben gekocht tijdens de voorverkoop, konden hetzelfde aantal KSM claimen, overigens werd 1% door het team ingenomen en gereserveerd voor nieuwe prikkels op het KSM-netwerk op een later tijdstip.

Toekomst van Kusama (KSM)?

Het blijft altijd koffie dik kijken, zeker omtrent altcoins, welke projecten er in de toekomst zullen slagen ...maar het is dus zeker de moeite waard jezelf erin te verdiepen.

Conclusie

Kusama (KSM) is dus een belangrijke spil voor Polkadot (DOT) ...we blijven het volgen om te zien hoe groot de omvang ervan wordt.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen