E-mailmarketing voor webshops: zo behaal je maximale groei met effectieve campagnes
E-mailmarketing voor webshops: zo behaal je maximale groei met effectieve campagnes
26 juli 2023 

E-mailmarketing voor webshops: zo behaal je maximale groei met effectieve campagnes

E-mailmarketing is mega handig voor webwinkels om hun doelgroep te bereiken en meer te verkopen. Hiermee maak jij op maat gemaakte campagnes om klanten te informeren over nieuwe producten, speciale deals en om contact te leggen met bestaande klanten. En het beste is dat je ook meet hoe goed jouw inspanningen werken!

Met e-mailmarketing behoud je jouw klanten, stimuleer je de verkopen en een bouw jij een trouwe klantenkring op. Door deze techniek te gebruiken, optimaliseer je jouw digitale campagnes en profiteer je van talrijke voordelen.

Na het lezen van deze blog weet jij alles over:

  • wat e-mailmarketing is en wat de voor- en nadelen zijn
  • het inzetten van e-mailmarketing voor jouw e-commerce bedrijf
  • het schrijven van een goede e-mail voor e-mailmarketing

Wat is e-mailmarketing?

E-mailmarketing is een slimme manier voor online winkels om meer klanten te krijgen en de verkoop te verhogen. Het werkt zo: je stuurt e-mails naar (potentiële) klanten met allerlei informatie, zoals producten, aanbiedingen, kortingen en promoties. Je bereikt hiermee heel gericht je doelgroep en je meet het succes aan de hand van verkopen en conversies. E-mailmarketing is dé manier om klanten aan je te binden en jouw winkel bekend te maken.

E-mailmarketing is superbelangrijk voor elk online bedrijf dat wil groeien en meer verkopen wil maken. Het is makkelijk te starten, betaalbaar en je meet gemakkelijk de resultaten.

Voordelen van e-mailmarketing

Voordelen van e-mailmarketing

1. Kosteneffectiviteit

E-mailmarketing is een super goedkope manier voor webshops om meer te verkopen. Het kost bijna geen moeite en tijd om een effectieve e-mailcampagne op te zetten en je bent veel minder geld kwijt dan bij traditionele marketingmethoden, zoals post of radio- en tv-reclame. Plus, je richt de e-mails specifiek op bepaalde groepen, waardoor je jouw klanten persoonlijker aanspreekt en meer kans hebt op verkopen.

2. Snel doelklanten bereiken

E-mailmarketing is super handig voor online winkels om snel en effectief contact te maken met hun doelklanten. Het stelt jou in staat om jouw boodschap specifiek af te stemmen op bepaalde doelgroepen, waardoor de kans op het openen van e-mails en het behalen van resultaat veel groter wordt.

Bovendien stel je met e-mailmarketing klanten op de hoogte van nieuwe producten, speciale aanbiedingen en kortingen. Het helpt ook bij het opbouwen van een trouwe klantenkring. Door in contact te blijven met je huidige klanten via nieuwsbrieven en promoties, houd je ze betrokken en vergroot je de kans op herhaalaankopen.

3. Meetbare resultaten

E-mailmarketing is super handig voor online winkels! Het helpt jou om meer verkopen te genereren en klantloyaliteit te vergroten. Met e-mailcampagnes houd je makkelijk bij hoeveel conversies en verkopen je uit jouw berichten haalt. Statistieken zoals open rates, click-through rates en conversieratio's geven je waardevolle inzichten in welke campagnes het beste werken. Zo weet je meteen waar je kan bijsturen voor nog betere resultaten.

4. Eenvoudige aanpassing voor doelgroepen

Met e-mailmarketing pas je makkelijk jouw campagnes aan om precies de juiste mensen te bereiken. Zo maak je bijvoorbeeld aparte berichten voor verschillende groepen klanten, zoals nieuwe kopers, trouwe klanten en VIP's.

Daarnaast helpen e-mailmarketingplatforms marketeers om hun contactlijsten op te splitsen op basis van verschillende criteria, zoals demografische gegevens, aankoopgeschiedenis en productinteresses. Hierdoor is het makkelijker om berichten precies op de juiste doelgroep te richten en ervoor te zorgen dat de boodschap bij de juiste klant belandt.

5. Loyaliteit en vertrouwen opbouwen

E-mailmarketing is superhandig voor online winkels om klantenloyaliteit en vertrouwen te creëren. Door regelmatig met klanten te praten, laat jij als bedrijf zien dat je om hun behoeften geeft. Met e-mailcampagnes biedt jij gepersonaliseerde content die perfect past bij elke klant, zodat ze een sterke, langdurige relatie met jou opbouwen.

6. Potentiële omzetstijging

E-mailmarketing is super handig voor online winkels om hun verkoop te boosten en nieuwe klanten te bereiken. Je genereert meer leads, conversies en verkopen door gerichte berichten naar de juiste mensen te sturen. Met e-mailcampagnes richt je je op specifieke klantgroepen, zodat elke boodschap aansluit op hun interesses en behoeften. En je gebruikt ook gerichte e-mails voor speciale acties en kortingen, om klanten aan te moedigen een aankoop te doen. En dit alles betekent… een omzetstijging!

7. Nieuwste producten en diensten promoten

E-commerce winkels hebben een geweldige kans om meer klanten te bereiken en hen op de hoogte te houden van nieuwe aanbiedingen, speciale aanbiedingen en kortingen. Je komt ook in contact met jouw huidige klanten en bouwt een sterke band met ze op. Promoot jouw nieuwste producten en diensten in jouw e-maillijst en zorg ervoor dat jouw fans altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes!

Nadelen van e-mailmarketing

1. Gebrek aan personalisatie

Bij e-mailmarketingcampagnes is het soms zo dat de personalisatie achterblijft bij andere vormen van digitale marketing. Hoewel je segmenteert en berichten aanpast aan de interesses of demografische gegevens van klanten, is het soms toch lastig om via e-mail een persoonlijke band op te bouwen. Houd dit dus in de gaten en zorg ervoor dat je jouw e-mails zo persoonlijk mogelijk maakt.

2. Onvermogen om mobiele klanten te bereiken

E-mailmarketing is super handig voor online winkels om nieuwe en bestaande klanten te bereiken. Maar er is één probleempje: het werkt niet zo goed op mobiele apparaten. En we weten allemaal dat mensen tegenwoordig vooral op hun telefoon of tablet shoppen. Het is namelijk lastig om grote afbeeldingen en lange, ingewikkelde e-mails op kleine schermen te bekijken.

Om ervoor te zorgen dat je e-mailcampagnes ook mobiele klanten bereiken, moet je rekening houden met hun behoeften en voorkeuren. Gebruik korte berichten met weinig afbeeldingen, richt je op tekst die direct tot de klant spreekt en zorg ervoor dat je ontwerp goed leesbaar is op kleine schermen. Maak bijvoorbeeld ook bepaalde woorden een andere kleur, zodat ze toch opvallen in de tekst!

3. Toegenomen concurrentie van andere bedrijven

E-mailmarketing is een krachtig hulpmiddel om sterke klantrelaties op te bouwen en te onderhouden. Maar tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijven die dit potentieel erkennen en dus wordt de concurrentie heviger. Om op te vallen, moet jij dus persoonlijke en aantrekkelijke berichten opstellen en exclusieve kortingen of speciale aanbiedingen bieden die concurrenten niet hebben.

4. Potentiële spamfilters

E-mailmarketing wordt steeds hipper onder webwinkeliers, maar het is lastig om legitieme berichten te scheiden van spam. Als je wilt dat je campagnes slagen, overweeg dan om potentiële spamfilters te gebruiken. Zo voorkom je dat je e-mails als spam worden gezien.

Spamfilters zijn filters die zoeken naar bepaalde woorden of zinnen in e-mails of die geavanceerdere algoritmes die hele campagnes analyseren. Zelfs kleine winkels bereiken met de juiste tools een groter publiek en optimaliseren zo hun e-mailmarketingcampagnes.

5. Trage responstijden

E-mailmarketing is super belangrijk voor webshops, maar als je te langzaam reageert, verpest dat soms de hele campagne. Als klanten geen snelle antwoorden krijgen op hun vragen, raken zij geïrriteerd en zijn zij minder geneigd om in de toekomst nog e-mails te beantwoorden.

Bovendien betekent een trage reactietijd soms dat bedrijven de vragen van klanten niet serieus nemen. Dit zorgt er dan weer voor dat mensen een negatief beeld van het bedrijf krijgen. Om ervoor te zorgen dat reacties snel zijn, moeten online winkels een systeem hebben om snel en efficiënt op vragen van klanten te reageren. Dit zal helpen om klanten tevreden te houden en meer verkopen uit e-mailcampagnes te halen.

E-mail: wanneer verstuur je ze?

Het is heel belangrijk om rekening te houden met de tijdzone van je doelgroep en om jouw e-mails daarop af te stemmen. Het tijdstip waarop je e-mails verstuurt, heeft namelijk een grote impact op het succes van je campagnes, afhankelijk van waar je klanten zich bevinden in de wereld. Je zorgt ervoor dat de juiste boodschap op het juiste moment bij de juiste klant aankomt door een geautomatiseerd systeem in te stellen dat rekening houdt met verschillende tijdzones. Op die manier zorg je ervoor dat je e-mailcampagnes zo succesvol mogelijk zijn.

Door e-mailmarketing slim in te zetten en snel te reageren op vragen van klanten, til jij jouw campagnes naar een hoger niveau en bereik jij meer klanten. Met een goede strategie is e-mailmarketing een waardevol middel om de verkoop en groei te stimuleren.

E-mailmarketing inzetten voor webshops

E-mailmarketing is superhandig voor webshops om meer te verkopen en nieuwe klanten te krijgen. Wil je dit ook voor jouw webshop? Check dan dit stappenplan om snel aan de slag te gaan:

1. Maak een mailinglijst aan

Oké, dus je wilt een geweldige e-mailmarketingstrategie opzetten voor je webwinkel. Nou, de eerste stap is om een e-maillijst op te bouwen. Hoe doe je dat? Simpel. Verzamel klantinformatie wanneer ze iets kopen of gebruik een inschrijfformulier op je website. It’s as simple as that.

2. Ontwerp boeiende e-mails

Nadat je je mailinglijst hebt gemaakt, is het tijd om een geweldige inhoud voor je e-mails te maken! Zorg ervoor dat je waarde toevoegt aan elk bericht en voeg aantrekkelijke afbeeldingen toe die mensen aanspreken. Denk er ook aan om je e-mails persoonlijk te maken door de namen van je klanten en andere verzamelde gegevens toe te voegen.

3. Bied prikkels

Nog een reden om je aan te melden voor onze e-maillijst of om een aankoop te doen: exclusieve kortingen en promoties alleen voor abonnees! Dit is dé manier om de verkoop te boosten en klanten terug te laten komen.

4. Houd je resultaten bij

Hou tot slot je e-mailcampagnes bij met analyseprogramma's zoals Google Analytics of Mailchimp. Daarmee krijg je waardevolle inzichten in de prestaties van je campagnes en verbeter je ze voor betere resultaten in de toekomst.

Hoe maak ik een e-mail voor e-mailmarketing?

Hoe maak ik een e-mail voor e-mailmarketing?

E-mailmarketing is mega effectief voor webwinkels om meer te verkopen, klanten te binden en merktrouw op te bouwen. Maar het maken van een e-mail voor zo'n campagne vergt wel wat strategie en planning.

Eerst moet je weten wie je wilt bereiken, wat je met de campagne wilt bereiken en hoe je gaat meten of het succesvol is. Als je die informatie hebt, begin je met het bedenken van je boodschap. Het is belangrijk dat je boodschap aansluit bij je doelgroep en duidelijk communiceert wat je van hen wilt (een product kopen, zich inschrijven voor een nieuwsbrief, etc.). Laat maar komen die campagne!

Nu moet je een aantrekkelijk ontwerp maken voor je e-mail. Kies kleuren, lettertypen en afbeeldingen die je merk vertegenwoordigen en de doelgroep aanspreken. Houd je aan de huisstijl die je misschien al hebt, zodat jouw merk meteen duidelijk is. Zorg ervoor dat alles geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten.

Daarnaast is het belangrijk om je lijst te segmenteren en gerichte berichten te maken voor elke groep klanten. Hierdoor ontvangen klanten e-mails die relevant is voor hun interesses en behoeften. Dit zal de respons verhogen.

Oké, je hebt je bericht geschreven en je e-mail ontworpen. Nu is het tijd om het te testen voordat je het naar je publiek stuurt. Test je bericht op verschillende e-mailclients en mobiele apparaten om er zeker van te zijn dat het er goed uitziet. Dit helpt je ook om eventuele problemen zoals gebroken links of typefouten op te sporen.

Conclusie

Kortom, e-mailmarketing is super belangrijk voor webshops om meer verkopen te doen en nieuwe klanten aan te trekken. Als je gebruik maakt van de juiste tools en strategieën, zoals het maken van een mailinglijst, het ontwerpen van aantrekkelijke e-mails, het geven van beloningen, het bijhouden van resultaten en het sturen van gerichte berichten, dan is jouw campagne zeker succesvol!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen