10 stappen naar succes bij het starten van een succesvol e-commerce bedrijf
10 stappen naar succes bij het starten van een succesvol e-commerce bedrijf
25 januari 2023 

10 stappen naar succes bij het starten van een succesvol e-commerce bedrijf

Heb je ooit je eigen e-commerce imperium willen beginnen? Het is tijd om die dromen waar te maken! Met de juiste hoeveelheid toewijding en onderzoek is het starten van een webwinkel niet zo moeilijk als het lijkt. Laten we samen beginnen aan deze epische reis!

We voorzien je in dit blogartikel van 10 eenvoudige stappen die je online winkel aan de top zullen brengen! Van het kiezen van een platform en de marketing van producten tot het creëren van een geweldige klantervaring, deze tips geven je de voorsprong die nodig is voor succes. Zorg ervoor dat elk blokje is afgevinkt voordat je begint - veel succes op deze spannende reis! 


Stap 1: Bepaal welke producten je wil verkopen 

Voordat je je e-commerce winkel opent, moet je goed nadenken of fysieke of digitale producten geschikt voor je zijn. Fysieke goederen kosten misschien meer moeite en tijd in de productie, maar ze komen rechtstreeks bij de klanten aan, terwijl digitale creaties de snelheid van fabricage en lage kostenvoordelen bieden die kopers aanspreken - allemaal belangrijke factoren als het erop aankomt te beslissen welke goederen maximale winst zullen opleveren!

Voor- en nadelen van fysieke producten

Fysieke producten zijn geweldig om online te verkopen - je stuurt ze eenvoudig op naar de klant zonder dat ze digitale opslagruimte in beslag nemen. Voor klanten is het product echt een tastbaar artikel. Maar er speelt nog iets anders mee: kosten en tijd. Bij fysieke goederen zijn de productiekosten meestal hoger en de verzending kan langer duren dan bij digitale producten.

Voor- en nadelen van digitale producten

Digitale producten bieden diverse voordelen ten opzichte van fysieke producten. De kosten zijn over de hele linie aanzienlijk lager, omdat er bij digitale artikelen geen productie- of verzendkosten zijn. Bovendien zijn ze gemakkelijk op te slaan en snel te maken - wat betekent dat je ze tegen een betaalbare prijs te koop kunt aanbieden! Maar wees gewaarschuwd; omdat ze ongrijpbaar van aard zijn, moet de marketing met slimme tactieken worden aangepakt om potentiële klanten effectief te bereiken.

Onderzoek de markt 

Het is essentieel om je marktonderzoek te doen voordat je een e-commerce bedrijf begint. Je moet de concurrentie in kaart brengen, uitzoeken wat werkt en wat niet en dan iets speciaals leveren dat je onderscheidt van alle anderen. Neem dus wat tijd voor jezelf; verdiep je in de trends in de sector - het zal het op de lange termijn waard zijn!

Doe marktonderzoek door concurrerende producten te bestuderen en door te spitten in de feedback van klanten uit enquêtes en beoordelingen. Gebruik vervolgens handige tools als Google Trends voor een diepgaande duik in de zoekgewoonten en het koopgedrag van klanten - onschatbare informatie die het verschil kan maken om de concurrentie voor te blijven!

Stap 2: Kies je platform 

Kies je platform

Je hebt besloten wat je wilt verkopen in je e-commerce bedrijf - nu is het tijd om het juiste platform te kiezen! Als je succes wilt, is dit de sleutel. Kies er bijvoorbeeld voor om te verkopen via Amazon of Bol.com. Deze platforms variëren van betalingsverwerkingen en sjablonen tot klantenservice-ondersteuning. Een verstandige keuze zal ervoor zorgen dat je ontluikende zakelijke onderneming soepel verloopt!

Als je het meeste uit je bedrijf wilt halen, is het belangrijk om een platform te kiezen dat aan al je behoeften en doelen voldoet. Neem de tijd om onderzoek te doen naar verschillende platforms - er zijn veel opties beschikbaar met uiteenlopende kenmerken zoals gebruiksgemak en klantenondersteuning! Plus, als je meer complexe eisen hebt, zoals het bijhouden van voorraden of integratie van winkelwagens; die kunnen vaak ook verzorgd worden. Kies uiteindelijk degene die het beste past bij wat je nodig hebt.

Stap 3: Geef je bedrijf een naam 

De naamgeving van je e-commerce bedrijf is een belangrijke stap om je online winkel van de grond te krijgen. Je naam blijft hangen bij klanten en partners, dus zorg ervoor dat hij je onderscheidt van andere winkels! Een goede keuze geeft potentiële kopers duidelijkheid over wie je bent; maar als het te algemeen of verwarrend is, zullen ze misschien elders gaan winkelen.

Als je in de markt bent voor een bedrijfsnaam, neem dan niet zomaar genoegen met iets dat algemeen klinkt - denk outside-the-box! Kies er een die je missie en waarden overbrengt en die zich onderscheidt van andere. Controleer ook of het domein beschikbaar is om eventueel een website aan te maken; dat bespaart je later gedoe!

Stap 4: Maak je productoverzichten 

Als je eenmaal een geweldige naam en platform voor je e-commerce winkel hebt gekozen, is het tijd om creatief te worden met productoverzichten. Dit betekent dat je categorieën moet kiezen, beschrijvingen moet maken die klanten overtuigen waarom ze de producten nu nodig hebben, ze redelijk moet prijzen - en vergeet niet te onderzoeken wat andere bedrijven ook doen! Wees ook niet bang om dingen te mixen; denk aan het aanbieden van kortingen of prikkels zoals gratis verzending of bulkbestellingen - je moet ze tenslotte laten terugkomen voor meer!

Bij het maken van een uitgebreid productoverzicht moet je aan alle aspecten van het artikel denken. Dit betekent dat je verder moet gaan dan het opsommen van kenmerken en voordelen - zorg ervoor dat je klanten alle informatie hebben die ze nodig hebben voor een weloverwogen aankoopbeslissing! Vergeet ook het beeldmateriaal niet; voeg afbeeldingen van hoge kwaliteit toe, zodat je klanten een goed beeld krijgen van wat ze met hun geld kopen. Hier gaan we bij stap 7 dieper op in.

Stap 5: Betaalverwerking instellen

Je hebt de basis van je e-commerce bedrijf gebouwd, nu is het tijd om klanten te laten beginnen met kopen! Het opzetten van betalingsverwerking is een integrale stap bij het lanceren van een succesvolle winkel. Je hebt opties zoals geïntegreerde of externe verwerkers en afhankelijk van welke je kiest - zullen de kopers snel en gemakkelijk kunnen kopen wat ze nodig hebben in je winkel.

Geïntegreerde betalingsverwerkers 

Ben je het zat om tijd en geld te besteden aan het omgaan met betalingsverwerkers van derden? Stap op een e-commerce platform! Geïntegreerde betalingsverwerking betekent dat je je transacties kunt aanmaken, beheren en veilig verwerken zonder ooit de site te verlaten. Handig EN veilig - wat wil je nog meer!

Betalingsverwerkers van derden

Als je het betalingsproces van je bedrijf in eigen hand wilt nemen, zijn er een paar opties van derden. Deze omvatten PayPal, iDeal en Stripe - elk met hun eigen unieke mogelijkheden en kosten, dus het loont (letterlijk) om wat onderzoek te doen voordat je beslist welke het beste werkt voor jouw winkel!

Stap 6: Denk na over verschillende verzendopties 

Als het om e-commerce succes gaat, is verzending essentieel! Daarom maakt het aanbieden van meerdere opties een wereld van verschil - klanten krijgen de flexibiliteit die ze nodig hebben en hebben tegelijkertijd gemoedsrust. Bovendien wordt tegenwoordig bij elke aankoop een snelle levering en een gemakkelijke retourzending verwacht, dus ook die voordelen wil je niet missen.

Drop shipping is de go-to keuze voor veel e-commerce bedrijven die er zijn. Met deze methode leveren leveranciers bestellingen rechtstreeks bij de klanten af, zonder dat ze via jou gaan - geen extra kosten en snellere levertijden! Dat is winst voor iedereen; tevreden klanten, meer geld bespaard en nog kortere wachttijden.

Heb je zelf producten om te verzenden? Kies uit tijd- en kostenbesparende opties, zoals een vast tarief of versnelde verzending - zelfs internationaal! Vind de juiste pasvorm voor jou en geef je klanten een geweldige service.

Forfaitaire verzending

Met forfaitaire verzendkosten hoeven klanten zich geen zorgen te maken over het berekenen van extra kosten op basis van gewicht of grootte. Bovendien weten ze de totale verwachte kosten voordat ze kopen - perfect voor budgetbewuste shoppers die op zoek zijn naar een goede deal.

Versnelde verzending

Als je haast hebt met een bestelling, is versnelde verzending je beste gok. Het kost misschien meer, maar het is elke cent waard om dat speciale ding bliksemsnel geleverd te krijgen! Met deze optie kunnen klanten hun artikelen binnen een paar dagen verwachten - veel sneller dan de reguliere levertijden, zowel in eigen land als overzee. En over overzeese bestellingen gesproken...

Internationale verzending 

Je producten wereldwijd aanbieden? Dan moet je eerst wat onderzoek doen. Elk land heeft zijn eigen verzendregels, van douanekosten en belastingen tot verboden artikelen - dus zorg ervoor dat je een volledig beeld hebt voordat je over de grens gaat, anders riskeer je onverwachte verrassingen achteraf!

Stap 7: Investeer in kwaliteitsfoto's en -video's 

Als je wilt dat je e-commerce bedrijf floreert, investeer dan in boeiende foto's en video's! Afbeeldingen van goede kwaliteit helpen klanten het product te visualiseren, waardoor ze beter begrijpen wat het is. Bovendien scheppen beelden in hoge resolutie vertrouwen voor je merk - beknibbel dus niet op kwaliteit. Het inhuren van professionals met de beste camera's en belichting kan prijzig zijn, maar dat is het helemaal waard; hetzelfde geldt voor ervaren videografen die weten hoe ze die prachtige opnamen moeten maken.

Weet je nog niet welke content je precies nodig gaat hebben? Als je een goede eerste indruk wilt maken bij je klanten, zoek dan niet verder dan productfotografie en -video's! Boeiende beelden geven potentiële kopers een volledig beeld van wat ze krijgen, terwijl professionele clips kunnen laten zien hoe producten in het echt werken. Zorg ervoor dat je deze belangrijke beelden niet over het hoofd ziet als het gaat om het creëren van een aantrekkelijke klantervaring.

Stap 8: Optimaliseer voor SEO en mobiele gebruikers 

Als je een e-commerce winkel hebt, is de sleutel tot succes het optimaliseren voor zowel SEO als mobiele gebruikers. Dit zorgt ervoor dat klanten je site gemakkelijk online kunnen vinden, terwijl je alle bezoekers een geweldige ervaring geeft - ongeacht welk apparaat ze gebruiken!

Om ervoor te zorgen dat je website de aandacht krijgt die hij verdient van zoekmachines als Google en Bing, gebruik je titels die relevant zijn voor wat je te bieden hebt plus trefwoordrijke inhoud in koppen en beschrijvingen - inclusief afbeeldingen!

Zorg ervoor dat je site er op elk apparaat geweldig uitziet met responsive webdesign! Dit zorgt ervoor dat de lay-out van je website zich aanpast aan de hand van de vraag of bezoekers hem bekijken vanaf een smartphone, tablet of desktop.

Stap 9: Stel een marketing plan op 

Stel een marketing plan op

Het opstellen van een opvallend marketingplan voor een e-commerce biz is de sleutel tot succes op lange termijn. Begin met het vaststellen van definitieve doelstellingen, zoals het opvoeren van websitebezoek of het stimuleren van verkoopconversies. Bouw dan tactieken die deze doelen ondersteunen - denk aan digitaal (SEO en sociale media) om meer bezoekers te trekken plus e-mailcampagnes die leads de weg naar de kassa wijzen. En, last but not least, houd ook de activiteiten van je concurrenten in de gaten!

Je merk organisch laten groeien op sociale media is een geweldige plek om te beginnen, maar vergeet de kracht van betaalde campagnes niet. Monitor zorgvuldig metrics als CPA, ROI en CVR - die geven je een idee van hoe effectief elke campagne werkelijk was in het bereiken van je doelen.

Kosten per acquisitie (CPA)

Kosten per acquisitie (of cost per acquisition: CPA) is een belangrijke speler bij het runnen van een e-commerce bedrijf. Het is de meting van wat het je bedrijf kost om klanten te winnen - van promoties en reclame tot het bijhouden van de effectiviteit. Zonder inzicht in CPA laat je geld op tafel liggen!

Rendement op investering (ROI)

Ook Return On Investment (ROI) komt om de hoek komt kijken: het vertelt je hoeveel je investering oplevert en geeft kleine bedrijven een onschatbaar inzicht in de prestaties van hun marketinginspanningen. Door de ROI zorgvuldig bij te houden, kunnen kleinere bedrijven ervoor zorgen dat elke dollar telt door weloverwogen budgetkeuzes te maken!

Websiteconversieratio (CVR)

Voor e-commerce succes is de website conversie ratio (CVR) essentieel! Het geeft aan hoe succesvol je bent in het binnenhalen van klanten en het omzetten ervan in kopers. Bovendien geeft het inzicht van onschatbare waarde of je marketinginspanningen echt werken om mensen op je site te krijgen. Een hoge CVR laat zien dat alle aspecten van je bedrijf - van webdesign tot producten en inhoud - een groot potentieel hebben om klanten te werven

Stap 10: Analyseer gegevens en pas aan 

Om voorop te blijven lopen in de e-commerce, is het analyseren van gegevens en ervoor zorgen dat je campagnes up-to-date zijn essentieel. Verzamel informatie uit alle hoeken - verkoopcijfers, website statistieken, klantbeoordelingen en analysetools - zodat je een nauwkeurig inzicht krijgt in het gedrag van klanten voor een maximale ROI!

Als je echt alles uit je gegevens wilt halen, maak dan gebruik van analysetools en volg de prestaties. Door dit te doen kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen, zoals het optimaliseren voor betere websiteconversies of lasergerichte marketingcampagnes - waardoor je e-commerce bedrijf op termijn een voorsprong krijgt. Het gaat erom regelmatig bij te sturen op basis van welke inzichten de beschikbare gegevens opleveren!

Klaar om je e-commerce dromen waar te maken? Deze 10 stappen kunnen het perfecte lanceerplatform zijn. Met een effectieve marketingstrategie en regelmatige gegevensanalyse heb je alles wat je nodig hebt voor succes! Dus waar wacht je nog op? Het is tijd om geld te verdienen!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen