Cryptocurrency: wat is het en hoe kun je cryptocurrency kopen?
Cryptocurrency:  wat is het en hoe kun je cryptocurrency kopen?
19 juni 2023 
in Crypto

Cryptocurrency: wat is het en hoe kun je cryptocurrency kopen?

Ben je nieuwsgierig naar de wereld van cryptocurrencies, maar weet je niet waar te beginnen? Zoek niet verder! In dit blog krijg je antwoord op al je vragen. We leggen alles uit over cryptocurrency: wat het inhoudt, hoe het werkt en - het belangrijkste - hoe je het koopt. Dus, klaar om de digitale valuta-wereld te betreden? Lees snel verder!


Wat is cryptocurrency? 

Cryptocurrency, ook wel digitale valuta genoemd, maakt gebruik van geavanceerde cryptografie om veilig en betrouwbaar te zijn. Het wordt niet beheerd door een enkele instantie, maar gecreëerd via een gedecentraliseerd proces genaamd "mining". Dit houdt in dat computers complexe puzzels oplossen om nieuwe munten te genereren. Cryptocurrencies hebben vele voordelen ten opzichte van traditioneel geld, zoals minder transactiekosten en meer privacy. Bovendien zijn ze veiliger dan fiat-valuta's (valuta dat de status 'wettig betaalmiddel' heeft). Klinkt interessant, toch?

Steeds meer handelaren en winkeliers over de hele wereld accepteren het als betaalmiddel. Logisch, want het is super eenvoudig, veilig én kan je flinke winsten opleveren. Daarom kiezen steeds meer mensen voor cryptocurrency als alternatief voor traditioneel geld of beleggingen.

Hoe werkt cryptocurrency?

Hoe werkt cryptocurrency?

Cryptocurrency werkt via een superveilige digitale database, ook wel blockchain genoemd, die over de hele wereld wordt opgeslagen op computers. Transacties worden vastgelegd in deze database en worden gecontroleerd door miners - slimme mensen met krachtige computers die complexe puzzels oplossen om de transacties te verifiëren. Zodra een miner de puzzel heeft opgelost, ontvangt hij nieuwe munten als beloning voor zijn werk. Hierdoor worden er continu nieuwe cryptocurrencies gemaakt en uitgewisseld.

Je kunt gerust zijn als je cryptocurrency gebruikt, want alle transacties zijn beschermd door cryptografie. Dit betekent dat ze niet vervalst of dubbel uitgegeven kunnen worden. Bovendien wordt elke transactie vastgelegd in de blockchain en kan tot aan de oorsprong worden getraceerd. Hierdoor is cryptocurrency veilig, transparant en onveranderlijk. Niemand kan iets veranderen als het eenmaal is vastgelegd op de blockchain.

Voorbeelden van cryptovaluta

Nu je weet wat cryptocurrency is en hoe het werkt, is het tijd om een paar van de populairste cryptocurrencies te duiken! Welke van deze cryptocurrencies ken jij al?

Bitcoin 

Bitcoin is de allereerste en meest bekende cryptocurrency die in 2009 werd gemaakt door een groep mensen die het pseudoniem Satoshi Nakamoto gebruikte. Met een proof-of-work systeem creëerden ze gestaag nieuwe munten. En hoeveel is het nu waard? Ongeveer $200 miljard! Dat maakt het de meest waardevolle cryptocurrency ter wereld. En veel handelaren en winkels over de hele wereld accepteren het als betaalmiddel, dus je kunt er online gemakkelijk goederen en diensten mee kopen. Gaaf, toch?

Ethereum 

Ethereum is de op één na grootste cryptocurrency die er bestaat, en is gecreëerd door Vitalik Buterin in 2015. Wat Ethereum zo bijzonder maakt, is het snelle consensusalgoritme waardoor het veel sneller transacties kan verwerken dan Bitcoin. Maar dat is niet alles. Ontwikkelaars kunnen namelijk ook gedecentraliseerde applicaties (DApps) maken die draaien op de Ethereum blockchain dankzij de smart contract mogelijkheden.

Het beste is nog, Ethereum wordt momenteel gebruikt om digitale tokens te creëren en te verhandelen, en wordt ook geaccepteerd door sommige handelaren en winkeliers.

Ook wordt Ethereum steeds populairder als platform voor initial coin offerings (ICO's), die worden gebruikt om nieuwe cryptocurrency projecten te crowdfunden.

Litecoin 

Litecoin is eveneens een populaire cryptocurrency. Het is een cryptocurrency die gemaakt is in 2011 door de slimme kop Charlie Lee, die bij Google werkte. Het is net als 'het zilver van Bitcoin' - sneller en goedkoper. Steeds meer winkeliers en handelaren over de hele wereld accepteren Litecoin, dus het is perfect om er online goederen en diensten mee te kopen.

Dash 

Dash is dé cryptocurrency die zich onderscheidt van alle anderen. Sinds de lancering in 2014 is het uitgegroeid tot één van de meest populaire digitale valuta's, met vele voordelen ten opzichte van zijn concurrenten. Dash biedt volledige privacy aan zijn gebruikers door middel van versleuteling van transactiegegevens en anonimiteit. En bovendien gebruikt Dash InstantSend technologie, zodat transacties bijna onmiddellijk plaatsvinden zonder te hoeven wachten op bevestiging van miners. Ook gebruikt Dash een systeem genaamd InstantX, waarmee je snel en veilig cryptocurrency-transacties kunt doen zonder je zorgen te maken over dubbele uitgaven. Het beste is nog wel dat Dash gedeeltelijk zelfbesturend en zelffinancierend is, zodat het gedecentraliseerd en autonoom kan blijven. Zo kunnen gebruikers snel en gemakkelijk hun fondsen beheren.

Dogecoin 

Wist je dat Dogecoin eigenlijk als grap begon? Maar nu is het een van de meest populaire cryptocurrencies! Het lijkt op Bitcoin, maar heeft unieke voordelen zoals lagere transactiekosten en snellere bevestigingstijden. En het beste van alles: Dogecoin is super gebruiksvriendelijk.

Cardano 

Cardano is dé manier om je betalingen veilig en betrouwbaar te doen, activa op te slaan en met anderen samen te werken. Het combineert de beste kenmerken van blockchain-technologie en smart contracts, en is ontwikkeld door Input Output Hong Kong (IOHK) in 2015. Dankzij het gelaagde systeem werkt Cardano sneller en biedt het betere privacybescherming dan traditionele blockchain-platforms.

Wist je dat Cardano zijn eigen cryptovaluta heeft? Het heet ADA en je kunt het gebruiken om verschillende diensten op het platform te betalen of om in te wisselen voor andere digitale activa. Het is een makkelijke en toegankelijke oplossing voor iedereen die graag gebruikmaakt van cryptovaluta.

Hoe kun je cryptovaluta kopen?

Crypto kopen

Cryptocurrency kopen is makkelijker dan je denkt! Zoek een betrouwbare exchange zoals Coinbase of Binance, maak een account aan en stort geld in fiatvaluta of andere cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum. Dan kun je beginnen met handelen in de munten die je wilt. Maar let op! Doe eerst goed onderzoek voordat je investeert, omdat elke munt eigen risico's met zich meebrengt. En als je van plan bent om cryptocurrencies te kopen, moet je goed op de hoogte zijn van eventuele belastingen of kosten. En als je het eenmaal hebt gekocht, bewaar je het best in een veilige wallet, zoals Ledger of Trezor. Zorg dat je goed je research doet over alle verschillende cyptocurrencies en hoe je het best in cryptocurrencies kunt handelen.

Tot slot

Cryptocurrency is hét nieuwe ding als het gaat om handelen en transacties. En niet zonder reden! Want naast lagere transactiekosten en meer privacy biedt het ook nog eens een hoger veiligheidsniveau in vergelijking met traditionele valuta. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten cryptocurrencies, elk met hun eigen voordelen. Maar voordat je ergens in investeert, is het belangrijk om goed onderzoek te doen. Zo weet je zeker dat je een cryptocurrency kiest die écht bij je past. Zorg er ten slotte voor dat je je cryptocurrency bewaart in een veilige portemonnee om het te beschermen tegen oplichting en cyberaanvallen. Cryptocurrency is een blijvertje, dus maak je klaar om deel te nemen aan de nieuwe digitale revolutie!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen