Wat is Cryptocurrency? Ontdek hier alles erover!
Wat is Cryptocurrency? Ontdek hier alles erover!
09 maart 2023 
in Crypto

Wat is Cryptocurrency? Ontdek hier alles erover!

Cryptocurrency is een vorm van digitaal geld dat gedecentraliseerd is, wat betekent dat het niet afhankelijk is van banken of overheden om het uit te geven. Het maakt gebruik van cryptografie en gedistribueerde consensus technologie om transacties veilig op te slaan en alle transacties vast te leggen in een openbaar grootboek. Cryptocurrencies kunnen worden gebruikt voor online aankopen en overschrijvingen, maar ook voor het opslaan van waarde.

In dit artikel leer je: 

  • Wat cryptocurrency is
  • Hoe cryptografie werkt
  • Verschillende soorten cryptocurrencies
  • Investeren / handelen met crypto's

Cryptocurrencies: een korte inleiding

Bitcoin ontstond in 2008 toen een onbekende persoon of groep onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto een cryptocurrency voorstelde met de naam Bitcoin. Het werd gecreëerd als een gedecentraliseerd digitaal geldsysteem dat werkt zonder de noodzaak van een centrale autoriteit, zoals een bank of overheid.

Bitcoin is een cryptocurrency en wereldwijd betalingssysteem gebouwd op blockchaintechnologie, een open source peer-to-peer netwerk. De kenmerken van bitcoin zijn voornamelijk het proof-of-work model, halving (elke 210.000 geminde blocks, grofweg jaar waarna de beloning voor miners, blockreward, opnieuw wordt gehalveerd ....dus meer schaarste) en het uiterst krachtige netwerk. Om een voorbeeld te geven ...bitcoin is 867.000 keer sneller dan de snelste supercomputer op aarde. Best pittig toch?

Bitcoin is de populairste cryptocurrency en standaardbegrip geworden voor cryptocurrency uitwisselingen en transacties wereldwijd. Inmiddels zijn er ook andere cryptocurrencies ontstaan, zoals Ethereum, Litecoin, Ripple en Dogecoin. Deze cryptocurrencies gebruiken verschillende algoritmes om nieuwe munteenheden te genereren en transacties te verifiëren. Op moment van schrijven zijn er maar liefst 22.832 andere cryptocurrency ...hoewel veel ervan (waarschijnlijk) niet zullen slagen op de langere termijn. Met name bitcoin (BTC) en Ethereum zijn de belangrijkste om je ogen op te houden, wellicht enkele projecten in de top 100 ...daarna wordt het veelal speculeren.

Cryptocurrencies bieden veel voordelen, zoals lage transactiekosten, snelle wereldwijde overboekingen en meer privacy. Ze bieden gebruikers ook een alternatief voor traditionele banksystemen of door de overheid uitgegeven valuta.

Hoe werkt cryptografie?

cryptocurrency

Om een beeld te krijgen van cryptografie, behandelen we hieronder die van bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) ...laten we eens kijken.

Bitcoin gebruikt het SHA-256 algoritme, een veilige cryptografische hashfunctie, om de cryptocurrency te creëren. Het SHA-256 algoritme wordt gebruikt om een reeks gegevens, een "block" genaamd, om te zetten in een output van een vaste lengte, een "hash" genaamd. Het is zo ontworpen dat het voor aanvallers rekenkundig extreem moeilijk is om de invoer van een hash te achterhalen.

Ethereum (ETH) daarentegen is een cryptocurrency gebouwd op blockchaintechnologie die gebruikmaakt van het KECCAK-256 hashing-algoritme. KECCAK-256 is een veilig hashing-algoritme dat wordt gebruikt om cryptocurrency-transacties te verifiëren, wat helpt om dubbele uitgaven te voorkomen en de veiligheid van het netwerk te handhaven. Het gebruikt dus niet FIPS-202 (ofwel SHA-3). De cryptocurrency Ethereum is speciaal ontworpen om KECCAK-256 te gebruiken, terwijl Bitcoin en andere cryptocurrency netwerken andere hashing-algoritmen kunnen gebruiken.

In beide gevallen gebruiken miners krachtige computers om complexe vergelijkingen op te lossen om "blocks" met gegevens toe te voegen aan de blockchains.

Decentralisatie is revolutionair

De toegenomen decentralisatie van cryptocurrency is een revolutionair aspect ervan. Doordat tussenpersonen van derden, zoals banken, niet meer nodig zijn, worden cryptocurrency-transacties veel veiliger en efficiënter. Zonder de noodzaak om te vertrouwen op een centrale autoriteit of instelling, kunnen gebruikers betalingen doen zonder zich zorgen te maken over lastige kosten of vertragingen.

Bovendien voorziet cryptocurrency gebruikers van een ongekend niveau van privacy en autonomie. Transacties worden vastgelegd op de blockchain, maar cryptocurrency-adressen die gebruikt worden om cryptocurrency te versturen en te ontvangen zijn moeilijk te herleiden tot een echte persoon of identiteit. Dit maakt cryptocurrency ideaal voor mensen die anoniem willen blijven terwijl ze deelnemen aan financiële transacties.

Cryptocurrency is een van de meest ontwrichtende technologieën van deze tijd en biedt gebruikers wereldwijd een veilige, private en efficiënte manier om deel te nemen aan wereldwijde financiële netwerken. Verder zien we ook dat arme "derde" wereldlanden er veel baat bij hebben. Want geld in de vorm van donaties komt veel sneller en direct aan, zonder allerlei tussenpersonen die er ook weer aan verdienen. En een hoop mensen, niet alleen in die landen, zijn ook "unbanked" zoals dat heet. Ofwel ...mensen die simpelweg geen bankrekening hebben, kunnen nu voor het eerst in hun leven hun eigen bank zijn. En over de hele wereld transacties doen ...cryptocurrencies maken de wereld dus beter!

Het is een spannende ruimte om in de gaten te houden die ongetwijfeld grote veranderingen zal brengen in de traditionele manier van denken over geld en financiën. Wij raden aan om op de hoogte te blijven van het nieuws en de trends over cryptocurrency, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen bij het investeren of handelen in cryptocurrency.

Bitcoin is nummer 1 ...de rest volgt

Bitcoin is de eerste cryptocurrency die is ontstaan en blijft de grootste cryptocurrency naar marktkapitalisatie. Bitcoin is op 3 januari 2023 14 jaar geworden ...en begint nu ook echt te puberen en domineren (ondanks de fikse prijsdaling), bitcoin zit rond de 300.000 transacties per dag op moment van schrijven ...bizar!

De reden waarom Bitcoin op nummer 1 staat is vooral te danken aan zijn robuuste technologie, veilige netwerk, en het collectieve vertrouwen dat in de loop der jaren is opgebouwd. Bitcoin is ook de cryptocurrency met de meeste liquiditeit en gebruikers op zijn netwerk. Andere cryptocurrencies zoals Ethereum, Litecoin en Ripple strijden om de tweede plaats in termen van marktkapitalisatie, maar Bitcoin blijft stevig aan de top.

Welke cryptocurrency je ook kiest om in te investeren, cryptocurrency is nog steeds een riskante asset om in te investeren, omdat het zeer volatiel en ongereguleerd is. Dat gezegd hebbende, heeft cryptocurrency echt een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we naar geld en financiën kijken, en wij geloven dat cryptocurrency de toekomst van de wereldwijde financiën nog jaren zal blijven bepalen. Vroeg inspringen betekent ook dat je flink kan profiteren van dit soort baanbrekende technologie short en longterm. Dus ...ben jij een pionier (met de hoogste groeipotentie) of wil je achteraf pas je ogen erop richten? Juist bij dit soort zaken is het lucratief op de momenten dat niemand er nog al teveel van weet ...daar verdien je geld!

Investeren of handelen

cryptocurrency

Je kunt natuurlijk kiezen om te investeren in bv. bitcoin. Een relatief veilige manier om dit te doen is met DCA ...maar dan zal je wel geduld moeten hebben. Wat je dan namelijk doet, is elke week of maand een vast bedrag (laten we zeggen 50 euro) in bitcoin zet. Ongeacht de prijs ervan.

De kans is groot dat komende jaren (op basis van historische data) je vermogen dan groeit.

Maar wil je er nog beter van kunnen profiteren, is het verstandig om je te verdiepen in niet alleen investeren ...maar ook traden. Wat je kunt doen met de juiste cryptotrading cursus. Zo leer je namelijk op welke momenten je moet kopen en verkopen voor maximale winst. En verder kun je ook op prijsschommelingen verdienen. En het leukste is: het maakt niet uit of de markten omhoog of omlaag gaan ...want met traden kun je beide richtingen op traden!

We raden je dan aan om een echte cursus te volgen, want er wordt zoveel over gesproken op social media en andere kanalen ...en daar zit ook foutieve informatie tussen. Voor een beginner is het dan helemaal lastig om door de bomen het bos te zien. Met doelgerichte educatie kom je veel verder.

Wil je cryptocurrency kopen of verkopen?

Er zijn genoeg Nederlandse partijen waar je vrij simpel kunt kopen en verkopen, maar ook bekende crypto-exchanges zoals Binance, Kraken, Coinbase, Bybit, Bitget etc.

Verder kun je er daarna ook voor kiezen om jouw cryptocurrencies naar een hardware-wallet te sturen of er zelfs een paper-wallet van te maken. Op die manier heb je de crypto's volledig in eigen bezit en kun je ermee doen wat jij wilt. Een software-wallet is ook nog mogelijk, wel iets gevoeliger. De keuze is natuurlijk volledig aan jou, overweeg zelf alle mogelijkheden.

Samenvatting

Cryptocurrency is een revolutionaire manier van denken over geld en financiën, met Bitcoin als de nummer één cryptocurrency naar marktkapitalisatie. Het heeft een robuuste technologie, een veilig netwerk en collectief vertrouwen, waardoor het de meest liquide cryptocurrency op de markt is. Investeren in cryptocurrency kan lucratief zijn als het goed wordt gedaan, maar het wordt nog steeds beschouwd als een riskante asset vanwege zijn volatiliteit en gebrek aan regelgeving (die wel in de maak is anno 2023 ...blijf het volgen).

Indien je wilt instappen met beleggen in cryptocurrency, is DCA relatief veilig, maar vereist geduld. Een alternatief is traden (handelen) met cryptocurrency ...een geweldige manier om de winst te maximaliseren, wanneer je over de juiste kennis beschikt. /

Verder zijn er zijn genoeg Nederlandse partijen, evenals gerenommeerde internationale crypto-beurzen waar je kunt kopen of cryptocurrency verkopen. Ten slotte kun je het ook naar een hardware-wallet sturen of er een paper-wallet van maken voor volledig eigendom.

We hopen dat deze post je heeft voorzien van de informatie en middelen die je nodig hebt om je reis naar cryptocurrency te beginnen ...succes!

Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen