De betekenis van NFTs (Non Fungible Tokens)?
De betekenis van NFT's (Non Fungible Tokens)?
06 april 2023 
in Crypto

De betekenis van NFT's (Non Fungible Tokens)?

Non Fungible Tokens (afgekort met NFT) zijn in feite een digitale crypto activa op de blockchain. Het grote verschil met crypto's is dat ze vaak een fysieke, digitale of virtuele waarde van iets vertegenwoordigen. Ze kunnen worden gebruikt voor schilderijen, tickets die voor evenementen worden gebruikt, gekke plaatjes zoals cartoonapen en nog veel meer. Laten we eens verder kijken naar NFT's.

In een notendop: 

  • NFT's zijn dus een soort van unieke cryptografische tokens die bestaan op een blockchain en replica's kunnen worden uitgesloten
  • Ze kunnen niet alleen dingen uit de echte wereld vertegenwoordigen zoals kunst of andere objecte, ook digitale en zelfs Metaverse
  • Het sluit dus kans op fraude uit en maakt verhandelen simpeler
  • Non Fungible Tokens kun je voor tal van dingen gebruiken

Wat zijn NFT's?

Een NFT is dus een digitaal activum dat kan komen in de vorm van kunst, muziek, in-game items, video's en meer. Ze worden online gekocht en verkocht, vaak met cryptocurrency, en ze zijn over het algemeen gecodeerd met dezelfde onderliggende software als veel crypto's.

Hoewel ze al sinds 2014 bestaan, winnen NFT's nu aan bekendheid omdat ze een steeds populairdere manier worden om digitale kunstwerken te kopen en verkopen. De markt voor NFT's was alleen al in 2021 maar liefst $ 41 miljard waard.

Maar veel NFT's zijn, althans in deze vroege dagen, digitale creaties geweest die al in een of andere vorm elders bestaan, zoals iconische videoclips van NBA-games of beveiligde versies van digitale kunst die al rondzweven op Instagram.

Iedereen kan de afzonderlijke afbeeldingen of zelfs de volledige collage van afbeeldingen gratis online bekijken. Dus waarom zijn mensen bereid miljoenen uit te geven aan iets waarvan ze gemakkelijk een screenshot kunnen maken of downloaden?

Omdat een NFT de koper in staat stelt het originele item te bezitten. Niet alleen dat, het bevat ingebouwde authenticatie, die dient als eigendomsbewijs. Verzamelaars waarderen die digitale "bragging rights" bijna meer dan het item zelf.

Is het slim in NFT's te investeren?

Alleen omdat je NFT's kunt kopen, betekent niet dat je ook alles wat los en vast zit moet kopen.

Het belangrijkste wat je eerst zou moeten doen is onderzoek. Want hoewel NFT's echt interessant zijn en een bepaalde prijs vertegenwoordigen, wordt er nu ook een hoop op "hype" gedreven. Dan koopt iemand een NFT en daalt de prijs bv. weer met bijkomende verliezen.

Verder heb je ook grote partijen die psychologie achter die hype snappen, en daar misbruik van maken door prijs kunstmatig op te drijven (net of het een echte koper is met bv. eigen accounts onder andere naam). Met prijs die toeneemt, waarin hype toeslaat en mensen toehappen. Kijk dus goed uit met dit soort praktijken.

NFT kunnen veel meer doeleinden hebben, waardoor de technologie op zichzelf hoogstwaarschijnlijk nog meer gaat betekenen in toekomstige use-cases!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen