Wat is Stellar (XLM)? Ontdek hier alles!
stellar xlm
Crypto
Bas Urlings
Crypto
04/04/2023
4 min
0

Wat is Stellar (XLM)? Ontdek hier alles!

04/04/2023
4 min
0

Stellar (XLM) is een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk dat vaak wordt beschouwd als de belangrijkste concurrent van XRP. Waar XRP naar banken kijkt, is Stellar (XLM) een betaalmethode die vanaf het begin is ontworpen met de massa in gedachten. Snelle, goedkope dagelijkse aankopen zijn waar Stellar in uitblinkt.

Het native token van Stellar heet Lumens of XLM. Stellar is momenteel de 27e grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie, maar dat kan in de crypto space snel veranderen.

Laten we erin duiken.

In dit artikel leer je: 

  • Wat is Stellar (XLM)?
  • Hoe werkt Stellar (XLM)?
  • Uitvinder van Stellar (XLM)?
  • Toekomst van Stellar (XLM)?

Wat is Stellar (XLM)?

Soms zie je dat Stellar wordt aangeduid als "Stellar Lumens". Dit is eigenlijk een veelgemaakte fout: Stellar is het netwerk, terwijl Lumens de eenheid van cryptocurrency is.

Het Stellar-netwerk is een gedecentraliseerd peer-to-peer-framework en Lumens (XLM) is het token dat het aandrijft.

Het idee achter Stellar is dat iedereen die zijn service gebruikt, alles kan overboeken, van traditionele valuta's tot tokens die nieuwe en bestaande activa vertegenwoordigen (dollars, euro's, bitcoin, aandelen, goud en andere tokens van waarde). Deze activa kunnen vervolgens met minder "frictie" tussen gebruikers worden verhandeld met behulp van Lumens.

Hoe werkt Stellar (XLM)?

Stellar fungeert als een gedecentraliseerd netwerk van servers op de blockchain, waarbij elke server onafhankelijk draait. Dit betekent dat elk knooppunt met elkaar verbonden is, maar niet wordt gecontroleerd door een centrale bron. Het netwerk maakt transacties mogelijk door synchronisatie en het bereiken van een consensus, waardoor het grootboek wijd en gelijkmatig kan worden verspreid. Iedereen mag een verificatieknooppunt (server) worden met de Stellar Core, en kan dat doen door gebruik te maken van het Stellar Consensus Protocol (SCP).

Het Stellar Consensus Protocol (SCP) is het algoritme van Stellar dat transacties verifieert. Het stelt het netwerk in staat om sneller en efficiënter te schalen dan de meeste proof-of-work blockchains, zoals Bitcoin. Het netwerk is in theorie ook meer gedecentraliseerd omdat het een interessante functie gebruikt die bekend staat als "ankers".

Ankers vertegenwoordigen vertrouwde entiteiten die de leiding kunnen hebben over de deposito's van mensen en die credits kunnen uitdelen aan de blockchain. En die ankers zijn dus in feite een brug die tussen digitale activa en Stellar-blockchain worden gebruikt.

Uitvinder van Stellar (XLM)?

stellar xlm

De persoon die Lumens heeft gemaakt en Stellar mede heeft gemaakt, is Jed McCaleb. Hij is ook de oprichter van de Stellar Development Foundation, het team van ontwikkelaars achter het project. McCaleb is ook bekend in de cryptosector als de maker van de eerste grote Bitcoin-exchange, Mt Gox.

McCaleb was de Chief Technology Officer (CTO) van Ripple, het bedrijf dat het meest prominent aanwezig is bij de ontwikkeling van de XRP Ledger. Hij verliet het project echter in 2013 toen hij Stellar creëerde.

Behalve McCaleb zijn andere opmerkelijke figuren in het XLM-ecosysteem David Mazieres (maker van het Stellar-consensusprotocol), Denelle Dixon (SDF's uitvoerend directeur en CEO), evenals Joyce Kim (mede-oprichter van Stellar en voormalig uitvoerend directeur van de SDF).

Toekomst van Stellar (XLM)?

Tal van digitale valuta's bieden goedkope, razendsnelle transacties. Het voordeel van Stellar is dat het met elk type geld werkt. Je kunt Stellar gebruiken om een digitale weergave van de Amerikaanse dollar, de euro, bitcoin (BTC) of een andere valuta op de planeet over te dragen.

Hoewel veel soorten cryptocurrencies bedoeld zijn om de huidige financiële systemen te vervangen, is dat niet het geval bij Stellar. Het is ontworpen om de financiële systemen van de wereld te verbeteren door een enkel netwerk te bieden waarin ze allemaal kunnen samenwerken.

Voor particulieren zijn er een aantal manieren om Stellar te gebruiken. Stellar-apps en services van derden die als netwerkankers fungeren, bieden gebruikers een gemakkelijke manier om geld over te maken naar iemand anders, ongeacht waar ze wonen. Je kunt het ook gebruiken om digitale versies van verschillende valuta's te kopen - een waardevolle optie voor mensen in landen die geen sterke nationale valuta hebben en een andere valuta willen gebruiken voor hun spaargeld.

In de vorm van een open-source netwerk is de Stellar-infrastructuur voor iedereen beschikbaar om te gebruiken en op voort te bouwen. Bedrijven kunnen het gebruiken om hun eigen blockchain-portemonnee, app of crypto-token te ontwikkelen. Ze kunnen het netwerk van Stellar ook gebruiken voor betalingen en het omzetten van digitale valuta in contant geld, en vice versa. En de Stellar Development Foundation heeft onlangs het gebruik van Stellar ondersteund voor een breder scala aan toepassingen, waaronder NFT-mining en slimme contracten.

Samenwerkingen

In 2019 koos IBM ervoor om zijn wereldwijde betalingssysteem World Wire op het Stellar-netwerk te bouwen. World Wire gebruikt digitale valuta om het grensoverschrijdende betalingsproces te verbeteren. Hiermee kunnen transacties worden verwerkt tegen een fractie van de kosten en tijd die bij traditioneel bankieren nodig zouden zijn.

In 2021 kondigde MoneyGram een samenwerking aan met de Stellar Development Foundation. De samenwerking integreerde het netwerk van MoneyGram met Stellar, zodat consumenten USD-munten in contanten kunnen omzetten en vice versa. USD Coin is een stablecoin die de Amerikaanse dollar volgt.

Stellar heeft ook verschillende subsidieprogramma's die het gebruikt om projecten te financieren. Met het Stellar Community Fund (SCF) kan de Stellar-gemeenschap stemmen op projecten die financiering zullen ontvangen. Het staat open voor elk project dat zich wil aanmelden. Hier zijn een paar SCF-winnaars: 

  • Blocknify is een document-ondertekening-service die is erkend door het Stellar-netwerk.
  • Free Voting Platform is een stemservice die het Stellar-netwerk gebruikt om verkiezingen te verifiëren.
  • Litemint is een spelplatform en NFT-marktplaats.
  • SendIt is een portemonnee die mensen kunnen gebruiken om betalingen per e-mail te verzenden en te ontvangen.

Hoeveel bedrijven zich nog meer aansluiten bij Stellar (XLM) valt te bezien, maar zijn dus goed bezig met hun praktijken.

Conclusie

Stellar wordt vaak beschouwd als een onderschatte investering in cryptocurrency. Het demonstreert bruikbaarheid in de echte wereld en heeft een aantal uitstekende partnerschappen tot stand gebracht. Het Stellar-netwerk groeit en het aantal betalingen ook.

Net als andere cryptocurrencies is Stellar volatiel en er is geen garantie dat het een succes op de lange termijn zal worden. Een mogelijke zorg is dat Stellar vergelijkbare toepassingen heeft als het Ripple-betalingsprotocol, maar Ripple's eigen cryptocurrency, XRP heeft een veel grotere marktkapitalisatie.

Uiteindelijk hangt de beslissing om geld in Stellar te zetten af van wat jij zelf vindt van zijn toekomst als betalingsnetwerk en het team erachter. Geloof je erin dat blockchain-technologie de toekomst is van grensoverschrijdende betalingen, dan zou Stellar een goede keuze kunnen zijn. Succes met investeren!


Reacties
Categorieën