Wat is IOTA (MIOTA)? Ontdek hier alles!
Wat is IOTA (MIOTA)? Ontdek hier alles!
01 juli 2023 
in Crypto

Wat is IOTA (MIOTA)? Ontdek hier alles!

IOTA is een "Distributed Ledger Technology" (DLT) die veilige communicatie en transacties mogelijk maakt tussen mensen en machines op het "Internet of Things" (IoT). Het is dus geen traditionele blockchain, althans niet zoals velen dat interpreteren ....maar richten zich met hun eigen visie op een systeem genaamd "Tangle". Zo heb je bv. geen miners die transacties valideren en kan IOTA "feeless" werken, waarvoor "Nodes" die nieuwe transacties uitvoeren dan wel twee voorgaande transacties moeten goedkeuren. De native token van het IOTA-netwerk is MIOTA.

Laten we erin duiken.

In dit artikel leer je:

  • Wat is IOTA (MIOTA)?
  • Hoe werkt IOTA (MIOTA)?
  • Uitvinders van IOTA (MIOTA)?
  • Toekomst van IOTA (MIOTA)?

Wat is IOTA (MIOTA)?

IOTA is een schaalbare "Distributed Ledger Technology" (DLT) die een perfecte waarde- of dataoverdracht tussen mensen en machines realiseert. Het is daarbij ook "open source" zoals dat heet. IOTA valt in het plaatje van de volgende digitale revolutie, samen met dingen zoals web3 en web 3.0 ...het richt zich specifiek op de "internet van alles" revolutie en probeert hierin een belangrijke rol te spelen. Zo kun je denken aan transacties die zonder enige problemen worden uitgevoerd tussen de echte wereld en computers (apparaten) via internet, met een lage behoefte aan resources ...maar ook een goed beveiligde omgeving en dat alles zonder een zware of ingewikkelde infrastructuur.

Hoe werkt IOTA (MIOTA)?

Zoals al aangegeven, werkt IOTA op een iets andere manier dan de meeste "blockchain" crypto's en doen ze dit aan de hand van hun "Tangle". IOTA gebruikt een unieke structuur om numerieke representaties op te slaan en te beheren. Want op die fiets kan IOTA dus ook het schaalbaarheidsprobleem aanpakken, waarmee ze in feite dus specifieke "issues" elimineren die sommige andere blockchains ervaren.

Je kunt de token van IOTA genaamd MIOTA ook niet minen, want deze is pre-mined zoals dat heet. Transacties worden gevalideerd op basis van "Tangle", een "Decentralized Acyclic Graph" (DAG). Het is een nieuw wiskundig concept dat veelbelovend kan worden. Sommige andere blockchains lijken veel op deze "DAG's" ...maar werken toch niet op dezelfde wijze zoals een IOTA dat doet.

Een voorbeeld hiervan is bv. de gelijktijdige verwerking van transacties, zonder dat daar een specifieke volgorde bij komt kijken ...waardoor er dus geen nog te bevestigen transacties in een wachtrij terechtkomen. Verder is het ook zo dat wanneer er meer en meer nodes bijkomen op het netwerk van IOTA de transacties steeds veiliger en efficiënter worden.

Het zou ook moeten resulteren in een kostenbesparend en milieuvriendelijke netwerk in vergelijking met vele andere projecten, wat komt door de kracht van "Tangle".

Uitvinders van IOTA (MIOTA)?

iota

De uitvinders van IOTA die het in 2015 hebben opgericht zijn Dr. Serguei Popov, Serge Ivancheglo, David Sonstebo en Dominik Schiener.

Met een visie dus essentieel onderdeel uit te maken van het "Internet of Things" (IoT), middels hun gespecialiseerde P2P DLT-oplossing.

Investeerders van IOTA hebben in 2017 zelfs een schenking gedaan ...5% van de totale tokenvoorraad, om de ontwikkeling en groei van het project te boosten. Ofwel in een iets later stadium genaamd "IOTA Foundation". Want officieel is dit in 2018 van de grond gekomen. Het doel is om te ondersteunen bij research, ontwikkeling, onderwijs en het standaardiseren van IOTA.

Zoals we dus zien gebeurt er veel rondom IOTA en heeft het project ook wel degelijk potentie om verder uit te groeien.

Toekomst van IOTA (MIOTA)?

Het mag dan natuurlijk veel mogelijkheden bieden, wil je investeren zal jij altijd verder onderzoek moeten doen. Want niemand heeft natuurlijk een glazen bol die kan vertellen of IOTA in de toekomst bij een van de grootste spelers in de markt zal horen. Echt interessant is het project zeker, maar wees jezelf dus goed bewust van het feit dat investeren in bv. de MIOTA token gepaard zal gaan met flinke upswings en downsings. Wat je ook zou kunnen doen is jezelf leren hoe investeren of traden werkt om er zo het meeste uit te kunnen halen.

Conclusie

IOTA doet dus absoluut iets anders dan vele andere crypto-projecten en kijkt dus met hun visie in een toekomst van o.a. steeds meer "slimme" steden en alle technologie die daarbij komt kijken. We zien natuurlijk al op sommige plaatsen in de wereld dit soort dingen oppoppen hier en daar ...maar IOTA wil zich voorbereiden op een verdere groei en ontwikkeling daarvan.

Een andere optie is natuurlijk het netwerk gebruiken voor transacties, waar het voor geschikt is ...anderzijds kun je natuurlijk ook een (kleine) investering maken voor de langere termijn of de MIOTA token simpelweg traden.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen