In 10 stappen je eigen affiliate marketing website starten!
In 10 stappen je eigen affiliate marketing website starten!

In 10 stappen je eigen affiliate marketing website starten!

Wanneer je online geld wil gaan verdienen, zijn hiervoor verschillende mogelijkheden. Het zou natuurlijk extra mooi als het je ook nog eens niet teveel tijd kost. Oftewel, een passief inkomen opbouwen via het internet.

Wil je dit bereiken? Dan is het slim je in affiliate marketing te verdiepen. Het kost (na de opstartfase) niet veel tijd, maar je gaat er wel op de automatische piloot geld mee verdienen.

Maar, hoe werkt het dan? Wij gaan het je hieronder laten zien.

We geven je hieronder meer uitleg, laten de verdienmodellen zien en hoe je er in 10 stappen mee kan beginnen!

Wat is affiliate marketing?

Wat is affiliate marketing

We gaan je eerst even in het kort uitleggen wat affiliate marketing is. Je zal misschien met een hoop vragen zitten. Wat betekent het precies? En hoe verdien je er geld mee? Wat heb je allemaal nodig? Wie zijn je klanten?

Het is eigenlijk heel simpel. Je promoot met affiliate marketing producten of diensten van bedrijven, in ruil voor commissie. Hierbij maak je meestal gebruik van een eigen website. De bedrijven zijn naast adverteerder, meestal ook eigenaar van de producten of diensten.

Je plaatst op jouw eigen website links (in teksten of advertenties), welke een unieke tracking code bevatten. Hiermee kan worden nagegaan welke acties de bezoekers op jouw website ondernemen. Wanneer een bezoeker via jouw affiliate link iets koopt bij een bedrijf, ontvang jij hier commissie over. Je krijgt bij dergelijke verkopen een vast bedrag of percentage van het aankoopbedrag.

Naast verkopen zijn er meer verdienmodellen mogelijk.

Affiliate marketing passief inkomen

De 3 partijen die betrokken zijn bij affiliate marketing

Er zijn meestal 3 partijen betrokken bij het geheel, namelijk adverteerders (merchants), affiliates (publishers) en de affiliate netwerken. Door een goede samenwerking verdienen alle partijen geld met affiliate marketing. In sommige gevallen verloopt de samenwerking rechtstreeks via bedrijven, die over een eigen affiliate programma beschikken. Hierbij zal een affiliate netwerk dan niet nodig zijn en worden uitgeschakeld. Echter, in de meeste gevallen komt er wel een affiliate netwerk aan te pas. Hierop vind je een grote verzameling bedrijven die zijn aangesloten, uit verschillende branches.

We geven je hieronder meer uitleg over de 3 partijen en welke rol ze precies spelen.

Product- en diensteigenaren (adverteerders / merchants)

Op de eerste plaats heb je de bedrijven, die producten of diensten aanbieden. Ze worden adverteerders (merchants) genoemd, omdat ze feitelijk via jouw website adverteren. Deze bedrijven hebben meestal zelf ook een website of webshop. Zo zal een bezoeker via de affiliate links op jouw website, uitkomen op de juiste pagina van de adverteerder. Wanneer deze bezoeker een bepaalde actie onderneemt, waardoor er een verkoop of lead word gerealiseerd, ontvang jij commissie.

Je kan op verschillende manieren producten en diensten promoten van adverteerders. Meestal hebben ze al tekstlinks, banners, widgets en ander materiaal voor je klaar liggen wat je zo kan gebruiken. Tekstlinks kan je plaatsen in jouw content, of onderaan artikelen. De banners en widgets zijn beschikbaar in verschillende (standaard formaten), van klein tot groot. Zo kan jij zelf bepalen waar je ze op jouw website wilt plaatsen.

De adverteerders geven ook duidelijk aan hoeveel commissie jij krijgt.

Affiliate netwerken

Bij affiliate marketing maak je gebruik van een affiliate netwerk. Deze brengt de adverteerders en publishers (jij) samen. Het netwerk dient dus als een soort tussenpersoon, die samenwerken tussen beide partijen makkelijk maakt.

Een affiliate netwerk doet de volgende dingen:

• Het aanbieden van een affiliate programma voor adverteerders en affiliates.
• Adverteerders kunnen hun producten en diensten plaatsen.
• Affiliates kunnen producten en diensten uitzoeken om te promoten.
• Affiliates krijgen een persoonlijke link waarmee ze producten en diensten van adverteerders kunnen promoten.
• Traceren via welke links, websites van adverteerders worden bereikt.
• Ze registreren verkopen en leads, waarbij ze de opbrengst verdelen tussen adverteerders en affiliates.
• Affiliates hebben een duidelijk overzicht van kliks en verdiende commissies over verkopen.

Bekende affiliate netwerken zijn paypro.nl en daisycon.com. Je kan met deze netwerken ook eenvoudig meerdere producten en diensten promoten, van verschillende adverteerders.

Affiliates (publishers) die producten en diensten promoten

En dan heb je bij affiliate marketing natuurlijk de affiliates, die producten en diensten promoten. Dit wordt meestal gedaan via een eigen website, maar kan ook op andere manieren.

De meest gebruikte methodes voor het promoten van producten en diensten zijn:

• Op een eigen (informatieve) website die over elke willekeurig onderwerp, of meerdere onderwerpen, kan gaan.
• Via een forum, waarop links en advertenties worden geplaatst.
• Met een blog.
• In sommige gevallen wordt er ook wel een webshop (na)gemaakt, of geïmplementeerd in de website.
• Door mailtjes te sturen naar een lijst met e-mailadressen.
• Zelf adverteren met campagnes.
• Gebruik maken van sociale media om producten en diensten onder de aandacht te brengen.

Je kan ze natuurlijk ook allemaal combineren, om er nog meer uit te halen. Het is hierbij slim om zelf een autoriteit te worden, zodat je steeds meer bezoekers, volgers en (nieuwsbrief)abonnees krijgt. Zo kan je nog meer verdienen!

Welke verdienmodellen heeft affiliate marketing?

Je wilt natuurlijk voor alle tijd en investeringen die je doet, ook zelf uitbetaald worden. Hierbij kan het zijn dat je in het begin nog niet zoveel verdient. Zolang je op de juiste weg zit en vastberaden bent zal het echter sneller gaan dan je denkt. En binnen de kortste keren je eerste verkoop realiseren. Dit gebeurt altijd op basis van “no cure, no pay”.

Bij affiliate marketing wordt je uitbetaald, op het moment dat je ook echt een verkoop of lead realiseert voor adverteerders. Nu hebben we verkopen en leads al een paar keer voorbij laten komen, maar er bestaan meer verdienmodellen.

Welke dit zijn, laten we je hieronder zien!

PPV (Pay Per View)

Het is een manier van uitbetalen die niet zo heel vaak voorkomt bij affiliate marketing. Je krijgt met deze methode uitbetaald, op het moment dat een advertentie onder ogen komt bij je bezoekers. De adverteerder kan zo zijn producten en diensten onder de aandacht brengen, maar weet niet of ze worden verkocht.

Hierbij maakt een adverteerder dan ook een afweging in de kosten en baten. Want ondanks de vraag of het veel oplevert, zijn de kosten voor de adverteerder meestal wel heel laag. Is er slechts een klein budget, dan kan adverteren met deze methode een optie zijn.

Voor jou als affiliate levert het overigens sowieso niet veel op. Wellicht is het enkel interessant om erbij te doen, wanneer je grote aantallen bezoekers krijgt op je website. Verkopen en leads leveren je veel meer op!

PPC (Pay Per Click)

Er bestaat ook de mogelijkheid uitbetaald te worden per klik, maar ook dit komt in mindere mate voor. Je zal namelijk veel bezoekers moeten krijgen, om er ook echt iets mee te verdienen. Niet iedere bezoeker zal overigens op de links klikken.

Stel je voor dat jouw website of pagina 5000 bezoekers krijgt, waarvan er maar 250 op een link klikken. Dan vallen de inkomsten hieruit toch een beetje tegen. Meestal krijg je namelijk per klik maar een paar cent.

Ondanks dat je er volledig vrij in bent om voor PPV of PPC te kiezen, leveren ze minder op dan PPS of PPL. We raden je aan voor verkopen en leads te gaan, waarbij je dit wellicht aanvult met Pay Per Views of Clicks. Die laatste 2 moet je ook meer zien als een toevoeging en niet je belangrijkste verdienmodel.

PPS (Pay Per Sale)

We hebben het al een beetje laten doorschemeren, maar affiliate marketing wordt pas echt leuk met verkopen. Hiermee zal je, samen met leads, namelijk het meeste verdienen. Je krijgt een vaste vergoeding of percentage van het aankoopbedrag, die flink kunnen oplopen.

Hierbij is het wel belangrijk je doelgroep goed te bedienen. Je website en pagina’s optimaliseren, zal ertoe leiden dat je meer verkopen gaat realiseren. En meer verkopen betekent meer commissie!

Meestal krijg je van elke verkoop die je hebt gerealiseerd een mailtje. Verder kan je het ook bijhouden in de dashboard van het affiliate netwerk. Zo heb je altijd een duidelijk overzicht bij de hand, van hoe het eraan toe gaat.

PPL (Pay Per Lead)

Bij een lead krijg je commissie, wanneer een bezoeker via jouw website persoonlijke gegevens invult bij de adverteerder. Hierbij hoeft de bezoeker dus geen producten of diensten af te nemen. De adverteerder zal zelf met deze gegevens, van de bezoeker een klant proberen te maken.

Meestal zijn leads interessant voor de volgende adverteerders:

• Verzekeringsmaatschappijen (voor een passende verzekering).
• Makelaars (bij de verkoop van huizen of ander vastgoed).
• Aannemersbedrijven (interessant voor verbouwingen).
• Loodgieters of riool reinigingsspecialisten (voor waterleidingen en meer).

En zo zijn er nog een aantal bedrijven, waarvoor meestal persoonlijke benadering en maatoplossingen nodig zijn.

10 stappen om je eigen affiliate marketing website te starten

Nu je weet wat het is, welke partijen er betrokken zijn en hoe je geld verdiend kan je ermee starten.

We laten je hieronder 10 stappen zien hoe jij van begin tot eind een passief inkomen kan opbouwen.

Ben je er klaar voor? Laten we dan snel beginnen!

1. Kies een goede niche

Bij het starten van een affiliate marketing website, zal je eerst jouw niche moeten bepalen. Je kan ervoor kiezen om een algemene website te maken, waar je verschillende onderwerpen behandeld. Het kan echter ook slim zijn juist een heel specifieke doelgroep aan te spreken. De concurrentie is vaak lager en kan beter je expertise laten gelden voor jouw doelgroep.

Maar veruit het allerbelangrijkste is te kiezen voor je passie!

Kies een niche die jij leuk vindt, waar je veel van weet en jezelf nog verder in wilt verdiepen. Je wilt er graag over schrijven, dingen delen en mensen echt aan de juiste informatie helpen. Door te doen waar je ook echt plezier aan beleeft, zal je er veel meer uit halen!

Hierbij is het natuurlijk ook belangrijk te kijken of er voldoende zoekvolume en vraag is naar jouw niche. Je zal er anders niet veel mee verdienen.

2. Je domeinnaam en hosting regelen

Je zal nu vervolgens een domeinnaam en website nodig hebben. Neem even de tijd om een goede naam te verzinnen. Het is hierbij slim een pakkende domeinnaam te kiezen die goed blijft hangen. Verder spelen relevantie en eventuele zoekwoorden hierin nog een rol. Je kan er ook voor kiezen een bestaand (quarantaine) domein op de kop te tikken, via bijvoorbeeld catchtiger.nl.

Vervolgens kies je de juiste hosting bij je domeinnaam. Webhosting is de ruimte die je nodig hebt om je website te bouwen. Je hebt hiervoor tal van goedkope webhosting bedrijven, maar let wel op een aantal zaken die jij belangrijk vindt.

Hierbij kun je denken aan gratis SSL-certificaten, WordPress one-click installer, voldoende webruimte, onbeperkt dataverkeer, SSD-opslag en uptime garanties.

Enkele goede opties hiervoor zijn neostrada.nl (betaalbaar, veel extra opties en goede klantenservice) en vimexx.nl (puur de goedkoopste). Je kan domein en webhosting in een keer afnemen.

3. WordPress installeren en thema kiezen

Heb je een domeinnaam en hostingpakket, bij een webhostingbedrijf met WordPress one-click installer? Dan kan je letterlijk met 1 klik WordPress installeren. Vaak moet je even inloggen op CPanel, waar alles duidelijk staat aangegeven. De volgende stap is het kiezen van een thema voor je affiliate marketing website!

Wil je echt iets moois opbouwen? Kies dan voor een professioneel thema, een goed thema is heel belangrijk voor je website. Je hebt namelijk zat prachtige thema’s met veel nuttige ingebouwde functionaliteiten. Hierbij moet je denken aan makkelijk aanpassingen verrichten, gebruiksvriendelijke teksteditors, verschillende stijlen, kant en klare demo’s plus support.

Neem de tijd een professioneel thema te kiezen dat voldoet aan jouw eisenpakket en die er clean en gelikt uitziet. De prijs ligt meestal tussen de 50 en 100 euro, maar dan heb je ook wat. Je zal er geen spijt van krijgen.
Op themeforest.net vind je meer dan 45.000 WordPress thema’s!

4. Starten met je eerste artikelen

Nu je website staat is het zaak te beginnen met schrijven. Je zal in ieder geval een paar artikelen nodig hebben, voordat je gaat aanmelden bij een affiliate netwerk. Je website zal namelijk meestal worden gecontroleerd, waarna goedkeuring kan plaatsvinden. Hetzelfde kan gedaan worden door adverteerders die kijken of jouw website er goed uitziet, betrouwbaar en relevant is. Zorg er in ieder geval voor dat je tussen de 5 en 10 artikelen hebt, om mee te beginnen.

Het schrijven van je eerste artikelen doe je op basis van relevante zoekwoorden. Doe hier onderzoek naar met de Google Keyword Tool, gebruik kwfinder.com of andere zoekwoordanalyse software.

Hierbij is het ook belangrijk gelijk een duidelijke structuur aan te brengen. Zet alles in de juiste categorieën (en subcategorieën), waardoor je bezoekers makkelijk kunnen navigeren op je website.

5. De aanmelding bij affiliate netwerken

Je hebt nu iets staan en kan beginnen met de aanmelding bij affiliate netwerken. Ga naar paypro.nl, daisycon.com of een ander affiliate netwerk, meld je aan en vul alle gevraagde gegevens in. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen jezelf gelijk op meerdere affiliate netwerken aan te melden. Zo heb je meer keuze en kan je adverteerders ook vergelijken.

Vaak staan er namelijk ook scores aangegeven bij adverteerders. De scores geven aan hoe goed een adverteerder het doet, met name op het gebied van conversies. Dit kan heel nuttig zijn, want je wilt juist producten verkopen die goed lopen. En niet waar weinig vraag naar is.

Natuurlijk zit er ook verschil in het soort adverteerders, uitbetaling en welke voorwaarden ze stellen. Let hier ook goed op. Het speelt een belangrijke rol in je succes met affilate marketing.

6. Het promoten van producten en diensten

Na het uitkiezen van een aantal adverteerders, waarvan de aanmeldingen zijn voltooid, kan je hier nu mee beginnen. Je hebt verschillende manieren waarop je de producten en diensten van de adverteerders kan gaan promoten. Meestal wordt er een mix gebruikt van in-content links en advertenties.

Hierbij moet je goed snappen dat in-content links heel krachtig zijn. Waarom? Het komt niet over als adverteren, maar ze worden op een natuurlijk manier in je teksten verwerkt. Verder is het ook slim om in of onderaan de tekst een “Call To Action” button te plaatsen. Deze doen het ook vaak goed.

Geeft de adverteerder nu korting op de producten of diensten? Gebruik deze dan in de tekst of buttons. Het toepassen van urgentie, waarbij bezoekers een tijdelijke korting krijgen, kan de conversies verhogen.

7. Schrijven van meer teksten (content is king)

Er staan al een aantal artikelen op je website, maar daar stopt het niet. Het creëren van zoveel mogelijk kwalitatieve content, is namelijk de drijvende kracht achter jouw affiliate marketing website. Je zal er dus voor moeten zorgen dat er voor zoveel mogelijk zoekwoorden, pagina’s worden geschreven. Hoe hoger jij met die pagina’s in de organische zoekresultaten van Google komt, des te meer bezoekers jij krijgt op jouw website.

Gebruik zoekwoorden met een goed zoekvolume en schrijf hier pakkende teksten voor, met veel informatie.

Blijf ook wekelijks (of zelfs dagelijks) teksten schrijven voor je website, meestal is er genoeg om over te schrijven. Doe dit niet alleen frequent, maar schrijf ook goede artikelen. Het speelt een bepalende factor in je succes!

8. SEO en linkbuilding

Om alles uit je affiliate marketing inspanningen te halen is SEO essentieel. Het voeren van goede SEO (Search Engine Optimization) is belangrijk voor je content, maar ook overige onderdelen van je website. Het installeren van Yoast (WordPress plugin voor SEO) kan je hierbij helpen. We raden deze dan ook zeker aan!

Verder is het ook belangrijk te snappen dat backlinks naar jouw website belangrijk zijn. Ze spelen samen met je content een essentiële rol, voor je posities in de SERP’s (Search Engine Results Pages).

Hierbij moet je overigens niet zomaar in het wilde weg links gaan verzamelen. Het is heel belangrijk dat je een natuurlijk linkprofiel opbouwt. Verder wordt er ook onderscheid gemaakt in het soort links en waar ze vandaan komen.

Zo zijn er verschillende factoren die bepalen met welke links jij hoger in Google komt, of juist een averechts effect hebben.

Gebruik ook Google Analytics en Webmastertools voor analyses!

9. Sociale media kanalen aanmaken

Sociale media kanalen aanmaken

Wil je nog meer de producten en diensten van adverteerders promoten? Dan kan je ook sociale media inzetten. Start met je website, maar fix daarna dus ook de nodige sociale media kanalen. Wanneer je voldoende leden, abonnees of volgers hebt kan je hier namelijk ook mee verdienen.

Je zal dan wel regelmatig iets moeten posten, uploaden of delen. Hierin kan je dan links of advertenties verwerken. Je haalt zo nog meer uit je affiliate marketing website, door ook op andere kanalen actief te zijn.

Tip: probeer ook een e-mail lijst op te bouwen. Hiervoor melden zich meestal mensen aan die interesse hebben in je website, maar ook producten en diensten die daarbij horen. Vervolgens kan je wekelijks of maandelijks een nieuwsbrief eruit sturen, met daarin ook weer affiliate links verwerkt.

10. Denk groot en groei door!

Het is een belangrijk aspect tijdens je affiliate marketing avontuur, doorzetten! In het begin kan de verhouding tussen inkomsten en inspanningen nog niet optimaal zijn. Je zal dan ook echt doorzettingsvermogen moeten tonen, om succes te behalen. Ga je lang genoeg door op de juiste manier, dan zal je hier uiteindelijk zeker de vruchten van gaan plukken.

Blijf groot dromen en doorgroeien in alles wat je doet. Hierbij kan je denken aan het opbouwen van een enorme website en deze tot in de puntjes optimaliseren. Maar ook nieuwe projecten starten.

Heb je namelijk een goed draaiende affiliate marketing website, die niet veel tijd kost? Waarom zou je er dan niet nog een maken? Of wellicht wel meerdere? Je zal hiermee alleen nog maar meer passief inkomen opbouwen.

Je zal er natuurlijk wel iets voor moeten doen. Maar heb je dat ervoor over?
Dan is de beloning ook wel heel zoet!

Verdien een passief inkomen met affiliate marketing!

Het is spannend om ermee te starten en met name in het begin ook best wel wat werk. Maar ga je met de 10 stappen uit dit artikel aan de slag en blijf je vastberaden? Dan zal je jezelf bedanken in de nabije toekomst!

Affiliate marketing passief inkomen

Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Delphia
Door

Delphia

op 29 Aug 2019

Some really nice and utilitarian information on this web site, also I believe the style has got fantastic features.

Salenow
Door

Salenow

op 09 Sep 2019

I wanted to thank you once more for the amazing web-site you have designed here. It's full of ideas for those who are truly interested in this particular subject, in particular this very post. You really are all really sweet along with thoughtful of others and also reading your blog posts is a good delight to me. And that of a generous gift! Tom and I really have pleasure making use of your suggestions in what we have to do in the near future. Our record is a mile long and simply put tips might be put to good use.

Reggie
Door

Reggie

op 10 Sep 2019

Sweet web site, super style and design, really clean and employ pleasant.

Sebastiaan (mindset-Business-Finance)
Door

Sebastiaan (mindset-Business-Finance)

op 08 Nov 2019

Leuk artikel! Gericht op beginners, maar op deze manier kan iedereen starten. Prettig dat je niet vergeet te vermelden dat er dagelijks/wekelijks content geschreven moet worden, dat vergeten andere nog wel eens ;)

Marciano Strijker
Door

Marciano Strijker

op 13 Jun 2020

Dank je wel Sebastiaan! Klopt, content is natuurlijk enorm belangrijk, op deze manier krijg je organisch verkeer op je site. Dus content is zeker een must! Groet, Marciano (Plazatalk)

ramses vd werf
Door

ramses vd werf

op 29 May 2020

Ik ben het eens met Sebastiaan, het lijkt makkelijk en het principe is ook niet zo moeilijk allemaal. Maar men moet zich er wel van bewust zijn dat beginnen met affiliate marketing niet zo moeilijk is, maar dat het volhouden wel iets is waar veel mensen hulp bij nodig hebben.Verder een goed stuk!

Marciano Strijker
Door

Marciano Strijker

op 13 Jun 2020

Hi Ramses! Klopt zeker, als je niet doorzet wordt het waarschijnlijk geen succes. Maar het is zeker mogelijk om het op deze manier te doen!Bedankt voor je feedback!Cheers, Marciano (Plazatalk)

Reactie plaatsen