20 WordPress plugins die je zou moeten hebben! - Plazatalk.nl
20 WordPress plugins die je zou moeten hebben!
23 mei 2020 
in webshop

20 WordPress plugins die je zou moeten hebben!

WordPress plugins zijn geweldige tools die je kan toevoegen, om de functionaliteiten van jouw website of webshop te vergroten. We laten je in dit artikel 20 WordPress plugins zien die je zeker wilt gebruiken. Ze steken er met kop en schouders bovenuit en zorgen ervoor dat je nog meer uit jouw platform weet te halen.

WordPress plugins

Het is natuurlijk enigszins afhankelijk van welke niche je bedient, en wat je allemaal precies aan wensen en eisen hebt. Toch zouden de onderstaande plugins op geen enkele WordPress blog mogen ontbreken. Je zal namelijk op elke website met veiligheid, snelheid, SEO en andere factoren te maken krijgen …die je hoe dan ook, altijd op orde wilt hebben!

Er zijn verder ook een hoop andere plugins beschikbaar die je (betaald en onbetaald) veel werk uit handen kunnen nemen. Het aantal beschikbare WordPress plugins is enorm, waardoor er voor elke functionaliteit wel een plugin beschikbaar is …let’s dive in.

Installeer deze WordPress plugins

We gaan je hieronder een aantal plugins laten zien, voor het gemak onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo heb je (wat we net al aangeven) WordPress plugins voor veiligheid, SEO, snelheid, marketing, social media en meer zaken die jouw website of webshop veiliger, sneller en gebruiksvriendelijker maken …alles waar jij en jouw bezoekers blij van worden.

WordPress plugins voor veiligheid

Het is misschien niet iets waar iedere website-eigenaar mee bezig is, maar wel uiterst belangrijk voor je platform. Je wil namelijk niet worden blootgesteld aan hackers, spammers of andere ongein …zeker niet wanneer jouw website ook een verdienmodel heeft, of een belangrijke bijdrage levert aan de samenleving. We raden je dan zeker aan eens te kijken naar onderstaande WordPress plugins en je veiligheid altijd op orde te hebben.

Wordfence Security (Freemium)

Als website-eigenaar is een van de meest cruciale zaken de veiligheid van jouw website op orde te krijgen, en hackers buiten de deur te houden. Je kan en mag dit dan ook nooit negeren …maak er een prioriteit van! Het wordt zeker naarmate je groeit steeds belangrijker (maar zal altijd voor zowel grote en kleine websites moeten worden geregeld).

WordPress plugins

Er zijn namelijk duizenden malavide bots die jouw website op elk willekeurig moment kunnen aanvallen en in het ergste geval alles kunnen vernietigen …dat is niet wat je wilt, toch? Je zal daarom veiligheid altijd hoog in het vaandel hebben moeten staan.

Om je WordPress website veilig te houden, zijn er veel “security” plugins die je kan downloaden. Hiervan is er eentje die je zeker wilt hebben, namelijk Wordfence Security. De plugin beschikt over een Firewall protection, malware scan, blocking, login security, live traffic monitoring en nog veel meer. Je kan met deze plugin jouw website in real-time monitoren op o.a. echte gebruikers (mensen), robots, 404 errors, logins, logouts etc. …zodat je indien nodig gelijk actie kan ondernemen.

Aksimet (Freemium)

Aksimet is een andere WordPress plugin voor de beveiliging van je website. Het is een plugin ontwikkeld door de mensen achter WordPress (Matt en zijn team van Automatic die ook WooThemes hebben overgenomen, waar WooCommerce onder valt …leuk weetje). Het is een plugin die bij iedereen bekend zou moeten zijn, omdat deze standaard bij elke WordPress installatie mee wordt geïnstalleerd.

De plugin is voornamelijk een anti-spam plugin die alle reacties (comments) controleert en degene die spammy zijn eruit filtert. Verder bestaat er voor elke reactie een “status history” , zodat je kan leren welke reacties als spam worden bestempeld door Aksimet of een moderator. Moderators kunnen ook het aantal goedgekeurde reacties inzien voor elke gebruiker, de URL’s bekijken in de comment “body” en verdachte links verwijderen.

Het is een gratis plugin voor persoonlijke blogs, maar voor commerciële doeleinden zal je een betaalde versie moeten aanschaffen in de vorm van een maandelijks abonnement. Weliswaar krijg je dan wel ook gelijk meer functies naast alleen anti-spambeleid, afhankelijk van welk plan je kiest.

WordPress plugins voor SEO

SEO

Op het moment dat je website beter begint te draaien en het verkeer binnenstroomt wil je dit natuurlijk ook verder optimaliseren. Gebruik je ook nog eens de juiste tools om hierbij te ondersteunen, kan je er letterlijk alles uit halen. En nog meer bezoekers naar jouw website sturen …we laten je hieronder enkele WordPress plugins zien die je hierbij kunnen helpen.

Yoast SEO (Freemium)

Het zijn zonder enige twijfel de zoekmachines (met name Google) die de grootste bron van verkeer zijn voor websites. Het aantal internetgebruikers dat een zoekmachine gebruikt bij het surfen, is continue stijgende. En dat maakt zoekmachineoptimalisatie (SEO) relevanter dan ooit.

Goed nieuws voor iedereen die met SEO bezig wil zijn, want met Yoast SEO heb je de beste plugin in handen om er alles uit te halen. Het is bij uitstek de beste en meest gebruikte WordPress plugin die wordt gebruikt bij het optimaliseren op zoekwoorden. Met talloze functies die eenvoudig te gebruiken zijn.

Je kan hierbij denken aan het verbeteren van je content (aan de hand van een checklist), en andere functionaliteiten die je kunnen helpen nog beter te ranken. En beter ranken zal uiteindelijk ook leiden tot meer verkeer naar je website, gericht op de belangrijkste zoekwoorden in jouw niche. Het is dan ook zeker een plugin die je wilt gebruiken tijdens het optimaliseren van jouw website!

Google XML Sitemaps (GRATIS)

WordPress plugins

Google XML Sitemaps is ook een zeer nuttige WordPress plugin die voor SEO doeleinden kan worden ingezet. De plugin helpt Google (maar ook Bing en Yahoo voor zover relevant) jouw website beter te laten indexeren, met behulp van een speciale XML sitemap.

De plugin maakt melding bij de zoekmachines elke keer dat je nieuwe content publiceert, waarmee het indexeringsproces nog beter zal verlopen.

Op het moment dat je de plugin activeert, zal deze automatisch een XML sitemap creëren voor jouw website om deze makkelijker te indexeren. Een sitemap zorgt er namelijk voor dat “searchbots” een compleet overzicht krijgen van jouw website structuur. En hiermee kan efficiënter worden geïndexeerd.

WordPress plugins voor Analyse

Een plugin voor het uitvoeren van analyses kan enorm nuttig zijn. Het helpt je namelijk de groei van jouw website te tracken, met talloze variaties statistieken om je hierbij te helpen. Jij kan met onderstaande plugins veel leren over jouw website …om vervolgens daar waar nodig belangrijke verbeterpunten door te voeren.

Google Analytics for WordPress by MonsterInsights (GRATIS)

WordPress analytics

Google Analytics is een fantastische gratis tool, om websitetraffic beter te begrijpen. Je leert ontdekken wie jouw bezoekers zijn, en kan hier vervolgens ook naar handelen. Het is daarom ook een logische stap (voor elke website-eigenaar) Google Analytics te gebruiken voor je website, en MonsterInsight’s Google Analytics tool is een van de beste plugins hiervoor met dat specifieke doel.

Met de plugin kan je verschillende real-time statistieken monitoren van jouw website. Verder kan je met “Universal tracking” bezoekers traceren van verschillende platformen en apparaten, samen met andere interessante data die je graag wilt weten voor jouw website.

De plugin is ook klaar voor e-commerce …wat betekent dat je productpopulariteit, conversieratio’s en andere belangrijke informatie kunt inzien met alle gemak van de wereld.

WordPress plugins voor optimalisatie en prestaties

Het is essentieel dat jouw website zo snel mogelijk is, en ook bij zelfs een iets minder sterke internetverbinding toch vrijwel gelijk ingeladen wordt. Je zal er bezoekers mee winnen of verliezen (veel mensen verwachten dat een website of pagina binnen 2 seconde laadt, daarna neemt de kans dat mensen wegklikken aanzienlijk toe). Je kan met onderstaande plugins de snelheid en prestaties van je website verbeteren.

W3 Smush (Freemium)

Gebruik van afbeeldingen heeft een absolute meerwaarde voor je pagina’s. Ze maken inhoud wat aantrekkelijker en dragen de boodschap nog beter over op je bezoekers. Ze leveren hiermee dan ook een belangrijke bijdrage aan je content.

Hoewel ze dus enorm belangrijk zijn en zelfs conversie-verhogend kunnen werken, vragen ze tegelijkertijd ook meer opslag en een langere laadtijd (wanneer je goede kwaliteit foto’s gebruikt, wat heel belangrijk is). Je wilt ook niet inleveren op snelheid, maar wat moet je dan doen? De oplossing is het comprimeren van foto’s met een WordPress plugin.

WP Smush is hiervoor een zeer geschikte methode, en je kan het proces in werking laten gaan op alle afbeeldingen die je upload. Je kan ook bestaande foto’s kleiner maken, zonder kwaliteitsverlies en met het gebruik van geavanceerde compressie technieken. We raden je dan ook zeker aan gebruik te maken van de plugin, omdat  het je websitesnelheid zal verhogen.

WP-Optimize (GRATIS)

Deze WordPress plugin is een uitstekende tool om je WordPress database op te schonen, zodat je website sneller kan gaan draaien. Het verwijdert automatisch onnodige bestanden zonder dat je hier allerlei handmatige acties voor hoeft te ondernemen. Zo blijft je database altijd geoptimaliseerd en kan je website de beste prestaties leveren.

Het kan namelijk heel goed dat je een overbodige berg data hebt in jouw website die je toch niet gebruikt, maar waar je wellicht niet gelijk mee bezig bent. Na het installeren van deze plugin worden een heleboel van deze “problemen” snel en automatisch opgelost. Er worden o.a. spammy en afgekeurde reacties, trash posts en comments, trackbacks en pingbacks en meer dingen verwijderd …waardoor je database schoon blijft en je website geoptimaliseerd zal worden.

WordPress plugins voor back-ups

Het kan soms nodig zijn een back-up te maken voor je website. Je kan dit bv. doen wanneer je grote veranderingen wilt doorvoeren voor je website, om deze beter te maken …dan is een back-up van je website altijd handig. Goed om te weten dat hier ook WordPress plugins voor beschikbaar zijn, die het proces gemakkelijker maken voor je.

VaultPress (Freemium)

VaultPress is een op veiligheid georiënteerde WordPress plugin, waarmee je automatisch een back-up kan maken in real-time. Het zorgt ervoor dat elke keer wanneer jij wijzigingen doorvoert (nieuwe content, reacties die worden geplaatst op je website, en het uploaden van mediabestanden) dit gesynchroniseerd wordt. Verder biedt de plugin ook bescherming tegen aanvallen en andere problemen die zich voor kunnen doen.

WordPress plugins

Met deze plugin kan je ook een geoptimaliseerde back-up uitvoeren op elk gewenst moment, in enkele seconden en met 1 simpele klik. Je kan er ook meerdere websites mee beheren.

De plugin scant en detecteert ook gevaarlijke bestanden op je website en stuurt je een e-mail (indien nodig) van veranderingen op jouw website. En daarbij kan je ook bepaalde stukjes “verdachte” code opsporen en problemen die hierdoor kunnen ontstaan oplossen met een paar eenvoudige klikken. In de plugin zit ook een sterke anti-spam beveiliging.

WordPress plugins voor re-direct

Het creëren van re-directs kan veel problemen oplossen op je website. Het kan gaan om broken (dode) links, registratie-spams of elke willekeurige andere pagina-error …die je met een simpele re-direct zo kan oplossen. En ook hier heb je weer geweldige WordPress plugins voor die je er snel een eenvoudig mee kunnen helpen.

Redirection (GRATIS)

In de praktijk zal het soms voorkomen dat je de permalinks van pagina’s en posts moet aanpassen, maar de volgende stap is nog veel belangrijker. Je dient een re-direct te maken, zodat bezoekers niet geïrriteerd raken. Het is echter voor nog veel meer zaken belangrijk re-directs aan te maken in dit soort gevallen.

Je kan met bepaalde WordPress plugins 301 re-directs beheren en 404 pagina’s traceren. Zo worden er automatisch 301 re-directs aangemaakt, wanneer je de URL veranderd van pagina’s en posts. Verder kan je ook altijd handmatig 301, 302 en 307 re-directs uitvoeren. Je kan dit doen voor alle URL’s en ook alles bijhouden in volledige log’s.

WordPress plugins voor het bouwen van formulieren

Of je nu een webshop, bedrijf, blog, persoonlijk blog, goede doelen website etc. hebt …je zal vroeg of laat altijd een formulier moeten aanmaken. Je bezoekers kunnen zo makkelijk een bericht sturen, inschrijven voor nieuwsbrieven en tevens offertes aanvragen. Hiervoor zijn er ook gelukkig weer fijne plugins, om je te helpen stijlvolle formulieren te maken.

Everest Forms (GRATIS)

Een van de fundamentele pagina’s die elke website moet hebben, is een contactpagina. Het maakt niet uit hoe klein of groot je website is, of wat voor soort website jij precies hebt, een contactpagina is essentieel en geeft bezoekers de mogelijkheid contact met je op te nemen. Ze willen je feedback geven, zitten met vragen of willen samenwerkingen met je opstarten …een goed ontworpen contactpagina is dan ook een absolute must.

WordPress formsEen stijlvol contactformulier kan je creëren met de plugin “Everest Forms”. Het is een modern en eenvoudig te gebruiken WordPress plugin die werkt met “drag and drop” (slepen en plaatsen). Zo maak je niet alleen snel maar ook nog eens heel simpel alle formulieren die jouw website nodig heeft.

Je kan met de plugin ook onbeperkt WordPress formulieren aanmaken, in verschillende design layouts. Zo kan je kiezen uit  “default” en “classic” layouts. Er zijn ook veel opties en functies die je kan toevoegen aan jouw formulieren, om eenvoudige maar ook geavanceerdere formulieren te maken.

WordPress plugins voor de registratie van gebruikers

Een WordPress “user registration” is handig voor veel dingen waaronder het aanmaken van een klantenbestand, inschrijvingen, betalingen en meer. Het kan voor verschillende dingen handig zijn dit te faciliteren op jouw. Je kan bv. onderstaande  WordPress plugins voor registraties downloaden, om je een handje te helpen met dit proces.

User Registration (Freemium)

Een zeer handige integratie voor jouw website die je niet wilt missen. Je kan na de installatie van WordPress natuurlijk gebruik maken van de standaardfunctie voor registraties. Ga naar WP admin panel > Settings > General en je kan hier heel simpel aanvinken dat iedereen kan registreren, bij de “membership” functie.

Na activatie kunnen bezoekers een registratieoptie vinden op de login pagina van jouw website (bv. voorbeeldwebsite.nl/wp-login.php). Ze kunnen nu registreren door een gebruikersnaam en hun e-mailadres in te voeren. Het ziet er echter niet ideaal en heel gebruiksvriendelijk uit.

Met de “User Registration” plugin kun je heel simpel met wederom een “drag and drop” interface snel prachtige registratiesecties maken aan de front-end (voorkant) van jouw website. Ga je het mogelijk maken voor bezoekers om te registreren, haal er dan alles uit met deze fantastische plugin.

WordPress plugins voor e-mails en nieuwsbrieven

E-mails en nieuwsbrieven zijn een geweldige manier om je producten aan de man te brengen. En natuurlijk het bereik van je publiek of doelgroep te vergroten. Hieronder een paar slimme plugins die je van alle gemakken voorzien.

MailChimp voor WordPress (Freemium)

WordPress mailing

MailChimp is een begrip en een van de populairste e-mail marketing servicediensten die je maar kunt vinden. Je kan er aanmeldingen mee beheren, e-mail mee uitsturen en in “bulk” de resultaten ervan traceren. Het is een perfecte plugin voor zowel zakelijke websites, maar natuurlijk ook andere websites.

Het integreren van MailChimp met WordPress is een eitje met de plugin “MailChimp for WordPress”. Het is een gratis plugin die je in staat stelt prachtige inschrijfformulieren te maken voor je website. Ga je de plugin gebruiken voor commerciële doeleinden dan kan je de premium versie proberen.

Je kan deze plugin ook makkelijk combineren met andere formulieren op jouw website, zoals formulieren die met de “Contact Form” plugin zijn gemaakt.

WordPress plugins voor e-commerce

Webshops en e-commerce platformen zijn de vaak de grootste websites, en daarom zijn er ook veel plugins voor beschikbaar. Onderstaande plugins moet je zeker installeren, wanneer jij zo’n platform bent.

WooCommerce (Freemium)

WooCommerce is een van de beste WordPress plugins om producten mee te verkopen op jouw website. Het kan op een eenvoudige en effectieve manier je website omtoveren tot een webshop. Je krijgt in een keer de beschikking over vele functies om een online winkel te starten.

Tenzij je website puur en alleen informatief bedoeld is, zal je vroeg of laat iets gaan verkopen om inkomsten te genereren. En wanneer je website steeds groter wordt en meer bezoekers krijgt (waar de andere genoemde plugins je natuurlijk ook bij kunnen ondersteunen) zal je hier zeker meer mee bezig gaan.

WordPress plugins voor social media

Je kan met de kracht van delen op social media jouw website een flinke boost geven, en hier goed van profiteren. Vandaag de dag kunnen bezoekers ook zelf nuttige content delen, wat jouw website meer bezoekers (en conversies) kan opleveren. Hiervoor zal je dan natuurlijk wel hoogwaardige content en producten moeten aanbieden, zodat bezoekers het ook echt in grote aantallen gaan delen met andere mensen. Check onderstaande plugin om meer uit je social media activiteiten te halen.

Social Icons (GRATIS)

Zonder enige twijfel, stijgt het aantal social media platformen …waarbij er een aantal behoorlijk uitspringen. Het aantal gebruikers neemt (voor bepaalde platformen) dan ook zeker flink toe. Mensen zoeken naar dingen, delen van alles met elkaar en het gaat allemaal heel makkelijk. Je zal snappen dat het inzetten van social media dan ook een grote invloed kan hebben, bij het boosten van jouw website en conversies. Social Icons is een plugin die het ook voor website-eigenaren wat makkelijker maakt.

WordPress social mediaJe kan met deze plugin namelijk vrij eenvoudig social media buttons plaatsen onder posts, pagina’s of elders op je website met een shortcode. Met de plugin kan je meer dan 100 van de populairste social media platformen toevoegen aan jouw website. En dat allemaal heel simpel en snel …wat wil je nog meer?

Verder kun je ook een aantal designopties doorvoeren zoals het verkleinen van icoontjes, deze rond of een andere vorm laten zijn, achtergronden aanpassen en meer stijl-opties die je ermee kan doorvoeren. Je kan ook met het “drag and drop” principe de icoontjes rangschikken zoals jij dat wilt. Het kan zijn dat je bv. bepaalde platformen van links naar rechts op de eerst plek wilt zetten.

WordPress plugins die je ook niet mag missen

Zoals je nu hebt kunnen ontdekken, ben je er niet met alleen maar een “simpele” WordPress installatie. Je hebt altijd een aantal essentiële plugins nodig, om te ondersteunen bij al jouw activiteiten …en om alles uit jouw website te halen. Vandaar ook dat we de beste WordPress plugins van 2020 handmatig voor je hebben geselecteerd, zodat je flitsend van start gaat!

We raden je ook aan zelf onderzoek te doen, naar mogelijk andere plugins die handig kunnen zijn voor jouw specifieke niche. Je zal er meestal veel baat bij hebben, en zelfs betaalde plugins leveren vaak veel meer op dan ze kosten. Het doel moet altijd zijn de veiligheid, optimalisatie (meer bezoekers en ook conversies) of het uit handen nemen van werk …zodat jij meer tijd over zal houden voor belangrijke zaken of te genieten van andere leuke dingen in het leven …succes met installeren!

Over de schrijver
Hallo, Ik ben bas. Ondernemer op Slippers is de beste samenvatting van mij! Ik reis samen met mijn familie de wereld rond terwijl de business doordraait! Eigenaar van DisQounts International BV. Toonaangevend in FMCG (Fast moving Consumer Goods) en winnaar van het snelst groeiende crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! En natuurlijk Plazatalk, een platform waarin wij (startende) ondernemers helpen succesvol te verkopen via Marketplaces zoals bol.com en Amazon! Ik probeer over interessante onderwerpen blogs te schrijven. Mocht je leuke / interessante onderwerpen weten waarover we kunnen schrijven, laat dan een reactie achter onder deze blog. Veel leesplezier!
Reactie plaatsen