Ondernemer worden? Dit is hoe je een eigen zaak start zonder geld!
Ondernemer worden? Dit is hoe je een eigen zaak start zonder geld!
22 mei 2023 

Ondernemer worden? Dit is hoe je een eigen zaak start zonder geld!

Heb jij de droom om een eigen bedrijf te beginnen, maar heb je het idee dat je te weinig geld hebt om te beginnen? Geen zorgen, óók met weinig geld - en zelfs géén geld - kun je een bedrijf starten! Het belangrijkste als je ondernemer bent, is namelijk dat je bereidt bent om hard te werken. Ook zijn een goede strategie en toewijding onmisbare zaken bij het behalen van succes. Daar heb je echt geen geld bij nodig! In deze blogpost helpen we je dan ook op weg en vertellen we je op welke manier je je eigen zaak kunt starten zonder geld!


Een bedrijf starten zonder geld

Sommige startende ondernemers denken dat je veel geld nodig hebt als je een eigen bedrijf, bijvoorbeeld om nieuwe apparatuur aan te schaffen om een boekhouder te kunnen betalen. Maar niks is minder waar! Oké, soms heb je wel bepaalde apparatuur of spullen nodig om je beroep uit te voeren, afhankelijk van in welke branche je wilt ondernemen. Maar zeker als je van plan bent om online ondernemer te worden, hoef je vaak bijna geen kosten te maken!

In veel gevallen, is het maken van kosten optioneel als ondernemer. Je hoeft bijvoorbeeld geen geld uit te geven aan een boekhouder, een logo of iemand die een logo voor jouw business ontwerpt. Er zijn online genoeg gratis boekhoudprogramma's te vinden en ook kun je met Ai of designprogramma's zelf een logo ontwerpen. En er zijn genoeg websites te vinden waarmee je zelf een mooie en goed werkende website kunt maken!

Is ondernemer worden iets voor jou?

Is ondernemen iets voor jou?

Voordat je de stap gaat zetten om te ondernemen, is het belangrijk dat je nagaat of ondernemen wel echt iets voor jou is! Je hebt namelijk lang niet altijd geld nodig om te starten met ondernemen, maar een hoop zaken en eigenschappen zijn wel erg belangrijk om te hebben als je een eigen zaak wilt starten!

Toewijding, inzet en geduld

Zoals we net al noemden, zijn toewijding, inzet en geduld de belangrijkste eigenschappen om te hebben als ondernemer. Een bedrijf bouw je namelijk niet op in één dag. En zelfs als je bedrijf up & running en succesvol is, ben je nooit klaar met optimaliseren, leren en jezelf profileren bij potentiële opdrachtgevers. Ondernemer zijn is hard werken en daarom zijn toewijding, inzet en geduld ontzettend belangrijk.

Een netwerk

Als je een eigen zaak gaat starten, is het hebben van een goed netwerk een echte must. Misschien heb je al wel een groot netwerk, maar zo niet, dan is het raadzaam om je aan te sluiten bij online netwerkgroepen en om netwerkborrels en -evenementen te bezoeken. Mond-tot-mond reclame is één van de beste marketingmiddelen voor het krijgen van nieuwe klanten. Dus met een groot en goed netwerk vergroot je de kans op nieuwe klanten!

Een strategie, focus en een doel

Ook belangrijk als ondernemer is dat je een goede strategie hebt, focus behoudt en een doel hebt. Zonder doel is het namelijk lastig om te bepalen wanneer je bedrijf succesvol is. Misschien heb je wel als doel het bepalen van een x bedrag aan omzet, of een bepaald aantal klanten in de maand. Bepaal jouw doel en koppel hier een strategie aan, zodat je je doelen ook kunt behalen. En bereid je er op voor dat je misschien niet meteen succes zal boeken. Het ondernemersleven is een kwestie van vallen en opstaan!

Een communicatiemiddel

Als je een eigen bedrijf hebt, is het belangrijk dat mensen je online kunnen vinden. Hiervoor kun je een website opzetten, maar ook social media kanalen. Tegenwoordig zijn veel ondernemers van mening dat je niet eens een website nodig hebt om te ondernemen, en dat een social mediakanaal alleen al voldoende is. Dus waar je ook voor kiest, zorg dat potentiële klanten je online kunnen vinden! Het aanmaken van een social mediaprofiel is helemaal gratis. En het zelf maken van een website hoeft ook écht niet veel te kosten.

Een administratie- en planningtool 

Wanneer je gaat ondernemen, moet je administratie bijhouden en btw- en belasting-aangifte doen. Je kunt hiervoor een boekhouder inschakelen, maar je kunt je boekhouding ook zelf doen met behulp van (gratis) online tools. Boekhouding lijkt misschien lastig, maar dan hoeft het helemaal niet te zijn. Online kun je genoeg tips en how to's vinden om het snel onder de knie te krijgen.

Hier zijn 10 bedrijfsideeën die je kunt uitvoeren zonder dat je geld hoeft te investeren!

Nu je weet wat je nodig hebt om succesvol te ondernemen, zijn hier 10 ideeën voor een bedrijf waarbij je weinig tot geen geld hoeft te investeren. Let's go!

Word freelance schrijver

Heb jij een vlotte pen? Dan is het misschien iets voor jou om freelance schrijver te worden. Je kunt bijvoorbeeld bloggen voor ondernemers, copywriter worden of SEO-teksten schrijven voor bedrijven. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een goed werkende laptop, dus je kunt vandaag nog beginnen met het oprichten van jouw bedrijf!

Virtueel assistent worden

Iets waar tegenwoordig veel vraag naar is, zijn virtual assistants. Virtual assistents helpen ondernemers bij verschillende taken waar zij zelf niet aan toekomen, zoals het beantwoorden van e-mails, het genereren van nieuwe klanten, het bijhouden van de social mediakanalen, etc. Dit werk kun je vaak online en vanuit huis doen, dus is een super laagdrempelige manier van ondernemen!

Social media management

Nog een manier van laagdrempelig ondernemen, is social media management. Hierbij beheer je de social mediakanalen van andere ondernemers en verzorg je hun content. Ook dit werk kun je veelal online en makkelijk vanuit huis doen!

Ga bloggen

Als je goed bent in schrijven, kun je ook een blog beginnen. Niet alleen kun je hiermee geld verdienen door betaalde samenwerkingen, je kunt ook geld verdienen met affillatiemarketing!

Word webdesigner

Ben jij creatief én heb je kennis van HTML? Dan is webdesign wellicht iets voor jou! Tegenwoordig zijn er zelfs veel online tools waarmee je websites kunt bouwen zonder dat je kennis nodig hebt van coderen. Je kunt bijvoorbeeld templates ontwerpen en deze verkopen aan ondernemers!

Verkoop eigen producten

Afhankelijk van wat je van plan bent te verkopen, moet je misschien ook productiekosten betalen. Maar je eigen product verkopen hoeft helemaal niet duur te zijn! Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van digitaal gemaakte illustraties, digitale planners of geboortekaartjes. Een handig en gratis te gebruiken platform voor het verkopen van je eigen (digitale) producten is Etsy.

Bied fotografiediensten aan

Ben jij goed met fotografie? Wordt dan fotograaf! Dit kan ik verschillende richtingen, bijvoorbeeld productfotografie, portretfotografie of fotografie van huisdieren. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een niche voor

Begin een Youtube-kanaal

Ook kun je een eigen Youtube-kanaal beginnen. Hiermee kun je eveneens betaalde samenwerkingen mee binnenhalen en verdien je geld per x aantal vieuws. Ook kun je video's maken waarin je zelf niet in beeld bent, maar waar je bijvoorbeeld lijstjes, top 10s en informatieve content bespreekt. Dit soort video's worden veel bekeken, waardoor je veel geld kunt verdienen met advertenties.

Word adviseur

Als jij van een bepaald onderwerp veel afweet of iets hebt meegemaakt waarmee je anderen kunt helpen, is het misschien een goed idee om coach of adviseur te worden. Er bestaan tegenwoordig er veel coaches, maar als je een goede niche kiest en jezelf écht waardevol maakt als coach of adviseur, kun je veel klanten krijgen!

Grafisch ontwerp

Ondernemen als grafisch ontwerper

Ben jij lekker creatief? Dan is grafisch ontwerp wellicht iets voor jou! Veel bedrijven zijn namelijk op zoek naar mensen die creatieve klussen voor hun kunnen overnemen, omdat zij zelf niet over de tijd of creativiteit beschikken om bijvoorbeeld een logo of flyer te ontwerpen!

Conclusie

Wil jij graag je eigen bedrijf beginnen zonder bakken met geld uit te geven? Dat kan zeker! Het enige wat je nodig hebt is toewijding, creativiteit en een slimme strategie. Er zijn zoveel opties om te ontdekken als je ondernemer wilt worden, zonder dat je je bankrekening hoeft te plunderen! Of je nu een online winkel start of als freelancer gaat werken, de mogelijkheden zijn eindeloos. We wensen je heel veel succes!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen