Verkopen op Etsy: 11 tips om succesvol te verkopen op deze marketplace
Verkopen op Etsy: 11 tips om succesvol te verkopen op deze marketplace
09 augustus 2022 

Verkopen op Etsy: 11 tips om succesvol te verkopen op deze marketplace

Vrij grote kans dat jij een van die creatieve geesten bent die zijn of haar inspanningen nu ook wil omzetten naar (online) ondernemerschap. Het Etsy platform brengt bijna 50 miljoen kopers en verkopers samen, waardoor je natuurlijk graag wilt ontdekken hoe jij daar ook van kan profiteren. In dit artikel laten we je er daarom kennis mee maken. En ook hoe jij kan verkopen op Etsy, samen met nuttige tips.

Wellicht vraag je jezelf nu af “maar wat is Etsy dan precies …een soort Amazon of Ebay …misschien iets heel anders?” …we gaan het allemaal uit de doeken doen voor je en wat je moet doen om succesvol producten te verkopen op Etsy.

We laten je namelijk zien hoe jij kan starten met Etsy, maken je bekend met de basistools die jij nodig zal hebben, hoe jij jouw eerste Etsy Shop maakt en productvermeldingen kan plaatsen zonder dat je al teveel investeringen hoeft te doen. Verder geven we je nog een aantal belangrijke tips mee …en leren we je ook hoe jij een persoonlijke band kan creëren met jouw potentiële klanten.

In het begin lijkt het misschien lastig, maar gaande weg zal het elke keer makkelijker worden …en wordt verkopen op Etsy steeds rendabeler voor je.

Maar voordat we ingaan op de details, laten we eens kijken of Etsy het juiste platform is voor jouw eCommerce-website.


Is Etsy wel echt voor jouw bestemd?

Is Etsy wel echt voor jouw bestemd

Laten we eerlijk zijn. Niet alle producten zijn geschikt voor dit platform. Etsy is geen doorsnee marktplaats, zoals eBay, waar alle soorten goederen kunnen worden verkocht, in massa geproduceerd of met de hand gemaakt. En het komt niet eens in de buurt van Amazon, waar jouw “rankings” en verkopen afhankelijk zijn van de efficiëntie van koper-verkoper communicatie.

Het heeft een unieke “stijl”, exclusief gemaakt voor kunstenaars en ambachtslieden om hun handgemaakte en “vintage” items online te verkopen.

Dus voordat je je tijd en energie steekt in het opzetten van je Etsy-shop, moet je ervoor zorgen dat je potentiële klanten op Etsy naar je producten zoeken.

Wanneer jij ontdekt dat Etsy niet de juiste plek voor je is, maak je dan geen zorgen, er is een hele reeks andere geweldige plekken voor artiesten en handwerkers.

Het is zelfs vaak een slimme zet om altijd ook een eigen webshop te hebben, naast een Etsy shop …maar natuurlijk is dat aan jou om te bepalen.

Wat zijn eigenlijk de voordelen van Etsy?

Laten we eerst eens naar de voordelen van verkopen op Etsy kijken.

1. Het is gemakkelijk om te beginnen met verkopen op Etsy

Je kan binnen enkele minuten een Etsy-winkel lanceren, zonder enige technische kennis. Vul gewoon een paar formulieren in en je bent klaar om te gaan.

Dit zal jouw eerste stap zijn om een e-commercebedrijf op te bouwen. Je hebt echter nog steeds een aparte winkel van jezelf nodig naarmate je verder gaat. Het opent meer mogelijkheden voor merkopbouw en laat je concurrerend blijven.

2. Werkelijk een enorm klantenbestand …

Hoewel Amazon onlangs hun eigen “handgemaakte” community heeft gelanceerd, waardoor duizenden ambachtslieden hun handgemaakte goederen online kunnen verkopen, is Etsy nog steeds het eerste waar mensen aan denken wanneer ze iets handgemaakt willen kopen.

Er zijn veel meer kopers (over de 50 miljoen) dan verkopers op het platform (een paar miljoen) …dus de aantallen liegen er ook niet om.

3. Een vriendelijke Etsy community

De Etsy-community is loyaal. Meer dan 40% van de nieuwe kopers worden terugkerende klanten en zullen keer op keer terugkomen naar Etsy. Er zijn ook enkele nuttige bronnen waar bedrijfseigenaren hun ervaringen kunnen uitwisselen met elkaar zoals het Etsy-forum, waar ze kunnen communiceren met andere leden van de Etsy-community, Etsy-teams om tips te delen en te krijgen over het runnen van een e-commercebedrijf in hun gebied en bv. het Etsy-blog aangepast voor verschillende landen …en zo zijn er nog veel meer voordelen.

4. Een grotere kans om ontdekt te worden met Etsy

Handgemaakte items, vermeld op Etsy (of zelfs op een andere trendy marktplaats zoals eBay of Amazon) hebben een grotere kans om potentiële klanten aan te trekken. Vooral wanneer je nieuw bent bij Etsy.

5. Eenvoudig naar het buitenland versturen met Etsy

Zelfs wanneer je nieuw bent bij Etsy, kan je internationaal verzenden. Zodra een bestelling is geplaatst, kan jij op de site verzend-labels kopen en afdrukken. Dit is vooral handig bij verzending naar internationale klanten.

6. Etsy kan je bestaande bedrijf helpen groeien

Er zijn veel advertentie-opties op Etsy, zoals gepromote listings, die je kunnen helpen om je producten in Etsy’s zoekresultaten onder de aandacht te brengen en ze beter zichtbaar te maken voor je doelgroep.

7. Etsy hecht veel waarde aan machine-learning

Het Etsy-team heeft veel gedaan om een effectieve zoekervaring voor hun gebruikers op te bouwen. In juli 2015 lanceerden ze de zogenaamde verkennende zoektocht, een functie die een meer visuele zoekervaring creëerde, vooral op mobiele apparaten. Deze technologie verhoogde de klikfrequenties met 10%.

Ook zien we een stijging van 10% uit de statistieken voor zoekbetrokkenheid, met een meer uitgesproken effect op mobiel internet.

Een jaar later, in september 2016, verwierf het Etsy-team Blackbird Technologies om Etsy’s zoekmachine te upgraden met machine-learning en kunstmatige intelligentie (in het Engels Artificial Intelligence ofwel AI).

Nu is er een heel team van getalenteerde ingenieurs en wetenschappers, ook wel Etsy’s Data Science & Machine Learning (DSML) genoemd. Ze doen hun best om het leven van verkopers gemakkelijker te maken waarbij ze vragen op het gebied van machine-learning, statistiek en grootschalige systemen aanpakken en dingen verbeteren aan het systeem.

8. Een mobiele app

Er is een mobiele app voor iPhone, iPad, iPod, Apple Watch (vereist iOS 9.3 of hoger) en alle Android-apparaten (vereist Android 4.1 en hoger).

Er zijn eigenlijk twee apps: de eerste is voor verkopers, de andere voor shoppers. Aangezien bijna 70% van de Etsy-bezoeken van mobiel komen, is dit een goed hulpmiddel.

De app “Verkopen op Etsy” maakt het gemakkelijk om je Etsy-listings en bestellingen onderweg te beheren en op de hoogte te blijven wanneer iemand je product koopt of toevoegt aan hun “Favorieten”.

De Etsy-app voor kopers creëert een naadloze ervaring voor online winkelen vanaf mobiele apparaten en laat je gebruikers weten wanneer hun item is verzonden. Het accepteert ook betalingen, toont winkels in de buurt en meer.

Waar moet je op letten tijdens verkopen met Etsy?

Laten we eens kijken naar een aantal zaken die je in acht moet nemen, tijdens je verkoopavonturen op Etsy.

1. Kosten

Het plaatsen van je items op Etsy is niet gratis. Je moet een aantal betalingen doen om te verkopen op Etsy …dus houd daar rekening mee wanneer je begint op het platform.

Je kan hierbij denken aan de 20 dollarcent voor elke aanbieding. Plus 5% transactiekosten en andere kosten …check voor de zekerheid (wanneer jij gaat beginnen) wat de kosten exact zijn, gezien dit waarschijnlijk aan veranderingen onderhevig is.

2. Weinig tot geen opties voor personalisatie

Wanneer we een volledig functionele eCommerce-website en een Etsy-winkel vergelijken, wint de eerste zonder twijfel.

Waarom? Omdat alle Etsy-verkoperspagina’s vrijwel hetzelfde lijken.

Het enige wat je kan doen om jouw merk te laten opvallen, is door geweldige foto’s te maken en jouw artikelbeschrijvingen en biografie op te fleuren met krachtige content.

Er is echter nog een optie. Etsy stelt je in staat om een aparte website te lanceren. Met behulp van “Pattern by Etsy”, kan jij snel een domein registreren, jouw sjabloon aanpassen naar jouw merk, een blog toevoegen en beginnen met het verzenden van e-mailmarketingcampagnes naar jouw gebruikers.

Kosten zullen rond de 15 dollar per maand liggen.

3. Soms nogal taaie concurrentie

Etsy is opgericht in 2005 en sindsdien zijn meer dan 3 miljoen verkopers begonnen met het verkopen van hun handgemaakte spullen op deze marktplaats.

Wanneer jij er helemaal klaar voor bent, kan je de strijd met concurrentie aangaan op het platform.

Maar wanneer jij niet elke dag een nieuw product op de markt brengt, jouw producten promoot en ze af en toe vernieuwt, zullen je inspanningen gedoemd zijn te falen gezien de uitgebreide concurrentie. Jouw advertenties zullen dan ook onderaan in de zoekresultaten terecht komen, wanneer jij niet actief bent en blijft op het platform.

4. Je Etsy-account kan uit het niets volledig worden verbannen

Lees alsjeblieft het Etsy-verkopersbeleid zorgvuldig voordat jij jouw winkel opzet en met jouw eerste productvermelding begint.

Er bestaat namelijk ook een hele lijst aan verboden artikelen die je niet mag verkopen op Etsy …het is uiterst belangrijk dat je die lijst checkt, voordat je straks allerlei voorbereidingen treft en kosten maakt om erachter te komen dat jij die items helemaal niet mag plaatsen.

Het verkopen van producten die vergelijkbaar zijn met de producten die op de lijst met verboden artikelen staan, wordt eveneens zwaar bestraft. Google gewoon op “Etsy closes my store” en je zal veel verhalen vinden van mensen die al jaren een Etsy shop hebben die zomaar wordt gesloten.

5. Het zal veel werk in beslag nemen

Ervaren eigenaren van e-commercebedrijven weten dat het toevoegen van een extra verkoopkanaal een tijdsinvestering kost om succesvol te zijn, en het is moeilijk om met meerdere winkelpuien en omnichannel-marketing te combineren, vooral als startup.

6. Wanneer je geen handgemaakte artikelen verkoopt, is dit platform niets voor jou

Etsy is alleen voor hobbyisten. Wanneer jouw bedrijf niets te maken heeft met ambachten of handgemaakte items, overweeg dan te verkopen op Amazon of eBay.

7. Passie voor wat je zelf aan items maakt!

Wat je vaak ziet is dat mensen die echt in hun producten geloven en de passie hebben ze te maken (ofwel liefde hebben voor de items die ze creëren), vaak het meeste bereiken en verder komen op een platform zoals Etsy …doe het dus niet alleen maar om het geld, maar ook omdat je de van de producten houd en steeds nieuwe oplossingen wil verzinnen voor je klanten.

Verkopen op Etsy: het maken en beheren van jouw shop!

Het starten van een Etsy-bedrijf vereist meer dan alleen het uploaden van je handgemaakte items op Etsy en dan je vingers kruisen in de hoop dat er iets uit komt.

Zo werkt het niet.

Succesvol producten verkopen op Etsy gaat over het creëren van een emotionele band met je kopers door middel van zaken als geweldige exemplaren, verbluffende foto's, concurrerende prijzen en... een paar kleine trucjes. We gaan je die laten zien.

Maar …je zal wel bereid moeten zijn investeringen te maken (tijd en geld) om alles uiteindelijk te laten slagen.

1. Welke items kan je op Etsy verkopen?

Het meest uitdagende aan het starten van je Etsy-bedrijf is het kiezen van producten om te verkopen.

Sieraden? Gebreide kleding? Kandelaren? Wanddecoratie? Puzzels? Kussentjes? Anders?

Zoals je merkt bestaan er genoeg items die kunnen worden verkocht op Etsy!

Wat zou je kunnen verkopen op Etsy?

Wanneer je al een eCommerce-winkel hebt of op zijn minst een idee hebt van wat je op Etsy wilt verkopen, hoef je je geen zorgen te maken, je kan dan ook eigenlijk dit stukje wel overslaan.

Zo niet, bekijk dan de lijst met Etsy's bestsellers:

Stickers

Ja, dit is misschien verrassend, maar die plakkerige kleine foto's zijn de meest “buzz” waardige trends op Etsy …stickers verkopen goed omdat ze vrij goedkoop zijn.

Verder is er een handige integratie waarmee jij digitale goederen sneller kan verkopen. Je maakt het ontwerp …zij regelen het printen en verzenden. Dit is een goede strategie die geld en tijd bespaart bij het afdrukken, verpakken en verzenden van artikelen.

En ook al denk je nu “is dat wel rendabel” …bestaan er inderdaad een hoop verkopers die hier knappe winsten mee realiseren.

Ongewone bedeltjes die in de smaak vallen

Sieraden is een van de meest verkochte categorieën op Etsy. En wat je ook kiest om te verkopen …een kristallen sleutelhanger of iets vergelijkbaars kunnen items zijn die mogelijk heel goed zullen lopen.

Sieraden op Etsy

Ook sieraden doen het goed en kan jij dus verkopen op Etsy …probeer natuurlijk wel iets moois te maken, waar je klanten uiteindelijk vol trots mee rond willen lopen en aanraden bij vrienden, familie en kennissen.

Knutselbenodigdheden en gereedschappen

In plaats van kant-en-klare handgemaakte items te verkopen, geven sommige Etsy-verkopers er de voorkeur aan om tools en benodigdheden voor het knutselen op te sommen. En dat is ook een goed idee.

Aangezien Etsy, evenals Pinterest, de plek is waar ambachtslieden voor inspiratie landen, kunnen deze dingen behoorlijk populair zijn.

Wat vind je in deze categorie? Alles: van witte berkenblokken (ideaal voor een rustiek decor) tot geperste wilde bloemen voor het maken van kaarsen.

Feestdecoratie

Personalisatie is waar Etsy shoppers op letten bij het zoeken naar feestversieringen in Etsy's zoekresultaten. En er zijn daar tal van gepersonaliseerde items beschikbaar.

Zoek er maar eens naar in op Etsy.

Je zal verbaasd staan hoeveel producten er beschikbaar zijn …en hoe er wellicht ook mogelijk zijn iets te verkopen op Etsy.

Items voor mannen die op Etsy worden verkocht

Ja, mannen zijn ook te vinden op Etsy. Wat doen ze daar? Ze verkopen bijvoorbeeld houten deurborden.

En wanneer je ook denkt dat al die feest- en haak-gerelateerde dingen alleen voor meisjes zijn, bestaan er ook genoeg mannen die hele andere producten verkopen op Etsy.

Check maar eens welke stoere producten je allemaal kan vinden op het platform.

Yogakleding op Etsy

Maar waar je ook gaat, het is van cruciaal belang om je producten zorgvuldig te kiezen om succesvol te verkopen op Etsy. Besteed bijzondere aandacht aan wat je leuk vindt …niet aan wat winstgevend lijkt of er trendy uitziet. Het is de manier om het allerbeste uit je verkopen op Etste te halen voor de langere termijn.

Is er iets dat je niet op Etsy kan verkopen?

Etsy heeft een duidelijke visie op wat wel en niet op hun online marktplaats voor knutselspullen mag worden vermeld …doe goed onderzoek naar wat je wel en niet mag verkopen om het niet in een debacle te laten uitlopen.

Hoeveel items kan je op Etsy verkopen?

Hoeveel items kan je op Etsy verkopen

Het spreekt voor zich dat je een duidelijk businessplan moet hebben voordat je op Etsy gaat verkopen. En het eerste dat je moet bepalen, is hoeveel items er naar je Etsy-winkel moeten worden geüpload.

1, 10, 100, 1.000, 10.000, 25.000, 50.000, 100.000?

Op sociale netwerksites wordt hier nogal wat over gespeculeerd. En het zal misschien geen verrassing zijn voor je. Want voor deze vraag bestaat namelijk geen kant en klaar antwoord.

Waarmee je mogelijk uit de voeten kan zijn de onderzoeken ernaar:

1. Een klein aantal Etsy-vermeldingen kan je potentiële klanten afschrikken van je Etsy-bedrijf …probeer ten minste 20 items toe te voegen om er professioneel uit te zien.
2. Shoppers bestellen bij voorkeur meerdere handgemaakte artikelen tegelijk om verzendkosten te besparen. Een uitgelezen kans om extra omzet te behalen.
3. Het is belangrijk om je Etsy-winkel fris te houden. Mensen vinden het leuk om af en toe updates te zien …begin bv. met het verkopen van seizoens-artikelen.
4. Je hebt meer mogelijkheden om gevonden te worden in Etsy's zoekmachines wanneer je veel (meerdere) producten in je Etsy shop hebt.

Sommige Etsy-experts raden aan om ongeveer 150-200 items naar je Etsy-account te uploaden …maar dat werkt misschien niet voor kleine e-commercebedrijven.

Daarom raad ik aan om je verzameling items te beperken tot 100 …anders loop je het risico dat je aanbod aan producten te overweldigend wordt voor een gewone koper.

2. Hoe maak je onweerstaanbare productfoto's voor je Etsy-winkel

Wanneer je wilt weten hoe je succesvol kan zijn op Etsy, zal ik je vertellen …laat een professionele fotograaf een paar geweldige foto's van je producten maken, zoals alle topverkopers.

Hoe krijgen jouw klanten anders een idee van wat jij verkoopt?

Ze kunnen je item niet aanraken. Ze kunnen het materiaal van je vintage item niet voelen. Ze kunnen alleen kijken (en lezen, maar dat bespreken we in de volgende paragraaf). Laat ze genieten van de browse-ervaring.

Een van de belangrijkste voordelen van het uploaden van hoogwaardige productfotografie naar je Etsy-profiel is dat je producten meer kans hebben om ontdekt te worden door potentiële klanten.

Je kunt freelancefotografen vinden op bv. Fiverr. Ze brengen je niet veel in rekening, de prijs voor hun productfotografiediensten zijn over het algemeen niet al te duur.

3. Hoe schrijf je uitstekende productomschrijvingen?

Hieronder staan een paar algemene tips voor succesvol verkopen op Etsy met behulp van bombastische itembeschrijvingen.

Blijf op koers vanaf de start

Vergeet die regels die je op school hebt geleerd …ze werken niet meer voor Etsy en andere sociale-mediasites. Geef lezers alle nodige informatie die ze nodig hebben om een aankoopbeslissing te nemen zoals maat, kleur, materialen etc. …vaak is een enkele alinea al voldoende.

Verveel je klanten niet met lange artikelbeschrijvingen

Wanneer je een grappig, handgemaakt item verkoopt, verspil dan je kans niet om een grap toe te voegen aan je productbeschrijvingen.

Personaliseer jouw productbeschrijvingen

Mensen op Etsy willen graag een persoonlijke band voelen met de bedrijfseigenaar en weten wat je inspireerde om je winkel op te zetten.

Vertel hen jouw succesverhaal. Dit zou jouw potentiële kopers ertoe moeten aanzetten om jouw producten te kiezen. Het gebruik van persoonlijke voornaamwoorden, zoals “ik” en “wij”, kan je ook helpen om succesvol te verkopen op Etsy.

Gebruik up-selling & cross-selling

We hebben nog een ”geheim wapen” dat jouw online verkoop zou moeten laten groeien. Denk aan andere items in je Etsy-shop die passen bij het item dat je beschrijft. Dit kan een item zijn van dezelfde kleur, seizoen, patroon etc.

Dat is alles. Zet je fantasie aan en ga je gang met het maken van boeiende exemplaren voor je handgemaakte of vintage items van Etsy. Het is makkelijker dan je denkt.

4. Kies de juiste zoekwoorden

Net zoals wanneer je een blogpost voor je eCommerce-site maakt, moet je ervoor zorgen dat je potentiële kopers je producten op Etsy kunnen vinden.

En hoewel Etsy’s zoekmachineoptimalisatie een beetje anders werkt dan die van Google, zijn de belangrijkste principes hetzelfde.

Trefwoorden en tags zijn erg handig om jouw producten te laten zien wanneer klanten ernaar op zoek zijn.

Houd zoekwoorddichtheid natuurlijk

Bestrooi je titels en beschrijvingen met je “keyword-dust” …dit is namelijk een kans om je item te laten verschijnen in Etsy's zoekresultaten.

Maar pas op voor over-optimalisatie van jouw productvermeldingen.

Itembeschrijvingen op Etsy

Zorg ervoor dat je titels en productomschrijvingen in eerste instantie leesbaar zijn voor je klanten …want soms zie je nog weleens dat verkopers allerlei zoekwoorden in de titel zetten, maar die helemaal nergens op slaat. Ga dus niet op eenzelfde wijze aan de slag …verwerk je zoekwoorden op een slimme, natuurlijk manier in je content …waarbij je dus ook een klant tevreden stelt die nu ziet dat het door een mens is geschreven en niet is geprogrammeerd om hoog te scoren (zelfs wanneer je hoog in de resultaten komt, moet het natuurlijk ook leesbaar zijn voor je potentiële klanten en zal je dus rekening moeten houden met de extra conversies die dat op kan leveren).

Vergeet de tags niet

Je hebt de mogelijkheid om 13 producttags toe te voegen. Gebruik dus bij elk item alle mogelijke tags, ook met een brede betekenis. Dit is een andere manier om te laten zien hoe creatief je bent.

Weet je niet zeker welke trefwoorden en tags jij moet gebruiken voor jouw knutselspullen?

Ga naar Etsy's homepage en zoek andere bedrijfseigenaren die soortgelijke items verkopen om te zien welke trefwoorden en tags ze gebruiken in hun winkelnamen, titels en listings.

En wees niet bang dat Etsy's zoeksysteem nieuwelingen negeert. Het zal items markeren die zijn gekoppeld aan de trefwoorden of woordgroepen waarnaar gebruikers op zoek zijn, ongeacht hoe recent het item op Etsy is gepubliceerd.

Daarnaast kunnen shoppers hun zoekresultaten handmatig sorteren op recent toegevoegde artikelen, op relevantie en op prijs.

5. Hoe jij jouw producten professioneel kan prijzen op Etsy

Het prijzen van items is een van de lastigste dingen voor Etsy-verkopers. Geen wonder! Creatieve zielen besteden maanden aan het maken van een uniek item en ze willen het op de juiste manier prijzen. Waarbij ze daar natuurlijk ook mee kunnen verdienen.

Er zijn een paar pijnpunten die verkopen op Etsy een beetje ingewikkeld maken:

Etsy pusht de goedkopere goederen. Wanneer je succesvol wilt zijn op Etsy, moet je je prijzen laag houden. 15-20 euro of zo’n 20 dollar (minder is natuurlijk eveneens prima) zou je moeten aanhouden bij het prijzen. Het verkopen van stickers bv. die vaak minder dan 5 euro zijn …is daarom ook razend-populair en winstgevend.

Je moet concurreren met andere verkopers, wat betekent dat je prijs niet hoger mag zijn. En wanneer die hoger is, moet jij uitleggen waarom.

Je moet transactiekosten , verzendkosten , listing-commissies en andere kosten afhandelen. Wanneer je niet van plan bent om binnen een paar maanden na het opzetten van je online winkel op Etsy droog te blijven staan, wil je deze uitgaven misschien in je prijs opnemen.

Maar laat dat je er niet van weerhouden om op Etsy te verkopen. Deze marktplaats is nog steeds een sappige plek voor kleine bedrijven. Bereken de kosten van jouw benodigdheden, jouw tijd en vergoedingen. Ontdek welke prijsstrategieën je concurrenten gebruiken om op Etsy te verkopen. De prijs van jouw knutselspullen moet de werkelijke waarde van jouw artikel vertegenwoordigen. Vanzelfsprekend is het ook zo dat wanneer jij jouw ambachten meer waardeert dan jouw concurrenten, hiermee ook voordeel te behalen valt natuurlijk.

Prijzen instellen op Etsy

Wees niet bang om uw ambacht naar eigen inzicht te prijzen …het is belangrijk realistisch te prijzen, maar je mag ook best iets meer vragen en hoeft niet per definitie de allergoedkoopste te zijn bij het prijzen van je items die jij te bieden hebt.

6. Versnelde orderafhandeling en versnelde verzending op Etsy aanbieden

Versnelde orderafhandeling en versnelde verzending op Etsy aanbieden

Ja, het zal een hele uitdaging worden om te concurreren met Amazon's Prime-verzending.

Klanten van over de hele wereld zullen wel die verwachting hebben …mede omdat ze verwend zijn met al die partijen met snelle levertijden.

Het liefst binnen twee dagen, of liever binnen een paar uur.

Maar wees niet te bang. Veel van de meest succesvolle Etsy-winkels verzenden hun items binnen 24 uur of zelfs sneller. En wanneer jij jouw concurrentie voor wilt blijven en meer verkopen en verkeer naar jouw eCommerce-winkel wilt krijgen, moet jij ook dergelijke processen versnellen.

7. Hoe kan je jouw boekhouding regelen?

Boekhouding is geen onderdeel van een bedrijf dat je links laat liggen. Aandacht voor de financiële details is van fundamenteel belang wanneer je geld wilt verdienen met je Etsy-winkel. Zorg er dus voor dat je alles op orde hebt …dit is echt van groot belang.

Je kan op verschillende manieren een boekhouding uitvoeren.

Gebruik van eenvoudige spreadsheets

De eenvoudigste manier om controle over jouw financiën en voorraad te krijgen, is door een spreadsheet te gebruiken. Zoals bv. die van Google welke je altijd heel snel kan benaderen. Alle diensten zijn volledig gratis en toegankelijk via jouw browser of een app voor allerlei mobiele apparaten.

Google Spreadsheets voor Etsy boekhouding

Wanneer spreadsheets je te primitief lijken, kan jij jouw aandacht richten op boekhoudsoftware. Het zal je helpen jouw boekhoudgegevens en belastingen bij te houden.

We kunnen je ten zeerste aanraden om jouw persoonlijke en zakelijke financiële gegevens gescheiden te houden. Het is veilig. Om dit te bereiken, kan je een aparte bankrekening instellen of zelfs een creditcard of bankpas registreren voor jouw kleine e-commercebedrijf.

Een boekhouder inhuren is ook mogelijk …op een dag, wanneer je eindelijk succes hebt met verkopen op Etsy, zal je je overweldigd voelen door financiële details en verkopen. Dan heb jij waarschijnlijk iemand nodig die al jouw financiële zaken voor jou regelt. Waarbij je natuurlijk ook belasting zaken goed zal moeten regelen.

11 Tips die je helpen met verkopen op Etsy

Het kan voor beginnende “Etsy” verkopers een hele klus zijn om alles te starten …en daarmee ook uiteindelijk te verdienen. Wanneer jij een duidelijk plan hebt, gecombineerd met nuttige tips zal het echter een stuk makkelijker gaan …en daarom hebben wij hieronder een 11-tal tips voor je. Die jouw kansen laten groeien, meer succes kunnen opleveren en dus ook winsten.

Laten we eens naar die tips gaan kijken.

1. Follow-up met kopers

Vergeet niet om een persoonlijke band met jouw klanten te behouden nadat ze de onderkant van jouw verkooptrechter hebben bereikt. Laat jouw klanten zien dat jij om hun aankoop geeft door hen te vragen wat ze van het product vinden, hoe het bevalt in de praktijk en of ze hun uitgebreide mening erover willen spuien wat jou feedback oplevert die je kan analyseren en gebruiken.

Het is een wisselwerking …wanneer jij bv. een klant vraagt die heel tevreden is met jouw producten of ze een review achter willen laten …kan je ze natuurlijk ook belonen met een leuke korting op de volgende aankoop …wat dan weer direct en indirect zal leiden tot meer verkopen op Etsy.

2. Gebruik de kracht van sociale media

Er zijn bijna 4 miljard gebruikers van sociale media in de wereld op dit moment. Het is moeilijk te geloven, maar dat is bijna 50% van de menselijke bevolking, ofwel bijna 8 miljard mensen.

Laten we eens kijken welke van de sociale-mediasites het populairst zijn:

• Meer dan 2 miljard gebruikers die minimaal maandelijks inloggen op hun Facebook-accounts.
• 1,5 miljard gebruikers kijkt video's op YouTube …deze service begint steeds meer op tv te lijken voor millennials en generatie X’ers.
• Instagram heeft 800 miljoen gebruikers wereldwijd, met 500 miljoen mensen die het elke dag gebruiken.
• Twitter’s publiek heeft bijna 350 miljoen (maandelijks actieve gebruikers) bereikt.
• Het aantal Pinterest-pinners stijgt ook verder richting de 250 miljoen.

En daar zitten natuurlijk ook jouw potentiële klanten tussen. Daarom is “social selling” iets waar je rekening mee moet houden wanneer je succesvol wilt zijn op Etsy.

Koppel je Twitter-accounts aan je Etsy shop, plaats je nieuws op Instagram en andere social media kanalen. Dit maakt het voor potentiële klanten gemakkelijk om contact te houden en nieuwe items te leren kennen.

Maak gebruik van advertenties op sociale media en begin met verkopen op Facebook.

3. Controleer je Etsy-inbox

Stel je eens voor dat jouw volgende verkoop slechts één bericht verwijderd is. Vergeet dus niet af en toe je Etsy inbox te checken. Bij voorkeur om de paar uur.

Waarom berichten op Etsy jouw aandacht zouden moeten krijgen?

Snel reageren op berichten geeft je een voordeel ten opzichte van Etsy-verkopers die langzamer zijn dan jij.

4. Wees beleefd

Op Etsy kan je, net zoals op elke andere marktplaats, met misverstanden te maken krijgen. Wees niet beledigd door de veeleisende toon of onbeschoftheid van mensen. Je weet nooit hoeveel geld die klanten je morgen kunnen opleveren. Wees de goede man of vrouw.

5. Vul je Etsy-profiel van A tot Z in

Je persoonlijke profiel is feitelijk je gezicht. Het kan je helpen om succesvol te verkopen op Etsy of je reputatie volledig te ruïneren.

Wees niet verlegen. Vertel waar je vandaan komt en waar je hart snelle van gaat kloppen …mensen (klanten) houden van dat soort verhalen.

Je favoriete winkels en items, Etsy-teams waarin je zit, het aantal volgers (dat alles wordt ook weergegeven in je profiel), zodat je potentiële klanten het ook zien. Wees voorzichtig met je activiteiten op Etsy.

6. Voeg duidelijk beleid toe aan je Etsy Shop

Houd jouw beleid duidelijk. Het winkelbeleid omvat meestal zaken zoals betalingstermijnen, verzendinformatie, retour- en ruilopties en algemene informatie over de manier waarop je je Etsy-bedrijf runt.

Aandacht besteden aan deze waardevolle informatie kan je veel misverstanden besparen.

7. Word lid van Etsy-teams en chat op forums

Teams zijn een uitstekende bron voor winkeleigenaren.

Etsy-teams

Ze kunnen op meerdere manieren van pas komen …je kan ze gebruiken:

• Om je vaardigheden te verbeteren met verkopen op Etsy …veel ervaren verkopers hier kunnen jou adviseren.
• Om verkeer naar jouw eCommerce -winkel te krijgen en favorieten op te bouwen.
• Om bezig te gaan met lokaal ambachtelijke shows …en dus ook meer zou kunnen gaan verkopen.
• Om gelijksoortige mensen te vinden, met hen te netwerken en ideeën op te doen.

Het Etsy-forum is ook een goede plek om te leren hoe je succesvol kan verkopen op Etsy. Maar wees gewaarschuwd dat beheerders streng toezicht houden op de dingen die jij daar schrijft. Maak nooit opmerkingen die in strijd zijn met het Etsy-beleid. Gebruik logischerwijs normaal taalgebruik en ga dus niet lopen vloeken. Dan kan je er veel aan hebben.

8. Accepteer verzoeken voor aangepaste bestellingen

Mensen houden ervan om handgemaakte artikelen te bestellen die uniek zijn aangepast naar hun behoeften.

Stel …je bent op zoek naar gepersonaliseerde kleding voor een bruid en bruidegom die gaan trouwen …of je wil een portret van een familielid maken voor een verjaardagsfeestje …een geschenk voor zakenrelaties …of iets heel anders.

Gelukkig staat Etsy dit soort producten toe. Er is een erg leuke optie op Etsy waarmee verkopers hun diensten kunnen aanbieden samen met de producten die ze verkopen.

Sommige Etsy-verkopers geven er de voorkeur aan vooraf te betalen …wat extra zekerheid biedt.

9. Profiteer van alle advertentie-opties die beschikbaar zijn op Etsy

Officieel wordt adverteren op Etsy gedaan via Etsy Ads die bedoeld zijn om meer verkeer naar je Etsy-winkel te trekken.

Het hele proces is vrij eenvoudig …je stelt jouw dag-budget in en Etsy doet al het werk voor jou.

Bieden gebeurt op verschillende manieren:

• Etsy’s algoritme kiest automatisch het beste bod voor elk van je listings.
• Jij stelt handmatig al je biedingen in voor al jouw gepromote artikelen.
• Combinatie van die twee manieren kan natuurlijk ook.

Wanneer jij net begint, zal automatisch bieden toch hoogstwaarschijnlijk de beste uitkomst zijn. Je kan de resultaten van je advertentiecampagne zien en zien wat het beste werkt voor je knutselspullen.

Er zijn nog een paar opties om op Etsy te adverteren:

Best verkochte goederen

Populaire items zijn gemarkeerd met een mooie “Bestseller” badge. Etsy-editors zijn van mening dat dit nieuwe kopers zal helpen met meer vertrouwen te kopen op Etsy.

Lage voorraad badge

Voor aanbiedingen met een item-aantal van drie of minder, zien kopers de informatie “nog maar 3 over, nog maar 2 over, nog maar 1 over” …wat natuurlijk handig kan zijn en bepaalde urgentie opwekt.

Afgeprijsde producten

Stimuleer impulsaankopen en informeer jouw klanten over de beschikbare kortingen.

Etsy-cadeaubonnen en Etsy-tegoed

Soms is het te moeilijk om het juiste cadeau te kiezen tussen 72 miljoen items beschikbaar voor verkoop op Etsy. Daarom kiezen mensen er vaak voor om Etsy cadeaubonnen cadeau te doen.

Helaas accepteren niet alle Etsy-winkels cadeaubonnen, maar dat zou je wel moeten doen.

Door cadeaubonnen te accepteren, komen je klanten een beetje dichter bij het afrekenen en wordt het voor jou gemakkelijker om de enorme concurrentie op Etsy het hoofd te bieden.

Om het in de praktijk te brengen …bestaat er wel lijst met landen waar je dit kan doen welke je eventjes moet checken.

Alle winkels die cadeaubonnen accepteren, kunnen ook tegoeden accepteren. Etsy-tegoeden worden gewoonlijk door Etsy aan leden gegeven in de vorm van een speciale aanbieding, promotie of onderdeel bij een terugbetaling of andere Etsy-betalingen.

10. Statistieken over jouw verkopen bijhouden

Etsy-statistieken geeft jou waardevolle inzichten in de prestaties van jouw winkel: bezoeken, bestellingen, conversieratio, omzet, etc.

Met behulp van deze tool kan jij zien waar jouw verkeer vandaan komt en naar welke zoekwoorden er wordt gezocht. Zo kom je precies te weten waar je je moet verbeteren en waar je al een winnaar bent.

11. Blijf op de hoogte met Etsy-verkopersnieuws

Etsy groeit snel, met nieuwe coole tools, zoals een cadeauverpakking of gratis verzending …ze verschijnen op een regelmatige basis.

Stop dus niet met het leren van nieuwe dingen over Etsy. Er is een speciale sectie op Etsy waar Etsy’s redacteuren site-updates voor verkopers posten. Het is gemaakt om jou op de hoogte te houden.

Hoe kan je geld verdienen op Etsy?

Hoeveel kan je verdienen met het verkopen van handgemaakte, vintage of ambachtelijke benodigdheden op Etsy?

Het hangt er vanaf. Het hangt af van welke producten je besluit te verkopen op Etsy, welke tools je gebruikt om je items te promoten en hoeveel vergoedingen je betaalt.

Etsy-kosten: hoeveel het kost om op Etsy te verkopen?

Zoals eerder gezegd, zijn er verschillende soorten vergoedingen op Etsy. Wees niet bang. Je hoeft ze niet allemaal in één keer te betalen.

Ten eerste heeft Etsy listing kosten namelijk 20 dollarcent voor elke productvermelding, ongeacht of het online verkopen oplevert of niet. Elke vier maanden zal je Etsy-listing verlopen, wat betekent dat je opnieuw die 20 dollarcent moet betalen. En wanneer jij jouw vermelding wilt vernieuwen of hoeveelheid wilt toevoegen, bereid je dan voor om hetzelfde bedrag opnieuw te gaan betalen.

Verder heb je dan ook nog transactiekosten. Etsy brengt shop eigenaren 5% van de totale item kosten in rekening elke keer dat ze iets verkopen op Etsy.

Daarbij krijg je ook nog te maken met andere vergoedingen:

De verwerkingskosten voor betalingen zijn voor elk land verschillend en zijn alleen van toepassing op verkopers die “Etsy Payments” gebruiken. Voor gebruikers in de VS beginnen de verwerkingskosten voor creditcards bij 3% van de totale verkoopprijs + 0,25 USD vast bedrag per bestelling.

Verzendkosten worden meestal aan de koper doorberekend, dus je hoeft alleen een verzendlabel met korting via Etsy te kopen. Wanneer jij kiest voor een gratis verzending, zijn de kosten afhankelijk van de vervoerder, het gewicht, de afstand, etc. Wanneer je besluit om je shoppers aparte verzendkosten in rekening te brengen …moet je 5% van de vermelde verzendkosten uiteindelijk betalen.

Het opzetten van een Pattern-site voor je Etsy-merk kost zo’n 15 dollar per maand.

Je zal natuurlijk ook te maken krijgen met BTW …waarvoor de regels per land verschillen en op moet zoeken voor bepaalde situaties.

Waar jij ook mee te maken kan krijgen zijn kosten die verband houden met wisselkoersen ofwel handelen in andere valuta dan jouw eigen …waardoor dit ook extra aandacht nodig zal hebben tijdens verkopen op Etsy.

Advertentiekosten …wanneer jij meer dan 10.000 dollar per jaar verdient, ben jij verplicht deel te nemen aan offsite-advertenties. Er wordt een gereduceerd tarief van 12% in rekening gebracht voor elke bestelling die wordt toegeschreven aan een offsite-advertentie …wanneer jij minder verdient zijn advertenties optioneel en bedragen de kosten 15%.

Ga jij starten met verkopen op Etsy?

Zoals je merkt kan verkopen op Etsy heel leuk zijn en je creativiteit omzetten in een verdienmodel die kan uitgroeien tot een grote business. Maar dat er ook een aantal dingen zijn waarmee je rekening zal moeten houden. Voordeel is dat je nu een aantal tips op zak hebt waarmee je succesvoller kan beginnen.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Digna Mielard
Door

Digna Mielard

op 23 Jan 2023

Ik heb jaren een Etsy shop. 7 verkopen en positieve reacties. Nederlanders zijn nog niet erg bekend met Etsy. Versturen naar Duitsland kan niet meer vanwege douane regels waar je dan weer veel geld voor moet betalen. Etsy commissie is hoog. Blijft lastig.

Bert
Door

Bert

op 02 Feb 2023

Onderschat vooral de boekhouding niet voor Etsy. De csv bestanden zijn erg complex en totaal niet overzichtelijk. De meeste mensen hebben hun Etsy administratie niet op orde en krijgen hier problemen mee.

Reactie plaatsen