Ga jij je eerste beleggingspand kopen? Dit is wat je moet weten
Ga jij je eerste beleggingspand kopen? Dit is wat je moet weten
07 juni 2023 

Ga jij je eerste beleggingspand kopen? Dit is wat je moet weten

Denk je erover om de sprong te wagen en te investeren in onroerend goed? Zo ja, dan ben je hier aan het juiste adres! Het kopen van een vastgoedbelegging is een spannende stap die uitstekende rendementen kan opleveren. Als je zorgt dat je het goed doet, tenminste. Het is immers niet altijd gemakkelijk - er zijn veel beslissingen te nemen en overwegingen om rekening mee te houden. In dit blog nemen we je mee door de basisprincipes van het kopen van beleggingspand en geven we een paar tips om je op de juiste voet te laten beginnen. Dus als je klaar bent om investeerder te worden, lees dan verder! We hebben alle informatie die je nodig hebt om van je eerste aankoop van een beleggingspand een succes te maken.


Wat is een beleggingspand?

Laten we eerst even duidelijk krijgen wat een beleggingspand is.

Kort gezegd, is een beleggingspand is een vastgoedobject dat je koopt om er geld mee te verdienen. Dit kan via huurinkomsten, waardestijging van het pand, of beide. Je kunt beleggen in allerlei soorten vastgoed, van woningen tot commerciële panden zoals winkels en kantoren.

Waar moet je rekening mee houden als je een tweede huis als belegging koopt?

Regelen als je een beleggingspand koopt

Een beleggingspand kopen klinkt voor velen enorm aanlokkelijk, omdat je er een goed passief inkomen mee kunt genereren. Toch zitten er ook wat haken en ogen aan het kopen van en geld verdienen met een beleggingspand. Dit is namelijk waar je rekening mee moet houden als je een beleggingspand gaat kopen:

Er zit veel tijd in het onderhouden van een beleggingspand

Veel vastgoedbeleggers onderschatten hoeveel tijd het onderhouden van een beleggingspand kost. Je moet bijvoorbeeld van alles weten over wetten en regels voor plaatselijke bestemmingsplannen, en ook verstand hebben van financiën als je je huurwoning goed wilt beheren. Maar dat is nog niet alles: je moet ook tegemoet komen aan de wensen van potentiële huurders en regelmatig onderhoud plegen. Denk aan schoonmaken, reparaties uitvoeren en het oplossen van geschillen met huurders.

Je betaalt belasting

Ongeacht het type vastgoedbelegging dat je hebt, zul je belasting moeten betalen. De belastingtarieven variëren en de hoogte van de belasting hangt af van het type eigendom en je inkomen, maar het is zeker dat je belasting moet betalen over je beleggingspand. Je hoeft geen belasting te betalen over de huur. Wel moet je de woning opgeven als bezit in box 3, net als je spaargeld. Hierdoor betaalt je rendementsbelasting.

De kosten

Onroerend goed is op zichzelf al een hele investering. Maar vergeet niet dat er ook andere kosten bij komen kijken. Denk aan hypotheekbetalingen, verzekeringen, belastingen en professionele diensten zoals juridisch advies en property management. Daarnaast komen onderhoud, reparaties en renovaties ook nog eens om de hoek kijken. En wat als je pand niet bewoond is? Dan moet je misschien een leegstandsvergoeding betalen. Oh, en vergeet ook niet dat je kosten moet maken voor marketing en reclame van je investeringspand. Zorg dus dat je goed voorbereid bent en alle kosten in kaart brengt.

Zelfbewoningsplicht kan een obstakel zijn

Ben je van plan flink geld te verdienen met je beleggingspand? Houd dan rekening met de regel van eigen bewoning! Deze regel houdt in dat je minstens twee jaar in het huis of appartement moet wonen voordat je het kunt verhuren. Dus als je van plan bent om geld te verdienen met je beleggingspand door het te verhuren, zorg er dan voor dat je hier eerst over nadenkt!

4 tips voor als je voor het eerst een beleggingspand koopt

Nu je weet waar je rekening mee moet houden als je een beleggingspand wilt kopen, willen we je ook graag wat tips geven voor wanneer je je eerste beleggingspand koopt. Laten we beginnen!

Onderzoek de markt en vind een goede huurwoning

Wil jij een beleggingspand kopen? Dan is het een must om vooraf onderzoek te doen. Zoek naar plekken die populair zijn en waar mensen graag willen wonen. Goede kenmerken van een huis verhogen de aantrekkelijkheid van het pand. Denk bijvoorbeeld aan een mooi uitzicht en makkelijke toegang tot OV en voorzieningen zoals restaurants en winkels. Ga op zoek naar een beleggingspand met jouw ideale huurder in je achterhoofd.

Breng je financiën op orde

Als je een beleggingspand wilt kopen, zorg dan dat je genoeg geld hebt gespaard. Niet alleen voor de aanbetaling, maar ook voor afsluitkosten, verzekeringen en andere bijkomende kosten. En vergeet niet: houd een reservepotje achter de hand voor onverwachte uitgaven en reparaties.

Zoek professionele hulp

Investeren in onroerend goed is een complex proces, dus zorg ervoor dat je professionele hulp zoekt bij ervaren makelaars en advocaten. Zij kunnen waardevol inzicht en advies geven over de beste huizen om in te investeren en al het papierwerk dat bij het proces komt kijken afhandelen.

Ken je rechten als verhuurder

Je rechten als verhuurder

Voordat je jouw woning gaat verhuren, is het belangrijk om jouw wettelijke rechten en verantwoordelijkheden als verhuurder te kennen. Verdiep je in de lokale, staats- en federale wetten die van toepassing zijn op huurwoningen om juridische problemen in de toekomst te voorkomen. Zorg er ook voor dat je een duidelijk huurcontract opstelt waarin alle voorwaarden van de huurovereenkomst staan vermeld.

Conclusie

Geweldig! Je denkt eraan om een beleggingspand te kopen zodat je een passief inkomen kunt genereren. Maar je je eerste vastgoedaankoop doet, is het van belang om je goed te informeren over alle kosten, deskundige hulp in te schakelen indien nodig en op de hoogte te zijn van huurdersrechten. Volg deze tips zodat je van je eerste vastgoedinvestering een winstgevend succes kan maken. Veel succes!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen