Ondernemen met impact? Dit is wat je moet weten!
Ondernemen met impact? Dit is wat je moet weten!
26 mei 2023 

Ondernemen met impact? Dit is wat je moet weten!

Ben je ondernemer of wil jij een eigen bedrijf starten én ben je op zoek naar een manier om een positief verschil te maken in de wereld? Wellicht is ondernemen met impact dan de perfecte oplossing voor jou! In dit blog gaan we kijken naar wat het betekent om te ondernemen met impact en vertellen we je wat je moet weten als jij impactvol wilt ondernemen. Laten we beginnen!


Wat betekent sociaal ondernemen?

Een sociale onderneming is een type bedrijf dat zich richt op het creëren van positieve veranderingen in de maatschappij of voor het milieu. Als ondernemer met impact (of sociaal ondernemer) verkoop je een product of lever je een dienst dat een maatschappelijk probleem oplost of de wereld een stukje beter maakt. Als je sociaal ondernemer bent, gaat jouw bedrijf verder dan alleen het creëren van winst.

3 redenen waarom ondernemen met impact écht anders is

Wat is ondernemen met impact?

Nu we het begrip van ondernemen met impact, ook wel sociaal ondernemen genoemd, hebben uitgelegd, gaan we dieper in op wat ondernemen met impact zo anders maakt als 'normaal' ondernemen.

Je creëert een hogere waarde 

De nadruk bij ondernemen met impact ligt op het creëren van waarde voor alle belanghebbenden, dus niet alleen voor bijvoorbeeld beleggers of aandeelhouders. Jouw bedrijf draagt iets positiefs bij aan de wereld.

Je gaat duurzaam te werk

De kans is groot dat, wanneer je wilt gaan ondernemen met impact, je ook wilt dat jouw bedrijf duurzaam is. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je bepaalde middelen spaarzaam gebruikt, duurzame energie gebruikt en gerecycelde spullen en materiaal gebruikt om jouw zo bedrijf zo duurzaam mogelijk te maken.

Je hebt een grotere missie

Jij wilt meer dan alleen meer geld verdienen. Je hebt een missie die de wereld of de maatschappij gaat veranderen! Wanneer je een sociale onderneming start, is het een must dat zoveel mogelijk mensen van jouw missie te weten komen. Laat je interviewen voor de (plaatselijke) krant, deel online content over jouw missie en je bedrijf en kijk of je met andere ondernemers kunt samenwerken die eenzelfde missie delen.

Dit is wat je moet regelen als je wilt gaan ondernemen met impact

Om te zorgen dat jouw sociale onderneming succes heeft op financieel vlak én op maatschappelijk vlak, is het belangrijk dat je bepaalde zaken goed regelt. Om je op weg te helpen, zijn hier drie dingen die moet regelen als je wilt gaan ondernemen met impact.

Bepaal je missie en je aanpak

Wanneer je een sociale onderneming wilt starten, weet je waarschijnlijk al wel welk probleem je wilt oplossen en hoe je dat wilt doen. Maar het is belangrijk dat je écht diep duikt in het probleem, de grootte van het probleem, waar het probleem vandaan komt en wie je helpt als je het probleem oplost. Maak een duidelijk en allesomvattend ondernemingsplan zodat je precies weet wat je missie en je aanpak zijn.

Kies de juiste rechtsvorm

Om een sociale onderneming op te zetten, kun je kiezen voor een bv of een stichting als rechtsvorm. Bij een bv hebben aandeelhouders de hoogste macht en hoeft de winst niet volledig naar het maatschappelijke doel te gaan. Bij een stichting heeft het bestuur de controle en wordt de winst volledig gebruikt voor het maatschappelijke doel. Het is ook mogelijk om een combinatie van een bv en een stichting te gebruiken.

Regel de financiëring

Sociale onderneming starten

Ten derde is het belangrijk dat je goed de financiëring van je bedrijf regelt. Je kunt gebruik maken van donaties, subsidies een crowdfunding of een lening. Zeker als je goed kunt uitleggen wat het doel van jouw bedrijf is en welk probleem je wilt oplossen en voor wie, kun je vast mensen en investeerders vinden die je willen helpen bij de financiëring van jouw bedrijf!

Conclusie

Wil jij meer doen dan alleen winst maken met jouw bedrijf? Start een sociale onderneming en maak een verschil in de wereld! Met toewijding en en een goede voorbereiding kun je investeerders en misschien vrijwilligers bij je bedrijf betrekken om zo samen impact te kunnen maken. Samen kun je immers de wereld beter maken! Dus waar wacht je nog op? Start vandaag jouw sociale onderneming en maak het verschil. Succes!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen