De ultieme gids: dropshippen met Alibaba
De ultieme gids: dropshippen met Alibaba
15 april 2023 

De ultieme gids: dropshippen met Alibaba

Wil jij je eigen webshop beginnen, maar wil je niet investeren in een eigen voorraad en opslagruimte? Dan is dropshipping echt iets voor jou! Alibaba is een van de grootste dropshipping leveranciers die er zijn. Deze dropshipping leverancier biedt enorm veel producten voor een lage prijs. Alibaba is dan ook een zeer aantrekkelijke dropshipping leverancier. Toch zijn er wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden als je wilt dropshippen met Alibaba. Deze gids vertelt je alles over dropshippen met deze leverancier. Wat zijn de voor- en nadelen, is Alibaba een veilige dropshipping leverancier en hoe kun je dropshippen met Alibaba? We leggen het uit in dit blog!


Allereerst: wat is Alibaba? 

Alibaba is een online dropshipping leverancier die een enorm assortiment biedt met verschillende producten; van elektronica tot kleding. Alibaba is daarmee de grootste e-commerce marktplaats ter wereld! Als dropshipping leverancier biedt Alibaba ook diensten als betalingsverwerking en het verzenden van bestellingen naar klanten. Ook biedt Alibaba een cloud-based platform, waarin je je inventaris kunt opslaan, bijhouden en beheren.

Als je wilt beginnen met dropshipping, is Alibaba zeker een goede dropshipping leverancier. Alibaba biedt toegang tot miljoenen verschillende producten van verschillende leveranciers voor hele goede prijzen.

Wat is het verschil tussen Alibaba en Aliexpress?

Dropshipping met Alibaba

Alibaba en Aliexpres zijn beide populaire e-commerce websites die eigendom zijn van hetzelfde moederbedrijf: Alibaba Group. Hoewel beide websites dezelfde eigenaar hebben, hebben ze allebei een andere insteek.

Zoals we eerder schreven is Alibaba een dropshipping platform, waarmee je ook producten in bulk kunt kopen bij fabrikanten, terwijl Aliexpress meer consumentgericht is. Aliexpress biedt kopers verschillende producten voor een detailhandelsprijs. Daarnaast richt Aliexpress zich vooral op consumentenelektronica en kleding, terwijl Alibaba een veel breder assortiment heeft.

Daarmee is Alibaba de winnaar als het gaat om dropshipping. In tegenstelling tot Aliexpress, waar shoppers alleen producten één voor één kunnen kopen, is Alibaba ideaal voor dropshippers. Niet alleen omdat je als dropshippers producten in bulk kunt kopen, maar ook omdat Alibaba een breed netwerk aan leveranciers heeft. Daarom heeft Alibaba ook een groter assortiment voor lagere prijzen.

Wat zijn de voordelen van dropshippen met Alibaba?

Dropshippen met Alibaba heeft verschillende voor- en nadelen. Om je een compleet beeld te geven van dropshippen met Alibaba, geven we eerst een aantal voordelen.

Je krijgt toegang tot miljoenen producten voor een lage prijs

Zoals we eerder zeiden, is Alibaba de grootste dropshipping leverancier ter wereld. Ze bieden dan ook miljoenen producten voor een lage prijs.

Eenvoudig voorraadbeheer en het volgen van bestellingen in het cloud-gebaseerde platform

Het cloud-based platform van Alibaba maakt het voor jou als dropshipper makkelijk om je voorraad te volgen en te beheren. Met slechts enkele klikken kun je een overzicht krijgen van je producten, bestellingen plaatsen en zendingen volgen. Het platform biedt ook functies als orderacceptatie en betalingsverwerking, waardoor het runnen van een dropshipping business een piece of cake wordt!

Alibaba heeft een snelle verzendservice voor klanten wereldwijd

Dankzij hun brede netwerk van verschillende leveranciers, heeft Alibaba een snelle verzendservice. Klanten hebben daarnaast een breed scala aan verzendopties om uit te kiezen. Bestelling komen meestal binnen 2 tot 5 dagen binnen, afhankelijk van de locatie van de klant en de verzendoptie die ze kiezen.

24/7 klantenondersteuning van een toegewijd team

Alibaba heeft een fijne klantenservice en is 24/7 beschikbaar om al je vragen te beantwoorden. Of je nou hulp nodig hebt met je webshop of informatie over een product nodig hebt, de klantenservice van Alibaba is goed bereikbaar en reageert doorgaans snel.

Alibaba heeft een veilig bestelsysteem en betaalgateway

Alibaba biedt een veilig bestelsysteem en betalingsgateway om ervoor te zorgen dat alle transacties die je doet veilig zijn. Alle betalingen gaan via hun gecodeerde systeem, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een gegevenslek. Alibaba heeft verschillende betaalmogelijkheden, waaronder creditcards en PayPal. Daarnaast heeft Alibaba een 30 dagen geld-terug garantie, waardoor jouw klanten met een gerust hart kunnen winkelen op je webshop.

Wat zijn de nadelen van dropshippen met Alibaba? 

Dropshippen met Alibaba heeft uiteraard ook nadelen. Om een goede afweging te kunnen maken over dropshippen met Alibaba, noemen we hieronder een paar van deze nadelen.

Een hoge minimale bestelhoeveelheid

Alibaba vereist vaak dat dropshippers een bepaalde hoeveelheid in één bestelling kopen. Dit kan lastig zijn als je liever geen (kleine) voorraad wilt hebben.

Moeite met het verifiëren van leveranciers

Alibaba heeft een groot netwerk van leveranciers. Dit is handig, omdat je zo heel veel keuze hebt uit verschillende producten. Het nadeel is daarentegen is dat het bij sommige leveranciers moeilijk is om de betrouwbaarheid te bepalen.

Problemen met kwaliteitscontrole

Inhakend op het bovenstaande nadeel: door het groot aantal leveranciers is het soms ook lastig om de kwaliteit van producten te controleren. Daarom raden wij aan om eerst een sample te bestellen van een product als je de kwaliteit van het product wilt kunnen waarborgen voor je klanten.

Taalbarrières

Veel leveranciers van Alibaba bevinden zich buiten de VS, dus spreken zij vaak geen Engels. Dit maakt het soms lastig om te communiceren met verschillende leveranciers.

Beperkte aanpassingsmogelijkheden

De producten die Alibaba biedt, komen vaak in standaardmaten en -kleuren, dus het is lastig om producten aan te passen voor je klanten.

Is Alibaba veilig?

Ja, Alibaba is zeker een veilige leverancier voor dropshippers. Het platform heeft namelijk een beveiligde betalingsgateway en een ecryptiesysteem om gegevens te beschermen en ervoor te zorgen dat elke transactie veilig is. Daarnaast kunnen gebruikers gebruik maken van een twee-factor authenticatieproces bij het inloggen op het platform.

Alibaba beschermt kopers ook tegen fraude. Het platform zorgt er namelijk voor dat alle producten die op Alibaba worden aangeboden, legitiem en echt zijn.

Over het algemeen kun je zeggen dat Alibaba een veilig platform is voor dropshippers. Wel is het belangrijk dat je als dropshipper de leveranciers die producten aanbieden op Alibaba, goed onderzoekt. Door dit te doen weet je zeker dat ze legitiem en betrouwbaar zijn.

Hoe begin je met dropshipping met Alibaba?

Dropshippen met Alibaba is easy peasy!

Allereerst moet je een account aanmaken op het Alibaba platform. Daarna is het tijd om op zoek te gaan naar leveranciers die de producten leveren die jij wilt verkopen op je webshop. Je kunt de handige zoekfilters gebruiken op het platform om je selectie te verfijnen. Als je een leverancier hebt gevonden die goede producten biedt voor een fijne prijs, kun je contact opnemen met de leverancier. Je kunt het berichtencentrum op Alibaba gebruiken om met leveranciers te communiceren en vragen te stellen over hun producten en levertijden.

De vierde stap is het opstellen van een verkoopovereenkomst met de leverancier. Het is belangrijk om zaken als de betalingsvoorwaarden, levertijden en maatregelen voor kwaliteitscontrole van het product te bespreken. Zodra beide partijen het eens zijn over het contract, kun je beginnen met het verkopen van producten op je webshop!

Vergeet niet om voordat je producten gaat verkopen, de betalingsopties in te stellen. Stel je betaalrekeningen in zoals Stripe en PayPal en maak een keuze in andere betaalmethoden die je wilt accepteren op je webshop.

Het starten van een dropshipping business is met Alibaba als leverancier erg makkelijk. Je hebt keuze uit veel verschillende producten voor goede prijzen. Wel is het essentieel om onderzoek te blijven doen naar de leveranciers waarmee je wilt samenwerken, zodat je zeker weet dat je goede producten verkoopt op jouw webshop.

3 tips voor het dropshippen met Alibaba

Om jouw dropshipping bedrijf een head start te geven, delen wij 3 tips met je voor wanneer je wilt gaan dropshippen met Alibaba!

Tip 1: dubbelcheck de kwaliteit van de producten die je wilt verkopen

Zoals we eerder aangaven, is niet elk product op Alibaba van even hoge kwaliteit. Daarom is onze tip om vóór je een product van Alibaba verkoopt op jouw webshop, de kwaliteit van het product te testen. Het is het makkelijkst om een sample te bestellen van het product. Zo kun je zelf ondervinden hoe het product is en wat de kwaliteit is.

Tip 2: durf te onderhandelen over betalingsvoorwaarden met leveranciers

Neem contact op met verschillende leveranciers om prijzen en levertijden te kunnen vergelijken. Bespreek de betalingsvoorwaarden en durf hierover te onderhandelen, zodat je de beste deal krijgt! Of vraag of je korting kunt krijgen als je artikelen in bulk koopt, bijvoorbeeld.

Tip 3: zorg voor een fijne samenwerking met je leveranciers

Tips voor dropshippen met Alibaba

Onderhoud goede communicatie met je leveranciers, zodat eventuele problemen met levering of producten, snel en makkelijk opgelost kunnen worden. Een fijne samenwerking hebben met jouw leveranciers is de key van het runnen van een sucessvolle dropshipping business!

Met deze tips kun je als een raket aan de slag met het opzetten van een succesvol dropshipping bedrijf met Alibaba. Succes!

Tot slot!

Dropshipping met Alibaba is een gemakkelijke en handige manier om producten voor jouw webshop te kopen. Met een beetje onderzoek en door te onderhandelen met de leveranciers van Alibaba, kun je geweldige deals krijgen voor de producten die Alibaba aanbiedt. Wil jij een dropshipping bedrijf beginnen en overweeg je Alibaba als dropshipping leverancier? Dan hopen we dat deze gids de doorslag heeft gegeven en je helpt om jouw webshop tot een groot succes te maken!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen