Dropshipping Bol.com - Hoe doe je dat?
Dropshipping Bol.com - Hoe doe je dat?
21 maart 2023 
in Bol.com

Dropshipping Bol.com - Hoe doe je dat?

Ben je opzoek naar een avontuurlijke manier om online inkomsten te verdienen? Dropshipping is de go-to! Met dropshipping kan je producten rechtstreeks vanuit de leverancier naar jouw klant verzenden, zonder dat er iets in aankoop of voorraad hoeft te worden geïnvesteerd. Het is dé perfecte oplossing als je wilt beginnen met e-commerce maar niet veel startkapitaal hebt. Gebruik dit spannende concept en bereik succesvolle resultaten - makkelijker dan gedacht!

 

Dropshipping via Bol.com

Dropshipping via Bol.com werkt niet

Dropshipping, je hebt de term vast vaker voorbij horen komen. Maar wat is het nou eigenlijk? Dropshipping is een manier van online verkopen waarbij je als verkoper geen voorraad hoeft te bewaren of zorgen te dragen voor de logistieke processen. In plaats daarvan werk je samen met een betrouwbare dropshipping-leverancier die je producten rechtstreeks aan je klanten verzendt. Even voor jouw beeldvorming. Jij krijgt een bestelling binnen via jouw bol.com account of jouw webshop. Vervolgens neem jij contact op met jouw dropship-leverancier. Vervolgens verzendt de leverancier het product rechtstreeks naar het huisadres van jouw klant. Kinkt goed toch? 

Dropshipping via Bol.com werkt niet

Makkelijker gezegd dan gedaan! Dropshipping via Bol.com is namelijk helemaal niet mogelijk. Er zijn vele redenen waarom dropshipping via bol.com niet haalbaar is. 

Internationale verzendingen 

Allereerst laat Bol.com geen internationale verzendingen toe. Nu hoor ik je denken, er worden toch zo veel producten uit Azië verkocht via Bol.com? Dat klopt inderdaad! Maar deze producten worden vanuit Nederland of België verzonden. De producten worden dus alleen ingekocht vanuit het buitenland. 

Een maximale levertijd van 8 dagen 

Bol.com houdt haar klanten graag tevreden. Daarbij hoort een levertijd van maximaal 8 dagen. Klinkt logisch, we worden allemaal niet blij van lang wachten! Maar dit betekent dus dat een tijdsbestek van 8 dagen te kort is om producten vanuit Azië te dropshippen naar Nederland. 

Geen automatisering mogelijk

Dropshipping is booming business. Je kan je natuurlijk voorstellen dat een ondernemer niet voor elke bestelling een belletje pleegt of een e-mail verstuurt naar de leverancier. Dan duurt een werkdag wel heel lang! Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van een geautomatiseerde koppeling tussen de leveranciers en webshops. In de webshop van Bol.com is een geautomatiseerde koppeling niet mogelijk. Dan toch maar voor elke bestelling een mail of een telefoontje plegen? 

Servicevoorwaarden

Een tevreden klant is een klant die terugkomt. Dat is iets wat Bol.com goed uitdraagt. Niet tevreden? Dan moet het product eenvoudig te retourneren zijn. Maar hoe doe je dit goedkoop en makkelijk als een product terug moet naar de andere kant van de wereld... Niet dus! Daarnaast ook niet heel duurzaam natuurlijk. 

Kan je dropshippen via Bol.com?

Aha, daar komt de aap uit de mouw! Dropshippen via Bol.com is wel mogelijk. Heb je een Nederlandse leverancier? Dan kan je jouw plannen voortzetten.

Voordelen van dropshippen via Bol.com

Ben je net begonnen en heb je geen ruimte voor een grote voorraad? Dan is dropshipping ideaal voor jou. Je zet op je webshop de producten van je leveranciers die je graag zou willen verkopen. Vervolgens pakt de leverancier het voor je op en krijgt de klant het product thuis gestuurd. Omdat het om leveranciers in Nederland gaat is een levertijd van maximaal 8 dagen geen punt. 

Geen voorraad, geen derving. Doordat jij geen voorraad hebt, hoef je pas een bestelling bij een leverancier te doen zodra jij een bestelling van een klant binnen hebt. Hierdoor loop je minder risico en is van derving geen sprake!

Omdat de leverancier de zending voor jou regelt, heb jij hiervoor geen personeel nodig. Zo reduceer je eventuele personeelskosten, des te meer er over blijft aan het einde van de streep!

De keuze is reuze, zolang je maar beschikt over leveranciers. Dit creëert kansen voor jouw assortiment. Je hebt de mogelijkheid om jouw assortiment uit te breiden en daarmee ook je winstkansen! 

Nadelen van dropshippen via Bol.com

Nadelen van dropshippen via Bol.com

Aan elk voordeel zit een nadeel. Zo ook aan dropshippen. Doordat jij jouw producten via een leverancier laat verzenden, heb je het zelf nooit kunnen zien wat je daadwerkelijk hebt opgestuurd. Is het product goed verpakt? Hoe is de staat van het product? Dat zijn allemaal vragen waar je achteraf pas antwoord op kan krijgen. En eerlijk is eerlijk, de klant bestelt bij jou, dus jij bent verantwoordelijk! Gebeurt dit geregeld? Dan is dit natuurlijk nadelig voor jou. Mijn advies voor jou is better be safe then sorry. Maak goede afspraken met jouw leverancier. Denk dan aan jouw gewenste levertijd en hoe het zit met retourneren. Daarnaast is het belangrijk om afspraken te maken over wat te doen bij beschadigde producten. Zo verklein jij jouw risico's. 

Uniek ben je zeker niet met dropshipping. Er zijn vele partijen die aan dropshipping doen. Een grote kans dus dat je veel dezelfde producten aanbiedt als je concurrenten. Daarnaast is de prijsconcurrentie niet mals. De concurrent heeft vaak een scherpe prijs. Om beter uit de verf te komen dan je concurrent moet je al gauw het product voor een lagere prijs aanbieden. Dit komt natuurlijk niet ten goede van je marge. 

Dropshippen via Bol.com, toch maar niet?

De concurrentie is moordend, zeker op Bol.com. Het is dus belangrijk dat je onderscheidend bent met zowel je assortiment als met het verlenen van je service. Met dropshipping kan je hier te weinig invloed op uitoefenen. Maar wat is dan wel een goede manier? Koop een fysieke voorraad in bij een betrouwbare leverancier. Ga voor unieke producten en spreek een scherpe prijs af. 

Toch liever dropshippen? Dan kan je dit het beste via je eigen webshop doen. De garantie voor succes is dan groter! 


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
lz
Door

lz

op 28 Jun 2023

chatgpt?

Younes
Door

Younes

op 27 Sep 2023

Hoi, het is niet mogelijk om te dropshippen via bol..com. dit heb ik nagevraagd bij bol..com en het antwoord was nee. Younes

Reactie plaatsen