Dit zijn 10 dingen die je niet moet doen als je gaat beleggen in vastgoed
Dit zijn 10 dingen die je niet moet doen als je gaat beleggen in vastgoed
06 april 2023 

Dit zijn 10 dingen die je niet moet doen als je gaat beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed is een geweldige manier om een passief inkomen te generen en extra geld te verdienen. Maar net zoals bij het investeren in crypto of aandelen, brengt beleggen in vastgoed ook risico's met zich mee. Om te voorkomen dat je geld verliest, hebben wij dit blog geschreven met 10 dingen die je niet moet doen als je gaat beleggen in vastgoed.


Is beleggen in vastgoed een veilige manier van investeren?

Het antwoord hierop is zowel ja als nee. Feit is dat beleggen nooit risicoloos is, op welke manier dan ook. Wel is beleggen in vastgoed een relatief veilige vorm van beleggen, omdat vastgoedbeleggingen minder gevoelig zijn voor inflatie dan bijvoorbeeld aandelen. Daarbij komt dat een extra woning die je bezit het gehele jaar door inkomsten kan genereren. Het is wel belangrijk dat je vooraf altijd goed onderzoek doet wanneer je gaat beleggen in vastgoed. Je moet bijvoorbeeld geïnformeerd blijven en verstandige beslissingen nemen als het gaat om inspecties of contractuele afspraken. Beleggen in onroerend goed kan ondanks de risico's zeer stabiel zijn en goede kansen bieden voor langetermijnwinst.

Kun je veel geld verdienen met beleggen in vastgoed?

Geld verdienen met vastgoed

Mits je goed onderzoek doet vooraf en weloverwogen keuzes maakt, kun je goed geld verdienen met beleggen in vastgoed! De key is om de juiste kansen te vinden en die goed te benutten. Stel dat je bijvoorbeeld een woning vindt die ondergewaardeerd is en potentie heeft voor waardevermeerdering, dan is het aan jou om dat potentieel eruit te halen en de waarde - en daarmee jouw geld - te laten stijgen.

Naast dat je in vastgoed kunt investeren door een pand te kopen en deze voor meer waarde weer te verkopen, kun je ook op andere manieren beleggen in vastgoed. Veel van die manieren kosten minder tijd en geld én zijn relatief minder risicovol. Dus ja, zelfs als je een beginner bent op het gebied van vastgoedbeleggen, kun je er flink geld mee verdienen. Als je je maar verdiept in wat er mogelijk is, wat bij jou past en welke risico's jij bereidt bent te nemen!

Deze 10 dingen moet je niet doen als je gaat beleggen in vastgoed

Als je op zoek bent naar een manier om passief inkomen te creëren, dan is investeren in vastgoed wellicht iets voor jou! Maar zoals je inmiddels weet, zitten hier risico's aan verbonden! Om je te helpen winst te maken in plaats van verlies, hebben wij een lijstje gemaakt van 10 dingen die je beter niet kunt doen als je gaat beleggen in vastgoed.

Geen onderzoek doen

Doe geen investeringen zonder huiswerk! Als je echt het beste rendement op je belegging wilt, neem dan de tijd om te onderzoeken en due diligence uit te voeren. Vooral in onroerend goed is het cruciaal: er kan veel geld verloren gaan zijn als markten volatiel blijken te zijn of prijzen sneller fluctueren dan verwacht. Vergeet ook niet dat een goede inspectie van essentiële waarde is - laat het pand of huis dat je koopt altijd goed inspecteren door een onafhankelijke inspecteur.

Geen rekening houden met onvoorziene kosten

Wanneer je investeert in vastgoed, blijft risico altijd een factor. Ook al voorziet je due diligence onderzoek veel potentiële obstakels, er zijn nog steeds dingen die mis kunnen gaan - van veranderingen in het bestemmingsplan tot noodreparaties en renovaties! Wees daarom goed voorbereid door een budget van 10 tot 15% extra vrij te maken om dat soort situaties voor te zijn. Zo voorkom je dat onverwachte kosten jouw winsten opslurpen én houd je meer grip op mogelijk geldverlies binnen jouw investering.

Een woning niet inspecteren als je de woning wilt kopen

We schreven het net al. maar als je een woning wil kopen, is het belangrijk om deze grondig te laten inspecteren. Hiermee ontdek je eventuele verborgen problemen of plagen. Eerlijkheid duurt hierbij weliswaar lang, maar loont uiteindelijk het meest. Beleg dus niet in vastgoed vóór je een goede inspectie hebt laten uitvoeren. Anders krijg je in het ergste geval te maken met onverwachte reparatiekosten of onvoorzien onderhoud dat veel geld kost. Investeer slim in vastgoed door elke pand altijd goed te laten checken voordat je besluit om te beleggen!

Andere (grote) beleggers blindelings volgen

Als je net begint met beleggen in vastgoed, kan het verleidelijk zijn om de grote vastgoedbeleggers te volgen in hun keuzes, maar je moet jezelf nooit laten leiden door wat anderen doen! Dat geldt ook voor beleggen in vastgoed. Neem dus eerst voldoende tijd om voor jezelf alle verschillende strategieën en manieren van beleggen in vastgoed tegen elkaar af te wegen. Wat zijn de risico's en wat kan kan je ermee verdienen? Stel daarnaast ook realistische doelen voor jezelf op en koppel hier strategieën aan. Kortom, een beetje afkijken hier en daar kan geen kwaad, maar bovenal: follow your own plan!

Geen kredietcontrole doen bij een huurder

Met woningverhuur kan je makkelijk extra inkomsten genereren, maar het brengt ook risico's met zich mee. Om problemen in de toekomst te voorkomen, doe je er daarom goed aan om bij iedere huurder even een kredietcontrole uitvoeren voor dat je de huurovereenkomst tekent. Je controleert hier bijvoorbeeld mee of de huurder genoeg verdient om iedere maand de huur te kunnen betalen en of er bij de huurder ooit betaalachterstanden of dergelijke zijn geweest. Doe je dit niet, dan kun je flinke winst verliezen.

Geen vastgoedbeheerplan maken

Wil je een goede vastgoedbelegger worden, dan heb je een vastgoedbeheerplan nodig. Een vastgoedbeheerplan helpt je namelijk om al je doelen als vastgoedbelegger duidelijk te hebben én te halen. Een vastgoedbeheerplan bevat al jouw essentiële informatie en strategieën. Bijvoorbeeld over hoe je geschikte huurders vindt, hoe je omgaat met onverwachte kosten en onderhoud, de budgettering en financiering en met welk systeem je maandelijks de huur int. Met een goed opgesteld vastgoedbeheerplan kun je de risico's minimaliseren en jouw winst maximaliseren!

Geen rekening houden met eventuele leegstand of waardevermindering

Wanneer je gaat beleggen in vastgoed, is er één ding dat je absoluut in gedachten moet houden: met leegstand of waardevermindering van een pand neemt de winstkans sterk af!

Leegstand ontstaat wanneer een huurder een woning verlaat en de woning voor langere tijd onbewoond blijft. Vanzelfsprekend kun je hier veel winst mee verliezen. Niet alleen omdat je huur misloopt, maar ook door extra kosten die je moet maken om het pand weer klaar te maken voor een nieuwe huurder.

Soms, als gevolg van slijtage of veranderende marktomstandigheden, kan een pand minder waard worden. Je hebt hier vaak weinig invloed op, behalve dat het loont om het pand waarin je hebt belegd goed te onderhouden. En door goed de vastgoedmarkt in de gaten te houden. Maar soms, met veel pech, verlies je weleens winst.

Een pand kopen dat heel veel onderhoud of renovatie nodig heeft

Wanneer je wilt beleggen in onroerend goed, kan het verleidelijk zijn om te proberen een woning te vinden die veel werk nodig heeft, zodat je de laagste aankoopprijs kunt vragen. Ja, dit kan in eerste instantie geweldig lijken voor je portemonnee, maar kan je uiteindelijk ook veel meer gaan kosten.

Bij een woning die veel werk nodig heeft, ben je soms meer geld kwijt aan renovaties, reparaties en onderhoud dan je in eerste instantie dacht. In het ergste geval kan het ook lastig zijn om huurders te vinden voor een woning die (blijvend) veel onderhoud nodig heeft. Dit betekent dus dat je ook nog eens huurinkomsten kan mislopen.

Je niet verdiepen in je rechten en plichten als vastgoedondernemer

Als je van plan bent te gaan beleggen in onroerend goed, is het heel belangrijk dat je goed weet wat je rechten en plichten zijn! Als vastgoedbelegger heb je namelijk bepaalde verantwoordelijkheden tegenover bijvoorbeeld je huurders, maar ook tegenover de gemeente of de provincie waar je het vastgoed koopt. Het loont daarom om je goed te informeren en op de hoogte te blijven van wetswijzigingen. Een voorbeeld is dat - als je een woning verhuurt - je de huur maximaal één keer per jaar mag verhogen. Ook moet je rekening houden met wetten over bijvoorbeeld geluidsniveaus, sanitaire voorzieningen en energieverbruik.

Geen rekening houden met het gebied waarin je een pand of huis koopt

Locatie beleggen in vastgoed

Bij het beleggen in onroerend goed is het belangrijk om rekening te houden met het gebied waarin je een pand of huis koopt. De locatie bepaalt namelijk voor een groot deel het succes van je investering. Een goede locatie kan de vraag- of huurprijs doen stijgen, terwijl een slechte locatie de vraag- of huurprijs kan doen zakken. En het kan het lastiger maken om potentiële kopers of huurders te vinden.

Kies de woning waarin je wilt beleggen met zorg. Het bestuderen van de lokale economie, trends op de vastgoedmarkt en bijvoorbeeld het openbaar vervoer in een buurt is belangrijk om te weten hoe gewild jouw huis gaat worden bij toekomstige kopers of huurders! Neem ook het misdaadcijfer even mee - veiligheid staat immers voorop!

Tot slot

Nu je weet wat je absoluut niet moet doen als je gaat beleggen in vastgoed, weet je ook wat je wél moet doen om zoveel mogelijk geld uit jouw beleggingen te halen. Met onze 10 tips gaat het je zeker lukken om flinke winst te maken als vastgoedbelegger. Succes!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen