Beleggen in vastgoed? Zo verhoog je het rendement!
Beleggen in vastgoed? Zo verhoog je het rendement!
Vastgoed
Bas Urlings
Vastgoed
06/14/2023
3 min
0

Beleggen in vastgoed? Zo verhoog je het rendement!

06/14/2023
3 min
0

Wanneer je gaat beleggen in vastgoed, wil je natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement behalen. Investeren in vastgoed op zichzelf is geen gegeven dat je veel winst kunt maken, maar met de juiste tips en tricks kun je wél een hoger rendement behalen. In dit artikel vertellen we je over de kosten van het investeren in vastgoed én vertellen we je hoe jij een hoger rendement kunt behalen wanneer je investeert in vastgoed. Laten we beginnen!


Wat zijn de kosten van het investeren in vastgoed?

Wanneer je gaat investeren in vastgoed, is het vanzelfsprekend dat hier kosten bij komen kijken. Met welke kosten moet je rekening houden als je gaat investeren in vastgoed?

De kosten van het pand

Kosten van investeren in vastgoed

Allereerst natuurlijk de kosten van het pand dat je koopt. Een appartement, woning of kantoorpand kost anno 2023 al snel meer dan €400.000. Een compacte bedrijfshal of een appartementencomplex kan zo meer dan miljoenen euro's kosten.

Verbouwingskosten

Naast de kosten voor het pand zelf, zijn er ook vaak verbouwingskosten. Zeker wanneer je een pand koopt met de bedoeling om hem weer door te verkopen, krijg je de te maken met kluswerkzaamheden en dus verbouwingskosten. Ook als je een huis klaar maakt voor verhuur moet je soms het pand renoveren of verbeteren met bijvoorbeeld een likje verf. Houd dus rekening met verbouwingskosten!

Makelaarskosten

Wanneer je gaat investeren in vastgoed, schakel je misschien wel een makelaar in. Een makelaar kan je adviseren over welk pand je het best kunt aanschaffen en kan je helpen wanneer je je gekochte pand weer wilt doorverkopen. Maar uiteraard doet een makelaar dit niet gratis! De meeste makelaars werken met een courtage: een percentage van de aankoop. En dat bedrag kun je ook weer bij het kostenplaatje optellen.

Belastingen

Tot slot zijn er de belastingen. Denk bijvoorbeeld aan de overdrachtsbelasting. Die is voor investeerders verhoogt van 2 naar 8 procent. Naast overdrachtsbelasting, betaal je als vastgoedinvesteerder ook jaarlijks onroerendgoedbelasting betalen, en inkomstenbelasting over de winst die je maakt. Verkijk je dus zeker niet op het geld dat je moet inleveren wanneer je in vastgoed investeert.

Wat is vastgoedrendement?

Als je investeert in vastgoed, dan wil je natuurlijk weten hoeveel winst je hieruit kunt halen. Het vastgoedrendement is het inkomen dat je ontvangt uit een vastgoedinvestering, uitgedrukt als een percentage van de kosten of waarde van het vastgoed. Dit kunnen huurinkomsten zijn of de vermogenswinst wanneer je het pand voor meer verkoopt dan je ervoor hebt betaald.

Het rendement op onroerend goed is meestal hoger dan bij andere beleggingen vanwege de hefboomwerking en de belastingvoordelen. Dus als je slim investeert, kan je hier flink wat winst uit halen!

Wat is het gemiddelde rendement in vastgoed?

Helaas is er geen simpel antwoord op deze vraag. Het gemiddelde rendement dat je behaalt met vastgoedinvesteringen hangt af van het soort investering en de locatie waarin je investeert. Over het algemeen kun je rekenen op rendementen tussen de 5,5% en 10% bij directe vastgoedbeleggingen, maar dit kan enorm verschillen door de hoeveelheid geld die je investeert en de locatie. Vastgoedbeleggingstrusts (REIT's) leveren doorgaans hogere rendementen op, van 8% tot 11%.

Hoe kan ik zorgen voor een hoger rendement als ik investeer in vastgoed?

Hoger rendement behalen vastgoed

Wil jij meer verdienen met jouw vastgoedinvesteringen? Dan hebben wij een paar slimme strategieën voor je!

Voordat je gaat investeren, moet je allereerst eerst de markt grondig onderzoeken. Dit betekent dat je moet begrijpen wat er lokaal speelt en bewust moet kiezen welk vastgoed een hoger rendement zal opleveren. Door de verkoopprijzen van andere panden in de omgeving te vergelijken met de huidige marktwaarde, krijg je een beter idee van je potentiële rendement. Dus, voordat je die grote investering doet, doe je huiswerk en word een vastgoedexpert!

Wil je slim investeren en een zo hoog mogelijk rendement behalen? Dan moet je je geld verspreiden over verschillende soorten onroerend goed. Dus niet alleen huizen of alleen kantoren, bijvoorbeeld, maar een mix van beide. Zo verklein je het risico en kun je tegelijkertijd je winst laten groeien. Waarom niet in meerdere panden tegelijk investeren? Het is immers slim om niet maar op één paard te wedden!

Ten derde, focus je altijd op kwaliteit. Je wilt immers investeren in vastgoed dat goed onderhouden is en na verloop van tijd meer waard kan worden. Op die manier kun je een hoger rendement behalen. Go for it!

Tot slot!

Als je op zoek bent naar een manier om je rendement te verhogen en op lange termijn rijkdom op te bouwen, is investeren in onroerend goed zeker het overwegen waard. Maar voordat je begint, is het belangrijk om goed te begrijpen welke kosten, risico's en beloningen je kunt verwachten. Met een paar handige trucjes kun je je rendement nog verder verhogen. Investeer in verschillende soorten vastgoed en kies voor kwaliteit om jouw investering optimaal te laten renderen. Door de markt goed te onderzoeken en op te letten waar je je geld in steekt, komt die hoge winst vanzelf een stuk dichterbij. Investeren in vastgoed is niet zonder risico's, maar met de juiste strategieën kun je jezelf voorbereiden op succes!


Reacties
Categorieën