Amazon België: Wanneer kunnen we Amazon.be verwachten?
Amazon België: Wanneer kunnen we Amazon.be verwachten?
24 december 2020 

Amazon België: Wanneer kunnen we Amazon.be verwachten?

Amazon België, kan je niet wachten tot het zover is? Je ziet het in verschillende landen gebeuren en dus ook in België …online shoppen lijkt steeds populairder te worden en de verkoopcijfers onderschrijven dat. In België zijn met name Bol.com en Coolblue razend populair, maar op de derde plaats volgt al snel Amazon.fr en dit laat zien dat ook in België Amazon een aardige vinger in de pap heeft. Want ga je er de andere Amazon websites bij optellen (zoals Amazon.com die ook door veel Belgische consumenten wordt gebruikt vanuit België), zie je dat ze alweer bijna op gelijke hoogte komen met de 2 koplopers uit de top 10 van best presterende online platformen voor de B2C-markt …en geeft het aan dat Amazon dus blijft groeien, ook in België! Maar de vraag is nu natuurlijk, bestaat er ook een Amazon België, ofwel Amazon.be op dit moment? Het korte antwoord daarop is nee …maar we gaan je hieronder laten zien waarom wij denken dat het steeds dichterbij komt, en ook hoe klanten via Amazon in België toch aankopen kunnen doen.

En het is overigens niet alleen in de Benelux waar Amazon zich zo dominant mogelijk probeert te manifesteren, want in andere landen doen ze dat ook. Om te beginnen natuurlijk in de VS waar ze bijna een marktaandeel van 50 procent hebben …en ook Amazon Duitsland gaat die kant op. Verder zie je ook in Spanje, VK en Frankrijk dat Amazon marktleider is …ook al is het iets minder significant in vergelijking met andere online platformen dan in de VS en Duitsland.

In België wordt de markt gedomineerd door buitenlandse webshops, er staan maar 2 Belgische webshops in de top 10 die ook nog eens eigendom zijn van een buitenlandse groep …en met Amazon op de loer, kan je al een beetje zien waar dit allemaal heen zal gaan.


Amazon België is slechts een kwestie van tijd…

Amazon België is slechts een kwestie van tijd

Het is geen geheim dat Amazon marktleider is in de VS en ook in andere landen de online consumentenmarkt probeert te veroveren. Ze pogen de harten van potentiële klanten te winnen middels een gigantisch aanbod, lage prijzen en een uitstekende klantervaring + service. Want dat is uiteindelijk het motto van Jeff Bezos …klanten helemaal voorop stellen en zorgen dat elke klant krijgt wat hij of zij ook echt wil (hij vindt zijn klanten ook het ENIGE belangrijke aan zijn bedrijf en probeert dus altijd manieren te vinden om de klantervaring te optimaliseren).

En omdat er momenteel in België al veel online aankopen worden gedaan, is de kans groot dat Amazon België slechts een kwestie van tijd is. Ze zijn momenteel al in een paar andere grote Europese landen actief, waar de zaken ook voorspoedig verlopen. Verder is er inmiddels ook een Amazon Nederland, ofwel Amazon.nl, waar mensen hun aankopen kunnen doen (ook al zijn er hier nog geen fysieke Amazon Fulfillment Centers, en is de dichtstbijzijnde in Duitsland te vinden). Het komt dus ook voor België steeds een stapje dichterbij en met de huidige interesse om online aankopen te doen …zal Amazon absoluut in dat gat willen duiken.

Het is naar alle waarschijnlijkheid dat Amazon België wel op de agenda staat, maar dat het bedrijf zich eerst nog even richt op een sterkere positie in een paar andere grote landen en verder zullen ze ook stukje bij beetje de logistieke gang van zaken willen gaan uitbreiden. En dat kost (ook voor een gigant zoals Amazon) natuurlijk altijd even wat tijd. Hoe lang het precies nog gaat duren wanneer Amazon.be een feit is weet niemand, maar je kan er vrijwel op rekenen dat Amazon België er gaat komen …net zoals andere Europese Amazon websites opduiken en spontaan live gaan met hun producten.

Wat vinden Belgische consumenten belangrijk?

Je ziet natuurlijk nog altijd enorm veel mensen gezellig gaan schoppen bij alle (fysieke) winkels die er allemaal zijn, echter zie je toch ook dat steeds meer mensen naar koopjes jagen via online platformen. In België is dat niet veel anders en zie je dus ook een groei in online aankopen. Het zorgt voor een extra stukje gemak, snelheid en met alle producten die je vandaag de dag online kan kopen is het een eenvoudige stap voor een hoop consumenten.

Er zijn zoveel grote online platformen waar je producten met 1 klik kan bestellen, wat voor klanten natuurlijk ideaal is. Je ziet ook dat hierbij de vraag naar een Amazon België steeds meer toeneemt, want alle Amazon websites waarop er nu wordt bestelt vanuit België toont aan dat klanten bij het online shoppen, hoe dan ook altijd de weg naar Amazon vinden.

Maar, naar welke dingen kijkt shoppend België nu eigenlijk allemaal?

In het buitenland bestellen is populair

Om te beginnen zien we dus Belgen veel over landsgrenzen shoppen, en speuren ze dus platformen af die zich niet in eigen land bevinden. En goede voorbeelden zijn dus de nummers 1 en 2 …Bol.com (gezien hier ook enorm veel producten te vinden zijn en ze ook steeds verder uitbreiden), en daarbij Coolblue met hun rijke aanbod aan laptops, huishoudelijke apparaten, telefoons, navigatie en zelfs dingen voor in de tuin …beide hebben al een behoorlijk groot aanbod waar bijna elke consument van droomt.

En toch komt Amazon ook steeds dichterbij, want kennelijk zijn er toch een aantal producten die op Amazon staan die klanten ook graag willen aanschaffen (hetzij vanwege lagere prijzen of omdat het artikel niet ergens anders verkrijgbaar is). Op Amazon heb je (net zoals op Bol.com) ook veel externe verkopers die met nieuwe productideeën op de bühne verschijnen …en ook weten wat klanten graag willen of nodig hebben.

Verder is het ook gewoon de klantenervaring die een rol speelt …Amazon probeert het verkoopproces zo soepel mogelijk te laten verlopen, zodat klanten graag opnieuw aankopen bij ze zullen doen.

De productprijs heeft prioriteit boven snelheid

Bij het online aankopen van producten, gebruiken veel mensen natuurlijk de nodige filters. Op de eerste plaats zoek je een product (of vind je een item) dat voor jouw interessant, mooie of leuk is …en dan ga je natuurlijk ook kijken en vergelijken op de prijs hiervan (meestal het eerste waar mensen naar kijken).

En wanneer die prijs goed is, ook in verhouding tot de concurrentie, is de koop alweer een stapje dichterbij. Verder vinden veel consumenten het ook belangrijk dat een product snel geleverd kan worden, meestal is de standaard dat het de volgende dag geleverd wordt …maar op Bol.com kan het soms zelfs al dezelfde dag worden afgeleverd. Op Amazon duurt het toch meestal iets langer (afhankelijk van vanuit welk land wordt bestelt, want de Amazon levertijd is meestal ook behoorlijk snel …maar vanuit België op Amazon bestellen verloopt momenteel dus nog via andere Amazon marktplaatsen zoals Amazon.com of Amazon.nl), maar het schijnt geen hobbel op de weg te vormen.

En dat geldt ook voor Belgische consumenten die (in een onderzoek) aangeven dat ze de prijs het allerbelangrijkste vinden, nog boven de leveringsnelheid van de producten die ze online bestellen. Op die manier ga je jezelf natuurlijk afvragen, waarom is er dan nog geen Amazon België? Want Belgen bestellen al veel via de andere Amazon websites, en zullen op een Amazon.be waarschijnlijk nog veel meer gaan bestellen na de lancering hiervan (het wordt ook meestal groot aangekondigd en kan dus voor een stormloop zorgen).

Waarschijnlijk aast Amazon op het meest geschikte moment om Amazon.be te lanceren in België!

Van jong tot oud koopt via online platformen

En wanneer je denkt dat het voornamelijk jongeren zijn die in online shoppen, ook in België, heeft dat toch aardig mis. Want hoewel veel jongeren inderdaad online shoppen, is de grootste groep Belgische consumenten ietsjes ouder. Bijna 25% van alle consumenten die online shoppen is tussen de 50 en 60 jaar, gevolgd door bijna 20% boven van consumenten met een leeftijd tussen de 40 en 50 jaar …en de hekkensluiter met iets meer dan 15% die in de leeftijdsgroep van 65+ zitten. Wat dus aantoont dat meer dan 60% van alle consumenten in ieder geval boven de 40 is …en de resterende 40% dus ook echt jongeren of tieners zijn.

Zo zie je maar weer dat online shoppen dus iets van alle leeftijden is, en Amazon hier prima op in kan springen. Want ze hebben zo’n enorm gevarieerd aanbod dat er voor alle klanten wel iets tussen zit …en veel van die producten zijn ook voor alle leeftijdsgroepen, en zo pikt Amazon dus overal haar graantjes mee.

Je kan namelijk echt miljoenen producten vinden op Amazon!

Het gemak van een enorm aanbod

En dat is iets wat veel Belgen natuurlijk ook een groot voordeel vinden, want waarom zou je 10 verschillende websites gaan afspeuren …terwijl je het allemaal ook op Amazon kan vinden. Of wanneer je op zoek bent naar een heel specifiek item, zal niet elke webshop dat product ook in de digitale schappen hebben liggen …maar na 1 zoekopdracht in Amazon zal je het waarschijnlijk wel vinden (of niet en heb je wellicht een goed productidee om te verkopen op Amazon). Verder is de prijs hierbij dus ook belangrijk (of dus feitelijk het belangrijkste) en Amazon staat ook bekend om de meestal lage verkoopprijzen …het zorgt voor een ultieme mix waar klanten bijna niet meer omheen kunnen.

Amazon heeft een goede klantenservice

En Belgische consumenten vinden nog een ander aspect heel belangrijk bij het doen van online aankopen en dat is namelijk de klantenservice. Het is overigens iets universeels, en Amazon heeft die goede klantenservice. Wanneer er dus een Amazon België komt, is de kans groot dat ze ook hier veel klanten mee weten binnen te halen …Amazon doet er namelijk alles aan om klanten een zo goed mogelijk ervaring te bieden.

Nog geen Amazon België en toch via Amazon kopen in België?

Er is momenteel dus nog geen Amazon.be, maar die zal naar alle waarschijnlijkheid niet meer lang op zich laten wachten Je hebt inmiddels al een Amazon Nederland, en Amazon België zal wellicht de komende jaren (2021 / 2022) wel een feit gaan worden. Maar betekent het ook dat consumenten vanuit België nu geen producten kunnen kopen op Amazon? Nee, want er zijn natuurlijk verschillende Amazon marktplaatsen en in feite kan iedereen daarop bestellingen doen …je ziet hierbij dus dat veel Belgische klanten (waarschijnlijk vanuit het Waalse deel van België) kiezen voor Amazon.fr omdat ze er groot en deels Frans spreken en dit prettiger vinden tijdens het bestelproces. Maar ook voor de Vlaamse klanten is er natuurlijk ook een geweldig alternatief, want er kan natuurlijk altijd op Amazon.com besteld worden …maar ook via Amazon.nl gezien de Vlaamse taal voor zo’n 99% overeenkomt met de Nederlandse taal.

Want er zijn namelijk genoeg klanten die het fijner vinden, in hun eigen taal op Amazon te bestellen en dan is dit natuurlijk een prima oplossing!

Je kan bestellen via Amazon in België zonder verzendkosten

Het is op de eerste plaats natuurlijk bij velen bekend dat er altijd via Amazon.com producten kunnen worden ingekocht vanuit Amerika. Echter, weten de meesten ook dat je hiervoor over het algemeen iets meer betaalt aan (waarschijnlijk) verzendkosten en invoerrechten. En het is dan wellicht slimmer om via Amazon.nl te bestellen, omdat je dan natuurlijk niet met die invoerrechten vanuit de VS te maken krijgt. Verder zijn ook de verzendkosten over het algemeen een stuk lager. Je kan vanuit België zelfs vanaf 29 euro je producten gratis laten bezorgen en dat is natuurlijk een pluspunt.

Wil je dus geen (overbodige) kosten betalen bij het plaatsen van bestellingen op Amazon? Dan doe je er verstandig aan om vanuit België op Amazon.nl te bestellen en kan je op een later moment, wanneer Amazon België een feit is, ook op de Vlaamse Amazon Marketplace je producten kopen.

En voor iedereen die denkt dat op Amazon.com veel meer producten staan, kijk dan ook maar eens op Amazon.nl …want met een lancering van 100 miljoen producten en verkopers die blijven toenemen, zal er genoeg te koop zijn voor alle consumenten die er hun producten willen inslaan …en je kan er dan ook de meeste dingen die je graag wilt aanschaffen gewoon vinden.

Hoeveel verzendkosten betaal je voor een bestelling onder de 29 euro?

Hoeveel verzendkosten betaal je voor een bestelling onder de 29 euro

Ga je dus een bestelling plaatsen boven de 29 euro (waar je al vrij snel aan zit bij het rond snuffelen op Amazon), hoef je dus helemaal niks aan verzendkosten te betalen en kan je de producten ook gratis retourneren. Maar zit je er net onder, zal je wel wat verzendkosten moeten betalen om je pakketje naar België te laten vervoeren. En die kosten bedragen €3,29 euro …verder komt er ook nog per kilo dat je pakket weegt 50 eurocent bij en kan je bestelling dus al gauw zo’n 5 euro extra kosten aan verzendkosten. In de meeste gevallen is het dus veel slimmer om een klein product bij te bestellen en dan geen verzendkosten te hoeven betalen voor je bestelling.

Verder geniet je nog wel van een uitzondering op de regel, en dat is namelijk zo bij het aankopen van boeken via Amazon. Want hiervoor betaal je geen extra verzendkosten …en deze worden dus altijd gratis verzonden.

Wat is de levertijd voor Amazon in België?

Je zal wellicht denken dat, omdat er nog geen Amazon België is, bestellen in Nederland bijna hetzelfde is en er dus de volgende dag geleverd kan worden. Maar je weet nu dat er geen voorraden van Nederlandse verkopers in Nederland zelf liggen en, wanneer Amazon FBA verkopers voorraden opslaan bij Amazon, deze hoogstwaarschijnlijk bij het dichtstbijzijnde Duitse Amazon Fulfillment Centre liggen of in een van de andere EU landen waar dit kan. En om die reden zal het iets langer duren dan 1 dag (met standaard verzendmethode) om het pakket via Amazon.nl naar België te krijgen.

Echter, wat is de Amazon levertijd dan precies om pakketjes naar België te loodsen? Je zal rekening moeten houden, wanneer je producten via Amazon.nl naar België laat versturen, met een levertijd van ongeveer 3 werkdagen. Het betekent dus wanneer je jouw bestelling op maandag plaatst deze normaal gesproken donderdag binnenkomt. Ga je in het weekend een bestelling plaatsen kan het iets langer duren. Verder kan je kiezen tussen een standaard levering (ongeveer 3 werkdagen) of een Amazon express levering …waardoor je de bestelling met 1-2 werkdagen binnen zal krijgen.

Op welke manieren kan je betalen aan Amazon in België?

Je kan op verschillende manieren betalen op Amazon vanuit België, en die betaalmethodes zullen hoogstwaarschijnlijk hetzelfde zijn wanneer er ook een Amazon België komt in de nabije toekomst.

En de manieren waarop je kan betalen zijn:

• Je kan op Amazon met een Girocard betalen
• Het gebruik van een creditcard (MasterCard, Visa, Amercan Express) kan ook
• Met een P24-bankoverboeking (wanneer je en Poolse bankrekening hebt)
• En natuurlijk met een Amazon-cadeaukaart (deze komt van Amazon zelf)
• iDeal is alleen voor Nederlanders, en via Paypal betalen kan ook niet

Het is bv. ook slim om zo’n Amazon-cadeaukaart aan iemand weg te geven, voor een verjaardag of een andere viering. Verder kan je dus ook prima op andere manieren betalen, maar zijn niet alle betaalmethodes mogelijk.

Amazon verkoopt ook een heleboel producten zelf

En dan willen we je nu nog een aantal tips meegeven over producten bestellen op Amazon vanuit België via een van de andere Amazon websites (nu er momenteel nog geen Amazon België is).

Het is namelijk een aanrader alleen producten te kopen die Amazon zelf verkoopt, want zo weet je zeker dat de producten goed worden verzonden en zal je bij klachten via de Amazon klantenservice prima worden geholpen. Je hebt natuurlijk ook een hoop verkopers op Amazon die gebruik maken van Amazon FBA en daarmee gaat het vrijwel ook altijd goed …daarbij verkoopt Amazon niet alleen veel producten op haar platform zelf, maar ze hebben ook eigen producten en diensten die interessant voor je kunnen zijn.

Laten we daar hieronder eens naar kijken.

Amazon Kindle Unlimited
Een heleboel mensen houden ervan om boeken te lezen …om meer kennis op te doen, lekker te ontspannen en meegesleept te worden in een verhaal. Je kan daarbij tegenwoordig ook vaak kiezen om voor een e-book te gaan en wanneer jij iemand bent die vaak leest, kan je ook kiezen voor een Amazon Kindle Unlimited abonnement waarmee je voor 9,99 euro per maand toegang krijgt tot meer dan een miljoen boeken, tienduizenden audioboeken en diverse tijdschriften die er beschikbaar zijn met dit abonnement. Je kan er overigens nog niet officieel in België gebruik van maken, maar wanneer jij een echte boekenliefhebber bent is er wel een “work-around” die je zou kunnen uitvoeren om er toch gebruik van te kunnen maken.

En dat kan namelijk door via je Amazon VS account, een Amerikaans adres in te voeren, en jouw regio vervolgens op dat adres in te stellen.

Je kan dit op de volgende manier doen:

– Ga naar de Amazon website, waar je nu vervolgens helemaal naar beneden gaat scrollen (naar het donkerblauwe gedeelte van de website)
– Kijk nu bij “Let Us Help You” naar “Manage Your Content and Devices” en klik daarop
– Vervolgens ga je verder naar het tabblad “Settings”
– Je kan nu bij Country / Region het nieuwe Amerikaanse adres toevoegen
– En klik vervolgens op opslaan

Amazon Prime lid worden in België?
Wanneer jij een Amazon Prime lidmaatschap hebt, kan je veel producten gratis laten verzenden …toch raden we je aan niet alleen maar te filteren op “Prime” producten. Het kan soms namelijk voordeliger zijn andere producten te kopen, gezien er ook Amazon Prime producten zijn die duurder uitpakken. Verder kan je Amazon Prime ook vaak middels een proefmaand gratis uitproberen, en dus ook gelijk weer opzeggen op het moment dat jij er niet zoveel extra voordelen uit denkt te halen en zal je Amazon Prime abonnement na die opzegging aan het einde van de maand aflopen (en dus ook worden uitgeschakeld).

Amazon Prime heeft overigens nog meer voordelen zoals exclusieve content …over het algemeen wordt het lidmaatschap goed ontvangen door Amazon klanten.

Wil je contact opnemen met Amazon in België?

Er is nog geen echte Amazon België, maar je kan dus al op verschillende manieren van het Amazon platform genieten via een van de andere internationale Amazon websites en je producten inslaan. Verder kan je ook met Amazon contact leggen op verschillende manieren zoals telefonisch contact met een Amazon medewerker, iemand spreken via de Amazon chat of mailen …ook social media is zelfs nog een optie!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Thom
Door

Thom

op 17 Jan 2021

Interessant stuk leesvoer :)

Marciano Strijker
Door

Marciano Strijker

op 05 Feb 2021

Goed om te horen Thom! Amazon België is een marketplace die belangrijk zou kunnen worden, zeker gezien de centrale ligging in Europa!

Olaf
Door

Olaf

op 25 Oct 2021

Ik betaal op Amazon altijd via PayPal !

alfons van bael
Door

alfons van bael

op 02 Feb 2022

waarom heb ik mijn best eling nog niet ontvangen ik heb toch al betaald

alfons van bael
Door

alfons van bael

op 02 Feb 2022

nog tans dat is al 14d geleden

Marciano Strijker
Door

Marciano Strijker

op 02 Feb 2022

Hi Alfons, vervelend om te horen! Het beste kun je dit even aan Amazon vragen, wij hebben hier verder geen invloed op, of inzicht in. Zij kunnen je ongetwijfeld verder helpen hiermee! Good luck;)

Reactie plaatsen