Zelfstandig ondernemer worden? Dit is wat je moet weten!
Zelfstandig ondernemer worden
Ondernemen
Bas Urlings
Ondernemen
05/20/2023
3 min
0

Zelfstandig ondernemer worden? Dit is wat je moet weten!

05/20/2023
3 min
0

Als je ondernemer wilt worden, zijn er veel dingen die je moet weten en doen voordat je de sprong waagt. Een bedrijf beginnen kan een spannende ervaring zijn waar je veel geld mee kunt verdienen, maar het vereist ook planning en toewijding om ervoor te zorgen dat je onderneming succesvol is. Daarnaast is het zijn van zelfstandig ondernemer niet voor iedereen weggelegd. In dit artikel gaan we dan ook dieper in op wat het inhoudt om zelfstandig ondernemer te zijn, gaan we na hoe je erachter komt of het zelfstandig ondernemerschap iets voor jou is en vertellen we je wat je moet doen om zelfstandig ondernemer te worden. Laten we beginnen!


Wat is een zelfstandig ondernemer?

Zelfstandig ondernemer zijn betekent dat je een eigen bedrijf runt en/of eigen baas bent. Je kunt een eigen bedrijf runnen en diensten verkopen namens je bedrijf, maar ook namens jezelf. In het laatste geval word je vaak gezien als freelancer. Als zelfstandig ondernemer ben je verantwoordelijk voor alle aspecten van je bedrijf, inclusief het vinden en beheren van klanten. Het fijne aan zelfstandig ondernemer zijn, is dat je meer vrijheid hebt dan als werknemer. In principe kun je zelf bepalen waar en wanneer je werkt.

Hoe weet je of zelfstandig ondernemen iets voor jou is?

Wanneer zelfstandig ondernemer worden?

Hoewel het zijn van zelfstandig ondernemer ontzettend fijn lijkt - je kunt immers zelf bepalen hoeveel je werkt en wat je wil verdienen, toch is het niet voor iedereen weggelegd. Om te bepalen om het zelfstandig ondernemerschap iets voor jou is, moet je een aantal dingen in overweging nemen.

Het helpt bijvoorbeeld om bepaalde eigenschappen te hebben als ondernemer, zoals geordend kunnen werken en met deadlines kunnen omgaan. Of goed kunnen netwerken, onderhandelen en/of goed kunnen verkopen. Beschik je niet over dit soort eigenschappen, dan kan het zelfstandig ondernemerschap lastiger voor jou zijn. Ook is het belangrijk dat je goed met financiën kunt omgaan en dat je duidelijke doelen voor jezelf stelt.

Het belangrijkste als zelfstandig ondernemer is dat je drive en passie hebt om jouw eigen bedrijf op te bouwen en dat je bereidt bent om geld en bovenal tijd te investeren in jouw onderneming. Als je hier niet toe bereidt bent, is het zelfstandig ondernemerschap misschien niet voor jou weggelegd.

5 belangrijke stappen die moet maken als je zelfstandig wilt ondernemen 

Heb je besloten dat je zelfstandig ondernemer wilt worden en denk je dat het goed bij je past? Dan is het tijd om er werk van te maken!

Maak een ondernemingsplan

Allereerst is het belangrijk om een ondernemingsplan te maken. Hierin beschrijf je de doelen die je hebt, wat je precies wil gaan doen en breng je de financiële situatie in kaart. Een ondernemingsplan helpt je om focus te behouden en je brengt er de levensvatbaarheid van je bedrijf mee in kaart.

Registreer je bedrijf

Als je een ondernemingsplan hebt gemaakt, doelgroep- en marktonderzoek hebt gedaan en hebt geconcludeerd dat je bedrijf succesvol kan worden, is het tijd om je bedrijf te registeren bij de Kamer van Koophandel. Je moet hiervoor een rechtsvorm opgeven. Als zelfstandig ondernemer kies je voor de rechtsvorm eenmanszaak. Ook moet je, wanneer je je bedrijf inschrijft bij de KvK, een bedrijfsnaam kiezen. Deze kun je niet zo makkelijk meer veranderen, dus kies een naam die goed beschrijft welke diensten je aanbiedt, die jouw doelgroep goed kan onthouden en die over 10 jaar nog even relevant is.

Netwerk en vind klanten

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk dat je een netwerk opbouwt van mensen die potentiële klanten kunnen worden. Wordt daarom lid van Facebook- en Linkedingroepen voor ondernemers uit jouw branche of ga naar netwerkbijeenkomsten voor ondernemers. Via social media kun je ook klanten vinden als je een goede social media strategie opbouwt en in contact blijft komen met potentiële klanten.

Doe onderzoek, leer over je branche en blijf jezelf ontwikkelen

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk dat je onderzoek blijft doen naar trends en ontwikkelingen binnen het ondernemerschap, dat je blijft leren over je branche en dat je jezelf blijft ontwikkelen zodat je bijvoorbeeld ook meer kunt gaan vragen als freelancer en je uurtarief kunt gaan verhogen.

Bouw een georganiseerd systeem op

Administratie zelfstandig ondernemen

Als ondernemer moet je je administratie bijhouden en elk kwartaal btw-aangifte doen. Daarom is het belangrijk dat je een goed overzicht behoud van je financiën. Open een zakelijke rekening en gebruik een boekhoudersprogramma of schakel een boekhouder in, zodat je zeker weet dat je administratie goed verloopt en je geen onnodige kosten maakt.

Tot slot!

Overweeg je om zelfstandig ondernemer te worden? Dat kan een geweldige ervaring zijn! Maar vergeet niet dat het planning en toewijding vergt om je onderneming tot een succes te maken. Denk aan welke kwaliteiten je als ondernemer nodig hebt, stel een bedrijfsplan op, registreer je bedrijf, netwerk, zoek klanten en verdiep je in je vakgebied. Zorg ook voor georganiseerde financiën. Met de juiste mindset en een goed plan kan je zeker een succesvolle, zelfstandige ondernemer worden! Veel succes!


Reacties
Categorieën