Freelance werken naast een parttime baan? Dit is wat moet je weten
Freelance werken naast een parttime baan? Dit is wat moet je weten
24 april 2023 

Freelance werken naast een parttime baan? Dit is wat moet je weten

Zit jij eraan te denken om naast je parttime baan te gaan freelancen? Je bent niet de enige! Parttime freelancen wordt steeds populairder! Het is dan ook super leuk om naast je parttime baan te ondernemen, extra inkomen te genereren en te doen wat je leuk vindt! Maar vergeet niet dat het freelancen naast je parttime baan ook een aantal nadelen met zich meebrengt. Én er is een hoop waar je rekening mee moet houden. In dit blog vertellen we je over de voor- en nadelen van zzp'en naast een parttime baan en wat je moet regelen als je parttime wilt gaan ondernemen!


Wat houdt het in om naast je parttime baan als zpp'er te werken? 

Ondernemen naast je parttime baan houdt in dat je freelance werk doet naast je reguliere baan. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld diensten bieden als copywriter, fotograaf, webdesigner, vertaler, consultant of coach. Ook kun je je eigen producten produceren en verkopen.

Wat zijn de voordelen van freelancen naast een parttime baan?

Voordelen van parttime ondernemen

Zou jij graag freelance willen werken naast je parttime baan? Parttime ondernemen naast je reguliere baan heeft een hoop voordelen! Laten we eerst alle voordelen eens onder de loep nemen.

Je verdient extra inkomen

Een groot voordeel van freelancen naast een parttime baan, is dat je een extra inkomen kunt verdienen. Daarbij komt dat, juist omdat je naast je onderneming óók parttime in loondienst bent, je minder financieel risico loopt, omdat je ook een vast inkomen hebt. Daarnaast ben je dankzij je loondienstbaan ook verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en bouw je in de meeste gevallen nog steeds pensioen op.

Het fijne van ondernemen naast je parttime baan, is dat je in alle rust kunt ontdekken of fulltime ondernemen iets voor je is. Omdat je ook nog een vast inkomen verdient, voel je niet meteen de druk dat je veel moet verdienen om rond te kunnen komen van je bedrijf.

Je kunt erg flexibel zijn

Een groot voordeel van ondernemer zijn, is dat je super flexibel kunt zijn. Als ondernemer zit je niet vast aan de werktijden van je baas en hoef je ook niet een aantal vast uur per week te werken. In principe bepaal je als ondernemer namelijk zelf wanneer je werkt en hoeveel uur je werkt.

Je ontwikkelt je vaardigheden

Als ondernemer kun je nieuwe vaardigheden ontwikkelen! Niet alleen leer je nieuwe skills in de dienst die je aanbiedt of wanneer je je eigen producten verkoopt, je leert ook ondernemers skills. Denk aan: netwerken, klanten werven, je administratie bijhouden en het runnen van je eigen bedrijf!

Je hebt veel creatieve vrijheid

Het grootste voordeel van ondernemen is dat je kunt doen wat je leuk vindt! Je bepaalt zelf welk werk je doet en welke diensten je aanbiedt. Dat betekent dat je geen minder leuke klussen hoeft te doen - oké, de administratie doen vind niet iedere ondernemer leuk - die je misschien soms wel van je baas krijgt. Als freelancer kies je zelf welke opdrachten je wel en niet aanneemt, je bepaalt je eigen werkwijze en volgt je eigen regels!

Wat zijn de nadelen van freelancen naast een parttime baan?

Freelancen naast je parttime baan is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Om je een compleet beeld te geven van zzp'en naast je reguliere baan, geven we je ook een aantal van de nadelen:

Het kan lastig zijn om tijd te vinden voor je onderneming

Als je naast je parttime baan gaat ondernemen, kan het soms lastig zijn om je tijd te verdelen tussen je parttime baan en je onderneming. Misschien wil je wel het liefst al je tijd steken in je eigen bedrijf, omdat dat je energie geeft, maar je moet je óók nog steeds 100% inzetten voor je parttime baan. Het niet goed kunnen verdelen van je tijd, of misschien teveel bezig zijn met werk, kan zorgen voor stress. Hierdoor kan je juist minder productief worden, wat een slechte uitkomst heeft op zowel jouw parttime baan als je onderneming. Goede timemanagement is dus hartstikke belangrijk!

Freelance werken kan erg onzeker zijn

Het is een weggevertje natuurlijk dat freelance werken soms erg onzeker kan zijn. Je moet immers altijd zelf zorgen dat je werk hebt. Het kan daarom ook voorkomen dat je soms geen werk hebt. Dit kan financiële stress en onzekerheid opleveren.

Je kunt in conflict raken met je werkgever

Als je een eigen onderneming start naast je parttime baan, is het belangrijk dat je goed met je werkgever afspreekt wat je precies gaat verkopen en of dit wel of niet mogelijk is in combinatie met je parttime baan. Je kunt dit laten vastleggen in je contract, zodat er in de toekomst geen conflicten ontstaan tussen jou en je werkgever. Als je geen goede afspraken maakt over de nevenactiviteiten die je doet, kun je dus wél in conflict raken met je werkgever, wat natuurlijk erg vervelend is en voor problemen kan zorgen bij je parttime baan.

Waar moet je rekening mee houden als je gaat ondernemen naast een parttime baan?

Als je besluit om te gaan ondernemen naast je reguliere baan, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, zodat je zowel je loondienst werkzaamheden als je freelance werkzaamheden in goede banen kunt leiden. Om je op weg te helpen, hebben wij een aantal tips voor je verzameld!

Tip 1: zorg voor goede timemanagement

Zoals we eerder al schreven, is het belangrijk dat je goed omgaat met de tijd die je hebt om je zowel volledig in te kunnen zetten voor je parttime baan als je onderneming. We houden uiteraard van ambitie, maar het werk dat je voor je onderneming doet, moet niet het werk voor jouw parttime baan in de weg staan! Houd wekelijks een planning bij, reserveer tijdsblokken voor het werken aan je onderneming en plan ook tijd in om gewoon lekker te ontspannen.

Tip 2: stel realistische doelen voor jezelf

Als je parttime onderneemt, is het belangrijk dat je realistische doelen stelt voor jezelf. Neem niet teveel opdrachten aan en communiceer goed met je klanten over wanneer je het werk kunt opleveren dat je voor hen doet. Omdat je ook parttime in loondienst bent, is het belangrijk dat je je realiseert dat het onrealistisch is om te werken met hele strakke deadlines. Spreek goed af met jezelf wat je kunt doen in de tijd die je hebt voor je onderneming en communiceer dit altijd goed met je klanten!

Tip 3: maak tijd vrij om te werken aan je bedrijf

Wanneer je een eigen bedrijf hebt, werk je soms betaald en soms onbetaald. Niet alle uren die je in je onderneming steekt, zijn namelijk declarabel. Denk aan het vinden van nieuwe klanten, het updaten van je webshop en de marketingwerkzaamheden die je doet voor je eigen bedrijf. Het is belangrijk dat je niet alleen tijd vrijmaakt voor deze taken, maar er ook rekening mee houdt dat je dus niet betaald wordt wanneer je werkt aan je bedrijf (in plaats van in je bedrijf) en dit het financiële plaatje wellicht veranderd.

Tip 4: vergeet de administratie niet!

Administratie parttime ondernemen

Als ondernemer moet je in de meeste gevallen btw-aangifte doen. Dit betekent dat je, elke keer als je betaald wordt als freelancer, je een deel van de inkomsten opzij moet zetten. Elk kwartaal dien je aangifte te doen. Hiervoor is het dus belangrijk dat je goed de administratie bijhoudt van wat je verdient als freelancer en welke zakelijke uitgaven je hebt. Als je boekhouding lastig vindt, kun je altijd een boekhouder inhuren om je te helpen bij je administratie.

Conclusie

Freelance werken naast een parttime baan kan erg lonend zijn en is een super leuke uitdaging waar menig persoon veel energie uit haalt. Wel is het erg belangrijk dat je als parttime freelancer goed bent in timemanagement en goed je grenzen aangeeft, zodat je niet met teveel werk komt te zitten. Je moet realistische doelen kunnen stellen, tijd vrijmaken voor zakelijke taken die niet declarabel zijn, goed je financiën in de gaten houden en een goede balans vinden tussen je parttime werk en je freelance werk. Dan komt het helemaal goed!

We wensen je heel veel succes met je onderneming!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen