Tips voor verkopen op Amazon
Tips voor verkopen op Amazon
08 januari 2023 

Tips voor verkopen op Amazon

Verkopen op Amazon kan een geweldige manier zijn om geld te verdienen en je klantenbestand te vergroten, maar het is ook een zeer concurrerende marktplaats. Met de juiste strategieën kun je jezelf echter een voorsprong geven op andere verkopers en je winst maximaliseren. 

In dit artikel bekijken we tips om effectief te verkopen op Amazon, waarmee je je kunt onderscheiden van de concurrentie. Van het optimaliseren van jouw productvermeldingen tot het strategisch gebruik van kortingen, deze tips zullen je helpen je succes als Amazon verkoper te maximaliseren. Dus laten we beginnen!


Maak een Amazon-account aan

Het aanmaken van een Amazon-account is de eerste stap als je wilt verkopen op Amazon. Het is vrij eenvoudig om een account te openen en je kunt kiezen uit verschillende opties. Als eerste kun je kiezen tussen een individueel of een professioneel account. Wij raden je aan om voor een "professional" verkoopaccount te gaan. Waarom? Het kost inderdaad 39.99 dollar per maand, maar levert voordelen op en is goedkoper op het moment dat je van plan bent meer dan 40 producten per maand te verkopen. Want anders tik je namelijk elke keer 0.99 dollar af per verkocht product (bij de "individual" account) ...en kan je ook niet van alle extra's genieten die Amazon te bieden heeft.

Zoek naar producten om te verkopen

Zoek naar producten om te verkopen

Productonderzoek is een essentieel onderdeel van elke succesvolle verkoopstrategie op Amazon. Door productonderzoek uit te voeren kun je belangrijke inzichten over producten identificeren die nodig zijn om succesvol te kunnen verkopen. Je kunt verschillende technieken gebruiken voor productonderzoek, waaronder marktanalyse, klantonderzoeken, benchmarking van de concurrentie, en het toetsen van Amazon reviews.

Marktanalyse helpt je beter begrijpen wat je doelmarkt (niche) is en hoe jouw producten in het huidige landschap passen. 

Klantonderzoeken geven je inzicht in de mening van klanten over producten die je eventueel zou willen aanbieden of momenteel al aanbiedt. Aan de hand van deze informatie kun je bijvoorbeeld verbeteringen doorvoeren aan producten. Deze feedback kan van onschatbare waarde zijn bij het creëren van een succesvolle productstrategie. 

Benchmarking van concurrenten is een andere goede manier om productonderzoek te doen. Je zou producten en prijzen van concurrenten kunnen analyseren om te bepalen hoe jouw eigen producten het in de markt doen. Dit kan je helpen begrijpen naar welke product eigenschappen klanten op zoek zijn, zodat je je eigen producten daarop kunt afstemmen. 

Tot slot, klantbeoordelingen helpen je begrijpen hoe jouw producten worden ontvangen. Indien er problemen zichtbaar worden van een specifiek product, zorg dan dat je dit oplost.

Kies de juiste categorie voor je producten

Bij het verkopen van producten op Amazon is het belangrijk om de juiste categorie voor ze te kiezen. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat klanten gemakkelijk toegang hebben tot de artikelen die ze zoeken. De eerste stap in dit proces is om te onderzoeken welke categorieën beschikbaar zijn en welke het meest relevant zijn voor je product of dienst.

Als je bijvoorbeeld een assortiment cosmetica verkoopt, kijk dan naar "Beauty & Personal Care" of "Health & Personal Care" als mogelijke categorieën. Als je de opties hebt ingeperkt, onderzoek ze dan elk om te bepalen welke jouw product het beste weergeeft en het beste bij de klanten past. 

Met het juiste onderzoek en categorisering zullen klanten je producten gemakkelijker kunnen vinden en ben je op weg naar succes!

Stel kwaliteitsfoto's op van je producten

Bij het verkopen van producten op Amazon is het belangrijk om kwaliteitsfoto's te hebben die het product nauwkeurig weergeven. Afbeeldingen in hoge resolutie kunnen helpen om de aandacht van potentiële kopers te trekken en kunnen ook helpen om vertrouwen op te bouwen bij klanten. 

Kwaliteitsfoto's moeten alle kanten van het product laten zien, eventueel ook details van dichtbij. Foto's moeten in een goed verlichte gebied genomen zijn met een camera of smartphone van goede kwaliteit. De tijd nemen om kwaliteitsfoto's van je producten te maken kan je succes op korte & lange termijn aanzienlijk vergroten.

Gebruik bovendien woorden die klanten aanspreken en benadruk de voordelen van het product. Beschrijf hoe het hun leven zal verbeteren, welke functies het heeft, en hoe het verschilt van soortgelijke producten. Deze informatie kan klanten helpen begrijpen waarom ze jouw product zouden moeten kopen.

Een goede titel en beschrijving kunnen ook meer potentiële kopers aantrekken, dus zorg ervoor dat je beschrijvende woorden gebruikt die het artikel nauwkeurig beschrijven. Profiteer ten slotte van de promotiemogelijkheden van Amazon, zoals gesponsorde advertenties of aanbiedingen voor gratis verzending. Dit kan je helpen je te onderscheiden van de concurrentie en je verkoop te verhogen. Profiteren van deze mogelijkheden kan een geweldige manier zijn om je winst te zien groeien en hoge kwaliteit productfoto's gebruiken helpen je de eerste slag te slaan.

Voeg gedetailleerde beschrijving toe bij elk product 

We hebben het al eventjes kort aangehaald, maar gaan nu ook wat meer in op jouw productomschrijving. Als je namelijk een product op Amazon verkoopt, moet je een goede beschrijving + nuttige en nauwkeurige informatie geven die potentiële kopers helpt een weloverwogen aankoopbeslissing te nemen. Het moet verder gaan dan de basiskenmerken van het artikel en details bevatten over onder andere materialen en constructie..

Als je bijvoorbeeld keukenapparatuur verkoopt, vermeld dan details over het wattage, het temperatuurbereik, speciale instellingen of extra functies. Als je kleding verkoopt, geef dan informatie over de inhoud van de stof en de pasvorm, en over unieke details zoals zakken of ongebruikelijke constructietechnieken en natuurlijk ook kleuren.

Bij het schrijven van een productbeschrijving voor Amazon is het ook belangrijk om rekening te houden met SEO sleutelwoorden (zoekwoorden) en zinnen. Onderzoek populaire zoektermen met betrekking tot het product en neem ze op in je beschrijving. Dit zal klanten helpen je vermelding te vinden in de zoekresultaten, waardoor de zichtbaarheid en de potentiële verkoop toenemen. 

Gebruik ten slotte een aantrekkelijke schrijfstijl om lezers aan te trekken. Gebruik humor of creativiteit om je te onderscheiden van concurrenten en houd je lezers betrokken bij de inhoud.

Uiteindelijk moet een goede productbeschrijving de unieke persoonlijkheid van je merk weerspiegelen en nuttige informatie bieden aan klanten. Door boeiende, informatieve beschrijvingen te schrijven, kun je helpen de zichtbaarheid te vergroten en de verkoop op Amazon te stimuleren!

Bepaal het juiste prijsniveau voor je producten

Een belangrijk onderdeel van verkopen op Amazon is het bepalen van de juiste prijsstelling voor je producten. Door een concurrerende prijs vast te stellen, kun je de zichtbaarheid vergroten en meer klanten aantrekken, wat kan leiden tot een hogere verkoop. Als je prijs echter te hoog is, kunnen klanten minder geneigd zijn het product te kopen. Verder speelt een concurrerende (laagste) prijsstelling ook bij het bepalen of je in de Amazon Buy Box kan belanden, waardoor je nog meer kan verkopen.

Bij het bepalen van een prijs voor een artikel moet je rekening houden met de kosten van materialen en productie, en ook met mogelijke verzendkosten. Je moet ook onderzoek doen naar concurrenten en rekening houden met de prijs van hun producten. Door deze gegevens te analyseren kun je een concurrerend prijspunt bepalen dat klanten aantrekt zonder dat je verlies lijdt.

Bovendien biedt Amazon promotiemogelijkheden om te helpen bij het verhogen van zichtbaarheid en de verkoop stimuleren, zoals "Amazon Sponsored Products" of kortingen. Maak gebruik van deze mogelijkheden om de winst op Amazon verder te verhogen en zorg ervoor dat je prijzen in overeenstemming zijn met de concurrentie. 

Zorg er ten slotte voor dat je periodiek de prijstrends voor je product controleert; als je merkt dat de vraag naar je artikel aanzienlijk afneemt, kan het tijd zijn om de prijs aan te passen. Met de juiste prijsstrategie kun je de winst verhogen en de zichtbaarheid op Amazon maximaliseren!

Promoot je winkel met advertenties en sociale media

Promoot je winkel met advertenties en sociale media

Het promoten van producten op sociale media is een geweldige manier om de zichtbaarheid te vergroten en meer verkoop op Amazon te stimuleren. Platforms als Facebook, Twitter, Instagram en YouTube kunnen uiterst effectief zijn om potentiële klanten te bereiken en hen te informeren over je productaanbod.

Om met succes producten op Amazon te promoten via sociale media, moet je een effectieve strategie hebben. Identificeer de populairste social media platforms voor je doelgroep, en maak accounts aan op die platforms. Maak vervolgens inhoud die boeiend en relevant is voor je product. Zorg ervoor dat je bij elk bericht links naar je Amazon pagina opneemt om het verkeer rechtstreeks naar je winkel te leiden.

Je kunt ook de advertentietools van Amazon gebruiken om je zichtbaarheid te vergroten en meer omzet te genereren. Met de advertentietools van Amazon kun je je bijvoorbeeld richten op potentiële klanten in een specifieke geografische regio.

Door social media promotie te combineren met Amazon's advertentietools kun je de zichtbaarheid vergroten en de verkoop op Amazon stimuleren!

Gebruik de analysefuncties van Amazon om feedback te verzamelen over je prestaties

Amazon biedt een aantal analysefuncties waarmee verkopers hun prestaties kunnen volgen en analyseren. Via deze functies kunnen verkopers waardevolle inzichten krijgen in klantgedrag, trends en verkoopgegevens.

De eerste stap om de analysemogelijkheden van Amazon te gebruiken is het aanmaken van een "Amazon Seller Central" account. Daarmee krijg je toegang tot alle beschikbare analysefuncties, zoals het "Sales Dashboard" dat een gedetailleerd overzicht geeft van verkoop- en klantgegevens. Daarnaast kun je de "Amazon Insights" tool gebruiken om real-time feedback van klanten over je product te ontvangen.

Door regelmatig de gegevens te analyseren die in deze tools beschikbaar zijn, kun je waardevolle inzichten krijgen in klantgedrag en trends die je kunnen helpen de winst op Amazon te verhogen. Met de juiste data gestuurde inzichten kun je je productvermelding optimaliseren om meer klanten aan te trekken en meer verkoop te stimuleren.

Met de juiste strategie en hulpmiddelen kun je de winst op Amazon gemakkelijk doen laten stijgen. Door de prijstrends zorgvuldig in de gaten te houden, gebruik te maken van promotiemogelijkheden, je winkel te promoten met advertenties en sociale media, en gebruik te maken van analysetools, kun je de zichtbaarheid optimaliseren en de winst maximaliseren. Met deze strategieën kun je er zeker van zijn dat je product succesvol zal zijn op Amazon! 

Veel succes en plezier bij het verkopen van je producten op Amazon!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen