Wil jij beginnen met beleggen in vastgoed? Dan moet je deze fouten niet maken!
Wil jij beginnen met beleggen in vastgoed? Dan moet je deze fouten niet maken!
02 juni 2023 

Wil jij beginnen met beleggen in vastgoed? Dan moet je deze fouten niet maken!

Wil jij gaan investeren in vastgoed? Door deze stap te zetten, kun je een passief inkomen opbouwen en genieten van goede inkomsten. Maar voordat je vol enthousiasme de vastgoedwereld in duikt, is het slim om enkele basisprincipes te begrijpen en je bewust te zijn van veelgemaakte fouten die het succes van je investeringsreis kunnen belemmeren. In dit blog bespreken we de grootste valkuilen bij het investeren in onroerend goed, zodat jij een succesvolle investeringscarrière kunt opbouwen. Laten we beginnen!


Wat is beleggen in vastgoed?

Investeren in onroerend goed, ook wel vastgoed genoemd, is het proces van het kopen en beheren van onroerend hoed met als doel het genereren van inkomsten. Dit kan het kopen, verkopen, verhuren of ontwikkelen van onroerend goed inhouden. Investeren in vastgoed kan je een stabiele stroom van passief inkomen opleveren, als je goed weet waar je mee bezig bent, een strategie aanhoudt en een doel hebt om naartoe te werken.

Hoe kun je succesvol beleggen in vastgoed?

Succesvol investeren in vastgoed

Of je nou al veel kennis van vastgoed hebt of bijna géén kennis, iedereen kan succesvol worden in het investeren in vastgoed. Wel moet je goed begrijpen welke verschillende vastgoedinvesteringen er zijn en hoe ze werken. Daarnaast moet je altijd goed onderzoek doen naar de marktomstandigheden in je omgeving en jezelf vertrouwd maken met alle regels en voorschriften die van invloed kunnen zijn op je investeringsbeslissingen. Ten derde moet je altijd je lange termijndoelen in je achterhoofd houden en een plan hebben voor hoe je jouw doelen gaat behalen.

Het investeren in vastgoed in geen piece of cake en je moet zeker bereid zijn om veel tijd en moeite in jouw investeringen te steken. Maar als je goed onderzoek doet, je goed voorbereid en de juiste kennis en vaardigheden op doet, kan het bijna niet anders dan dat je succesvol wordt in het investeren in vastgoed!

9 veel gemaakte fouten

Online kun je duizenden artikelen vinden over wat je moet doen om succesvol te worden als je gaat investeren in vastgoed. Het ontbreekt je dan ook niet aan tips, goede adviezen en best practices. Maar weet je ook wat je juist niet moet doen als vastgoedinvesteerder? Er zijn namelijk flink wat investeringsfouten die vaak gemaakt worden en die je succes zeker kunnen dwarsbomen. Om je hiervoor te behoeden, delen wij de 9 meest gemaakte fouten met je!

Geen plan hebben

Een veel gemaakte fout van veel vastgoedinvesteerders is dat ze geen plan en strategie hebben voor hun investeringen. Als je geen duidelijk doel hebt om naartoe te werken, kun je makkelijk overweldigd raken door alle mogelijke opties en situaties die zich kunnen voordoen met je investeringen. Om dit te voorkomen, raden we je aan om een actieplan te maken, waar je je doelen in opstelt en beschrijft hoe je deze gaat bereiken.

De markt niet onderzoeken

Voordat je een investering maakt in een huis, moet je goed onderzoeken wat er speelt op de lokale woningmarkt. Je wilt immers geen miskoop doen of te veel betalen, toch? Zorg er daarom voor goed weet hoeveel woningen er in de omgeving verkocht worden en voor welke prijs.

De belastingimplicaties niet begrijpen

Nog een fout die investeerders in onroerend goed vaak maken, is het niet begrijpen van de fiscale gevolgen van hun investeringen. Afhankelijk van je investeringsstrategie, kunnen er verschillende belastingvoordelen zijn, maar ook -nadelen. Zorg er daarom voor dat je een gekwalificeerde accountant raadpleegt voordat je gaat investeren in onroerend goed, zodat je doet begrijpt hoe de verschillende belastingen je uiteindelijke netto inkomen zullen beïnvloeden.

Geen budget opstellen

Wanneer je gaat investeren in vastgoed, is het een must om een budget op te stellen voor je investeringen maakt en dat je daaraan houdt! Veel investeerders maken de fout om niet al hun uitgaven van te voren te berekenen, waaronder reparaties, renovaties en onderhoud. Door een budget op te stellen en binnen het budget te blijven, voorkom je dat je per ongeluk meer kosten maakt dan verwacht en geen winst kunt maken.

Niet genoeg tijd in het investeren steken

Zoals we eerder al zeiden, moet je bereid zijn veel tijd te investeren in je vastgoedinvesteringen. Investeren in vastgoed kan immers veel tijd in beslag nemen, afhankelijk van op welke manier je investeert en wat je strategie is. Veel investeerders onderschatten dit aspect en maken van te voren geen duidelijke planningen. Zorg er dus voor dat je rekening houd met de tijd die nodig is om bijvoorbeeld een huis te kopen, te beheren en renoveren en te verkopen.

De potentiële risico's negeren

Het investeren in vastgoed heeft zijn risico's en het is goed daar bewust van te zijn. Factoren zoals onverwachte reparaties, problemen met huurders of een dalende markt kunnen je investeringen enorm beïnvloeden, waardoor je financiële verliezen kunt hebben. Door je goed voor te bereiden op potentiële risico's, kun je dit voorkomen.

Je beknibbelen op de inspectie

Veel vastgoedinvesteerders maken de fout om een goede huisinspectie over te slaan wanneer ze een huis kopen. Dit is absoluut af te raden, omdat een inspectie je juist kan behoeden voor onverwachte kosten en verliezen als er opeens iets mis blijkt met je beleggingspand.

Geen rekening houden met de cashflow

Stap nooit blind in een investering! Check de cashflow van het huis voordat je erin investeert. Zo kom je erachter of de investering het wel waard is.

Je portefeuille niet diversifïeren

Portfolio diversifiëren vastgoed

Als je gaat investeren in vastgoed, is het superbelangrijk om je investeringen te diversifiëren zodat je je risico's spreidt en je rendement kunt verhogen. Wed niet op één paard door alleen in één soort pand te investeren. Verspreid je investeringen over verschillende soorten vastgoed en verschillende locaties. Op deze manier bescherm je jezelf beter tegen de schommelingen in de markt en vergroot je je kans op succes.

Tot slot!

Ben je er klaar voor om een stabiel passief inkomen te genereren door te investeren in vastgoed? Voordat je begint, zijn er een paar dingen die je moet weten om maximaal rendement te krijgen. Onderzoek eerst de lokale woningmarkt en begrijp de belastingimplicaties van jouw investeringen. Stel een budget op en houd je eraan, bereid je voor op mogelijke risico's en neem de tijd om je beleggingen goed te doen. En vergeet niet om je portefeuille te diversifiëren. We hopen dat we je met onze tips kunnen behoeden voor de fouten die veel vastgoedinvesteerders maken. Happy investing!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen