Ontdek de 8 meest voorkomende e-commerce fouten
Ontdek de 8 meest voorkomende e-commerce fouten
16 januari 2023 

Ontdek de 8 meest voorkomende e-commerce fouten

E-commerce is booming, maar daarmee komt een reeks potentiële fouten op je pad die tijd, geld en klanten kunnen kosten. Van technische issues tot bedrijfsproblemen, het begrijpen van de meest voorkomende e-commerce fouten is essentieel voor elke online winkel.

In dit artikel verkennen we de top 8 van e-commerce fouten die elk bedrijf moet vermijden om maximaal succes te garanderen. Door te leren hoe je deze fouten snel kunt herkennen en oplossen, kun je je bedrijf kostbare tijd en geld besparen en ervoor zorgen dat klanten kopen en terugkeren voor nieuwe bestellingen.


1. Slechte navigatie op de website 

Slechte websitenavigatie is een van de meest voorkomende e-commerce fouten. Het kan het voor klanten moeilijk maken om te vinden wat ze zoeken en zelfs het afrekenproces te voltooien.

Slechte website navigatie kan worden veroorzaakt door een gebrek aan visuele aanwijzingen, onduidelijke instructies, of te ingewikkelde pagina-indelingen. Vooral kleine bedrijven zijn gevoelig voor dit soort fout, omdat ze vaak niet de middelen hebben om hun websites goed te ontwerpen.

2. Gebrek aan betalingszekerheid

Gebrek aan betalingszekerheid

Als een e-commerce bedrijf geen veilige betalingsmogelijkheden heeft, creëert dat een groot risico voor klanten. Zonder goede beveiligingsmaatregelen kunnen klanten te maken krijgen met identiteitsdiefstal en fraude. Dit gebrek aan betalingsbeveiliging kan leiden tot omzetverlies, ontevredenheid bij de klant en een verminderd vertrouwen in het bedrijf.

De meest voorkomende vormen van betalingsbeveiliging zijn encryptie en SSL-certificaten. Encryptie beschermt de persoonlijke en financiële informatie van klanten door de gegevens te vervormen terwijl ze tussen partijen worden overgedragen. 

SSL-certificaten kunnen worden gebruikt om te controleren of een website authentiek en veilig is voor klanten om betalingen te doen. 

Ga ook altijd voor de meest bekende betaalmethodes die hun zaakjes goed op orde hebben.

Hierbij kan je denken aan iDEAL, PayPal, Stripe, Visa of meer van dit soort payment providers.

3. Onnauwkeurige productbeschrijvingen 

Onnauwkeurige productbeschrijvingen kunnen een van de meest schadelijke e-commerce fouten zijn. Klanten vertrouwen op de productbeschrijvingen van een website om weloverwogen beslissingen te nemen als ze online winkelen. En als producten onjuist worden weergegeven dan kunnen klanten zich misleidt en ontevreden voelen over hun aankoop. 

Dit kan leiden tot retourzendingen, terugbetalingen en ontevredenheid van klanten. De beste manier om deze fout te voorkomen is ervoor te zorgen dat alle productbeschrijvingen zo nauwkeurig en actueel mogelijk zijn.

Daarnaast is het belangrijk om de feedback van klanten te controleren op eventuele onnauwkeurigheden in productbeschrijvingen, zodat die snel en effectief kunnen worden gecorrigeerd.

Het zorgt ervoor dat klanten een positieve ervaring hebben tijdens het winkelen op je website.

4. Onduidelijk retourbeleid 

Een onduidelijk retourbeleid kan een grote bron van frustratie zijn voor klanten, die het gevoel kunnen hebben dat hun rechten niet worden gerespecteerd. Dit kan leiden tot een ernstig verlies van vertrouwen in het bedrijf en een grotere kans dat ze zich voor producten en diensten tot andere verkopers zullen wenden. 

Het retourbeleid moet ook prominent op de website worden weergegeven om ervoor te zorgen dat klanten begrijpen waar ze aan beginnen voordat ze een aankoop doen.

5. Slechte klantenservice 

Slechte klantenservice is een van de meest voorkomende e-commerce fouten die ertoe kunnen leiden dat klanten een website verlaten. Slechte klantenservice kan vele vormen aannemen, van trage responstijden tot onbehulpzame antwoorden en zelfs onbeschofte of afwijzende behandeling.

Dergelijke praktijken geeft klanten een gefrustreerd en ontevreden gevoel, waardoor ze weglopen van de website en naar de concurrenten gaan.

Om klanten tevreden te houden en terug te laten komen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat klantenservice altijd een prioriteit is. Investeren in klantenservicemedewerkers van hoge kwaliteit en op tijd behulpzaam reageren op vragen van klanten kan de algehele gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren.

6. Onjuiste prijzen en verzendkosten

Onjuiste prijzen en verzendkosten

Wat ook een van de meest voorkomende fouten is bij e-commerce, zijn onjuiste prijsstellingen en verzendkosten die onduidelijk zijn. Ze beïnvloeden niet alleen de ervaring van de klant, maar kunnen ook leiden tot inkomstenverlies voor de website doordat potentiële klanten wederom vertrekken ...voordat ze een aankoop hebben afgerond.

Als een klant bijvoorbeeld een artikel bekijkt op je website tegen een bepaalde prijs, maar tijdens het afrekenen is de prijs ineens anders, dan zal die klant waarschijnlijk afzien van de aankoop (tenzij het duidelijk staat vermeld ...een andere optie kan zijn, bijvoorbeeld met verkopen op Amazon, door de verzendkosten in de prijs te verwerken). Het mooiste is natuurlijk wanneer jij concurrerend kan zijn met daarbij gratis verzending, vanaf bv. een bepaald bedrag.

Bovendien, als de klant de verzendkosten van zijn bestelling niet begrijpt of er niet mee akkoord gaat, kan dat er ook toe leiden dat hij of zij van een aankoop afziet.

Om dit soort e-commerce fouten te voorkomen, zorg je ervoor dat de prijzen en verzendkosten altijd juist en actueel zijn op de website. Geef klanten bovendien een duidelijke uitleg over eventuele extra kosten in verband met hun aankoop, zodat ze een weloverwogen beslissing kunnen nemen over het al dan niet doorgaan met de bestelling. Met consistente nauwkeurigheid in prijzen en verzendkosten kun je ontevreden klanten voorkomen en gederfde inkomsten elimineren.

Tevreden klanten zijn de sleutel om je e-commerce site succesvol te houden, dus zorg ervoor dat je geen fouten maakt met prijzen en verzendkosten!

7. Verouderde technologie en software problemen

Een van de meest schadelijke e-commerce fouten wordt veroorzaakt door verouderde technologie en softwareproblemen. Verouderde systemen zijn vatbaarder voor kwaadaardige aanvallen, kunnen het vertrouwen van klanten in de veiligheid van transacties verminderen, en kunnen leiden tot verminderde gebruikerstevredenheid.

Bovendien kan verouderde software technische storingen veroorzaken die het afrekenproces vertragen of voorkomen dat klanten zelfs maar toegang krijgen tot bepaalde pagina's.

Het is essentieel om alle software en technologie regelmatig bij te werken om ervoor te zorgen dat klanten een probleemloze ervaring hebben bij het winkelen op je website.

8. Niet optimaliseren voor mobiele winkelervaring

Het niet optimaliseren voor een mobiele winkelervaring kan een kostbare fout zijn voor je e-commerce bedrijf. Mobiele apparaten worden steeds meer gebruikt voor online winkelen, en het niet hebben van een website die geoptimaliseerd is voor mobiele shoppers kan leiden tot minder bezoeken, een slechte klantervaring, en gemiste verkoopkansen.

Websites moeten bijvoorbeeld een responsief webdesign hebben om ervoor te zorgen dat de gebruikerservaring optimaal is, ongeacht het gebruikte apparaat.

Zorg er bovendien voor dat de laadtijden van de pagina's op mobiele apparaten snel zijn, zodat klanten niet gefrustreerd raken en hun winkelwagentje achterlaten. 

Tegenwoordige zijn veel e-commerce website en thema's al geoptimaliseerd voor mobiele apparaten, maar check het wel voor de zekerheid. Wat je bijvoorbeeld kan doen is zelf stappen van een bestelproces doorlopen om te zien wat jouw ervaring is. Nog een tip is: ga liever voor een oplossing die iets duurder is, wanneer dat ten goede komt van je e-commerce website en snelheid. Er zijn ook voordelige oplossingen die goed werken, maar filter het dus een beetje.

Wanneer jij gaat optimaliseren voor mobiel winkelen, kun je ervoor zorgen dat klanten een positieve ervaring hebben bij het gebruik van je website en het aantal gemiste verkoopkansen verminderen.

Trap dus niet in genoemde e-commerce valkuilen

In een notendop ...voorkom fouten die je zou kunnen maken met prijs- en verzendkosten, verouderde technologie en software problemen, en het niet optimaliseren voor mobiele winkelervaring.

Door de veel voorkomende soorten e-commerce fouten te begrijpen en maatregelen te nemen voordat ze plaatsvinden, kan ervoor zorgen dat je klanten een positieve gebruikerservaring hebben bij het online winkelen.

Dit zal helpen om meer bezoekers in je "verkooptrechter" te krijgen en toevallige bezoeken om te zetten in verkopen. 

Met consistente nauwkeurigheid in prijzen en verzendkosten, en een geoptimaliseerd ontwerp van de mobiele site, kun je de klanttevredenheid maximaliseren en toch de gewenste omzetdoelen bereiken.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen