15 Tips voor e-commerce SEO optimalisatie
15 Tips voor e-commerce SEO optimalisatie

15 Tips voor e-commerce SEO optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie (SEO) is een belangrijke factor in het succes van elke e-commerce website. Met miljoenen websites die concurreren om aandacht, is het belangrijk om een SEO strategie te hebben die je site helpt zich te onderscheiden van de massa en op te vallen bij potentiële klanten. 

Door enkele eenvoudige tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je e-commerce website geoptimaliseerd is voor maximale zichtbaarheid en prestaties op zoekmachines zoals Google.

Van het optimaliseren van paginatitels tot het creëren van relevante inhoud, deze tips zullen je een voorsprong geven op je concurrentie als het gaat om hoog scoren in de ranglijsten van zoekmachines.

Blijf lezen voor meer informatie over hoe je SEO technieken kunt gebruiken om het verkeer en de conversies op je e-commerce site te verhogen!


1. De basis van SEO begrijpen

Inzicht in de grondbeginselen van SEO is essentieel voor elke succesvolle e-commerce website. SEO staat voor "Search Engine Optimization" en is een belangrijke factor om je website hoger te laten scoren in de resultaten van zoekmachines (zoals Google), wat kan leiden tot meer bezoeken en verkopen. Het omvat het aanbrengen van strategische veranderingen aan je webpagina's, zoals zoekwoordenonderzoek, optimalisatie van de inhoud, verbetering van de paginasnelheid en meer.

2. Optimaliseer je paginatitels 

Een van de belangrijkste elementen bij het optimaliseren van e-commerce websites voor SEO zijn paginatitels. Goede paginatitels zijn cruciaal om organisch zoekverkeer aan te trekken en je pagina's hoger te laten scoren in de zoekmachineresultaten (SERP's).

Zorg er bij het maken van paginatitels voor dat ze de inhoud van de pagina nauwkeurig beschrijven en relevante zoekwoorden bevatten. Let ook op de lengte van je titels ...korte titels zijn voor zoekmachines gemakkelijker te begrijpen en kunnen de zichtbaarheid van je website vergroten.

Let er ook op dat je pagina's unieke titels geeft, want te veel pagina's met nagenoeg dezelfde titels brengen zoekmachines in verwarring. Vermijd ten slotte "keyword stuffing" in je paginatitels (een praktijk die vroeger werkte, maar Google nu veel intelligenter is en je met algoritmes zal afstraffen voor dit soort praktijken). Gebruik alleen zoekwoorden die relevant zijn voor de inhoud van je pagina en klanten ook invoeren.

Door dit te doen, zorg je ervoor dat je pagina's verschijnen in de zoekresultaten voor de juiste zoekopdrachten.

3. Creëer kwalitatieve inhoud die relevant is voor je niche

Het maken van kwaliteitsinhoud die relevant is voor je niche kan een grote invloed hebben op de zoekmachine optimalisatie (SEO) van je website. Kwaliteitsinhoud moet boeiend, informatief en nuttig zijn voor je doelgroep. Hij moet accurate feiten bevatten en goed onderzocht zijn om er zeker van te zijn dat hij gezaghebbend is en nuttig voor de lezers.

De inhoud moet zoekwoorden bevatten die verband houden met de producten of diensten die je aanbiedt en moet regelmatig worden bijgewerkt om je website nieuw te houden (vandaar ook de term "fresh content" die een rol speelt).

Kwalitatieve inhoud zal je helpen om meer organisch verkeer aan te trekken en vertrouwen op te bouwen bij de lezers, wat kan leiden tot meer conversies.

Bovendien kan kwaliteitsinhoud de positie van je website op de resultatenpagina's van zoekmachines (SERP's) verbeteren.

Een absolute must bij SEO optimalisatie voor je e-commerce website. 

4. Gebruik interne linkbuilding strategieën

Interne linkbuilding is een belangrijke SEO strategie voor het optimaliseren van e-commerce websites. Als het goed wordt gedaan, kan het helpen de zichtbaarheid en rangschikking van je website in de resultaten van zoekmachines te verhogen. 

Veel nieuwe ondernemers denken vaak dat het alleen maar draait om links krijgen van buitenaf (externe linkbuilding). Maar linken van en naar pagina's op je eigen website (interne linkbuilding) is de eerste winst die je kunt boeken. Want ook dat heeft impact op de autoriteit van je webpagina's.

Interne links zijn links die verwijzen naar andere pagina's binnen hetzelfde domein, of sub-domeinen, in tegenstelling tot externe links die verwijzen naar websites buiten je eigen domein. Met interne linkbuilding kun je "link juice" doorgeven van de ene pagina op je website naar de andere, waardoor zoekmachine "crawlers" meer van je inhoud kunnen ontdekken en de gebruikerservaring beter wordt.

Door de structuur van je website zo in te richten dat interne links worden geoptimaliseerd, kun je de SEO waarde maximaliseren door je te richten op specifieke pagina's en onderwerpen met relevante trefwoorden. Deze creëert een duidelijke hiërarchie, waardoor je gebruikers snel en gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. 

Snap dus ook dat zelf af en toe linken naar een belangrijke pagina buiten je website, ook de website rankings ten goede kan komen.

5. Gebruik sociale media om je website en producten te promoten 

Gebruik sociale media om je website en producten te promoten

Sociale media gebruiken om je website en producten te promoten kan een geweldige manier zijn om de zichtbaarheid te vergroten en potentiële klanten te bereiken.

Ten eerste is het belangrijk om boeiende inhoud te maken die de aandacht van het publiek trekt. Dit omvat berichten met hoogwaardige visuals, interessante feiten, of nuttige tips met betrekking tot je product of diensten.

Zorg er bovendien voor dat je relevante hashtags gebruikt om je inhoud een groter publiek te laten bereiken. Je kunt sociale mediaplatforms als Twitter en Instagram ook gebruiken om promoties te houden die gebruikers een stimulans geven om je pagina leuk te vinden of te volgen.

Vergeet tot slot niet het belang van interactie met volgers op sociale media. Reageren op opmerkingen, vragen en recensies zal laat je klanten zien dat je betrokken bent en geïnteresseerd bent in hun feedback.

En wanneer je meer links krijgt van gebruikers via sociale media platformen, zal dit ook waardevol zijn en helpen bij je SEO-activiteiten.

6. Zorg voor een effectieve sitestructuur voor navigatie en indexering 

Bij het optimaliseren van je e-commerce website voor SEO is dus de structuur van de website ook een van de belangrijkste factoren. Met een effectief navigatiesysteem kunnen bezoekers en zoekmachine spiders gemakkelijk door de website navigeren. Het moet georganiseerd zijn op een manier die logisch is en gemakkelijk te begrijpen. 

Daarnaast is indexering ook een belangrijk onderdeel van optimalisatie, omdat het crawlers helpt inhoud van je website te ontdekken en te indexeren. 

Het gebruik van een goed gestructureerde site-architectuur kan ervoor zorgen dat zowel bezoekers als zoekmachines de inhoud van je website efficiënt kunnen vinden en openen.

7. Implementeer waar nodig gestructureerde gegevensmarkering op pagina's

Als het gaat om het optimaliseren van webpagina's voor zoekmachine optimalisatie (SEO), is het implementeren van "structured data" op geschikte pagina's een essentiële stap. 

Gestructureerde gegevens zijn een reeks gestandaardiseerde markeringen die kunnen worden gebruikt om zoekmachines te helpen de inhoud van de pagina te begrijpen. En betere resultaten te geven in de SERP's. Dit proces helpt ervoor te zorgen dat je website correct wordt geïndexeerd en dat je inhoud goed wordt geassocieerd met de juiste trefwoorden. 

Dit kan een enorm verschil maken voor de zichtbaarheid en het rankingpotentieel van je website. Zorg ervoor dat je de juiste gestructureerde data tags gebruikt om het meeste uit dit proces te halen.

8. Optimaliseer afbeeldingen voor snellere laadtijden 

Afbeeldingen spelen een belangrijke rol in de SEO van een website en optimalisatie voor snellere laadtijden kan een aanzienlijke invloed hebben. Afbeeldingen worden vaak over het hoofd gezien bij het optimaliseren van websites voor zoekmachine optimalisatie, maar toch kunnen ze een grote invloed hebben op de gebruikerservaring, de "pagerank" en het algehele succes van een website. 

Het optimaliseren van afbeeldingen voor snellere laadtijden kan de snelheid van je website boosten, verbetert hiermee de gebruikerservaring en verhoogt de positie op de resultatenpagina's van zoekmachines.

Om dit te realiseren, moet je beeldbestandsformaten zoals JPEG en PNG gebruiken die kleiner zijn (in Photoshop kan je bv. kiezen voor de afmeting, maar ook kwaliteit aanpassen naar bv. een lagere, zorg er wel voor dat het niet te veel ten koste gaat van die kwaliteit), afbeeldingen comprimeren om ze kleiner te maken, en de hoeveelheid verzonden gegevens verminderen.

9. Maak gebruik van door gebruikers gegenereerde inhoud

Door gebruikers gegenereerde inhoud ofwel "User Generated Content" (UGC) is een krachtig hulpmiddel om e-commerce websites te optimaliseren voor SEO. UGC zijn alle beoordelingen, commentaren of andere stukken inhoud die afkomstig zijn van gebruikers, en niet van website-eigenaren.

Dit soort inhoud kan waardevolle inzichten bieden in de kwaliteit van een product of dienst en kan ook helpen om de positie in zoekmachines te verbeteren. UGC kan je website ook een voorsprong geven op concurrerende websites, omdat het laat zien dat je een betrokken gebruikersgroep hebt die bereid is de tijd te nemen om je producten of diensten te beoordelen. 

Andere vormen van UGC zijn bv. testimonials, posts, Q&A of bv. een forum.

10. Monitor zoekmachine-rankings en analyseer de tactieken van concurrenten

Monitor zoekmachine-rankings en analyseer de tactieken van concurrenten

Het regelmatig bijhouden van zoekmachine rankings kan essentieel zijn om inzicht te krijgen in hoe je website presteert tussen concurrenten. Wat je in staat stelt om de zichtbaarheid en rangschikking te vergelijken met andere websites in dezelfde branche. Verder levert het waardevolle gegevens op over zoekwoordstrategieën die door andere sites worden gebruikt.

Daarom is het analyseren van tactieken die concurrenten gebruiken je helpen succesvolle strategieën en technieken te identificeren, en je SEO inspanningen verder kunnen optimaliseren. 

Als je hulp nodig hebt bij dit proces, zijn er allerlei online tools en diensten beschikbaar om te helpen bij het bijhouden van rankings en het analyseren van tactieken van jouw directe concurrenten.

11. Zorg ervoor dat mobiele gebruikers niet buitengesloten worden

Ervoor zorgen dat mobiele gebruikers niet worden uitgesloten is een essentieel onderdeel van succesvolle zoekmachine optimalisatie (SEO) voor e-commerce websites. Een belangrijke manier om ervoor te zorgen dat je website geoptimaliseerd is voor mobiele gebruikers, is ervoor te zorgen dat hij een "responsive design" heeft. 

Een responsief ontwerp zorgt ervoor dat je website zich automatisch aanpast aan de schermgrootte en lay-out van welk apparaat dan ook.

Dit zorgt ervoor dat mobiele gebruikers een geweldige ervaring hebben bij het bezoeken van je site, wat je SEO rankings sterk kan verbeteren.

12. Maak gebruik van lokale SEO tactieken

Als het gaat om het optimaliseren van e-commerce websites voor zoekmachine optimalisatie (SEO), is een van de belangrijkste tactieken om toe te passen het gebruik van lokale SEO technieken.

Lokale SEO houdt in dat je je richt op een specifiek geografisch gebied en ervoor zorgt dat je website verschijnt in de zoekresultaten in dat gebied.

Dit kun je doen door de inhoud, titels en meta beschrijvingen op je website, evenals het optimaliseren voor lokale trefwoorden. Het kan ertoe bijdragen dat je website verschijnt in de topresultaten voor zoekopdrachten die betrekking hebben op je product of dienst in het gewenste geografische gebied. Door gebruik te maken van lokale SEO tactieken kun je ervoor zorgen dat klanten die zich in de buurt bevinden je bedrijf gemakkelijker kunnen vinden en je kansen op een verkoop vergroten.

13. Dien een sitemap in bij Google

Het indienen van een sitemap bij Google is een belangrijke stap in het optimaliseren van je e-commerce website voor zoekmachine optimalisatie (SEO). Een sitemap dient als gids voor zoekmachines om de inhoud van je website te crawlen en te indexeren. Het helpt zoekmachines te begrijpen welke pagina's belangrijk zijn op je site, zodat ze die hoger kunnen weergeven in de zoekresultaten.

Indienen van je sitemap bij Google zou een prioriteit moeten zijn voor je e-commerce site. Verder is ook belangrijk om je sitemap up-to-date te houden met alle nieuwe inhoud die je aan je website toevoegt. Dit zorgt ervoor dat de crawlers van zoekmachines op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en kan je website aan de juiste gebruikers aanbieden. 

Door deze stap te zetten kun je ervoor zorgen dat je e-commerce website de aandacht krijgt die het verdient van zoekmachines.

14. Volg conversies met analysetools

Een van de belangrijkste aspecten van elke succesvolle e-commerce website is het bijhouden van conversies met analysetools. Met analytics kun je waardevolle inzichten krijgen in de prestaties van je website, zoals welke pagina's en trefwoorden tot de meeste verkopen of inschrijvingen leiden. Weten waar klanten vandaan komen en wat ze doen als ze op je site aankomen, zal je helpen de effectiviteit van je website te optimaliseren en maximaliseren. 

Bovendien kan analytics je helpen te bepalen welke advertenties werken, waar klanten afhaken en hoe lang ze op een pagina blijven.

Door deze gegevens te begrijpen kunnen bedrijven hun websites optimaliseren voor betere conversies en uiteindelijk meer geld verdienen. Gebruik deze analysetools, want die kunnen een krachtig hulpmiddel zijn bij het verbeteren van de SEO van je e-commerce website.

15. Monitor beoordelingen en waarderingen van klanten

Het bijhouden van klantbeoordelingen en de verhalen die daarbij horen is een essentieel onderdeel van het optimaliseren van e-commerce websites voor SEO. Nu steeds meer klanten naar beoordelingssites, blogs en sociale media gaan om hun gedachten over bedrijven en producten te delen, is het belangrijk voor bedrijven om goed in de gaten te houden wat mensen over hen zeggen.

Verder is het ook zeer nuttig om te begrijpen hoe klanten aankijken tegen hun producten en diensten, omdat dit waardevolle inzichten kan opleveren over hoe je een website kunt verbeteren. 

Door de feedback van klanten te volgen kun je ook tijdig eventuele problemen van klanten aanpakken, wat cruciaal is voor het behoud van een uitstekende reputatie. 

Ten slotte kun je door snel te reageren op klantbeoordelingen, potentiële klanten laten zien dat je je actief met ze bezig bent ...waaruit blijkt dat je een goede klantenservice wil bieden. 

Dit kan helpen vertrouwen op te bouwen, wat weer zal leiden tot meer conversies en hogere rankings. Al deze elementen zijn de sleutel voor succesvolle e-commerce SEO optimalisatie.

Sla dit niet over!

Neem deze tips mee bij jouw SEO optimalisatie, want het kan je ondersteunen bij het maximaliseren van winsten met een e-commercesite. 

Van het inzetten van lokale SEO tactieken tot het bijhouden van klantbeoordelingen en ratings, deze strategieën zijn essentieel voor elk succesvol bedrijf dat zijn positie op de resultatenpagina's van zoekmachines wil verbeteren. 

De tijd nemen om te begrijpen hoe klanten denken en wat ze willen van je website is ook belangrijk, omdat het je zal helpen een betere online ervaring te creëren die meer conversies oplevert. 

Uiteindelijk zal het optimaliseren van een e-commerce website met SEO, indien goed gedaan, leiden tot hogere posities in zoekmachines en een grotere zichtbaarheid van producten of diensten, wat zou moeten resulteren in meer verkopen.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen