Wat is een Amazon UPC code? Je leest hier alles wat je moet weten
Amazon UPC code

Amazon UPC code

Een Amazon UPC code is niets meer dan een unieke code die wordt toegewezen aan elk product dat je verkoopt op de Amazon Marketplace. Het wordt gebruikt om producten te onderscheiden van elkaar, tussen de miljoenen producten die er op Amazon bestaan en rondgaan. De Amazon UPC code maakt het makkelijk producten te identificeren, zodat het duidelijk wordt welke producten er over de hele wereld via Amazon worden verkocht.

Je Amazon UPC code werkt in principe niet veel anders dan de barcodes die op producten in de lokale winkels staan. Ze zijn uniek en met een simpele scan kan je zien om wat voor product het gaat, met nog wat aanvullende informatie over dat specifieke unieke product.

Het is vanzelfsprekend, maar een Amazon UPC code heeft de volgende voordelen:

• Een Amazon UPC code helpt verkopers en klanten producten makkelijk te identificeren en simpel te categoriseren

• Je Amazon UPC code zorgt voor gestroomlijnd voorraadbeheer en het traceren van producten waar ze ook zijn

• De Amazon UPC code is essentieel bij het vinden van producten in opslagplaatsen, wanneer deze bv. verzameld en verstuurd moeten worden

Waarom heb je UPC codes nodig voor Amazon?

UPC codes zijn essentieel om zaken te doen op het Amazon platform. Het is heel simpel, Amazon heeft een unieke productcode nodig en een Amazon UPC code volstaat hierin. Je zal de UPC code namelijk nodig hebben bij het invullen van de “Product ID” bij het aanmaken van een nieuwe productvermelding op Amazon.

Natuurlijk zijn er ook andere codes zoals bv. Amazon ASIN, Amazon EAN of Amazon GTIN en nog meer van dat soort codes …echter, Amazon UPC is over de gehele breedte het meeste geaccepteerd en is de meest gebruikelijke code voor het identificeren van je producten op het Amazon platform (en ook andere digitale marktplaatsen).

Wanneer je geen Amazon UPC hebt voor jouw product, zal Amazon het ook niet toestaan op haar marktplaats.

Amazon heeft ook haar algemene voorwaarden ge-update en stellen nu alle Amazon UPC codes te checken aan de hand van de database die tot hun beschikking is gesteld door GS1, de enige aanbieder van UPC codes. Het wordt gedaan om te kijken of een Amazon UPC nummer ook echt authentiek is, en in situaties waarbij er een mismatch is zal je product dus ook wederom niet worden geplaatst op het platform (en verwijderd worden).

En wellicht ondernemer ze nog meer acties tegen de verkopende partij, indien ze dit misschien nodig achten.

Zorg er daarom altijd voor dat je in het bezit komt van officiële Amazon UPC codes om er zeker van te zijn dat je producten op het Amazon platform geplaatst kunnen worden en er niks mis gaat.

LET OP: een Amazon UPC code is met name belangrijk in de VS, veel verkopers vanuit Nederland maken namelijk gebruik van Amazon EAN …we raden je aan te kijken wat voor jouw het beste is, en je kan deze codes aanvragen bij GS1 Nederland

Het kost je wel zo’n (vanaf) 55 euro per jaar …maar dan doe je wel zaken met een partij die 100% legitiem is. We raden je ook ten zeerste af via allerlei (misschien zelfs louche) partijen op het internet je codes te verkrijgen.

Je zal dus een Amazon UPC of Amazon EAN nodig hebben om zaken te kunnen doen op het Amazon platform (tenzij je merk is geregistreerd). En Amazon gebruikt een van die codes om een Amazon ASIN te maken, het eigen identificatie nummer van Amazon die ze gebruiken ter identificatie voor eigen doeleinden.

Verder kan het ook zijn dat je niet in 1 keer al jouw producten (met bijbehorende verschillende codes) kan gebruiken, omdat er in sommige gevallen eerst wat meer verkoopgeschiedenis zal moeten worden opgebouwd. En hoewel de kans groot is dat je met 1 (private label) product begint en daarna verder gaat opschalen via Amazon, is het belangrijk hier rekening mee te houden.

Heb jij een Amazon UPC code nodig?

In Nederland of de Benelux is het gebruikelijk een Amazon EAN code te gebruiken …dit is namelijk de Europese variant van de Amazon UPC code. Maar je krijgt bij het invoeren van een “Product ID” altijd de keuze om een nummer in te voeren wat op jouw van toepassing is. Maar bedenk dus wel dat je hoe dan ook altijd een van deze 2 unieke codes nodig hebt, verkregen via officiële kanalen. Er wordt namelijk streng op toegekeken …en zal deze nodig hebben voor het plaatsen van je producten op het Amazon platform. Succes!

Reactie plaatsen