Amazon EAN code - Wat is een EAN code precies en is het verplicht?
Amazon EAN code

Amazon EAN code

Een Amazon EAN staat voor “European Article Number” (ook wel GTIN-13 / EAN-13) en is net zoals dat bij een Amazon UPC code het geval is, een uniek nummer om producten die worden verkocht op Amazon te identificeren. En net zoals bij een Amazon UPC code bestaat een Amazon EAN ook uit een serie cijfers die vertaald worden naar een barcode.

Ze zien er ook bijna hetzelfde uit, maar net niet helemaal.

Je komt veel verschillende codes tegen, maar wat moet je nu kiezen? Het is doorgaans zo dat een Amazon EAN wordt gebruikt voor unieke producten, door de Europese verkopers …en een Amazon UPC is bedoelt voor de Amerikaanse markt. Hoe dan ook, zal je altijd een van beide nodig hebben om überhaupt producten te kunnen verkopen op Amazon, omdat het Amazon platform gebruikt maakt van deze codes om jouw producten te kunnen volgen.
Je verkoopt op Amazon met een Nederlands bedrijf? Dan is de kans groot dat je een Amazon EAN code gebruikt voor elk van jouw producten. In sommige gevallen worden er ook wel Amazon UPC codes gebruikt, maar dat gebeurt meestal buiten de EU en met name in de VS.

We laten je hieronder meer zien over de Amazon EAN code.

Een EAN code werkt bijna overal

Toen UPC codes voor het eerst werden geïntroduceerd in de jaren ’70 waren die alleen bedoeld voor gebruik in Noord-Amerika. Na het vervolgens steeds meer handelen met andere continenten, kwamen ook de EAN codes om de hoek kijken. Vandaag de dag kan je kiezen om een van beide te gebruiken voor verkopen op Amazon …verkopers in de EU gebruiken doorgaans Amazon EAN codes, Amazon UPC codes worden dus meestal in andere delen van de wereld gebruikt. Omdat ze beide nu dus over (bijna) de hele linie worden geaccepteerd, en een EAN code formeel ook “International Article Number” is, kan je deze dus prima gebruiken om je producten te labelen.

Een Amazon EAN code heeft 13 cijfers

In tegenstelling tot een Amazon UPC code (met 12 cijfers), heeft een Amazon EAN code totaal 13 cijfers. De eerste 3 cijfers bestaan uit de landcode (ofwel GS1 prefix), en geven aan waar de Amazon EAN codes zijn geregistreerd. En is enigszins gerelateerd aan de regio waar vanuit de verkoper opereert. De cijfers die daarop volgen vertegenwoordigen een uniek nummer voor bedrijven en hun producten (company prefix + productnummer), toegewezen door GS1. En de reeks wordt afgesloten met een “check” cijfer, om er 100% zeker van te zijn dat de barcode correct is gescand.

Amazon EAN of Amazon UPC?

We praten in dit geval over EAN en UPC codes voor Amazon, en die geven je de optie om een van beide te kiezen voor je producten. Nogmaals, binnen de EU is het normaal gesproken een Amazon EAN code …in de VS en sommige andere landen een Amazon UPC code. Wil je ook buiten Amazon verkopen? Dan raden we je aan te kijken welke codes er worden geaccepteerd op het verkoopkanaal dat je in wilt zetten.

Je producten voorzien van een Amazon EAN code is verplicht

Je kan geen producten op Amazon plaatsen zonder dat die is voorzien van een Amazon EAN code (of een Amazon UPC code). Bespaar je de moeite het toch te proberen, want Amazon heeft hier strenge richtlijnen voor, en checken hierbij ook de legitimiteit van de codes via de database van GS1. En heb je geen nummer of blijkt deze niet te kloppen, worden je producten dus ook niet op Amazon geplaatst.

Amazon kan zelfs nog meer stappen tegen verkopers nemen, wanneer zij dit nodig achten …zorg er dus altijd voor dat je over officiële Amazon EAN codes beschikt voor je producten die verkregen zijn bij GS1 aangesloten partijen.

Amazon EAN codes met korting?

We raden je ten zeerste aan altijd ECHTE codes te kopen, en dit alleen te doen bij partijen die aangesloten zijn bij GS1 …sommige van die partijen kunnen korting geven, omdat ze codes in bulk afnemen en doorverkopen aan verkopers die ze nodig hebben voor hun producten.

Maar zorg er wel voor dat je niet op je plaat gaat, door verkeerde Amazon EAN codes aan te schaffen en wellicht zelfs in de problemen te komen met je verkoopactiviteiten.
Reactie plaatsen